Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Kell-e tekintély a politikában?

2018. szeptember 03. 09:55 - Méltányosság Központ

Nekem úgy tűnik: a magyar miniszterelnök azért annyira elutasított sokak szemében, mert a politika egyik ősi összetevőjére akar ráépülni: tekintéllyé akar válni. A politikában azonban irritál minket a tekintély.

tie-690084_640.jpg

Holott, ha körülnézünk, minden a tekintélyes dolgok uralmáról szól. Másképpen fogalmazva: a nagy nevekről. Nagy színészekre, zenészekre, művészekre, az élet legkülönbözőbb területein megnyilvánuló különleges személyekre, sőt politológusokra mozdulunk – őket nevezem én itt tekintélyeknek.

Mivel érik el ez a pozíciójukat? Azzal, hogy munkásságukkal kivívták maguknak mások odafigyelését. Ők azok, akiket a hírességek között szoktunk emlegetni. A hírnév és a tekintély persze nem feltétlen esik egybe, de azért nem árt, ha tudjuk: a hírnév azért jöhet létre, mert sok befogadó akarja ezt így. Ha bennünk, hallgatókban, nézőkben nem lenne igény hírneves emberekre (tekintélyekre), akkor ők sohanapján nem születnének meg.

Ezért is meghökkentő, mennyire másként van ez a politikában. Ott sokszor taszítónak érezzük a tekintélyt. A politika az a világ, ahol legszívesebben azt mondanánk: a politikus legyen olyan, mint a futballbíró: ne lehessen észrevenni!

Legyen ő – hogy egy híres könyv címét idézzük – a tulajdonságok nélküli ember! Ennek az igényünknek aztán meg is van az eredménye: a világon mindenütt, az Európai Unióban meg különösen elburjánzó bürokrácia, egyen-politikusok hada.

Voltaképpen arról van szó, hogy az egyik oldalon kielégülésünk szinte teljes: ahogy mondtuk, elárasztanak minket a hírneves emberek, akik a tekintélynek is mintapéldányai. A másik oldalon, a politikában viszont arra vágyunk, hogy a tekintélynek még az írmagja se legyen meg. Mi több, ádázul küzdünk az ilyen politikusok ellen: a politikai tekintély megléte a diktatúrát, a tekintély hiánya ezzel szemben a demokráciát szimbolizálja.

Ám akármennyire is gyűlöljük a tekintélyelvűséget, a politikai tekintélyt még nem kellene kidobnunk az ablakon. A jó értelemben vett politikai tekintély ugyanis nagyon is összefügghet egy másik fontos (sőt talán a legfontosabb) tulajdonsággal, a politikai tehetséggel. Néha érdemes lenne, hogy eszünkbe jusson: voltaképpen akarjuk-e, hogy a politikában tehetségek legyenek? S egyáltalán: mit is jelent a politikai tehetség?

orban.jpg

Attól tartok: a demokratikus közvélemény nem tisztázta viszonyát a politikai tekintélyhez és a politikai tehetséghez. Nagyjában és egészében mindkettőt elveti. Igen ám, de akkor mi (ki) lép a helyükbe? Nagyon úgy tűnik: a politikai tekintélyek korán túlléptünk, de helyükbe nem jött senki és semmi, csak egy folyamatos vegetáció az elbürokratizálódás és az egyen-politikusok világában. S épp emiatt semmi csodálkozni való nincs az úgynevezett demokrácia-deficiten, amelynek egyik fontos ismérve a jó tekintély krónikus deficitje.

Sajnos, az Európai Unió, mint szervezet önmagában nem teljesíti a jó tekintéllyel szembeni igényt. Felépítése, politikusainak karaktere kifejezi a nemzetállamok meghaladásának igényét, de nem fejezi ki az állampolgárok politikai elvárásainak teljességét. Pedig csak egy kis lépést kellene megtennünk. A feladat annyi, hogy tegyünk különbséget tekintélyelvűség és (jó) tekintély között, s ez utóbbit ne mossuk össze a zsarnoksággal.

Lefordítva a mai ellenzéki politikára: Orbán mindenoldalú kritikáján túl egy tekintélyes vezető nagyon elkelne.

Csizmadia Ervin

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr6214218935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.04. 08:04:23

Én úgy tudom, mindent a szabad piac láthatatlan kezének, s annak munkatársainak, a filantlopóknak kell irányítaniuk...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.09.04. 08:33:24

" karaktere kifejezi a nemzetállamok meghaladásának igényét,"

Hát igen..
Soros Gyuri is megmondta, hogy azokat a fránya nemzetállamokat ideje felszámolni.
Úgy könnyebb felvásárolni a nemzeti erőforrásokat bagóért, és rabszolgasorba taszítani az embereket.

szepipiktor 2018.09.04. 08:50:07

"A politikában azonban irritál minket a tekintély."
Legalább elismeritek, hogy ez a saját álláspontotok!!!
De ha irritál, akkor meg miért van a hiány kiemelve a bevezetőben?
Egyébként az a politikus, az a vezető (akár a normál életben is), akinek nincs tekintélye, az hiteltelen.
Tehát kell!!!
Ugyanakkor a világ globalizált része meg átment marketing-politika szintjére, nem tenkintélyek versengenek a választókért, hanem a facebookon, az online térben marketingszemlélettel, globalizált reklámszabályokkal, a bulvárral, a tudatos lejáratásokkal, megsemmidítésekkel zajlik a vezetők kiválasztása.
Ez pedig gyakorlatilag 100%-ban hiteltelen, selejtes és jellemzően hazug (marketing!!!), sokszor bűnöző multú, korrupt szeméthalmazt ad csak elő.
És ez igaz a komplett ELLENZÉKRE is, azoknál sincs ma már - az egész világon! - hiteles vezető, politikus.
A mai politika kizárólag a FOGYASSZ! filozófiát szolgálja, a gondolkodásnélküli zombiszavazók százmillióinak kitenyésztését - aki láthatóan egy szelet rántotthúsért is megszavazza akár a saját akasztását is.
.
A mi ramszeszünk, a mi falábú focistán sajnos még ebbe a körbe sem tartozik bele, hiszen csak egy sérült tudatú, kisebbségi komplexusos falusi csávó, aki még Stadler Józsi bácsi szintjét sem üti meg.
De ez Magyarország, mi ebben a mocsokban mindig jól elvoltunk.

szepipiktor 2018.09.04. 08:56:08

@maxval balcán bircaman:
Szép volt birka!
Full egyetértek!
És mivel ezt a torz folyamatot az egészséges, demokrata többség (az egyszerű polgárok a világon) nem tudják korlátozni, kezelni, ismét feltör a szélsőség, mindkét oldalról, akik az emberek keserűségét meglovagolva versengenek vagy fasiszta vagy szélsőbalos, bolsevik diktatúrák létrehozására.
De ezt láttuk már 100 évvel ezelőtt is, de az ember ostoba és nem tanul.
Ma egy mobiltelefon elveszi emberek százmillióinak az eszét.
A fszát veri a googlera, a facebookra, a szupermarketek baromságaira.
Sajnos mindkét oldal tetteit ismerjük, mégis menetel a világ a saját sírjába.
süti beállítások módosítása