Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Nem az a demokrácia, amikor azt hallod, amit amúgy is hiszel

2022. június 07. 11:56 - Méltányosság Központ

Véget ért az Európa jövőjéről szóló tanácskozás-sorozat, amely azt a célt szolgálta, hogy az állampolgároknak nagyobb szava legyen az unió irányításában. De vajon sikeres volt, és ez megemelte a demokrácia minőségét? Attól függ mit értünk demokrácia alatt.

session-2548826_960_720.jpg

A konferencia részeként négy tematikus állampolgári panelt rendeztek, amelyben 800 véletlenszerűen kiválasztott résztvevő tehetett ajánlásokat különböző területeken, amelyből 178 uniós szintű szakpolitikai ajánlás született.

Lévén, hogy ez az első ilyen tanácskozás, természetesen sokféle kritika megfogalmazható vele szemben. Hagyott kívánni valót a kezdeményezés például a részvételi demokráciával foglalkozó elemzők számára, mivel megszervezése épp az unió technokrata jellegét hangsúlyozta ki. A résztvevők kiválasztása bizonyos – elvben semleges – depolitizált szempontok szerint történt. Miközben számított az állampolgárság, a vidék/város ellentét, a társadalmi-gazdasági háttér, a nem, valamint a kor, addig a kiválasztási kritériumok egyáltalán nem vették figyelembe az unióhoz való viszonyt, vagy a részvevők politikai orientációját. Az, ha valaki például valamilyen politikai tisztséget visel, vagy egyéb módon részt vesz a politikában, kizáró tényező is lehetett. A tanácskozás ilyen szempontból egy elképzelt, idealizált “nép”-et kísérelt meg megszólítani.

Eredményeitől függetlenül a konferenciának mégis előnye, hogy felismerte az EU régóta fennálló demokrácia-deficitjét. Ha úgy tetszik, a politikatudomány évtizedes vitái utolérték a politikusokat. Rendkívül érdekes szempontot vet fel a kezdeményezés értékelésekor ennek kapcsán Richard Youngs, a Carnegie Europe elemzője, aki arra világít rá, hogy miközben fontos az állampolgári részvétel növelése, önmagában ettől még nem oldódik meg az unió demokratikus deficitje, további innovációk, demokratikus reformok szükségesek ennek eléréséhez.

Miközben Youngs amellett érvel, hogy szép-szép az, hogy összehozzuk a különböző tagállamok lakosait az inkluzivitás jegyében, aközben ez a narratíva részben elvonta a figyelmet a komolyabb politikai reformokról. Ugyan a konferencia jó irányba tett lépés volt az állampolgári részvétel előmozdítása szempontjából, semmit nem tett azért, hogy csökkentse az európai demokrácia minőségének romlását. Youngs szerint sokkal nagyobb szükség van változásra ezen a téren, mint amit a tagállamok, vagy az európai intézmények hajlandóak elismerni. Jelenleg hatalmas szakadék tátong például a szakpolitika és a politika között. Az ilyen állampolgári kezdeményezések hasznosak közös szakpolitikai ajánlások tételére, a demokratikus folyamatokat azonban nem mozdítják előre, hiszen az uniós intézményrendszeren és politikán múlik, hogy egyáltalán alkalmazzák őket. Arról nem is beszélve, hogy a politikusokon semmilyen módon nem számonkérhető a megvalósulásuk.

Youngs szerint az Európai Uniónak rendelkeznie kell egy vízióval a tekintetben, hogy hogyan nézzen ki a jövő demokratikus rendszere. Az állampolgári kezdeményezéseket e köré kellene építeni. A szerző rámutat arra, hogy ezzel szemben sok politikus és elemző hajlamos arra, hogy csak akkor tekintse sikeresnek az állampolgári részvételt, ha mélyebb európai integrációhoz vezet. Ez abból a – szerinte téves – feltételezésből ered, hogy úgy vélik: az állampolgárok csak akkor fogják hitelesnek tartani a részvételt, ha abból a mélyebb integráció felé mutató szakpolitikai javaslatok következnek. A konferencia ajánlásai ennek megfelelően a demokratikus reformokra vonatkozó elképzeléseket összekötik azzal, hogy szükség van a közös európai identitás elmélyítésére. A tárgyalássorozat vége felé sokan, többek között Emmanuel Macron is, amellett érveltek hogy a tanácskozás elvezethet egy új európai alkotmány kezdeményezéshez. Ez azonban háttérbe szorítaná a demokratikus megújulás kérdését, és függővé tenné bizonyos intézményi, vagy szakpolitikai változtatásoktól. Ha az a cél, hogy magasabb minőségű demokrácia legyen, akkor ennek kell lennie a prioritásnak, függetlenül attól, hogy mit jelent az EU intézményi reformja szempontjából, vagy attól, hogy milyen irányba mozog az uniós integráció. Az európai együttműködésnek a demokratikus fejlődést kell szolgálnia, ahelyett, hogy bizonyos uniós szakpolitikai kérdéseket véleményeztetnének az állampolgárokkal, ami azt az érzést adhatja a résztvevőknek, hogy csak az Európa-párti válaszok jó válaszok.

Youngs felvetése azért fontos, mert rámutat arra, hogy miközben az Európai Unió kezdi felismerni, hogy a liberális demokrácia körül kialakult válság nem oldható meg pusztán politikai eszközökkel, azt még nem tudja milyen irányba lépjen. Érzékeli, hogy az állampolgárok úgy érzik nincs tényleges beleszólásuk az uniós politikába, de még nem tudja hogyan számolja fel a hosszú ideje fennálló demokratikus deficitet. Ez részben ahhoz vezet, hogy összetévesztik a mélyebb európai integrációt a tényleges intézményi, és demokratikus reformokkal, másfelől ahhoz, hogy a demokratikus fejlődést csakis mikroszinten tudják elképzelni. Márpedig ez nem fogja csökkenteni a külső kritikák intenzitását, és az állampolgári elégedetlenség érzését.

Fontos az állampolgári vélemények becsatornázása, de az uniónak intézményi szinten kell újragondolnia a demokratikus folyamatok nagyobb mértékű érvényesítésének lehetőségét.

Lakatos Júlia

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr417850359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohohorgász 2022.06.07. 13:48:25

Menj el szavazni mert az neked a jó, de ha nem arra szavazol akire kéne egy náci vagy és kizarunk a szavazasbol:)))))) ennél azért egy fokkal oszintebb volt a szocializmus, ott legalább csak egy pártból valaszthattal:))))

a nagy hohohorgász 2022.06.07. 13:51:33

A lengyeleket is elerte a hazaarulas... a jobboldali!!!!! Vmilyen kacsinszki egyenes ki akarja zaratni az uniobol a saját országát, mert nem jól terdepelnek....

Kedves poszter, maga szerint ez normális???????

a nagy hohohorgász 2022.06.07. 13:55:29

A másik normális kacsinszki meg "véletlenül " lezuhant egy katonai géppel.... emlékszik még valaki az osztrák szelsojobbos politikus "véletlenül" halálos autobalesetere??????
És akkor a ruszkik a gecik csak.....hahaha

Nancsibacsi 2022.06.07. 15:37:25

Újradefiniálni semmit sem szabad - így a demokráciát sem. Ha valaki nem ismeri a szó jelentését akkor olvasson utána. Annak ami az EU-ban folyik annyi köze van a demokráciához, hogy ha Szókratész bácsi látná őket, akkor valószínűleg tapsolna örömében. Csakhogy neki emiatt ki kellett innia a méregpoharat, merthogy tagadta a klasszikus Athéni demokráciát...
Az elmúlt időszak egyetlen jó gondolata az volt, hogy az EU-t fel kellene oszlatni, és csinálni helyette egy másikat, amelyikbe lépjen be az, aki akar...

különvélemény 2022.06.08. 08:15:53

Jól mutatja mennyire antidemokratikus az EU, hogy most épp különadót akarnak kivetni többségi szavazással az olajimportra, amiről pontosan tudják, hogy csak 3 uniós országot érint, és azok kisebbségben vannak.
De volt vagy tucatnyi népszavazás EU-s országokban EU-s kérdésekről, aminek a végeredményét vagy figyelmen kívül hagyták, vagy addig szavaztatták, ameddig számukra tetsző végeredmény nem született.

Az EU-nak vissza kellene térnie a gyökereihez és gazdasági együttműködésként kellene folytatni, nem politikai diktatúraként, ahogy most működik.

nemecsekerno_007 2022.06.08. 09:06:15

Szavazz a demokráciára vagy
lelőjük a kutyádat.

birkamenet 2022.06.08. 09:09:17

@a nagy hohohorgász:

Vótt kinn az angolon a kis Orbánjugend unokád, oszt fütyült szép hangosan, ahogy azt a náci felmenői betanitották neki?

nemecsekerno_007 2022.06.08. 09:11:40

Amúgy hajmeresztő, hogy ugyanolyan szövegeket lehet hallani a haladó ballib oldalról mint amilyen egy Népszabadság vezércikkben volt a szocializmusban.

Vagy amit Virág elvtárs mondott.

birkamenet 2022.06.08. 09:11:58

@különvélemény:

Hanem tetszikaz EU és a politikai szolidaritás, akkor léphetsz vissza a Szovjetunióba. Orbán már úgyis ott van a fidesskomcsijaival.

nemecsekerno_007 2022.06.08. 09:13:14

@birkamenet: Ez valami LMBTQ perverzió, hogy minden áron Fidesz 4/5-öt akarsz FütyiMatyi?!

birkamenet 2022.06.08. 09:17:49

@nemecsekerno_007:

Mi vanNERnecsek, buggyannak fel benned az ifjú komcsi korod emlékei? Azok a boldog szép idők, amikor az akkori orbán főtitkár eftárs még letudott számolni az osztály ellenségekkel éd a zimprilistákkal!

birkamenet 2022.06.08. 09:19:55

@nemecsekerno_007:

Ez meg a Fidernyák Pride bulgár birka, hogy egész nap orbán f.arkát szopod?

nemecsekerno_007 2022.06.08. 09:39:13

@birkamenet: Nem válaszoltál a kérdésre Fütyi.

metata 2022.06.08. 09:48:31

Na, ez a nesze semmi fogd meg jól tipikus esete. Nagyon tudományosan hangzó frázisok pufogtatása. Mondok egyet én is: "A demokrácia hatékonyságának csökkenésére nem feltétlenül a politikai döntéshozatalokban való direkt részvétel a legkonzisztensebb reakció, hanem a helyi szintű kisközösségek kollektív tudatosságának, mint az össztársadalmi mértékű felelősségvállalás viszonyítási alapjának a növelése, amely természetesen együtt kell, hogy járjon, a legmagasabb szintű döntéshozatali mechanizmusok deperszonalizált attitűdjének a választói igényeknek megfelelő, szigorúan jogállami keretek közötti progresszív, de nem mesterségesen siettetett közelítésével a racionális piaci és környezetvédelmi szempontokhoz."

különvélemény 2022.06.08. 09:59:41

@birkamenet:
Milyen szolidaritásról beszélsz?
Ha nem jön gáz és olaj, akkor Európa megszívja, Ukrajna megszívja, mert elesik több, mint 1.2 milliárd dollárnyi tranzitdíjtól, Oroszországot meg nem érdekli, mert a döntés miatti áremelkedés bőven kompenzálja a kiesett bevételt, így is sorban állnak az ázsiai országok.
Csak az elmehunyt politikusok veregethetik saját vállukat, hogy mekkora idióták, de mint tudjuk diktatúrákban nem az ész és a tények számítanak, csak az ideológia.

Serény Vélemény 2022.06.08. 10:07:53

Lesz itt még (mármint a IV. Birodalomban) császárság, csak rövid idő kérdése.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.06.08. 10:15:03

Politika és a Jog áltudomány és ha már még is áltudományos szavazással dőlnek el a dolgok, akkor legelább azt kellene némileg csalás és manipuláció és főként párthatalomtól mentesre átalakítani:

A Párthatalom Nélküli Állam egy utópia, vagy megvalósítható gyakorlat lesz a közeljövőben? Rövid lényege: Pártok csak törvényeket készítenének elő, de azt párton kívüliek 10-20 ezres tömege szavazná meg elektronikusan. Bővebben:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9248198

birkamenet 2022.06.08. 10:17:31

@nemecsekerno_007:

Mit lehet egy elmebeteg orbán segglakó elmeveteg lázálmaira válaszolni bulgár birka?
Menj Lukasenkohoz, ott már ötnegyed van!

birkamenet 2022.06.08. 10:24:39

@különvélemény:

Hehe, mit szólnál hozzá, ha holnap a ruszkik lerohannák Magyaro-t, ölnék le anyádat meg a gyerekeidet hátra kötott kézzel, a feleségeddel a fél Vőrös Haccsereg paráználkodna, a világ meg aszongya rá, hogy hadd csinálják a ruszkik,kussoljunk,különben még drágább lesz a farhát!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.06.08. 10:42:59

@birkamenet:

Az valóban nem nevezhető semmiféle, max csak áldemokráciának, ahol az országgyűlésben elég egy párt szavazata mindenhez, amit egyetlen egy ember akar.

6.Lenin 2022.06.08. 11:50:50

@TanNé:

Máshol ez miként működik? Szerintem pontosan azonos módon. Sehol sem úgy, hogy mindenki eldönti mit is szeretne, aztán az lesz. Mindenki boldog lesz.

Szoktál te azon gondolkodni, amit leírsz?

Ja, és ne csúsztass. Nem egy párt dönt, hanem akikre a legtöbben szavaznak, vagyis a dönteni szándékozók TÖBBSÉGE. Miért lenne az demokratikusabb ha egy kisebbség döntene abban, ahogy a többség mit is szeretne(kéne szeretnie)?

Megint csak bóvlit kínálsz. Nem unod?

6.Lenin 2022.06.08. 11:58:16

nem_az_a_demokracia_amikor_azt_hallod_amit_amugy_is_hiszel

Az a demokrácia, ha mások mondják meg neked, hogy miben KELL hinned, neked mi is a jó.
Te ahhoz hülye vagy, hogy ezt magad képes legyél eldönteni.

Ezeket CSAK a balliberális haladóék képesek neked kínálni. A demokrácia csúcsa, ha ők vannak hatalmon.
A te dolgod CSAK annyi, hogy fogadd el (ha nem fogadod el, úgyis kirekesztenek mindenből, demokratikusan)

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.06.08. 13:10:31

Valamiféle külön világodban és nem a valósban élsz (esetleg egy mauzóleumban bebalzsamozva? ) ... Az sem ismerős, hogy vannak még egypárt állok, diktatúrák, parlamentáris és abszolút monarchiák, királyságok, hercegségek, közvetített képviseleti és közvetlen, vagy szinte közvetlen demokráciák. Sőt vannak vetített demokráciák is, amelyek csak annak akarnak látszani, de valójában nem azok.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.06.08. 13:29:00

@TanNé:
"állok" = államok

ki kellene már cserélni a rádiós klaviatúrámat, mert sok betű eleve lekopott és pilleg is, kihagy ... de persze jómagam el is ütök néha ... csak a kettő együtt néha sok lehet.

6.Lenin 2022.06.08. 13:51:49

@TanNé:

Alapjában minden diktatúra, hiszen a kisebbségben maradók soha nem lesznek elégedettek mindennel, vagyis ők sok minden elnyomásnak fognak értékelni. Ezek csak játék a szavakkal.
olyan rendszer elve nem lesz soha, amelyben mindenki elégedett lenne, meg logikátlan is, hiszen akkor mit jelentene majd a fejlődés?
Miben, és miért kéne bármiben is továbblépni, ha mindenki mindennel elégedett? Marhaság az egész.
Így lett az ember megalkotva, hogy mindig van miért tovább lépnie (vagy nem, de ez akkor már kit érdekel, ha közben leadja a kulcsot a portán)

www.youtube.com/watch?v=wHC2zBmtNas

Te miért találsz ki mindenféle fa-ságot, megpróbálva valakiket átverni vele? (mondjuk nem ítélem el az igyekezeted, mert van mivel lekötni magad és legalább használod is a kobakodban lévő rendkívül összetett valamit. Ez már megéri.)

nemecsekerno_007 2022.06.08. 14:00:51

@birkamenet: Miért akarsz Fidesz 4/5-öt Fütyi?!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.06.08. 14:08:38

@6.Lenin:

Eleve hazudozol is!
Hiszen a Párthatalom Nélküli Közvetlenebb Demokráciában is választva van az 5-10-15 ezernyi párton kívüli elektor ... például az önkormányzati lista első helyezettei, akik nem polgármesterek, meg miegymás ... Tehát az is választott ... és ezt te simán lehazudod.

6.Lenin 2022.06.08. 14:32:51

@TanNé:

Ezt hol vitattam? Mindig vannak vesztesek, mindenhol, akik ezt a demokrácia nevezetűt másként élik meg.
Én erről írtam.
Kell legyen valami ellentét mindig, elégedettlenség mert akkor lesz tovább lépés (de hová, és minek, az egy jó kérdés lehetne)

Amennyiben a vesztes elismerné, hogy most a másik fog irányítani, és az neki jó, akkor miért törné magát a győzelemért? Ez a rugó mozgatja az embert, hogy le akarja győzni a másikat. Aztán fordul a felállás. A végtelenségig(?)

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.06.08. 15:30:03

@6.Lenin:

Annyira, de annyira műveletlen és buta vagy a témakörben és rosszindulatú hazudozó is, hogy nem sok értelme van számodra a különféle szavazások és szavazási rendeket felvázolni , néhányat felsorolni sem.... Annyi talán még leesik neked, hogy volt olyan, hogy csak egyes kiválasztottak szavazhattak ... és azt így meg úgy vették figyelembe ... aztán ez így, meg úgy változott ... Ami a lényeg a szavazás legyen az bárhogyan NEM TUDOMÁNYOS ELJÁRÁS ... tehát éppen ezért soha sem lehet, nem csak részeiben, de teljes egészében SEM IGAZ, SEM IGAZSÁGOS.

6.Lenin 2022.06.08. 15:42:54

@TanNé:

Pontosan ezt írtam én is. Nagyon meleg van nálad, hogy nem forognak a fa fogaskerekek az kobakodban?

Nincs tök igazságos rendszer, nincs is értelme, hiszen soha nem leszünk egyformák, sem fizikailag, sem szellemileg. De, ha sikerülne 1x, akkor az lenne a vége a fejlődésnek, mert értelmét vesztené.

Te szeretnél másokat megvezetni aztán 1xű dolgokat képtelen vagy feldolgozni? Ez most meglepett.

MEDVE1978 2022.06.09. 09:36:45

Egy integrációs folyamatban mindig vannak gyors és lassú szakaszok. A problémát az okozza, hogy a pár terület, ahol lehetne még integrálódni, szinte mind jelentős érdekkülönbségektől fűtött.
A külpolitikáról a nyugatiak és északiak nagyjából ugyanazt gondolják, tehát ezért is nyomják abba az irányban az EU-t, hogy legyen többségi külpolitikai döntéshozatal. Azonban a déliek külpolitikai érdekei is jeletősen eltérnek már ettől (Franciaország eléggé mást gondol a világról, mint a németek, más viszonya van pl: Afrikával), a keleti tagok esetében ez pedig már nagyon jelentős eltérés (pl: oroszokhoz, törökökhöz való viszony).
A gazdasági integráció pedig a közös kasszán akad meg, amibe érthető módon a nettó befizetők minél kevésbé szeretnének beszállni, mert érzik, hogy Macron és a déliek az ő pénzükből modernizálnák a gazdaságukat. A keletiek pedig zömében azt érzik, hogy őket kihagynák, így érthetően nem túl népszerű ez az ötlet sem.

Éppen ezért kellene az EU-t most egy csendes szakaszában konzerválni egy kicsit és kivárni, hogy hogyan alakulnak a dolgok. Szerintem az EU-nak a szakpolitikára és a modernizációra kellene koncentrálnia és abba kellene pénzt ölnie.
süti beállítások módosítása