Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Érzelmi tudás

2020. június 15. 13:06 - Méltányosság Központ

Most, hogy az Egyesült Államok és Nyugat-Európa számos nagyvárosában elég érdekes utcai harcok zajlanak, s ezeknek van egy olyan vetülete is, amely régi értékek (főként szobrok) lerombolására irányul, talán nem árt eszünkbe idézni a kitűnő politikai filozófus és történész, Michael Oakeshott: A történészi tevékenység című írását. Ebben a szerző tömören és lényeglátóan ezt mondja: „A «múlt» a jelen világ meghatározott módon történő értelmezésének következménye”.

architecture-art-artwork-bench-206784.jpg

Nem állítom, hogy a mai utcai rombolók e sorokból kapták a muníciót tetteik elkövetéséhez. Mondjuk csak azt, hogy tettük „autonóm” jelen-értelmezés eredménye. Ők úgy értelmezik a jelent, hogy abban a permanens elnyomást látják, s ebből az értelmezésből már csak egy ugrás, hogy a jelen elnyomását visszavetítsék a múltba, és a múltbéli elnyomókat ki akarják radírozni a történelemből.

Például a rabszolgatartókat.

Túl messzire vezetne, ha ezt a gondolkodási logikát követni próbálnánk, mert bizony akár Julius Ceasarig (és a Római Birodalomig) vagy éppen II. Ramszeszhez (és az Egyiptomi Birodalomig) kellene visszamennünk. Elnyomás és igazságtalanság mindig volt, s talán megkockáztathatjuk: mindig lesz. Nem mindegy azonban, hogy az igazságtalanságok történelmi és jelenbeli szerepéről azt a következtetést vonjuk-e le, hogy nosza – csináljunk forradalmat, vagy azt, hogy nézzük valóban friss szemmel a régebbi korokat, és maradjunk meg az értelmezésnél...

Valamennyien Oakeshott köpönyegéből bújunk tehát elő, mert hiszen mindannyiunknak van egy jelen-képe, a miből máris egy múlt-kép következik. 2020 jelen- és múlt-képe óhatatlanul nagyon más, mint akár csak a rendszerváltásé. És ez így van rendjén. A váltakozó jelenek folyamatosan újraírják a történelmet, s nem engedik azt objektív állapottá merevülni. A híres francia történész, George Duby sokat írt az úgynevezett „objektív történelem” hamisságáról. Ő arról beszélt, hogy ahol a tények hiányoznak (és sok ilyen pont van), ott segít a fantázia. Nincs az a tudomány, amely lemondhatna az intuícióról és a fantáziáról. Vagy ha úgy tetszik: az egyéni érzelmekről.

Az elmúlt hetekben temérdek szó esett Trianonról. Valamelyik televíziós Trianon műsorban vendég volt a kitűnő író, Tompa Andrea. Ő egy riporteri kérdésre, amely azt firtatta, hogy miért gyenge a Trianonról való tárgyi tudásunk, azt mondta: meglehet, hogy így van, de a tárgyi tudásnál fontosabb az érzelmi tudás.

Az érzelmi tudás gyenge. S hogy mit jelent ez? A nyitottságot a másik fél igazságainak befogadására. Tapintatot. Megértést. Netán tiszteletet.

Persze a szobordöntők is az érzelmekre hivatkozhatnak. A bennük hosszú idő alatt felhalmozódó érzelmekre, sőt gyűlöletükre. Lépéseiket nem csak hogy érzelmek, de szélsőséges szenvedélyek is vezetik. Azok, akik Oakeshott köpenyéből bújtak elő, nem követhetik őket ebben. Mi megelégszünk azzal, hogy a jelen új szemszögéből (s akár érzelmileg is) újraértékeljük a múltat, és igyekszünk minél többet tanulni is belőle.

Csizmadia Ervin

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8815810766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.06.15. 15:01:29

Az teljesen érthetõ, ha te tiltakozol azért, mert elvittek téged, vagy a szüleidet rabszolgának.
De mi a helyzet a mai szobordöntögetõ afroamcsi szemszögébõl ?
- Igen, a dédpapa rabszolga volt.
- De amerikai állampolgár, amiért az õshazában lakók nagy többsége a fél karját adná.

És akkor olyan szintre jut el a dolog, hogy a nyílt forrású programokból kiirtják az évtizedek óta a számítástechnikában használt master és slave kifejezéseket... Az emberiség (de az euroatlanti civilizáció legalábbis) valóban megérett a pusztulásra...

ez is egy vélemény 2020.06.15. 23:33:03

A szoboröntögető csőcselék, nem különb a történelmi emlékeket megsemmisítő ISIS-es terroristáktól.

Mindent eltiporni, amivel nem akarok azonosulni. Ennyi a történet.

Plussz még esetleg érdemes megjegyezni, hogy a szélsőbalos (antifa + Black Live Matter) vandálok és rablók előtt letérdelnek, ahelyett hogy rendet vágnának.

London:
metro.co.uk/2020/06/04/london-police-take-knee-black-lives-matter-protesters-12802784/
Wisconsin
eu.jsonline.com/story/news/local/wisconsin/2020/06/02/wisconsin-officers-kneel-protesters-madison-cleans-up-again/3128011001/
Los Angeles:
www.businessinsider.in/entertainment/news/keke-palmer-reflects-on-attending-black-lives-matter-protest-and-calls-out-cops-for-kneeling-and-then-moments-later-attacking-peaceful-protesters/articleshow/76291751.cms
Köln:
www.facebook.com/981970015207345/photos/a.981975738540106/3998747840196199/?type=3

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 06:10:24

Egyszerűen kétségbeesett a kapkodás a progresszív térfélén: azonnal akarják a teljes múlt átírását, s nem veszik észre, hogy ezzel éppenhogy csökken a befolyásuk.

A néger rasszista BLM Mozgalom beemelése a fősodorba egyenesen öngyikos lépés, de Sorosék csicslásai nem az elmélyült elemzéseikről híresek...

Gery87 2020.06.16. 10:46:32

Engem a jogállamiság hiánya zavar!
MI van azzal hogy a törvény előtt mindenki egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel bír?

Ha a rasszizmust kiáltó söpredéknek nem tetszik egy szobor akkor csak őgy ledönthetik a közterületen álló, közpénzből vagy adomnyból épített állami, önkormányzati tulajdont?
mert BLM? Meg jaj feketék....
Meg a hatalom letérdel és végignézi? Mert jaj szegny feketék?

ha én odamegyek M. L. King szobrához és le akarom dönteni majd' főbelőnek!
letartoztatás, eljárás, pénzbírság....stb.

Ezek meg "hát most akkor hagyjuk had csinálják...ez csak politikai véleménynyilvánítás.....ez most trendi meg menő meg hesegFloyd.."

Aztakurva....
Ennyit ér a törvény!
Érzelmi alapon működő, ítélkező....önző, pillanatnyi érdekeket szem előtt tartó instafaszbuk picsává vált az egész világ???
tényleg bazmeg az egész világ egy labilis menstruáló tizenéves kamasz szintjén van??????
Ha az alapító atyák látnák....

Gery87 2020.06.16. 10:54:25

-Jön a menekült Szíriából....mindenki leszarja....ha már ideáig eljutott had menjen Norvégiáig kit érdekel.....kifia borja, nem fontos, nincs igazolvány, ellenőrzés, beléptetés...nincs.....ja hogy pár államhatár van közte? nem baj....mert PC meg wilkommen....

-Jön egy vírus.....azonnal mindent lezárni! se ki se be...uniós állampolgár vagy? 2 hónapja nem voltál otthon? kitérdekel, seggeden maradsz......határellenőrzés vissza, 2 hét karantén....
Hova mész? Mit csinálsz? Oda nem mehetsz....csak ettől, eddig...vagy nem...
Bolt? irányítószám? kivagymivagy miért.....hőmérőzés.....végbéltükrözés....

Elmebaj!!!!
süti beállítások módosítása