Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A Jobbik naggyá tétele

2014. április 01. 10:20 - Méltányosság Központ

A választások előtti kérdés: a Jobbik megelőzi-e a baloldali összefogást? Immár nem az a tét, hogy ki lesz a harmadik, hanem, hogy ki lesz a második erő. Hogy jutottunk idáig?

image002.jpgSokat vitatkoznak arról a tudományban, hogy a kampányok mennyit is számítanak a politikai preferenciák kiválasztásában. Néhány kutatás azt mutatja, a preferenciák már a kampányok előtt eldőlnek (az első napirend megállapító hatáskutatások  ezt az eredményt hozták), de a közvélekedés szerint: a kampányok a bizonytalankodókat nagyon is motiválhatják. Elég nehezen tudnánk indokolni azonban, hogy a „nem érdemelnek több esélyt” plakát miért is motiválna bármire. Álláspontunk szerint ugyanis a kormányoldalnak rossz az a kampánystratégiája, mivel a kihívójával szemben akar haragot gerjeszteni. A kihívóról azt érdemes kommunikálni, hogy alkalmatlanok volnának a kormányzásra. Haragot gerjeszteni épp a hatalmon lévőkkel szemben hatásos.

image001.jpgDe térjünk vissza a Jobbik naggyá tételéhez! Az SZDSZ-es plakát az EU-kampányra készült, voltaképp nem csinált mást, mint felületeit egy ismeretlen párt reklámozására szánta. A logika úgy működik, hogy: az ellenségem ellensége a barátom. Tehát bárki, akinek csöppnyi fenntartása volt az SZDSZ-el szemben, ha ezt a plakátot látta, kíváncsi lett a Jobbikra. Nem feltétlenül azért, mert szerette volna, ha a bőrfejűek döntenek, hanem azért, mert kíváncsi lett, ki ellen kampányolnak oly vehemensen a liberálisok.

A Jobbikot a Tilos-ügy előtt - melyet ők kezdeményeztek – kevesen ismerték, de a FIDESZ beemelte, és felkarolta a Tilos Rádió egy botrányos esetét, melyben a Jobbik tett feljelentést. (A Barnagó nevű Tilos rádiós a „ki kéne irtani a keresztényeket” mondatával hívta fel magára a figyelmet karácsony este, mely rádiót küldetéstudatból alig hallgatott ekkor más egy jobbikos megfigyelőn kívül.) Miután az új párt ismertsége így létrejött, megint egy új hibás stratégiát dogoztak ki a baloldali véleményvezérek: a „szorítsuk ki őket a nyilvánosságból”-t. De a jobboldal se talált ki sokkal szerencsésebb forgatókönyvet, a konzervatívok ugyanis a „szedjük ki a szelet a vitorlájukból” elképzeléssel operált. Egyetlen dolog nem jutott senki eszébe, nevezetesen, hogy szembesítsék a pártot önmagával, azzal például, hogy nem is akarnak demokratikus országot.

Így vált valóra, hogy a Jobbik szegmentált kommunikációt űzhet a mai napig. Tereken gyerekeknek lufit oszt, másutt meg uszít. Szegmentált kommunikációja nem működhetne, ha ismernénk őket, ha egységes arculatot volnának kénytelen mutatni egy demokratikus nyilvánosságban.

Zsolt Péter

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr895888740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wallenberg8805 (törölt) 2014.04.01. 11:53:18

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A bejegyzés szamárság. A Jobbik soha nem uszított egyetlen egy törvénytisztelő tisztességes becsületes ember ellen sem, legyen az cigány, zsidó vagy magyar, tehát a Jobbik épp azért erősödött meg mert ezt a tényt egyre szélesebb nyilvánosság ismerte meg, és egyre kevesebben hiszik el azt a Jobbik-ellenes hazugságot hogy a Jobbik rasszista.
Annak idején a Jobbik-ellenes hazugság-média minden aljas rágalmat és hazugságot összehordott például a Magyar Gárda ellen, de igazat soha egy szót sem mondtak róla, ki volt adva Tel-Avivból az utasítás hogy a Jobbikról és a Magyar Gárdáról csak rosszat (hazugságot) vagy semmit. Azt például a balliberális hazugság-média "elfelejtette" közölni közönségével, hogy a Magyar Gárda soha semmi rosszat nem tett, soha nem bántott senkit, viszont csak jót tett, árvíz elleni védekezés, karitatív tevékenység, ruha, étel gyűjtés, osztás rászorulóknak, országos véradás, cigány bűnözők által megfélemlített és fenyegetett magyarok (és olykor cigányok) védelme, kulturális, hagyományőrző tevékenység, történelmi, irodalmi témájú pályázatok gyermekeknek és fiataloknak, demonstrációk a közbiztonságért, stb, végtelenségig sorolható.
Azok a választók, akik az igazságot nem ismerték csak a hazugságokat és a rágalmakat, azok idegenkedtek a Jobbiktól, de ahogy egyre többen megismerik az igazságot és azt hogy mi a hazugság, a Jobbik egyre népszerűbb.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sexual Harassment Panda 2014.04.01. 19:36:45

@wallenberg8805: Nem igaz.A jobbik rasszista, idegen, eu ellenes, antidemokrata párt.
Az ösdzefogást nem fogja megelőzni.

.Gordon Gekko. 2014.04.01. 19:41:43

Drukkolok a Jobbiknak hogy hazaküldje a kommunistákat. Persze az se baj ha csak simán kiesnek a parlamentből 14,7%-on.

ob.szerver 2014.04.01. 19:42:47

"a Jobbik megelőzi-e a baloldali összefogást?"

Lófaszt. A jobbikot sikerült egy kicsit túlhype-olni az elmúlt napokban. A demokratikus ellenzék kb. kétszer annyi szavazatot fog kapni, mint a jobbik, és még az is szégyenletes lesz erre az országra nézve. Nem fogok hitvitába bocsátkozni, de 6-án este lehet szembesíteni a jóslatommal.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.04.01. 19:46:23

@Sexual Harassment Panda:

Az Összeomlás ki fog esni, a Jobbik 20-on lesz.

Szerinted kit gyűlölnek jobban, Gyurcsótányt vagy Vonát?

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.04.01. 19:47:22

@ob.szerver:

Lófaszt! Gyurcsótány, Fodor, Kuncogó, Bajnai TUTI BUKÓ! Vona röhögve megelőzi ezt a szemét béna bandát!

2014.04.01. 19:55:29

Mielőtt bármilyen vitába bocsátkozunk a Jobbik ideológiájával kapcsolatban, néhány kérdésre válaszoljunk magunkban..
Hány Jobbikos vagy Gárdás által elkövetett bűncselekményről tudunk és hány cigányok által elkövetettről?
Mitől félnénk jobban, mint törvénytisztelő állampolgárok, ha 20 gárdista járőrözne a lakónegyedünkben, vagy ha egy húsztagú cigány csapat járkálna folyamatosan ugyanazon az útvonalon?
Ki látott zsidókat ételt osztani a hajléktalanoknak és ki látott keresztény felekezethez tartozókat?
Pedig elvileg mindenki magyar ebben az országban, de mégis vannak, akik csak másodsorban gondolják magukat magyarnak.

MSZP Afrika Korps 2014.04.01. 19:59:50

A síkhülye MSZPsek Simon helyett Weisz-t nyíratták ki, így a félhülye Simon ügyét tovább csepegtetik...

akárcsak Hagyó, Simon is kisíbolta a vagyonát a családtagjainak, mielőtt lefoglalták volna. Ez a maszopban természetes.

Sexual Harassment Panda 2014.04.01. 20:09:06

@ob.szerver: 1-etértek.
@Böszmelopás 14,9%. Szavazz hogy meg legyen nekik!!: Nem.
Az összefogás most padlón van.
A lyobbik most futtatja magát.
Az is előfordulhat hogy most, a jobbik megközelíti az összefogást, de sztem a dem.ellenzéknek duplaannyi szavazója van mint a náciknak.

MSZP Afrika Korps 2014.04.01. 20:14:01

@Sexual Harassment Panda: 'sztem a dem.ellenzéknek duplaannyi szavazója van mint a náciknak.'

csakhogy a dem. ellenzék szavazói is a jobbikra szavaznak. egál körül lesz, ami gyakorlatilag teljes katasztrófát jelent az mszp jövőjére

Szevasztok 2014.04.01. 20:14:41

@roli101:

A Jobbikot a mindenkiben ott lakozó gyűlölet élteti, és ők ezen az érzelmen játszanak igen eredményesen.

Egy olyan szervezet, amit a gyűlölet éltet, az nem érdemel semmilyen tiszteletet.

Mielőtt vitába szállnál velem kérlek vedd ki a jobbikos lózungok közül a cigányság, a zsidók és az EU elleni szólamokat és nézd meg mi maradt. Közelít a nullához...

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.04.01. 20:15:41

@Sexual Harassment Panda:

Ja, lesz. :D

Szerinted kit rühellnek többen, kin röhögnek többen, kit szánnak többen? Fletót vagy Vonát?

Húsleves 2014.04.01. 20:18:42

Ezen a választáson eldőlhet, hogy a titkosszolgálatokat cigánygyilkosságok támogatására használó rasszista párt, az MSZP bejuthat-e a parlamentbe:

nol.hu/belfold/20120822-biztos__hogy_csak_negyen_voltak_-1326905
"Még ma is megválaszolatlan kérdés: mit tudtak valójában a titkosszolgálatok a romák sérelmére 2008–2009-ben végrehajtott, összesen hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat azóta bíróság elé állított feltételezett elkövetőiről? Széles körben ismert, hogy a hatóságok (a rendőrség, az egészségügyi szolgálat, a tűzoltóság, a polgári és a katonai titkosszolgálat) sokat és sokszor betliztek a nyomozás alatt, a szolgálatok fontos információkat hallgattak el, tagadtak le a rendőrség előtt."
"Gulyás emlékezett rá, a bíróság előtt lévő dokumentumokból is kiderült: a romavadászok célja volt az is, hogy olyan ellenlépéseket provokáljanak ki a cigányságból, amellyel tartósan és mélyen megmérgezhető a roma–magyar viszony. Erre a célra pedig nem lettek volna alkalmas célpontok a romák által is megvetett, kötekedő, rovott múltú és köztudottan bűnös életet élő személyek."

Magyarul az MSZP azért gyilkoltatta a cigányokat, hogy a magyarok elllen uszítsa a cigányságot.

Ezeknek a mocskos rasszista gyilkosoknak nincs helye a parlamentben, de még a közéletben sem!

Jóérzésű ember nem szavaz a rasszista, cigánygyilkos MSZP-re!

Szevasztok 2014.04.01. 20:19:04

@Böszmelopás 14,9%. Szavazz hogy meg legyen nekik!!:
"Fletót vagy Vonát?"

Erről ez a bölcsesség jutott eszembe:
“A bölcsek eszmékről beszélnek, az átlagemberek eseményekről, az ostobák pedig személyekről.”

MSZP Afrika Korps 2014.04.01. 20:29:08

@Szevasztok: 'A Jobbikot a mindenkiben ott lakozó gyűlölet élteti, és ők ezen az érzelmen játszanak igen eredményesen.'

És a Jobbik a kampány eddigi egyértelmü győztese. Hiszen a fidesznek 4 éve 2x annyi szavazója van mint a kommunistáknak, a Jobbik viszont az utóbbi 2 hónapban jön fel, a bolsik meg le.

Hogy lehet ez? Hát úgy hogy a komcsi szavazók a Jobbikra szavaznak.

lavór 2014.04.01. 20:34:28

Jöjjön csak a Jobbik. Legalább kicsit érdekesebb lesz a közélet.

impala 2014.04.01. 20:44:34

az hogy ki lesz a második, meghatározza azt is, hogy ki a harmadik, és viszont.

ezért a nyitó megállapítás faszság.

helyesen: nem az a tét, hogy ki lesz az első, hanem az a tét, hogy ki lesz a második erő.

nem tűnt fel senkinek?

rockjano 2014.04.01. 20:50:35

Nem lesz a Jobbik 2. erő sem most sem késöbb…

A velük kapcsolatos politika kritikája jogos…

Lovag Mihály 2014.04.01. 20:53:54

@Szevasztok: 2014.04.01. 20:14:41

a gyűlölet az Összefogás tagjai között van, az ő erejük. ha figyeled a kampányt akkor két dolgot veszel észre: 1-A Jobbik leszarja a vetélytársait, pozitív üzenettel kampányol 2-Az Összefosás egyetlen üzenete: küldjük Orbánt a pokol fenekére.

impala 2014.04.01. 20:53:58

@rockjano: tőlem igazad is lehet ebben, de attól még baromság az ominózus megállapítás.

wallenberg8805 (törölt) 2014.04.01. 20:54:25

@Sexual Harassment Panda:

Az fogalmilag kizárt hogy a Jobbik rasszista lenne, mivel a rasszista azt jelenti hogy egy faji alapon meghatározott embercsoport teljes egészére általánosít negatív dolgot, ez pedig a Jobbik esetében hiányzik, egyetlen egy olyan faji alapon meghatározott embercsoport sem létezik, amelynek a Jobbik a teljes egészére általánosítana bármiféle rossz dolgot. Tehát nem rasszista. Pont.

moszkvicssluszkulcs 2014.04.01. 21:06:16

roli101!!

Teljes mértékben igazad van!!!

♔batyu♔ 2014.04.01. 21:07:05

Na ja. A "kiírtanék minden keresztényt" senki sem hallja, csak néhány küldetéstudatos, viszont valahogy minden zsidófika mellett ott van hat ballibsi.

A többi is marhaság, ha a Jobbik nem akarna demokráciát, akkor azzal kampányolna, hogy ha hatalomra jut, betiltja a választásokat.

A jobbikot egyébként a liberálisok cigányhisztijei tették népszerűvé.

♔batyu♔ 2014.04.01. 21:09:50

@Húsleves: Igen, ez az ügy még nincs kivizsgálva.

Húsleves 2014.04.01. 21:17:09

@♔batyu♔:
Hát ez az, és még ezek pofáznak. Jelenleg egy BIZONYÍTOTTAN rasszista párt van (mert az SZDSZ már kihullott), az pedig az MSZP.
1. a magyarok egészét genetikai alattvalónak tituláló cionista tetűnek tapsikolnak
2. azonosító nélküli rendőrökkel támadtak a magyarokra, amivel egyidőben a MOSZAD véletlenül éppen itt járt és "ellenőrizték a reptér biztonságát"
3. a titkosszolgálatokkal gyilkoltatták a cigányokat

Nem véletlenül rasszistáznak ezek folyton, van egy bölcs mondás: az kiabál, akinek a háza ég.

J.László 2014.04.01. 21:59:20

A csúcsrasszisták már kiestek a parlamentből 2010-ben. Reméljük, a tanítványaik követik őket 2014-ben. Imádkozom, hogy legyen meg nekik a 14,9%.

András Knight 2014.04.01. 22:04:07

"a Jobbik megelőzi-e a baloldali összefogást?"

Remélem, igen. Ezért még a szavazatomat is hajlandó vagyok megosztani.
:)

feketeesfeher 2014.04.01. 23:45:19

@Böszmelopás 14,9%. Szavazz hogy meg legyen nekik!!:
"Szerinted kit rühellnek többen, kin röhögnek többen, kit szánnak többen? Fletót vagy Vonát?"

Vonát.

Szúrófény 2014.08.14. 04:23:16

Jobbikos "Bakterház" szennyesét kiteregeti BENDEGÚZ HÍREK.HU Keressétek érdemes! Rokonság szálasján és patrubány! Örmények, szeressétek!
süti beállítások módosítása