Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Mivel néz szembe Európa?

2014. április 30. 10:49 - Méltányosság Központ

Az európai parlamenti választások közeledtével érdemes kicsit áttekinteni, hogy az EU-nak milyen fő kihívásokra kell választ találnia a következő ciklusban, ahhoz, hogy versenyhátránya ne nőjön tovább globális versenytársaihoz képest. Ehhez nyújt kitűnő segítséget a befolyásos, brüsszeli székhelyű  Bruegel Institute friss tanulmánya. A tekintélyes think tank tevékenységét – tekintettel az agytröszt kiemelkedő teljesítményére – a Méltányosság már korábban ismertette, de az említett konkrét elemzés tudományos módszereket felhasználva, olyan élesen világít rá azokra a problémákra, amelyek alapjaiban határozzák meg ez EU egészének sorsát, így Magyarországét is, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül.

pad_231_220_bruegel-logo-big.gif

Legalább három okot tudunk, amiért mindenképpen érdemes elolvasni a Bruegel anyagát:

1)      Szakít a hagyományos elkülönült szociológiai vagy közgazdasági szempontú vizsgálatok gyakorlatával, amelyek csupán a problémák egy-egy aspektusát képesek megragadni, és ezért rendre rossz válaszokat is adnak azokra. Ehelyett az agytröszt kutatói komplex megközelítésmódot alkalmazva az európai szociális, társadalmi viszonyokban történt változásokat és a makrogazdasági folyamatok kapcsolatát és egymásra hatásait vizsgálja. Ezzel jóval pontosabb, és teljesebb látleletet nyújt az Európai Unió jelenlegi állapotáról és a jövőbeli kihívások természetéről.

2)      A tanulmányban szigorúan tényadatokra támaszkodva állítja fel diagnózisát a Bruegel kutatói stábja, a statisztikai módszerek alkalmazása pedig hozzásegíti az olvasót az objektív tájékozódáshoz. A think tank által alkalmazott modellek olyan összefüggésekre világítanak rá, amelyek ugyan kulcsfontosságúak, mégis eddig nem álltak az európai diskurzus középpontjában (pl.: fiskális kiigazítások és a generációs feszültségek növekedése közötti kapcsolat).

european_union_cracked_200.jpg

3)      Az agytröszt nem egyszerűen feltárja tényszerűen az EU előtt álló kihívásokat (pl.: a válság kirobbanása óta eltelt 5 év alatt 6 millió munkahely szűnt meg, a tagállamok szociális rendszerei nagyon eltérő hatékonysággal működnek, a magánszektor magas adósságállománya és a munkanélküliség magas szintje, valamint az oktatási rendszerhez való korlátozott hozzáférés aláássa a hosszú távú politikai és társadalmi stabilitást) hanem tanulmányában számos konkrét szakpolitikai javaslatot is megfogalmaz az európai döntéshozók számára (generációk közötti szolidaritás növelése, európai szintű koordinált keresletmenedzsment), amelyekkel az Unió képes lehet hatékonyan kezelni a felgyülemlő problémákat.

Összességében elmondható, hogy bárki is nyeri a közelgő EP-választásokat, a Bruegel általunk ajánlott tanulmánya nagy valószínűség szerint az asztalára fog kerülni, ezért bátran ajánljuk ezt a fontos iratot az érdeklődő magyar közönség figyelmébe is.

Csery Péter

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr846099550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása