Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A seriff félrelép

2014. június 26. 10:16 - Méltányosság Központ

Vajon milyen titkokat rejthet egy korábbi sheriff, majdani USA elnök hálószobája? Hogyan lehet mindezt politikai ellenkampányra felhasználni? A lehetőségek földjén is akad bőven szaftos történet. Politika és erotika - mindent a hatalomért!

Korábbi írásunkban futólag foglalkoztunk a Monica Lewinsky-üggyel. Bill Clinton volt mindezidáig az utolsó olyan amerikai elnök, aki szexbotrányba keveredett. Bár a szóbeszéd összehozta utódját, George W. Busht a nemzetbiztonsági tanácsadójával, Condoleezza Rice-szal (élcelődtek is rajta páran: „legalább Bush elmondhatja, hogy nem rasszista.” Ha-ha-ha). Az utóbbi affér azonban nem igazolható forrásokkal, jóllehet városi legendaként jól hangzik. Obamáról eddig a teadélutános bulvársajtónak nem sikerült ilyesmit kiderítenie. A Tea Party minden bűnnel megvádolta Obamát, a hazaárulástól kezdve a „fehérellenes” rasszizmuson és keresztényellenességen keresztül a terroristákkal való cimborálásig, de a hatodik parancsolat megszegését még a teadélutános megmondó arcoknak sem sikerült az elnök nyakába varrniuk. Ha Glenn Beck vagy Rush Limbaugh nem talált egy gombostűfejnyi rúzsfoltot vagy egy kis gyűrődést sem az elnök nyakkendőjén vagy ágyneműhuzatán, akkor elfogadhatjuk, hogy Obama a házastársi hűség mintaképe.

Annyi bizonyos, hogy Clinton nem az első volt, akinek a szeme elkalandozott. Mások is tettek ilyet, igaz nem a Fehér Házban. És ők legalább özvegyként vagy nőtlenként bonyolódtak kalandokba.

StephenGroverCleveland.pngNéhány elnökről feltételezték, hogy – még elnöksége előtt – a házasságon kívüli kapcsolatából törvénytelen gyermekek születtek. Thomas Jefferson és rabszolgája, a félvér Sally Hemmings viszonyáról, valamint közös gyermekeikről pusmogni illett a társaságban. Elvégre mégiscsak a Függetlenségi Nyilatkozat megfogalmazójáról volt szó! Száz évvel később az elnöki székbe került utódával, a demokrata párti Grover Cleveland-del már nem voltak ilyen elnézőek. A 19. század végén eljött a professzionális pártgépezetek, és vele együtt a gennyes-mocskos-véres, zsarolással és vesztegetéssel egybekötött lejárató kampányok kora. A 18. század jeffersoni és madisoni arisztokratikus eleganciáját felváltotta a századvégi tahó szabadosság.

A republikánus sajtó mocskolódó kampányt folytatott Cleveland ellen, egyebek között fegyverként használva ellene egy fiatalkori botlását. 1873. december 15-én találkozott a 37 éves Cleveland a 38 éves Maria Halpin-nel. Cleveland Erie megye seriffje volt, és fizikai adottságai igencsak alkalmassá tették erre a munkára: kurta, vaskos, izmos nyaka, lefelé konyuló tömör bajusza arcát egy bikáéhoz tette hasonlatossá, de egy értelmes bikáéhoz. Az ekkor már özvegy, két gyermeket nevelő boltoskisasszony megdobogtatta Cleveland szívét, amelyik ebben a marha nagy, 113 kilós testben dobogott. 1874. szeptember 14-én Halpin fiút hozott világra, akit az Oscar Folsom Cleveland névre kereszteltek. Állítólag Maria maga sem volt biztos az apa kilétében, ezért – biztos ami biztos alapon – két szeretője, Oscar Folsom és Grover Cleveland nevét variálta. Utóbb, amikor a republikánusok megpróbálták Clevelandet lejáratni, a demokrata párti kampánystáb a szennyest ráhúzta Maria Halpinra: megvádolták azzal, hogy három-négy férfival is szexuális kapcsolatban állt, vagyis nem lehet igazolni Cleveland apaságát (a DNS-vizsgálat előtti korban vagyunk!). A szóba hozott férfiak közül csak Cleveland volt nőtlen, ezért ideális lehetett a balek szerepére. 2q9g9l3.jpg

A korszak prűd erkölcsei kegyetlenek voltak. Cleveland látta a veszélyt. Ha a kis Oscart eltagadja, később zsarolhatóvá válhat, és kiszolgáltatja magát személyes vagy közéleti ellenfeleinek. Ha előre menekül, és nőtlen férfi létére vállalja az apaságot, az, bár kellemetlen, mégsem akkora szégyen, mint az anyának. Cleveland végül az utóbbi megoldást választotta, de igen körültekintően járt el, hogy a nem kívánt „ajándék” mégse ártson köztisztviselői karrierjének: a gyermeket elválasztották az anyjától, és Buffalo város árvaházában helyezték el, Mariát pedig bedugták egy elmegyógyintézetbe, az orvosi diagnózis ellenére. Cleveland 1882-ben elindult New York állam kormányzói székéért, és a republikánus mocskolódás ellenére megnyerte a választást, majd 1889-ben az USA 22. elnökeként beköltözhetett a Fehér Házba. Maria 1902-ben halt meg, szegényen és szégyenben. Utolsó kérése az volt a halálos ágyán, hogy ne rendezzenek nyilvános temetést számára. Grover Cleveland hat évvel élte túl.

Paár Ádám

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr236419523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Locassen 2014.06.27. 15:43:49

A Smithsonian honlapján található tanulmány szerint egy kicsit másképp állt a dolog, a hölgy ugyanis kategorikusan tagadta, hogy bárki más is szóba jöhetne, mint apa, és ha jól értem, a középső nevet sem ő adta a gyereknek:

"There is not and never was a doubt as to the paternity of our child, and the attempt of Grover Cleveland or his friends to couple the name of Oscar Folsom or any one else with that of the boy, for that purpose, is simply infamous and false."

www.smithsonianmag.com/history/president-clevelands-problem-child-100800/?no-ist

Méltányosság Központ 2014.06.30. 16:22:17

@Locassen: "Maria valóban határozottan állította, hogy Grover az apa - de ezt az állítását nem tudta bizonyítani. Pszichológiailag eléggé árulkodó azonban, hogy két szeretője nevét adta az újszülöttnek. Erről ld. bővebben: http://www.clintonhistory.org/A010.html."
süti beállítások módosítása