Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Ki a liberális? Miért? Mitől?

2013. június 19. 16:41 - Méltányosság Központ

Régóta folyik egy polémia a médiában, hogy Magyarországon van-e igény liberális politikára, és milyen nagyságrendben vannak liberális szavazók. A Republikon Intézet nemrégen megjelent tanulmánya szerint a népesség harmada tekinthető liberálisnak. Ezt a kedvező képet lerontja, hogy a liberális szavazók nem alkotnak egységes egészet, hanem három, markánsan eltérő karakterű rétegben jelennek meg. A szerzők önbevallás szerint liberálisokat, kapitalistákat és emberi jogi liberálisokat különböztetnek meg. Bár módszertanilag vitatható a felosztás (egy kategóriát önbevallás, kettőt szakpolitikai és attitűdbeli állásfoglalások alapján alakítottak ki, két külön skála alapján), de figyelemreméltó, hogy a tanulmány sugallja a liberális politika önmegújításának szükségességét. 

A Republikon Intézet tanulmányának újszerűsége, hogy figyelmeztet a liberális szavazótábor megosztottságára. Egyáltalán, lehetővé teszi, hogy vitatkozzunk azon: mit jelent ma liberálisnak lenni? Mi a liberális gondolkodás? Ez kulcsgondolat a liberális politikai erő megújításában.

A teljes elemzés itt olvasható

ajanlohonlap.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr665369288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása