Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Percről-Percre: európai parlamenti választások

2014. május 25. 17:55 - Méltányosság Központ

Élőben közvetítünk a Méltányosság blogon az európai parlamenti választásokról! Ma este kiderül: kik képviselhetik Magyarországot az Európai Parlamentben; milyenek lesznek az erőviszonyok az Európai Unió közgyűlésében és kit jogosítanak fel a választók az Európai Bizottság vezetésével. A közvetítést Hangácsi István vezeti.

Közvetítésünk ezennel véget ért, köszönjük, hogy figyelemmel kísérték!


00:05
Szakács András:
nincs idő felépíteni egy új csapatot az önkormányzati választások előtt, nagyobbat bukhatnának. Történelmi tanulság, hogy szétesnek a pártok a történelmi események súlya alatt, egy-két választás után akár megmutatkozik mindez, hiszen az MSZP szavazói folyamatosan büntetik a pártot. Az önkormányzati választásokon meglátjuk.
Fodor Csaba: ez Mesterházy pártja, mindenhol az ő emberei vannak kulcspozícióban, ez viszont nem jelenti azt, hogy kiengedi a kezéből a pártot. A magyar baloldalon kell egy szervezeti és szellemi megújulás. A baloldali pártok erejének összeadásával azért komoly erőt képviselnek, a szimpatizánsok megújulást szeretnének.

00:00
Mesterházy Attila nyilatkozata:
Megköszöni a szavazatokat, a támogatásokat és gratulál minden EP képviselőt állító pártnak. Sajnálja az alacsony részvételt, minden hazai politikai párt felelős ezért. Csalódottak az eredmény láttán, kevesebb képviselőt tudnak küldeni, komoly leckét ad az MSZP-nek. Újabb stratégiára köteleznek ezek az eredmények, az MSZP országos elnöksége felajánlotta lemondását, amelyről szombaton döntenek.

23:52
Trónok harca rajongók által készített EP-s alternatívák
Trónok Parlamentje.jpg

23:46
Lakatos Júlia véleménye:
Sokan arra számítottak, hogy az EP választással végre kikristályosodnak az ellenzéki erőviszonyok, ezzel szemben egyre inkább szétszóródni látszik a baloldali mezőny. Minden párt az MSZP kárára tudott erősödni, aki egyre kevésbé látszik képesnek a regenerálódásra, megújulásra. Valójában nem a Jobbik erősödött tovább, hanem az MSZP rendült meg. Ezzel szemben a Fidesz esetében világosan érvényesült a győzteshez való húzás jelensége, ami a további népszerűség növekedést eredményezte az országgyülési választáshoz képest. Az ellenzéki belharc azonban valójában most fog igazán kiéleződni.

23:45
Fodor Csaba: 
Gyurcsány a baloldalon már most újrapozícionálja magát, baloldali vezetőként. Meg kell várni, hogy melyik frakcióba ülnek be, ugyanis vannak Gyurcsánynak komoly nemzetközi kapcsolatai, lehetséges, hogy az MSZP ellenében kapnak pozíciókat.
Szakács András: Fidesz-DK-Együtt-MSZP-Jobbik-LMP a sorrend Budapesten - minden szövetségese megelőzte az MSZP-t Budapesten, azaz a főpolgármesteri választásnál remeghet Horváth Csaba helyzete. LMP vidéki kitekintése csak akkor működhet tovább, ha Budapestre is folyamatosan koncentrál.

23:39
Idevágó ábra, megintcsak Open Society Foundation.
open society.png

23:38
Fodor Csaba: 
az országgyűlési választások eredményei tükröződtek a Fidesz esetében, azaz a dominancia. Gesztusértékű, hogy Bajnai mindenkinek gratulált. Majd az önkormányzati választások után elválik, hogy második erő-e ténylegesen is a Jobbik. Megmarad a centrális erőtér (Fidesz-KDNP), a jobbszélső (Jobbik) és a baloldali (MSZP) három osztatú politikai tér.
Szakács András: Vonáék non-verbálisan teljesen negatív képet festettek, viszont a mondanivalója pozitív volt. Azzal, hogy a Jobbik második lett ezen az EP-választáson - kérdés: ráfordul-e a Fidesz a Jobbikra úgy mint korábban az MSZP-re. A Fidesznek a Jobbikot kell támadnia, Vonáéknak meg kell küzdeniük a kormánypártok kommunikációs úthengerrel.

23:31
Bajnai Gordon tájékoztatója:
Gratulál minden bejutott EP-képviselőnek. Legfiatalabb pártszövetségként hatalmas eredményt értek el. Teljesítették célkitűzéseiket.

Gyurcsány Ferenc nyilatkozata:
Megköszöni a szavazatokat és a támogatásokat. Az Európai Egyesült Államok képviselője, de büszke hazafiak is, nincsen félnivalónk. Egy olyan pártot jött létre, amely a legádázabb ellenfele lett az orbáni önkénynek, ez a választás pedig megerősítette ezt a szerepet. Ezzel lezárult a DK megalapításának története. A demokratikus ellenzék legerősebb pártja lett.

23:22
Schiffer András nyilatkozat:
Minden támogatást megköszönnek, izgalmasra sikeredett, kemény próbatétel volt. Dolgozni fognak rajta, hogy ne legyenek ennyire izgalmasak ezek a választási esték és hatékony Zöld Párti magyar képviseletet fognak felmutatni. Nem hagyják, hogy az európaiak kiszolgáltatottak legyenek a nagy vállalati csoportoknak. Van igény arra a politikára, amit az LMP meghirdetett, van erő a támogatásokban. Gratulál minden magyar EP képviselőnek.

23:18
Vona Gábor nyilatkozata:
Megköszöni a szavazatokat és az aktivisták munkáját. Az alacsony részvétel bizonyítja, hogy a magyar társadalom nem hisz az EU-ban, érdektelenek. Az eurealista és euroszkeptikusok térnyerése azt mutatja, más Európát akarnak a lakosok. A Jobbik minden egyes választással előbbre jutott (sorolja az eddigi eredményeket). Mindháromszor nem sikerült megelőzni az MSZP-t, de ma igen, elérték céljukat. Nemzetközi nyomásgyakorlás révén meg akarták roppantani a Jobbikot, mocskolódó kampánnyal sem tudták megroppantani - az MSZP összeomlott. A Jobbik lett a Fidesz kihívója és váltópártja, az utolsó mentsvár a munkanélküliek, a kiszolgáltatottnak, a szegényeknek, a fiataloknak, a nyugdíjasoknak.

23:11
Orbán Viktor sajtótájékoztatója:
Mi, az Európai Néppárt, legyőztük a Szocialistákat Európában is! Három a magyar igazság: megvan a második. Büszkék lehetünk a Magyar Közösség Pártjára és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre. Nálunk volt a legmagasabb közép-európai részvételi arány. Az lesz a képviselőink dolga, hogy nem szabad olyan útra térni, amely ellentétes a mi kultúránkkal és a keresztény civilizációval -  védjék meg a rezsicsökkentést a méltányos közteherviselést és a magyarok érdekeit. - Minden megválasztott magyar EP-képviselőnek gratulált.

23:04
"Vandál-művészet" - szigorúan ironikus!
feri.png

23:00
Szakács András: 
Jean-Claude Juncker néppárti EB-jelölt kapcsán Orbán Viktor nemtetszését fejezte ki, azaz van egy bizonyos személyi rivarilázás a Néppárton belül is. Megválasztása esetén lehetséges, hogy kiújulnak a szigorú gazdasági szempontok, ugyanakkor kisállamból (Luxemburg) érkezik, azaz nyitott és alkalmazkodóbb is lehet.
Fodor Csaba: nem biztos, hogy Juncker lesz az EB elnöke, Angela Merkel német kancellár sem preferálja, ráadásul nincs semmilyen dokumentum arra vonatkozóan, hogy az Európai Tanácsnak el kell fogadnia a választások eredményét az EB-elnök kapcsán.

22:51
Közben az EP-választásokról szóló tweetek május 19-től számítva, átlépték a 800 ezres határt!

22:42
Fodor Csaba: 
a Jobbiknak további önkormányzati győzelmeket kell felmutatni, hogy megmaradjon a második erőnek. Mindemellett nem lesz könnyű egy eurszkeptikus frakciót alakítani a Jobbikkal, sok a súrlódási téma a nyugati euroszkeptikusokkal.
Szakács András: Morvay Krisztina külön entitás a Jobbikon belül, szabad a mozgása, ezért nem épp frakcióbarát a viselkedése, azaz lehet két frakcióba fog majd megjelenni a Jobbik. Ha kevésen múlik az euroszkeptikus frakció kialakítása, Kovács Béla esetében akár áldozatot is hozhat a Jobbik a frakció által nyújtott médiafigyelem és pénzügyi támogatás fényében.

22:37
Előzetes becslés

becslés.jpg

22:32
Paár Ádám európai körképe:
Bajorországban a CSU visszaesett, és erősödött az SPD. Országos szinten az uniópártok győztek, de együttesen 2,3%-ot veszítettek. Az SPD országos szinten 6,5%-ot javított, ami igazolja a tételt, hogy az EP-választáson az ellenzéki pártok képesek megszorítani a kormányzó pártokat (meglátjuk, Magyarországon is igaz-e ez a tétel). 
A Zöldek és a Linke sokat veszített, miközben a neonáci Német Nemzeti Demokrata Párt és az Alternatíva Németországnak előretört. Ez azt jelzi, hogy a protest érzelmek az idei német EP-választáson a jobboldali erők zászlaját lobogtatják, ami mindenképpen elgondolkodtató kell, hogy legyen a megkopott arculatú Zöldek számára. A Linke visszaesése magyarázható azzal, hogy ez a párt is bekerült a mainstream pártok közé, ezzel viszont óhatatlanul "szelídült", így a protest szavazók számára már nem olyan vonzó.
A Norman Lowell bankár és író által alapított Európai Birodalom párt Máltán indult az EP-választáson. Céljuk az európai birodalom kialakítása, az összes nemzetállam megszüntetése. Köhög a bolha.

22:25
Szakács András: 
azzal, hogy mindenki kilépett a Jobbikot izolálók köréből a DK-val szemben, Gyurcsányék nagyon jól tudják magukat meghatározni és a szavazók számára és egyértelmű a szerepük. Van hitelességi potenciálja a DK politizálási stílusának.
Fodor Csaba:
szkeptikus Gyurcsány kommunikációjával kapcsolatban, sokakat irritál, tehát nem elképzelhető, hogy komolyabb tömegeket tudna még megmozgatni. Nagy teljesítmény, hogy felállt a padlóról, de nem racionálisan méri fel saját szerepét.

22:22
Csehország és Szlovákia utolsók, míg Olaszország és Belgium a mintaállamok.

tumblr_inline_n65c3bLyjt1sebpn1.jpg

22:15
Paár Ádám a magyar baloldal ferencvárosi helyzetéről:
A Ferencvárosban prognózisok szerint az MSZP a 6. helyre szorult. Első helyen a Fidesz, második az Együtt-2014. Egyértelmű, hogy az MSZP szavazói megoszlottak az Együtt-2014, az LMP és a DK között. A Ferencváros azonban - bár hosszú ideig szocialista-liberális nagykoalíció kormányozta - soha nem volt tipikusan szocialista körzet. Ez a kerület a Horthy-korszakban "vegyes", félig munkás, félig kispolgári körzet volt, amelyik vegyes, szociáldemokrata és jobboldali mintázatot mutatott. A rendszerváltás után három markáns körzetre tagolódik a kerület: északi részén (a Ferenc körútig) a jobboldal, a Ferenc körút és a Könyves Kálmán körút között a szocialisták és a liberálisok voltak erősek, a Könyves Kálmán körúttól délre elterülő területen pedig a Munkáspárt is kimutathatóan erős volt még pár éve. Ez a rész afféle "mostohagyermeke" Ferencvárosnak, inkább nyűg a mindenkori önkormányzat számára (sok lerobbant gyártelep, üres telkek, a Dzsumbuj néven ismert egykori lakótelep). Tehát vegyes ideológiai karakterű, rendkívül összetett kerület Ferencváros.

22:14

osf01.png
Az EU nem demokratikus, ha nem szavazol - Open Society Foundation

22:10
A hivatalos adatok szerint az EP-választásokon való összesített részvételi arány: 43,11%

22:06
Paár Ádám véleménye egyes európai pártok eredményéről:
Az Alternatíva Németországért párt a programja és ideológiai profilja alapján az európai Tea Party szerepére törekszik. Ha bejut az EP-be, akkor valószínűleg követelni fogja a szigorú monetáris politikát, a restrikciót, és referendumot szorgalmaznának az Unió jogosítványainak szűkítésére. Ugyanakkor a párt nem bevándorlás-ellenes, nem támadja a demokráciát és a jogállamot, ez elválasztja a német szélsőjobboldali pártoktól.
Nem csodálkozhatunk önmagában az új típusú protest párt sikerességén, hiszen az EP-választás hagyományosan jó terep az újonnan alakult pártok számára, hogy megmutassák magukat. Az európai zöldek - amelyek másként bírálják a fennálló rendszert - szintén  először az összeurópai szinten, valamint az önkormányzati választásokon voltak képesek megtörni a mainstream pártok hegemóniáját.
Az idei választás egyébként a meglepetések választása. Franciaországban élre került a Nemzeti Front, miközben Hollandiában - nagy meglepetésre - a muszlimellenes, libertariánus Hollan Szabadságpárt visszaesett, és sehol nem volt a választáson. Bajorországban a CSU visszaesését prognosztizálták. 

22:04
A brit tweetelések megoszlása a pártok alapján, május 22-én.

22:00
Szakács András: 
Szanyi Tibor próbál nemzeti és az európai politizálás között is egyensúlyozni. A Fidesz eredményei alapján akár ezen is múlhat a Néppárt sikere, Daul nem hiába jött el a Békementre - ugyanakkor meglehetősen ellentétes a kapcsolat a két csoport között. Az MSZP-nél minimális kampánykapcsolat volt felfedezhető, a Zöldek pedig nem elég erőteljesen jelentek meg az LMP-nél. Nem elég csak és kizárólag lecserélni pár politikust a baloldalon, hanem a szellemi gárdát is (elemzők, tanácsadók).
Fodor Csaba: az Európai Szocialista frakcióhoz csatlakoznak az MSZP-s és DK-s képviselők, az EGYÜTT-PM vélhetően a Zöldekhez csatlakozhatnak majd. A Fideszt komolyan kell venni, hiszen kétszer nyertek egymás után, EU-s szinten is aktívak a kormánypártok EP képviselőit. 

21:39
Csizmadia Ervin szerint:
A részadatok ismeretében (de lényegében az adatoktól függetlenül is) Medgyessy Péter azt mondja Kálmán Olgánál, hogy a baloldalt (értve ez alatt főképpen az MSZP-t) nulláról kell újjáépíteni. Hát, most már könnyű mondani. Ezért sem árt egy kis emlékeztető (a cikk itt olvasható).

21:35
Paár Ádám véleménye: 
A német EP-választás legnagyobb meglepetése az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak nevű pártnak a bekerülése lehet az Európai Parlamentbe. Ez igen figyelemreméltó eredmény, tekintve, hogy a legfiatalabb német pártról van szó - 2013. február 6-án alakult. A párt kiléptetné az Unióból azokat az országokat, amelyek nem felelnek meg a szigorú monetáris politikának, a közös valutaövezet megszüntetésénért és a német márka visszaállításáért tevékenykednének.

21:25
EP-választások képekben a Twitterről:

szav10.jpg

 

elso választó.jpg

szav05.jpg

szav06.jpg

21:20
Szakács András: 
Gyurcsány Ferenc és a DK Európa víziója jól megfogható (föderalista), szemben az MSZP (EU-s szocialisták) egyensúlyi elképzelésével. Ráadásul Szanyi Tiborék napi szinten kommunikáltak, elaprózták az egész kampányt, nem volt egy határozott kommunikációjuk. A DK-t azért érdemes majd bevenni az Összefogásba, mert 5-8 százaléknyi magot hozna, ellenben Bajnai, aki a billegőket győzte volna meg.
Fodor Csaba: az LMP lakosságon belüli aránya maximum 3 százalék volt, a többiek pedig ingadoztak a baloldalon. Gyurcsány az egyetlen igazi karizmatikus politikus a baloldalon, ugyanakkor egy nagyon elutasított szereplő (ami meglehetősen visszahúzza) - azonban ennek ellenére is a többi baloldali vezető felé emelkedik. A DK maximum eddig növekedhetett, esetleg az Együtt-PM-sek átpártolhatnak még. A DK jól mozgósított, ezen nyert.

21:12
Az Index szerint közel 100 százalékos feldolgozottságnál:

Fidesz-KDNP 53

Jobbik 15

a MSZP-t nagyjából 2 százalékos különbséggel követi a DK, és az Együtt-PM is bőven átugrotta az 5 százalékos küszöböt.

Az LMP viszont nem jut be az EP-be.

21:08
Lakatos Júlia véleménye: 
Nem árt kifejteni, hogy mit értünk euroszkepticizmus alatt, egyáltalán nem mindegy, hogy egy párt magát az Európai Uniós tagságot utasítja el, vagy az Euró zóna tagságot, esetleg az európai integráció további elmélyítését.

21:00
Ha már szó volt többször is és várják az euroszkeptikusok térnyerését, itt egy előzetes felmérés tagállamokra lebontva - francia, olasz, brit keménymag.

euroszkeptikusok.jpg

20:56
A Mandiner információ szerint (31%-os feldolgozottságnál):

1. Fidesz-KDNP 53,51%
2. Jobbik 15,22%
3. MSZP 11,13%
4. DK 8,97%
5. Együtt-PM 6,13%
6. LMP 4,49%

20:54
Szakács András: 
tud egy képviselő is érdemi munkát végezni az EP-ben (kapcsolatépítés, reprezentálás, stb.), az a fontos, hogy Magyarországon is ismert legyen - Bokros Lajosnál pont az ellentétes folyamat volt látható, a láthatatlanság. Ha nagyon szélsőségesek lesznek az eredmények, akkor is jól lehet kommunikálni a DK eredményeit. A kommunikációs nyomáson túli szervezeti bázis kiépítése a legfontosabb a DK és az EGYÜTT-PM számára.
Fodor Csaba: a DK szereplése lesz igazán kardinális, ha egy-két mandátumhoz tudnak jutni, amelyet majd az őszi önkormányzati választásokon az MSZP felé fel tudnak mutatni a baloldali pozícióharcban. A jelenlegi szereplés meghatározza majd az őszi helyzetet, azaz ismét külön vagy összefogva indulnak-e majd a baloldalon.

20:48
Közel 10 perc múlva zárulnak a lengyeországi és svédországi urnák, az olaszokra még várni kell.
zárás.png

20:45
Keresztény-liberális vagy kereszténykonzervatív a Néppárt?
Fodor Csaba: 
ezek az EP-frakciók multinacionális jellegük miatt természetesen előfordulhatnak belső súrlódások vagy együttszavazások más frakciókkal. Sárközy volt francia államfő és David Cameron jelenlegi brit kormányfő is az keresztény kultúrgyökereket reprezentáló Európát vízionálnak. Ez vélhetően hatással lehet a Néppárton belüli irányzatok erőviszonyaira is.
Szakács András: Az EP-választások folyamatos és többszörös hátrányban volt az országgyűlési választásokhoz képest, ezért a 2009-es illene inkább hasonlítani. Az eurorealista értelmezése inkább az egyensúlyi politikát kívánnak folytatni a föderális-nemzetállami viszonyrendszer között. A Néppárton belüli liberálisabb oldal számára nem jelent gondot a keresztény értékek képviselete.

20:32
Sajnos meglehetősen szűk volt a magyar mémek felhozatala az EP-kampány kapcsán. Azonban Bajnai Gordonnak sikerült maradandót alkotnia!

mém4.gif

 

mém5.gif

20:25
Fodor Csaba:
A Jobbik egy euroszkeptikus párt (EU-ellenes), szemben a Fidesszel, amely eurorealista (fontos a tagság, de szükséges az intézményi reform az áltáthatóságért, nemzetállami és EU-s hatáskörök egyértelműsítése).
Szakács András: Nehéz dolguk van az EB-jelölteknek, ha arról kell beszélniük, miben különböznek egymástól. Mindemellett az egységes frakció üzenetek megfogalmazása is további problémát vet fel, hiszen nem minden EP pártfrakciót fedi le az összes EP-be jutott pártot, egy nagyon színes közgyűléssel van dolgunk.

20:15
Ha már Conchita Wurst, a Soros György-féle Open Society Foundation Twitterén buzdít a szavazásra!

conchita.jpgSzeretsz szavazni? Szavazz most is!

20:05
Szakács András: Véleményárfolyam révén kimutatható, hogy a médiában gyakran szerepelt Conchita-ügy és Bajnai Gordon videó/plakátjaival szemben a magyar webes közegben az EU, Ukrajna és a magyar EU-s kifizetések ügye volt leginkább napirenden. A Jobbik szereplésére kihatással lehet a Kovács Béla-ügy, azonban ennek mértéke és mélysége korántsem ilyen egyszerű.

 

19:55

Így szavaznak Ők

Bronisław Komorowski.jpgBronislaw Komorowski lengyel államfő

Juncker.jpgJean-Claude Juncker (Néppárt EB-jelöltje)

Kiska_1.jpgAndrej Kiska (Szlovákia jövendőbeli államfője)

schulz.jpgMartin Schulz (Szocialista EB-jelölt)

verhofstadt.jpgGuy Verhofstadt (Liberális EB-jelölt)

victor ponta.jpgVictor Ponta (Románia kormányfője)

19:45
Fodor Csaba a magyar választók fáradtságát és a kampány visszafogottságát jelölte meg az alacsony részvétel okaiként. A magyar baloldal mozgósítása az elvesztett április országgyűlési választások alapján még inkább gyengült.
Szakács András az EU-s történetek hiánya miatt tartja alulreprezentáltnak az EP-választásokat, ugyanis nincsenek ilyen nagy botrányok mint a nemzeti terekben - utoljára Orbán Viktor esetében volt rá példa. Az EB jelöltek és az EP-kampány sem jelentek meg a kereskedelmi médiákban, inkább plakát és Facebook-háborúra korlátozódott az egész.

19:40
Szakács András egy-egy helyre számít a hazai kis pártok esetében, míg Fodor Csaba maximum 30 százalékos hazai részvételi arányra számít és 10-12 Fidesz-es mandátumra.

Mindeközben már készülnek az esti EB jelöltek értékelésére Brüsszelben, amely egy óra múlva kezdődik és a YOUTUBE-on online is követhető lesz.

stúdió.jpg

19:30
Szakács András és Tóth Csaba a Lánchíd Rádió EP-választási műsorában.

19:25
Lakatos Júlia kommentje: Európaszerte folyamatosan csökken a szavazók száma az első Európai Parlamenti választások óta. 2009-ben 43% volt az összeurópai részvételi arány. Érdekes, hogy az Európai Bizottsági elnök-jelölti viták és a különböző kampányvideók stb. pont ezt a trendet szerették volna megfordítani. Ugyanakkor az alacsony részvételi arány nem feltétlenül jelent legitimációs deficitet. A megnövekedett részvétel ugyanis nem jelenti automatikusan az Unió támogatását, pl. ha az euroszkeptikus szavazók mennek el nagy számban szavazni.

19:10
Hatalmas a média érdeklődése az EP-választás kapcsán. Mintegy 128 TV csatorna, 26 rádió, 17 TV ügynökség közvetíti az eseményeket 42 országban.

mediális lefedettség.jpg

19:00
A hét elejétől fokozatos aktivizálódott a web népe, és az elmúlt napokban hatalmas mennyiségű tartalmat generáltak. Különösen a Twitteren aktívak, legalábbis erre utal az Európai Parlament egyedi Tumblr oldala, ahol a legfrissebb információk mellett a Twitteres felületről vannak rendszeres és aktuális adatok. Ha ez alapján dőlne el az Európai Bizottság elnökének pozíciója: Martin Schulz (Szocialisták) toronymagasan nyerne Jean-Claude Junckerrel (Néppárt) szemben, akiket Guy Verhofstadt (Liberálisok), Alexis Tsipras (Baloldal), valamint a Zöldek két jelöltje José Bové és Ska Keller követtek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr306208384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lovag Mihály 2014.05.25. 19:50:28

melyik magyar csatorna adja?

program készítő 2014.05.26. 08:23:48

Akkor szavazunk,ha képes Orbánt legyőzni valaki,becsületesen,és bizonyítékokkal,amiből bőven van.Ha nem lesz ilyen párt,akkor megint a független jelöltek lesznek többségben az önkormányzati választásokon,ami a fideszt erősíti majd.
süti beállítások módosítása