Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Percről-Percre: magyarországi országgyűlési választások

2014. április 06. 18:18 - Méltányosság Központ

kep.jpg

Élőben közvetítünk a Méltányosság blogon a magyarországi országgyűlési választásokról. Az általános felvezetés után 18:30-tól Szakács András (Lánchíd Rádió), 19:00-tól Nagy Attila Tibor (M1) szerepléseit követjük nyomon az elő netes streamek révén. Mindemellett blogunkon a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársainak rövid kommentárjait is olvashatják. Az eseményeket Hangácsi István közvetíti.

Az élő adás ide kattintva hallgatható

lánc.jpg

M1 ÉLŐ ADÁS

Percről Percre

Köszönjük, hogy a 2014-es magyar parlamenti választásokról szóló közvetítésünket követték a Méltányosság blogon! A napokban jelentkezünk még összefoglalóval!

00:40
Nagy Attila Tibor: 
elkeseredett ellenzéket láthattunk. Történelmi párhuzamok fedezhetőek fel, az ellenzék és a kormánypárt eseteiben. Parlament tárgyalási rendjének felborítása és az utcán való politizálás.

00:35
Hasonló együttműködést vízionál Mesterházy az önkormányzati választásokra.

00:30
Lakatos Júlia:
Érdekes, hogy mind Orbán, mind Gyurcsány megszólította az ellenfél szavazótáborát, a "másik" Magyarországot.

00:30
Mesterházy Attila után Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szél Bernadett is rövid beszédet tartott. 

00:20
Mesterházy Attila: 
Bajnai Gordon beszédének tartalmát ismétli meg, ellenszél (média és szabályok) és szintén nem gratulál a Fidesz győzelméhez. Küzdenek az igazságukért, mert az ma Magyarország, amelyről a miniszterelnök. Gratulál az LMP-nek, de figyelmeztet a Jobbik veszélyére.

23:57
Mráz Ágoston Sámuel: 
az LMP bejutása mandátumokat vett el mindenkitől, de pontosat csak később tudnak mondani. 133 mandátum alatt van a Fidesz, most nincs kétharmad.

23:49
Gyurcsány Ferenc értékelője: a Kormányváltók ellenzékben maradnak, egy olyan Magyarországon, amely Orbán Viktoré és nem a baloldiaké. Nem fogadja el legitimnek a mostani kormány hatalmát, ez ellen fognak tenni, hogy megvalósítsák a sajátjukat. Történelmi példákat hoz fel Batthyány Lajostól, Bibó Istvánig, az önkény ellen fellépőket emlegeti. Ha van magyar politikus, aki háborút visel az európai eszmények ellen, az Orbán Viktor. Nem kíván rosszat mondani a választási szövetség tagjairól - tisztességes fog maradni. Előbb-utóbb igaza lesz.

23:38
Méltányosság Politikaelemző Központ: A bal-liberális tábor számára ez a mai nap lökés lehet a felé, hogy új módon definiálja önmagát. Szervezeti és ideológiai értelemben is új útra kell lépniük - amit már sokszor megírtunk.

23:36
Nagy Attila Tibor:
a Fidesz nem bízhatja el magát, mert fokozatosan csökken a listán kapott szavazatok aránya.

23:33
Vona Gábor (Jobbik): 
köszönetet mond minden támogatónak és aktivitásnak. Meglepetés volt a Jobbik eredménye, mert alábecsülték, behozták a baloldalt sok helyen -  de nem tudták elérni a céljukat, leváltani az elmúlt 24 évet. Fokozatosan és folyamatosan növeli a Jobbik a népszerűségét, országszerte szerzett a párt támogatást - valamint a legerősebb radikális párt Európában. Ugyanakkor sokan csalódottak a Jobbik szereplésében. Ugyanakkor pozitív kampányt folytattak, programot kínáltak, tisztességesen. Nem adják fel.

23:28
Bajnai Gordon (Együtt 2014) szólal meg először
- vereséget szenvedett a Kormányváltás, saját maga és a Fidesz által kialakított rendszer miatt (választási rendszer és média). A céljaikat nem adják fel, kezdjék el újragondolni a magyar baloldalt. Az EP választásokon tudnak szépíteni, már holnap neki kell kezdeni.

23:10
Bent van az LMP - vajon meglesz-e a Fidesz kétharmad?

23:05
Nagy Attila Tibor: 
a baloldal komoly időt és potenciált vesztett az Összefogásos nyuzakodás miatt. A választási kampány kezdetére tudtak csak megállapodni, de nem látszott rajtuk igazi öröm a bejelentést követően.
Szakács András: a Kormányváltás mögül elfogyott az európai baloldal támogatása. A Fidesz eredményeihez Daul már gratulál, megkapták az európai legitimációt.

23:00
Lakatos Júlia:
Szűken, de meg lesz a kétharmad. Mi jön a Fidesz győzelem után? Milyen beszédet mond Orbán Viktor és mennyiben előlegezi meg a folytatás mikéntjét? Vajon megtudhatunk valamit a Fidesz víziójáról a jövőre nézve ma éjjel?

23:00
Szakács András: a húzónevek egy ilyen kis pártnál nagyon fontosak, a szakadás óta pedig nem tudták felépíteni a háttérből a többieket. A Jobbik 621 ezer fős tábora esetében el kell gondolkozni mind a Kormányváltásnak, mind a kormánynak, hogy meddig akarják még kizárni a Jobbikot a vitákból és a médiából. Az izoláció nem okozza a Jobbik vesztét.
Nagy Attila Tibor: a Fidesz jelentős teljesítménye ez az elért eredmény. A baloldal nem tudta mozgósítani az elégedetleneket, arra a Jobbik volt képes. Az életszínvonal nem nőtt, a Kormányváltás nem tudta elhitetni képességeivel a választókkal, hogy képes a kormányváltásra, nem mutatott fel hatékony víziót - mit jelent magyarnak lenni és baloldalinak!

22:40
Csery Péter kommentje:
Ebben a pillanatban talán a  két legfontosabb kérdés: 1) lesz-e újra Fidesz-KDNP kétharmad?, 2) LMP bejut-e a parlamentbe? Várjuk a tippeket!

22:38
Mráz Ágoston Sámuel: 
kezdi elveszti vidéki bázisát a baloldal. Az LMP közelít az 5 százalékhoz, de még bármi lehet. A listás eredményekre fókuszáltak, az ellenzékiséget hangsúlyozva.
Szakács András: annak ellenére, hogy többségében vezet a Fidesz, azonban ha meggyengülve is, de vannak baloldali gócpontok. A rezsicsökkentéssel baloldal sem ezzel, sem a Fidesz jövőképével és ideológiai víziójával nem tud mit kezdeni.
Nagy Attila Tibor: a budapesti kerületek belpolitikai elemzésével foglalkozik - XV. kerület, ahol a baloldal belső problémákkal bírt, de képes-e újraszervezni magát, meglátjuk! Budapest egyes részei erősen liberális és baloldali beállítottságúak, itt pont a vidéki példa ellentétje valósul meg, azaz a Kormányváltás pozíciókat szerzett. A legtöbb egyéni választókerületben nem tudott az első három hely egyikét megszerezni, nincsenek sok helyen helyi szervezeteik és képviseleteik.

22:20
Mráz Ágoston Sámuel: 
nincs messze a Fidesz a kétharmadtól.
Nagy Attila Tibor: még felzárkózhat a Kormányváltás a 2010-es MSZP-s eredményhez.
Szomszéd Orsolya: ez épp Fidesz kétharmad. A Jobbik erősödése a Fidesz javára vált. Kezd hárompólusúvá válni a küzdelem több helyen is.
Szakács András: nem várta és még reménykedik, hogy a Kormányváltás vidéken egy-két helyen képes visszaszerezni a támogatottságot. Láthatóan Orbán Viktor megkapja ugyan azt a felhatalmazást, még nagyobb változások elé állítva majd az országot. Még elszakadhat a baloldal a Jobbiktól, rezeg a kétharmad, óvatosak is a kormány részéről.

22:10
Úgy látszik, megint mindenhol az adatokat sorolják, nézzük meg mit alkottak a magyar weben!

09.jpg

10.jpg

 

szotyi.gif

columbo.jpg

plakat.jpg

22:05
Nagy Attila Tibor: 
egy liberális képviselő lesz az új parlamentben, mivel a Magyar Liberális Pártnak nem lesz vélhetően frakciója, az LMP pedig még nincs bent.
Mráz Ágoston Sámuel: az emberek nem akartak kormányváltást, de büntették a kormányt, ezért is rosszabb az eredmény. A Jobbik növekedni tudott, de ez nem veszélyezteti a kormány helyzetét.

22:00
Szomszéd Orsolya: 
a vidéken a Fidesz nyert már, Budapesten a körzetek fele, a tipikus baloldali pesti körzeteken nyerhet a Kormányváltás. A fővárosban dőlhet el a kétharmad. Eddig 96/106 a Fideszes győzelmek aránya egyéni listán.
Szakács András: A klasszikus vidéki baloldali városokban vélhetően mozgósítási probléma történt, nem érték el a magas részvételt - nem jött össze a kézfogás és a lábbal szavazás. Ráadásul nem aktivista hiány van a baloldalon. Már 2003 körül kimutatták, hogy a fiatalabb generáció jobboldali beállítottságú, nem tudott azóta generációs és szervezeti megújulást végrehajtani a baloldal.

21:40
Nagy Attila Tibor: 
a Jobbik listán és egyéni választókerületekben is jobban szerepel a Kormányváltásnál.
Mráz Ágoston Sámuel: hiába alkotja több párt a baloldali ellenzéket, alig tudtak több szavazatot szerezni mint a korábban egységes MSZP 2010-ben. Vidéken magasabb a feldolgozottság, de Budapesten erősebb a baloldal. 

21:35
Érkeznek folyamatosan az eredmények, addig szemezgettünk az webes alkotásokból!
08_1.jpg

07_1.jpg

06_1.jpg

05_1.jpg

04_2.jpg

21:22
Szomszéd Orsolya: Bajnai Gordon szakértői mítosza nem épp támogatta a feltétel nélküli alapjövedelmet. Ráadásul közös programot sem hoztak össze, egyenként viszont igen. Nagy nehezen jött össze az a 8 pont, amelyet azonban nem promóztak túl sokat. Nem volt pozitív kampány, hiszen Orbán Viktor ellen motiváltak.
Szakács András: a Fidesz bebizonyította a rezsicsökkentéssel, hogy van egy aduász, amellyel minden témát lenyomott és mindenkit elért vele, kényszerhelyzetbe hozva a baloldalt - mivel utóbbinak testhezálló téma volna. Erre reagáltak a Kormányváltás részéről a feltétel nélküli alapjövedelemmel. Gesztusokat a kampányon kívül kell gyakorolni, ezért sem álltak be a rezsicsökkentés mögé, ráadásul nem is kellett volna támadni - egyszerűen a saját témáikkal kellett volna foglalkozni. Elindult egy szakmai vita ezzel az alapjövedelemmel, szokatlan de előremutató lett volna - ezáltal lett szokatlan, viziók nélküli. Hiányoztak a közös konfliktuspontok, szakmaiatlan lett, botrányok domináltak.

21:15
Nagy Attila Tibor:
a nyugati országokban magasabb általában a választásokon való részvétel a közép-európai országaihoz képest. Bejáratottabb a demokrácia, nagyobb a sikerélmény, magasabb a bizalom a politikai intézményekbe vetett bizalom szemben a régió országaival. A webes és Facebook-os kampányt sem használta ki a baloldal, annak ellenére, hogy bővültek a mozgósítási lehetőségek. A Jobbik keményen küzdött a kisvárosokban és a falvakban a fórumokon, itt is lemaradt a Kormányváltás.
Mráz Ágoston Sámuel: minden párt táborából lemorzsolódhattak szavazók. Nem érzi kiélezettnek a mai választásokat, és az intézményekbe vetett bizalmat sem tekinti erős hatásúnak ezzel összefüggésben. A Fidesz szerinte nyugodt kampányt folytatott. A baloldalnak olyan ügyei voltak, amelyekkel nem tudta hevíteni a kampányt (Zuschlag és Simon-ügyek).

21:03
Lakatos Júlia:
A Common Sense Society 2014 Election Night Watch Party-jàn is Nagy Attila Tibort nézzük! Többek között a szavazás generációs kérdèseiről, az internet új szerepéről és a politikai professzionalizáció irányáról, valamint a bal-liberális oldal szellemi innováció hiányáról beszélgetünk.
kép.jpg

21:00
Nagy Attila Tibor: 
a jobboldal eddig sosem tudott duplázni, mert kormányzása után megbukott a választásokon. A kereskedelmi TVk-ből való hirdetések hiányának eredménye a Fidesz CÖF-ös kampánykiszervezése, meglehetősen drágán, nem volt egy jó döntés.
Mráz Ágoston Sámule: a CÖF törvényesen kampányolt (Nagy Attila Tibor nem vitatja ezt). A kereskedelmi média reklámok nem igazán befolyásolják a részvételt, ezért olcsóbb - de a vita itt félbeszakadt egy tudósítás miatt: Bajnai Gordon nyilatkozik.

20:53
Befejezték az utolsó nyitva lévő szavazati helyiségben is a voksolást. Jönnek az eredmények!
Nagy Attila Tibor: 
az átjelentkezés nem módosítja érdemben az eredmény, mert az eredeti lakhelyén indult jelöltekre tud szavazni. 
Szakács András: a közvélemény-kutatások kétélű fegyverek, mert egy kampányhoz nagyon szükségesek, de ha nem érik el a jelzett eredményeket, máris kétségbe vonják lényegüket.
Mráz Ágoston Sámuel: ha nagyon szoros eredmény születne, akkor esetleg az újraszámlálás és a voksok származási helyének (átjelentkezettek) vizsgálata is megtörténhet.

20:47
Csery Péter kommentje:
Az ország egy szavazókörre figyel, ha ott zárják az urnákat, akkor indulhat az értékelési, elemzési, véleményalkotási cunami.

20:38
Nagy Attila Tibor: Gréczi Zsolt nem erősítette meg az MSZP szóvívőjének szavait, sőt! Ez vélhetően az eltérő frakciók miatt alakulhatott ki.
Mráz Ágoston Sámuel: hasonló véleménnyel van, az MSZP járhat a legjobban a mandátumosztozáson. A választási eredményhez való viszony az EP választásokra is hatással lehet.

20:30
Méltányosság Politikaelemző Központ véleménye:
Ritka egy választás: fél 9 és nincs adat. Egy fikarcnyi sem.

20:30
Mráz Ágoston Sámuel:
a Nézőpont választásnapi kutatása mindenképp újszerű, költséghatékonyabb az exit-pollnál, meglátják mennyire pontos.
Nagy Attila Tibor:
az MSZP szóvívőjének két fontos mondata volt: méltósággal viselik a választási vereséget, ha így lesz - illetve: a választások az emberek akarata szerint zajlott. Nem nyilatkozott kirobbanó örömmel, azonban korábban a választások esetleges megóvását megpedzegetett gondolatok sem jelent meg.

20:20
Az M1-en körkapcsolások és a napközben készített interjúk sora látható.

20:17
Eredményekre még várni kell, ugyanis több helyen is tartanak még a szavazások. 
Szomszéd Orsolya: a baloldal számára nagyon fontos az egyéni listán a második helyek megszerzése helyi szinten. 
Szakács András: LMP számára fontos a proteszt szavazatos megszerzése, mert még mindig erre a jellegre építenek, A Jobbik próbált kilépni ebből a körből, egy írányváltást kísérelt meg, hatását majd a választások mutatják meg. Mindenképpen meg fog jelenni a proteszt jelleg, de a Jobbik ebből a stílusból való kilépése miatt csökken majd a proteszt-jelleg hatása,

20:00
Szakács András: 
Magyarországon folyamatosan esik a bizalmi index a hazai intézmények irányában. A bajai videóbotrány "még jókor", a kampány elején érte az MSZP-t, mert később a Simon-ügyben már hatékonyan tudtak reagálni (nem tagadták, kiszervezték a problémát). A lejárató kampány szerves részei a videók, megmutatva az ellenfeleket és egyszerre erősítve a saját választóinkban a víziókat. Mesterházy ugyan "hisztizett" a Simon-ügy esetében, de kiállta mindezt - Bajnai valószínűleg nem bírná, de Gyurcsány élvezné, az ellentámadást választaná.

19:50
Csery Péter kommentárja:

Egy öntudatos állampolgár?

A hírek szerint egy férfi Szeged környékén az egyik szavazókörben sajátosan értelmezte a „demokrácia ünnepét”. Ugyanis e jeles napon egyenesen saját maga által gyártott szavazólapot hozott az urnához, amin önmagára szeretett volna voksolni, mint Magyarország következő királyára. Azonban a szavazóköri delegáltak rövid rábeszélésére elállt eredeti tervétől, a kérdés csak az, hogy szavazott-e ezek után, és ha igen, akkor kire?

19:43
Kampányüzenetek
Szomszéd Orsolya: 
A Kormányváltás kormány-ellenes kampányt folytatott, Orbán Viktor leváltása, félelem kampány. A bizonytalanok megszólítására nem lehetett minden építeni, a baloldal a törzsbázis egybentartására fókuszált, azok feltüzelése és mobilizálása. Karácsony Gergely szerint az EP választásokon már külön-külön indulnak, ekkor megmutatkozhat, ki mennyit ér. Lesznek a mai este során is villongások.
Szakács András: 2002-es kampány a túllicitálásról szólt, 2006 a negatív kampány éve volt (amerikai tanácsadók miatt), 2010-ben protestkampány, az idei meg a botránykampány nevet kaphatná az üzenetek helyett. Az elmúlt két hétben tapasztalt interjúkban voltak gesztusok a másik oldal felé mindkét részről, annak ellenére, hogy a kampányüzenetekben egymás ellen hangolódtak. A Kormányváltás sokkal rosszabbul járna ha kormányzatba kerülne, mert rengeteg feszültség halmozódna fel, konfliktusforrások, kifizetések és eltérések a különböző pártok között.

19:24
Szomszéd Orsolya: aktivitásról és mozgósításról szólt az utolsó hét, nem a meggyőzésről.
Szakács András: történelmi távlatokban értelmezhető inkább az eredmény, amely az 1994 óta tartó Fideszes tudatos építkezéssel magyarázható. A párt kiszervezte a CÖF felé a mozgósítást. A Jobbik ezzel szemben saját maga akarta ezt irányítani a Magyar Gárda visszafogása és az arculatváltás miatt.
Nagy Attila Tibor: az átjelentkezésekre idén sem készültek fel, eredménytől függetlenül ezen változtatni kell.

19:17
Szakács András: Az ajánló rendszer jobb a kopogtató céduláknál, mivel többet jelölhetnek az állampolgárok - a kettő nem zárja ki egymást - ugyanakkor jobban el tudják rejteni a választók preferenciáit! A választási bizottság nem nyújt segítséget és nem tudja hatékonyan kiszűrni a visszaélésekkel (adatok, aláírások). Ezen kell változtatni, hogy elkerüljük a 2002-ben tapasztalt legitimációs problémát.

19:13
Nézőpont választás napi mérése.
Nezopont_Intezet_exitpoll.png

19:10
Az M1-en is a kövélemény-kutatási eredményekkel kezdenek. Nagy Attila Tibor nem tekinti meglepőeknek az eredményeket, ugyanakkor az országos listás eredményeket követik az egyéniek, már 2010-ben is megmutatkozott. Sajátos megoldás, hogy a győztes is kap kompenzációs szavazatokat, még inkább jutalmazza, mint korábban. Mráz Ágoston Sámuel is hangsúlyozza az egyéni szavazatok jelentőségét, a Fidesz dominanciáját hangsúlyozza. Szerinte a kompenzáció és az új rendszer a koalíciókényszer kikerülésére törekszik.

19:00
Az új választási rendszer hibáira hívták fel a figyelmet a márciusi kijátszások, ezáltal a voksolás legitimitását utólag akár meg is lehet kérdőjelezni. Váltunk az M1-re!

18:55
Az internet népe nagyon kreatívan értékelte a kampányidőszakot, rengeteg mém és egyéb cinikus kreálmány született. Egyértelműen a Fidesz volt a legfelkapottabb. Szubjektív válogatás következik a magyar tumblr-ról:

fidesz.gif

01_1.jpg

01_2.jpg

elmarad.jpg

trio.jpg

18:50
Szavazókörletek átalakításának kérdése (Szakács András):
korábban 55 ezer lakosságú átlagkörzet aránytalan volt, most 94 ezer - de érdemes ezen is elgondolkodni, hogy az egyéni képviselő el tudja-e látni ennyi lakos képviseletét. Az első kötségvetési év után látható lesz, hogy csökkenteni tudja-e majd az OGY költségeit (egyéni képviselői fizetés). 

18:42
Szakács András: Túlkompenzáló rendszer révén a Kormányváltás biztosíthatja második helyét, főleg egyéniben - listán a Jobbik a nyerőbb. Rámutat, hogy a baloldali választási szövetség és a Fidesz is mindkét szavazatra hajt, utóbbiak esetében a másodlagos preferencia szavazatoknál már látszódhatott a Jobbik előretörése a Fidesz szimpatizánsoknál.

18:37
Lánchíd Rádió - Szakács András (Méltányosság) és Szomszéd Orsolya (Nézőpont)
Szomszéd Orsolya az eddigi közvélemény-kutatás eredményeket ismertette. Szakács András a netes politikai véleményárfolyam eredményeinek érdekességeire mutatott rá - de lényegében a jelenlegi parlamenti pártok megmaradását várja a csökkentett létszámú OGY-ben.

18:17
A közvélemény-kutatások alapján a jelenlegi kormányzó erők, a Fidesz-KDNP győzelme várható, ám kérdés: meglesz-e a 2010-ben szerzett kétharmados parlamenti többség? Orbán Viktor összesen a harmadik miniszterelnökségi ciklusát kezdheti, meg a rendszerváltás óta elsőként. Az baloldali Kormányváltás választási koalíciót várják a második helyen (MSZP, EGYÜTT 2014, DK, Liberálisok), harmadikként a radikális Jobbikra számítanak. Azonban sokak szerint ez a 2014-es OGY-i választások a kormányzó Fidesz előnye láttán inkább a Kormányváltás és a Jobbik második helyért folytatott harcáról szól majd. Az LMP az 5 százalékos parlamenti küszöb határán egyensúlyoz, így meglepetés lenne ha újrázni tudnának. A választási részvételi arány eddig 1-1,7 százalékkal alacsonyabb, mint 2010-ben volt, ráadásul az átjelentkezések miatt hosszú sorok alakultak ki a nagyvárosi szavazókörzetekben. Komolyabb választási csalásról még nem érkezett hír, de több eljárás is indult még márciusban aláírás hamisítás miatt. Ugyanakkor a Kormányváltás legerősebbje, az MSZP szerint, több mint 190 panaszról van tudomásuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr475949718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása