Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Az orbáni külpolitika egy keserű pirulája

2022. december 19. 11:37 - Méltányosság Központ

A magyar külpolitika történelmi hagyományai alapján mindig is gyakorlatias és a pragmatikus volt. Mégha ezt valamilyen missziós tudattal próbálták is a mindenkori kormányok alátámasztani. Miért lehet ez mégis keserű mások számára?

bratislava-g4d54f471a_1920.jpg

Szijjártó Péter külügyminiszter nem rég látogatói körúton járt Szlovákiában: találkozott az aktuális szlovák kormány képviselőivel, a szlovákiai magyar politikai vezetőkkel és meglepő módon a szlovák ellenzék erős embereivel is. Mindez nem maradt visszhang nélkül a pozsonyi külügyminisztériumnál, amelynek vezetője Rastislav Káčer az Orbán-kormány hangos kritikusa. Budapest sem vele, sem az elődjével Ivan Korčokkal nem ápol nagy barátságot. Ha csak szigorúan az elmúlt két évet nézzük a szlovák-magyar államközi kapcsolatokban az alábbi trendek és esetek tekinthetőek problémásaknak:

  • A szlovák EU-követő állásponttal szemben Budapest EU-kritikus és konfrontatív politikája.
  • A Visegrádi Együttműködős felhasználása az orbáni EU-kritikus politikához.
  • Orbán Viktornak a putyini Oroszország felé mutatott „megengedő” hozzáállása vs. Szlovákia egyértelmű Ukrajna pártisága.
  • A magyar állam történelmi épületek és ingatlanok „gyanús” vásárlásai Szlovákiában.
  • A magyar állam Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül nyújtott oktatási támogatási rendszerének átalakítása.
  • A múltbeli történelmi események felhánytorgatása a magyarországi politikusok által (legutóbb Kövér László felszólítása a bocsánat kérésre az 1947-es felvidéki kitelepítettek emlékművének avatásán Somorján).
  • Az ún. sál-ügy (Orbán Viktort egy Magyar Királyságot ábrázoló sálban kapták lencsevégre egy focimeccsen, amely heves reakciót váltott ki szlovák, ukrán és román politikusoktól is).


A szlovák és a magyar fél eltérő értelmezésein túl azonban van egy ügy, amelybe a budapesti külpolitika csinálók eddig a legkevésbé sem akartak belefolyni, holott pont a szlovákiai magyar közösség számára nyújthatnának érdemi támogatást: a beneši dekrétumok és ezzel kapcsolatos aktuális eljárások. Ezek bolygatásába vélhetően már csak azért sem áll bele erőteljesebben az orbáni külpolitika (leszámítva a mostani vegyesbizottsági felhajtást), mivel a pozsonyi kormánytól is függ, megszavazza-e a magyarországi uniós támogatások befagyasztását (akár most, akár a jövőben). Régóta tudjuk, hogy egy rossz szomszédság török átok. Másrészt ez Szlovákia belső ügye, amellyel a helyi magyar közösségnek kell megbirkóznia... viszont az Orbán-kormány lelki és szakmai segítséget nyújthat, már ha ehhez fűződik bármilyen érdeke is. A közös külügyminiszteri sajtótájékoztatón magyar fél csendben figyelte a szlovák csúsztatásokat.

Ezen felül Szijjártó Péternek sikerült egyszerre fricskát mutatnia a szlovák külügynek, és mintegy alsó polcra helyeznie a szlovákiai magyar közösséget azzal, hogy találkozott a magyarországihoz képest korántsem olyan enervált szlovák ellenzék egyes képviselőivel: Robert Fico volt kormányfővel, Peter Žiga volt gazdasági miniszterrel és Andrej Danko volt házelnökkel. Tette mindezt azért, mert Szlovákiában nagyon bizonytalan a Heger-kormány helyzete, ugyanis 2021 áprilisától kisebbségben kormányoz és a parlamenti ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellenük (a kormány azóta megbukott a bizalmi szavazáson). Szijjártó tehát mint egy jól értesült kereskedő, máris feltűnt a szlovák ellenzéknél, hogy újra felmelegítse az alig kihűlt kapcsolatukat. Azokkal, akikkel korábban jó üzleteket kötött Magyarország. És ugyan azokkal, akik éveken át változatosan módon gátolták a szlovákiai magyar közösség fejlődését, többször diszkriminálták és megalázták (Malina Hedvig-ügy, dunaszerdahelyi szurkolóverés, infrastrukturális fejlesztések hiánya, stb).

 Az mindig egy érzékeny lépés, ha egy külügyminiszter egy másik ország ellenzékével is találkozik, példának okaként ugyan ezt eljátszották Magyarországon Macronék még a 2022-es parlamenti választások előtt. Robert Fico eléggé ismert az Orbán-kormány számára, mi több hasonló EU-kritikus húrokat penget, Budapest számára tehát minimum egy régi-új potenciális szövetséges lehet szembeni a Heger-féle garnitúrával. Ám a Robert Fico volt miniszterelnök legyen akármennyire is dörzsölt, hiszen Szlovákia eddig legsikeresebb politikusa, sosem fogja tudni elfeledtetni magyarellenes nyilatkozatait és diszkriminatív politikáját. Miközben az Orbán-kormány számára az brüsszeli euró milliárdok jelentik az igazi tétet, a másik oldalon a szlovákiai magyar közösségnek talán ismét meg kell barátkozni azzal a paradox gondolattal, hogy Robert Fico esetleges visszatérésével ők rosszul, az Orbán-kormány meg jól járhat.

Ez az a bizonyos orbáni külpolitikai pragmatizmus, amely képes a saját érdekei alapján beáldozni másokat, ez esetben a szlovákiai magyar közösség érzékenységét és sérelmeit
cserébe a lehetséges előnyökért.

Hangácsi István

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr4418005808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.20. 13:42:03

"Ez az a bizonyos orbáni külpolitikai pragmatizmus, amely képes a saját érdekei alapján beáldozni másokat, ez esetben a szlovákiai magyar közösség érzékenységét és sérelmeit cserébe a lehetséges előnyökért."

Tudjuk, hogy Orbánék sokféle módon próbálják javítani a szomszédos magyarok helyzetét. De most kénytelenek ezt átmenetileg felfüggeszteni. Nekem, aki Magyarországon élek, sokat számít Magyarország állapota, és most olyan helyzetbe kényszerültünk, hogy nem tudjuk egyszerre minden nemzeti és nemzetiségi célunkat elérni. Akkor én a magam érdekét nézem, és azt mondom, nem szívesen, hogy akkor a külföldi magyarok ügye legyen másodlagos fontosságú. Látjuk, hogyan fojtogat bennünket az Európai Bizottság, most kénytelenek vagyunk szövetséget keresni azokkal is, akik nem bánnak szépen a fajtánkkal. Ez van, most ezzel kell beérni. Orbán helyesen cselekszik, neki legyen első az országa érdeke. Gyurcsányék az országot is nyíltan beáldozzák a politikai törekvéseikért, őket ezért tekintem hazaárulóknak, és remélem, hogy egyszer még megkapják, ami ezért jár.

ne hazudj józsi 2022.12.20. 16:07:58

@Androsz: hazudsz és/vagy buta vagy.
Orbánéksoha, senki érdekét nem nézték a sajátjukat leszámítva.
A határon túli magyarságnak is csak ártottak, a román, szlovák stb elvtársaitokat hergelve ellenük.

ne hazudj józsi 2022.12.20. 16:09:14

@poszt: gratulálok, gondolom, nem vetted még észre, hogy a fideSSes segg is szaros és ettől barna a nyelved.

birkamenet 2022.12.20. 16:26:29

@Androsz:

Te, a hasznos hülye fidetnyák vidéki gomba vagy az első, akire orbán nagyban szarik.

birkamenet 2022.12.20. 16:40:41

@Androsz:

Egyébként mi a fidernyák problémája,hisz 2022 a legsikeresebb illibernyák év:

1 Megállitottuk Brüsszelt, nem sikerült neki ránk önteni 6 milliárd eurót!

2. Csak a magyarok nem fizetik meg a háború árát! Mert nincs miből.

3. orbán megvédte a rezsicsökkentést, a 17-szeres magyar rezsiszámla alatta van a világpiacinak, mert ott egyenesen 10-szeres számlák vannak!

4. Hatalmas siker, hogy csak minden második állami intézmény zár be mert nem birják fizetni a rezsiszámlàt és vacog a dolgozók foga a hidegtől az 5 fokra felfútött irodákban, osztálytermekben,

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.20. 20:05:21

@ne hazudj józsi: @birkamenet: Ti vagytok a legokosabbak. Nagy szomorúsága lenne a társadalomnak, ha pont benneteket nem hallhatnánk. Ratyimatyi, egyébként senki nem mondta, hogy ez volt a legsikeresebb év. Ez egy elbaszott év, és még ráadásnak itt vagy te is.
süti beállítások módosítása