Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A versailles-i szépasszonyok

2014. június 20. 11:37 - Méltányosság Központ

Előző írásunkban Lola Montez és Lady Emma Hamilton sorsán illusztráltuk a királyok és királynék kegyencnőinek sorsát. Lola és Emma pályafutása a tipikus példája volt az angol és amerikai irodalomból ismert „rongyokból a gazdagságba” történetnek. Egyik nő sem dicsekedhetett kimagasló szellemi képességgel (hacsak a túlélést nem tekintjük annak), és inkább bájaikat vetették latba az érvényesüléshez.

madame.jpgVelük szemben Madame Pompadour esetében szerencsésen egyesült a szépség és a szellem. Amikor megismerkedtek azon a bizonyos vadászaton, XV. Lajos francia király valószínűleg nem látott egyebet ebben a nőben, mint amit a festmény is mutat: egy gesztenyehajú, fehér arcú, bájos állú szépséget, akit a természet bőkezűen megajándékozott. Amikor jobban megismerte, már nemcsak a szépségéért, hanem az eszéért is becsülte. Pedig abban a korban nem volt magától értetődő, hogy a férfiak ez utóbbit is észrevegyék egy nőben.  A király nemcsak egy trófeához jutott, hanem szerető társat is talált Jean-Antoinette asszonyban, aki amúgy férjnél volt (egy adóbérlő hitvese volt, amelynél gyűlöltebb foglalkozás kevés volt ekkor Franciaországban).

Merthogy a Madame Pompadour nem egy név, hanem egy cím! Pompadour márkinő Jean-Antoinette Poisson néven született. Polgári családból származott, akárcsak Lola és Emma, vagy XV. Lajos későbbi metresze, Madame Dubarry. Sikerült megkedveltetnie magát környezetével, mi több, egy idő után ő válogatta össze a király szeretőit. Nem csoda, hogy Mária Terézia, aki maga volt a megtestesült házastársi hűség, és felnőtt gyermekeit is kotlósként óvta, undorodott a francia udvar romlottságától (jellemző az utókorra, hogy a Madame Pompadournak vagy Madame Dubarrynak tulajdonított erkölcstelenségek – mint a són szánkázás meséje – vándormotívumként visszaszállt a magyar királynőre).

Madame Dubarry nem volt olyan okos, mint Pompadour. Róla minden ínyenc tudja, hogy a Dubarry szelet viseli a nevét. Mielőtt azonban ez a fogás eljutott az előkelő, sőt polgári körök asztaláig, a névadó igencsak züllött életet élt. Jeanne Bécunek hívták, és még Pompadournál is alacsonyabb sorból érkezett Versailles-ba, ugyanis anyja szakácsnőként dolgozott, az apa pedig minden bizonnyal egy ferences szerzetes volt.

Jeanne-Becu-Madame-du-Barry-madame-du-barry-2711946-891-1125.jpgJeanne szemrevaló, szőke, kékszemű leány volt. Ahogyan az lenni szokott a szép, de szegény lányokkal, előkelő, és nem éppen önzetlen szándékú férfiak kezdték egyre feljebb tologatni a társadalmi ranglétrán – mint utóbb kiderült, vesztére. Előbb du Barry gróf felesége lett, majd a gróf „átpasszolta” a 21 éves grófnét az 54 éves XV. Lajosnak, aki odáig jutott szexéhségében, hogy már közönséges prostituáltakra is szemet vetett.

A gróf úgy akarta megnyerni maga számára a király kegyét, hogy szépen egyengette felesége útját a köztudottan nőcsábász király ágyába. Az alacsony születésű grófnét gyűlölték az udvarban. Marie-Antoinette, az osztrák császárlány nem volt hajlandó köszönni a kegyencnőnek. Ami kínos volt, hiszen az etikett szerint az alacsonyabb rangú személy nem szólalhatott meg a magasabb rangú jelenlétében, csak akkor, ha a magasabb rangú megszólalt. Marie-Antoinette azonban néma maradt Madame Dubarry jelenlétében, és ezzel porig alázta, úgyhogy az a királyhoz ment panaszra. Ez diplomáciai bonyodalmat okozott Versailles és Bécs között.


Szegény kis grófnőnek rosszabb sors jutott osztályrészül, mint az okosabb Pompadour márkinőnek. A forradalom idején kivégezték. Tulajdonképpen feleslegesen, hiszen már nem volt semmilyen hatalma. De a jakobinusok számára megtestesítette a monarchia romlottságát. Állítólag kevesen sírtak és könyörögtek a nyaktiló alatt. Egyikük ő volt.

Szegény Jeanne! Ha megmaradt volna szegény lánynak, és egy polgár vagy munkás felesége lesz, akkor megússza. Sőt talán ő is ott lett volna azok között, akik a lefejezését ünnepelték.

Paár Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr656389065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása