Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A hagyomány fogságában

2022. október 31. 10:27 - Méltányosság Központ

Miként mutat rá az ellenzék szerepfelfogására a szociális törvény vitája? Rajnai Gergely blogbejegyzéséből kiderül, ahogy az is, hogy a történelmi minták miként határozzák meg a jelenlegi pártok stratégiáit.

people-3248054_960_720.jpg

A szociális törvény módosítása ellen úgy tiltakoztak az LMP és a Párbeszéd a képviselői múlt héten, hogy a parlamenti vitát a lehető leghosszabbra elnyújtva, a lehető legtöbb ellenérvet felsorakoztatva késleltették az elkerülhetetlen szavazást addig, ameddig csak tudták. Van ennek a technikának egy ismertebb neve a magyar történelmi szakzsargonban: obstrukció. Az pedig, hogy ehhez az eszközhöz nyúltak az ellenzék részéről, sokkal többet elmond nekünk, mint annyit, hogy egyes pártok nem tartják megfelelőnek ezt a törvénymódosítást.

Az obstrukció ugyanis arról híres a magyar parlamentarizmus történetében, hogy a dualizmus idejében ez volt az ellenzék fő fegyvere a stabil kormánytöbbséggel szemben. A vita végtelenbe nyújtása, vagy az azzal való fenyegetés arra késztette a kor domináns pártjait (a Nemzeti Munkapártot és elődjét, a Szabadelvű Pártot), hogy helyenként akár kisebb kompromisszumokat kössön annak ellenére, hogy a mandátumarányok erre nem adtak okot. Ezt a gyakorlatot próbálta meg újraéleszteni a két zöld frakció ebben az esetben, a ma már kevésbé megengedő Házszabálynak köszönhetően minimális sikerrel, de egyben üzenetet is küldtek: az obstrukció újraélesztése időszerű.

Ebből pedig két dolog következik. Egyrészt az obstrukció szó szerinti jelentése akadályozás, tehát az ellenzék ezzel az eszközzel a kormány cselekvésének lassítására vállalkozik, amiben nem képes alternatívát nyújtani az esetleges rossznak tartott intézkedésekkel szemben. Ráadásul a parlamenti vita átalakulása miatt ma már nem lehetséges igazán sikerre vinni az obstrukciót, így ez az eszköz szükségszerűen kudarcra van ítélve, emiatt nehezen magyarázható a választók felé.

Az elkerülhetetlen kudarcnál is fontosabb következmény, hogy az ellenzéki pártok így belehelyezkednek a dualizmus pártrendszerébe. Elismerik Orbán Viktor Tisza Kálmánéhoz hasonlatos dominanciáját, elismerik, hogy érdemi esélyük nincs választást nyerni, és a legtöbb, amit tehetnek, a kormány dolgának megnehezítése. A Méltányosság már régóta vallja, hogy Magyarországon domináns pártrendszer alakult ki, és ha ezt az ellenzék is elfogadja azzal, hogy a domináns rendszerek ellenzékének eszközeihez nyúl, tulajdonképpen belenyugszik a helyzetbe, és elveti annak a lehetőségét is, hogy érdemi versenytársává váljon a Fidesznek.

Az obstrukcióhoz hasonló technikák használata a pártokat elkényelmesítik, belesüppednek a domináns rendszerbe, mint győzelemre esélytelen szereplők, és a kormányzás lehetősége egy idő után már fel sem merül politikusaikban. Ennek köszönhetően, amikor a lehetőség adódik a hatalom legalább részleges megszerzésére, nem állnak készen, és (rész)sikereikkel is maguk alatt kezdik el vágni a fát. A dualizmus idején is látható volt, hogy az obstrukcióhoz szokott ellenzék, mikor meglepetésre választásokat nyer 1905-ben, képtelen volt parlamenti többségét azonnal kormányképességgé konvertálni, és végül többségük ellenére rákényszerültek egy, a domináns párt politikusaiból álló kormány felállását támogatni 1906-ban.

Természetesen sok dolog változott a dualizmus óta, és feltehetően egy esetleges ellenzéki többségű Országgyűlés nem támogatna fideszes politikusokból álló kabinetet most, de a párhuzam ettől még nyilvánvaló. Az ellenzék tudatosan vagy sem, de igazodik a magyar politika elmúlt százötven évének mintájához, és saját magát is egy domináns rendszer kormányzásra esélytelen szereplőjeként pozícionálja, ehhez keres eszközöket.

Az ellenzéki szereplők gyakran vádolják a Fideszt azzal, hogy a korábbi magyar politikai rendszerek (itt elsősorban a Horthy-rendszer szokott előkerülni, de a dualizmus is szóba jöhetne) restaurációját végzi el, és meghaladott történelmi mintákra alapozza az uralmát. A vád annyiban mindenképpen igaz, hogy a Fidesz épít ezekre a mintákra, de az igazi csavar történetben az, hogy az ellenzék stratégiája úgyszintén ezeket az időket idézi. Így a saját bevallása szerint a magyar történelmi béklyókat meghaladni kívánó ellenzék maga is a hagyományok fogságába került, és éppúgy belesimul a magyar politika történelmi mintáiba, mint a domináns kormánypárt.

Rajnai Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8917966930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.10.31. 12:44:42

"A szociális törvény módosítása ellen úgy tiltakoztak az LMP és a Párbeszéd a képviselői múlt héten, hogy..."

Az LMP meg a Párbeszéd az mi a Kutyafüle?

Az együttes támogatottságuk sincs akkora mint a Kétfarkú Kutyusoké...

ulpius66 2022.10.31. 12:45:36

... és egyebekben hogy módosult a szociális törvény?
(úgy, ahogy az EU kérte?)

birkamenet 2022.11.01. 10:06:31

@ulpius66:

Bukott orbán diktátor haverja Bolsanaro. Azóta is zokogsz?

nemecsekerno_007 2022.11.01. 10:15:42

A szociális demagógia a legjobb módszer mások versenyképességének rombolására.

John Perkins - Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai

ulpius66 2022.11.01. 10:43:14

A választásokat elcsalták, a Parlament illegitim, és hasonló nyalánkságokat hangoztatnak az ellenzéki képviselők.

Akkor meg a tökömért ülnek benn a Parlamentben...SŐT OBSTRUÁLNAK?
(avagy vizet iszunk, és bort prédikálunk.......vagy valami ilyesmi....)

ulpius66 2022.11.01. 10:46:41

@nemecsekerno_007:

Jelenleg az EU-27 országok versenyképessége a fasorban sincs az USA-hoz, Kínához, Indiához vagy az ázsiai "kistigrisekhez" képest......

Az EU-27 országaiban pl. tízszer annyiba kerül a gáz, és hétszer annyiba az áram, mint az USÁ-ban...

KÉRDÉS?????????

ulpius66 2022.11.01. 10:53:34

A ballibsi parlamenti képviselők ugyanúgy nem tudnak "mit kezdeni" Orbánnal, mint ahogy kicsiben a fideszesek nem tudnak mit kezdeni Botka, Wittinghof, Gémesi, és hasonlóan beágyazott ballibsi polgármesterekkel.......

Csinálhatnak a fideszesek bármit, és annak az ellenkezőjét is, a beágyazott polgármesterek így is úgy is nyernek...

nemecsekerno_007 2022.11.01. 11:00:04

@ulpius66: A libbantaknak sose volt erőssége a matek.

ulpius66 2022.11.01. 11:09:25

Így vizsgálva a helyzetet a SZAVAZÓK is "A hagyomány fogságában" vannak Szegeden, Budaőrsön, Gödöllőn, és egyéb helyeken.....

TEHÁT ELSŐSORBAN A SZAVAZÓK VANNAK "A hagyomány fogságában" ÉS CSAK MÁSODSORBAN A POLITIKUSOK....
süti beállítások módosítása