Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Polgárháború?

2011. február 24. 17:30 - Méltányosság

 

„Ha nem történik érdemi fordulat, anarchia és polgárháború vár Magyarországra.”, jelentette ki Vona Gábor az Országgyűlés február 14-ei ülésén a cigány-magyar feszültségekről. Sajátságos, hogy a gárdamellény viselése nagyobb figyelmet keltett, mint ez a mondat. Tudomásom szerint az 1989-90-es rendszerváltozás óta még senki sem rajzolta fel a plenáris ülésen a polgárháború rémét.

Pedig attól, hogy egy sokaknak nem éppen szalonképes párt elnöke mondja ki ezeket a szavakat, még érdemes volna azok valóságtartalmáról, megalapozottságáról érdemi és tartalmas vitát folytatni. A magyar politikai rendszer jól tenné, ha azáltal is domesztifikálná a Jobbikot, hogy az általa felvetett problémákon először is elgondolkodik, és ha ezen felvetéseknek van igazságtartalmuk, akkor érdemi lépéseket tesz rendezésükre.

Természetesen, ha pusztán a felszínt nézzük, sem a közel-, sem a távolabbi jövőben nem tűnik valószínűnek a polgárháború Magyarországon. Nincsenek komoly, egymással szemben álló civil fegyveres csoportok, a magyar lakosság nagy része két választás között inkább passzív elszenvedője, semmint alakítója az eseményeknek, már pedig egy fegyveres harchoz éppen hogy extrém aktivitás szükségeltetik.

Csakhogy van egy-két nyugtalanító tényező. Köztudott, mennyire erős és nagy a gyűlölet, a kölcsönös előítéletek fala a romák és nem romák között. Az elmúlt években tovább romlott a helyzet, nem egyszer a rendőrség fellépése tudta csak megakadályozni a még nagy tragédiákkal járó tömeges összecsapásokat (mint például Sajóbábonyban 2009-ben). Szociológiai közhely (lásd pl. Tárki 2010-es riportját), hogy a szegénység, a munkanélküliség, az elhelyezkedési esélyek alacsony színvonala, az alacsonyabb képzettség, s mindebből adódó kilátástalanság érzése nagyobb arányban sújtja – itt nem részletezhető okokból – a cigány lakosságot. A jövőnélküliség, és a romák és nem romák közötti sokszor merőben eltérő magatartásminták újabb feszültséget és agressziót szülhetnek.

Bármennyire valószínűtlennek tűnik is első hallásra a polgárháború lehetősége Magyarországon, van miért aggódni, és jócskán van miért tenni annak érdekében, hogy a problémák megoldatlansága ne forduljon erőszakba. Ilyenkor különösen fontos, hogy ne attól függően utasítsunk, vagy fogadjunk el egy véleményt, hogy ki mondja, hanem attól, hogy mit mond.

 

A kép forrása: www.marosipolgar.info

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr683246296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szent Eltvíz 2011.02.23. 20:40:11

Ne is legyen. No de mi lesz harminc év múlva, amikor ahogyan most, az aktuálisan dolgozók termelik ki a nyugdíjasok nyugdíját? És tudnivaló hogy a magyarság száma erősen fogyatkozik, és ma már sok olyan első osztály indul amelyben egyetlen magyar gyerek sem foglal helyet. Eddig az állam nemhogy megoldani nem tudta a cigányság felzárkóztatását, hanem épp ellenkezőleg: a támogatások csak az illető népcsoport sokasodását eredményezték. Mivel náluk nem a fogyás hanem éppen a magas születésszám dominál, eljő az az idő amikor már többen lesznek mint a többségi nemzet, és ha addig sem sikerül megoldani a felzárkóztatásukat, az éhség és a kilátástalanság lesz úrrá az országban.

Szent Eltvíz 2011.02.23. 20:45:10

Nem régen adott hírt a híradó, mely szerint soha ilyen kevesen nem házasodtak az országban, soha ilyen kevés gyermek nem született, és soha ilyen sokan nem haltak meg mint manapság. Ezt a kormány adókedvezménye vagy családi adózása sem fogja megváltoztatni, márpedig most égre világító lángoló betűkkel kellene tudatosítani mindenkiben: veszélyben a nemzet!Veszélyben a magyarságunk! Ezer évig álltuk szigetként a világ és a sors csapásait, és most mikor a végveszély közelít egy szó nélkül megyünk el mellette? Ennyire nem érdekel senkit ez a dolog?

fores54 2011.02.23. 22:34:02

igaza van ,káosz van az országba-benne vagyok.

emeszter 2011.02.24. 06:51:05

Nem eléggé tűnik ki, hogy a harc egyenőtlen feltételei máris megvannak. A sok lúd disznót győz helyzet az otthon lebzselő cigány családokkal, a botokkal, szamurájkardokkal, melyekkel szívesen fényképezkednek az iwiwen pl., a csak az egy hét alatt két cigány bűnözőnél más miatt végzett házkutatás során előkerült fegyverarzenál máris rendelkezésükre áll. A gazdag, aranyakban pöffeszkedő, kacsalábon forgó házakkal rendelkező cigányréteg Apeh általi figyelmen kívül hagyása legalább olyan káros, mint az erőszak. Tegnapra derült ki a Patrióta tulajdonosának vallomásából, hogy a kosarast megölő banda igenis védelmi pénzért özönlött be. Egy helyi ismert testvérpár vezetésével. Míg a megvert, kirabolt magyar öregeknek semmi sem marad. Mert hiába jótékonykodott ingyen a szomszédaival Barna bácsi, ha a saját elkerített telkén a maga módján akarta megvédeni a termést, mégis ő a hibás. A cigány családok legalábbis igazolva érzik magukat. A helyzet katasztrófális, de ezt 20 évvel ezelőtt síma számítással látni lehetett. Nem tudom véletlennek tekinteni, de szimpla butaságnak sem, hogy idejutottunk.

Kis Márta 2011.02.24. 08:23:24

Gondolom, nem zavar, hogy a romák is magyarok!

Kis Márta 2011.02.24. 08:51:07

Úgy csinálsz, mintha csak a cigányok bűnöznének, nem dolgoznának, mintha a "felfegyverkezésnek" semmi oka nem lenne. Ajánlom figyelmedbe, hány romát (gyereket, nőt, férfit) végeztek ki az elmúlt években hozzád hasonló gondolkodású fazonok. Hogy hány nem roma gazdag ember van, s közülük hánynak nem néz utána az APEH, hány nem roma védelmi pénzt kérő nem roma bűnöző van. Ki kell ábrándítsalak: sokkal több, mint nem roma. És azt sem veszed észre, hogy a gyűlöletet, az előítéletet pontosan ti gerjesztitek ezzel, a csőlátással, csúsztatással stb., ami a posztíró szövegéből és a ti hozzászólásaitokból is kitűnik. A Jobbik ezt az egyoldalú, előítéletes, gyűlölettől sugárzó "magyar mentalitást" meglovagolva már polgárháborúról beszél. Ha így folytatjátok, tényleg az lesz. Magyar és magyar között. Mert a posztíró sem jutott el odáig, hogy a polgárháború nemcsak a felfegyverzett ellenfeleket jelenti, hanem azt is, hogy a háború azonosÚgy csinálsz, mintha csak a cigányok bűnöznének, nem dolgoznának, mintha a "felfegyverkezésnek" semmi oka nem lenne. Ajánlom figyelmedbe, hány romát (gyereket, nőt, férfit) végeztek ki az elmúlt években hozzád hasonló gondolkodású fazonok. Hogy hány nem roma gazdag ember van, s közülük hánynak nem néz utána az APEH, hány nem roma védelmi pénzt kérő nem roma bűnöző van. Ki kell ábrándítsalak: sokkal több, mint nem roma. És azt sem veszed észre, hogy a gyűlöletet, az előítéletet pontosan ti gerjesztitek ezzel, a csőlátással, csúsztatással stb., ami a posztíró szövegéből és a ti hozzászólásaitokból is kitűnik. A Jobbik ezt az egyoldalú, előítéletes, gyűlölettől sugárzó "magyar mentalitást" meglovagolva már polgárháborúról beszél. Ha így folytatjátok, tényleg az lesz. Magyar és magyar között. Mert a posztíró sem jutott el odáig, hogy a polgárháború nemcsak a felfegyverzett ellenfeleket jelenti, hanem azt is, hogy a háború azonos társadalomhoz, nemzethez tartozó csoportok között dúl. És végül ajánlom figyelmedbe neked is, hogy a romák is honfitársaid, ugyanezen nemzethez tartoznak, vagyis magyarok. Talán ebből a megközelítésből másban látod a problémát. Talán akkor nem kirekeszteni akarod (akarjátok) őket.

Kis Márta 2011.02.24. 08:52:25

Helyesen: Ki kell ábrándítsalak: sokkal több, mint roma.

Guybrush 2011.02.24. 20:17:48

"Hogy hány nem roma gazdag ember van, s közülük hánynak nem néz utána az APEH, hány nem roma védelmi pénzt kérő nem roma bűnöző van. Ki kell ábrándítsalak: sokkal több, mint nem roma." Igen? És mire alapozod ezt? Meg amúgy is nagyon ócska dolog mindig ezzel jönni. A bűvös szó:Arányok "Ajánlom figyelmedbe, hány romát (gyereket, nőt, férfit) végeztek ki az elmúlt években hozzád hasonló gondolkodású fazonok" Kb. annyit, mint ahány magyart ők egy nap alatt. Na jó, legyen egy hét...

aliz5 2011.02.24. 23:30:54

"Ha nem történik érdemi fordulat, anarchia és polgárháború vár Magyarországra.”, jelentette ki Vona Gábor az Országgyűlés február 14-ei ülésén a cigány-magyar feszültségekről. Ajánlom hogy nézzétek meg ezt a filmet: [url]http://port.hu/orveny/pls/ci/cinema.film?i_film_id=113358[/url] Sajnos ebben is kijelenti valaki ugyanezt a másik oldalról.

aliz5 2011.02.24. 23:33:28

vagy így jobb? http://port.hu/orveny/pls/ci/cinema.film?i_film_id=113358

kucka 2011.02.25. 13:12:41

Kedves Kis Márta! Az ilyen "amit nem látok az nem fáj" NAIV emberek miatt tart ott ez az ország ahol tart! Igenis a roma ügy fogja ezt az országot előbb vagy utóbb romba dönteni!
süti beállítások módosítása