Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Nyomot hagyni

2014. február 10. 09:30 - Méltányosság Központ

A hétvégén szert tettem egy gyönyörű, régi íróasztalra, korát meghazudtoló állapotban. Idehaza hozzáláttam a tisztogatásához, és mikor az asztallapot leemeltem, találtam két beleírást, mégpedig a készítőiktől.

DSC_0288.JPGAz egyik így szólt: Készítette Jovanovics (?) Gyula, III. éves tan (tanonc?), Szeged, 1910. július 8-án.

A másik: Segített rajta Ördög László III. aszt tan (asztalos tanonc?)

Meglepett, hogy az asztal ilyen koros, és nincsen rajta utólagos toldás-foldás, minden porcikája eredeti; készítői szép és időtálló munkát végeztek. Kicsit kutakodtam azóta az interneten, és csak egy Jovanovics Gyulát találtam, aki 1897-es születésű volt, tehát éppen asztalos-tanonc „korban” volt 1910-ben. Sajnos elesett a háborúban, 1945 februárjában, Budapesten.

Emellett elgondolkodtatott az embert mozgató ösztönökről is. Jovanovics Gyula nyomot akart hagyni, és mint a példa mutatja, sikerült is neki, elvégre ma ő a főhősünk. Vajon csak egy bevett szokás volt a szignó, és még több tucatnyi asztalosmunkán találnánk hasonlót? Vagy ez a darab volt számára kedves, büszke volt rá, és ezt a világ (de legalábbis a majdani tulajdonos) tudtára akarta adni? Vagy csak Ördög Lászlóval versenyeztek, és egy szép századelői nyári délutánon tréfás kedvükben írogattak? Vajon mi késztette őket? Azt hiszem, ezt már sosem tudjuk meg.

nagykep.jpg

Sokszor felmerül hasonló kérdés bennem, mikor politikusaink döntéseinek okát kutatom. Vajon mi motiválja őket? Nyomot szeretnének hagyni, szeretnék kézjegyüket látni minél több helyen? Vagy csak a hatalom, a csillogás, horribile dictu a felelősség vonzza őket? Nem egyszer hasonlóan sejtelmes ködbe vész a válasz, mint az asztalom készítőjét vezető gondolatok, csak éppen nem az évszázados időlépték, amely elválaszt minket. Példának okáért Paks-2 esetében egy valamit nem értek a mai napig: a sietséget. Vajon a putyini külső kényszer, vagy egy sajátos belső motiváció hajtotta a miniszterelnököt? Lehet, hogy ezt sem tudjuk meg soha, viszont érdemes megnézni az alábbi videót, hátha közelebb visz a válaszhoz.

Jenei András

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr745805959

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: az atomrezsi egyre nő – 3 dolog, amit tudni akarsz az atomerőművekről 2014.02.11. 13:45:01

A magyar társadalom próbálna beszélgetni arról, hogy vajon jó lesz-e nekünk az atom ”bővítés”, vagy sem, de odafent az egész ügyet igyekeznek minél gyorsabban keresztül nyomni, a parlamenti szavazást egy héttel hozták előre, hogy ne lehessen a társadal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása