Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Kérem a következőt! Doktorok a vásznon

2022. október 03. 08:32 - Méltányosság Központ

A hegyi doktor, a falusi doktor, a kisvárosi doktor – ha belenézünk a televízió kínálatába, doktort doktor hátán találunk. Miért érdekli az embereket a fehér köpeny? Mi a titka az orvosokról (és nővérekről, igazságügyi orvosszakértőkről) szóló filmeknek, sorozatoknak? Ennek nézek utána az alábbi blogbejegyzésben.

laboratory-2815641_960_720.jpg

1985 októbere jelentős dátum a Német Szövetségi Köztársaság televíziózásának történetében. Ekkor kezdték el vetíteni a Klinika című sorozatot, amely egy fekete-erdei kórház orvosainak, ápoló személyzetének és betegeinek életét követte nyomon. A táj választása nem véletlen. A német kultúrában nagy szerepet játszó Heimat (szülőföld)-művek logikáját követi, hogy egy modern társadalmi intézmény (kórház) története egy mesébe illő zöld rétes tájon játszódik. A Klinika nagy népszerűséget szerzett Magyarországon is. Hasonlóan barátságos orvosi-nővéri világot megismerhettek a magyar nézők a Kórház a város szélén című csehszlovák sorozatból, amely persze egy egészen más környezetbe, a létező szocializmus kórházába helyezte a hősei életét. A tengerentúl sem maradhat ki: az 1990-es években az amerikai nagyvárosi (egész pontosan chicagói) közkórház világa is elérkezett Magyarországra, a Vészhelyzet révén, a szívtipró Ross doktorral, a zöldfülű Carterrel és a profi Benton doktorral. Végül, érdemes megemlíteni, hogy a török szappanoperák alkotói is fölismerték a fehér köpeny egzotikumát: a török nézők nyomon követhetik 2019 óta doktor Hekimoglu (a török Doktor House) kalandjait.

Azóta is töretlen az orvossztorik népszerűsége, akár kórházról, akár körzeti orvosról, akár – hogy a sorozatok címére utaljunk – hegyi doktorról, kisvárosi doktorról, falusi doktorról, Doktor House-ról legyen szó. Miért népszerűek ezek a sorozatok?

Induljunk ki abból, hogy az orvos egy olyan ősi mesterség, amelyet – hasonlóan a tűzzel dolgozó kovácshoz – mindig titok övezett. A gyógyítás tevékenysége a sámánok, táltosok és papok világába vezet vissza (hiszen a pap, tanár és orvos foglalkozások nem különültek el az idők hajnalán, mindhárom tevékenység spirituális tartalommal rendelkezett). Aki gyógyít, az nagy tudás birtokában van. De – s itt jön a szappanoperák logikája – a gyógyító, bölcs embernek is vannak, kell, hogy legyenek is, emberi gyengeségei. Őt is megcsalta a felesége, őt is becsapják, átverik, kihasználják olykor, ő is ugyanúgy érez, szeret, gyűlöl, mint a földi halandók. Ebből a kettősségből már jó drámát lehet forgatni!

Az orvos megítélésétől egészen más a kórházé! A kórház szintén misztikus hely a legtöbb ember számára, de – az orvostól eltérően – negatív értelemben. Az ingyenes egészségügyi ellátás, a mindenkire kiterjedő társadalombiztosítás későn jelent meg a történelemben. A kórház a 20. századig nem a biztonság és kulturált betegellátás, hanem a szegénység, nélkülözés és reménytelenség szimbóluma volt. Kórházban meghalni a 19. században, az ipari forradalom korában a reménytelen szegénység jele volt. Ahogyan Jules Verne írta a Kórház című versében: „Egyenlőség az úr itt / együtt sír esennen tudatlan ostoba s művelt tudás, tanár! / Számjegy vagy itt csupán, e bús váróteremben! / Halotti lepled itt terád sürgetve vár!”

kep2_5.jpgVerne verse jól illusztrálja, mit tartottak a kórházról: ez csak stáció, a szegényház és temető között. Csak a 20. századi jóléti állam változtatott a kórház megítélésén, amikor az ipari civilizáció mindent megtett annak érdekében, hogy majdnem otthonos viszonyokat teremtsen a betegek számára.

Ma az egészségügy a legnagyobb pénzfaló, még a legboldogabb jóléti államokban is elismerik, hogy az állandó műszaki fejlődés és az egyre nagyobb igények miatt az egészségügy mindenütt elmarad a várt szinttől – persze az elégséges szintben elég nagy különbségek vannak. Az egyre drágábbá váló szolgáltatások következtében a társadalmak kettészakadása fenyeget. A riasztó jövőképek az egészségügyi rendszer állapotáról valószínűleg fölértékelik a sorozatok emberséges orvosait: Brinkmann professzort, a Vészhelyzet Ross és Benton doktorát, doktor Gregory House-t (A Doktor House-ból), Christian Kleint (A kisvárosi doktorból), Martin Grubert (A hegyi doktorból), Sue Thomast (Sue Thomas – FBI), és Hekimoglut. Az irántuk megnyilvánuló népszerűség és nézői rajongás révén a jelen egészségügy iránti elégedetlenség is kifejeződik.

Persze, az orvosi hivatásnak vannak sötét oldalai is. A közösségébe beilleszkedő, emberséges, barátságos orvosok mellett ott vannak a Robin Cook-könyvekből és filmes adaptációkból ismert etikátlan, félelmet keltő orvosok, akik tárgyiasítják az embereket – a Verne-versből megismert kórházhoz hasonlóan. Olyanok, mint például doktor Frankenstein vagy doktor Moreau. Az orvos-horrorok nem kevésbé csigázzák föl az emberek fantáziáját. Érdemes lenne egyszer kutatást végezni arról, mennyire játszanak szerepet az orvos-horrorok és orvos-thrillerek napjaink egészségügyi konteóinak terjedésében. E válaszra egy kis blogbejegyzésben nem vállalkozunk. Mindenesetre egy ilyen film- vagy olvasásszociológiai vizsgálat előrevivőbb lenne, mint az összeesküvés-elméletet vallók állandó (és meddő) ostorozása. Politológusoknak, szociológusoknak és orvosoknak, valamint természettudósoknak team-munkában kellene együttműködniük, a mai állapot helyett, hogy mindenki a maga külön szakmájában küzd az orvosi konteók ellen. Ennek a külön hadakozásnak kevés értelme van! A politológusok, szociológusok gyakran csak a felszínt kaparják, mert nem látják át az orvos- és természettudományokat. Az orvosok és természettudósok meg sokszor függetlenítik a tudományt a társadalmi háttértől. A filmek ellenben holisztikusan, az egész embert mutatják be.

Amíg lesz egészségügy, és amíg olyan, amilyen, mindig lesznek barátságos orvosok a filmvásznon. Minél nagyobb a kontraszt a valóságtól, annál népszerűbbek ezek a figurák.

Paár Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8417945002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása