Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Az örök kétharmad

2022. április 04. 15:04 - Méltányosság Központ

Hiába csinál bármit az ellenzék, a Fidesz úgyis kétharmadot ér el a választáson. Így összegezhetnénk a tegnap történteket, és így összegzett a miniszterelnök is.

optimism-619018_960_720.jpg

S valóban. Az ellenzék az elmúlt 12 évben mindent megpróbált, újabb és újabb változásokon ment keresztül, de végső céljához a választási győzelemhez egy jottányival nem jutott közelebb. Az a sajnálatos helyzet állt elő számukra, hogy (igaz, főképp néhány hónapja) számos közvéleménykutatást megnyertek, a választások megnyerésére viszont képtelenek voltak.

Ezzel a modern magyar politikatörténetben egyedülálló rekordot állított fel a Fidesz. Abban a párt még nem rekorder, hogy egy kormánypárt mennyi ideig kormányoz. A Szabadelvű Párt a dualizmus idején, 1875 és 1905 között harminc évig kormányzott. Ettől még fényévnyire van a Fidesz. Abban azonban már most aranyérmes, hogy egymást követő négy választáson ér el kétharmadot. Ilyen a magyar politikatörténetben sosem volt korábban, mert például az említett Tisza-korszakban is hullámzott a kormánypárt teljesítménye. Volt, amikor négyötödöt ért el, máskor csupán kis parlamenti többséget.

De rekorder a Fidesz európai kontextusban is. Az elmúlt harminckét évben nem tudnék olyan európai országot mondani, ahol egy és ugyanaz a párt négy egymást követő választás megnyer (ráadásul kétharmaddal). Sőt a tendencia ennek éppen az ellenkezője. Pártok és kormányok jönnek mennek, sokszor még egy ciklust is nehéz végig kormányozni. Nálunk meg egyrészt nincsenek a kormányon belül egymással viaskodó irányzatok (ilyesmikből bőven volt az említett Szabadelvű Párt idején, de Európában is); másrészt az általában létrejövő koalíciós kormányok is eléggé sok konfliktussal terheltek.

Magyarország valamennyire követi a régi magyar múltat, és szinte teljesen eltér a kortárs Európától, amennyiben egy örök kormánypártot üzemeltet.

S hogy mi az oka ennek?

Nagy valószínűséggel annak a huzamos társadalmi tapasztalatnak a hiánya, hogy sokféle párt koalíciós kormányzásából is fakadhat jó eredmény. Ha belegondolunk, a magyar társadalomnak 1990 után volt ugyan módja megtapasztalni hárompárti koalíciós kormányok működését, amit még elviselt volna. Az azonban már sok volt a magyar társadalomnak, hogy ezek a kormányok egészen 2006-ig négy évenként cserélődtek és a társadalom széles tömegei számára kevés kézzelfogható eredménnyel jártak.

Voltaképp tehát a magyar társadalom idejekorán ráunt a négy évenkénti kormányváltásokra, és valahonnét, a tudata bugyraiból előhúzta a hosszú – s mondhatni egypárti – kormányzás hagyományát. Ehhez a legközvetlenebb példát a kádári közelmúlt jelentette, amelyet persze bőszen bírált mindenki, s nem utolsósorban a Fidesz. Ahhoz azonban készségesen asszisztált a magyar társadalom, hogy a politikai elit felülvizsgálja a négy évenkénti változás korai stratégiáját és helyébe egy másik stratégiát állítson. Egy olyat, amikor megteremtődik egy „örök” kormánypárt.

Amióta 2006-ban Gyurcsány Ferenc megnyerte a baloldali-liberális blokknak sorban a második választást, a bomba ketyegett. Hiszen az MSZP-ből simán lehetett volna 2010-ben egy háromciklusú kormánypárt. Amitől már csak egy ugrás a baloldal örökkévalósága. A jobboldal szempontjából nevezhetjük isteni szerencsének azt, hogy Gyurcsány Ferenc nem csak elmondta az ősződi beszédet, de az ki is jutott a nyilvánosságba. Ettől kezdődően megszűnt a baloldal monopóliuma, hogy tartósan ő kormányozzon. És egyben megnyílt egy másik esély a jobboldal örökkévalóságára.

2010-ben persze ez még csak elvi esély volt, amelyet aztán 2014, 2018 és a mostani választás teljesített be. 2022-ben a Fidesz valóban örök kormánypártnak tűnik, s nem csoda, ha vérmesebb ellenzékiek csomagolnak.

Márki-Zay Péter nem ilyen vérmes; ő – mint mondta – marad. Amivel egyet is érthetünk. A maradással azonban még semmi sincs megoldva.

A kérdés ugyanis az, hogy egy ekkora zakó után az ellenzéknek lesz-e ereje újjáépíteni magát, és az örök kormánypártot örök versenyre kényszeríteni.

Ha ez utóbbit teszi, akkor ráadásul a 2009-es kötcsei Orbán-beszédnek azt a passzusát is életre kelti, hogy a politika fő eleme a verseny. Igen, ezt 13 éve Orbán Viktor mondta.

Innen indul a történet.

Csizmadia Ervin

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8017797195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2022.04.04. 15:50:42

Amiért nem járok szavazni:
Ellenzék?
Ugyan khérrem!
Nincs itt ellenzék, ahogy évek óta, 2010 óta írom és beigazolódik, egypártrendszer van, csak sok pártnévvel.
Az van, hogy elhitetik a néppel és a világgal, hogy van választási lehetőségük, pedig valójában nincs.
Az van, hogy a választást mindig Orbánnak kell nyernie, mint anno a Kádárnak. Ehhez kitaláltak maguknak egy kamu ellenzéket, amit láthattok, hogy úgy keverik a lapokat, hogy véletlenül se nyerjenek.
Mivel Gyurcsányné erősödött, ezért rá kellett tenni a Márkit, aki láthatóan agyi problémákkal küzd.
Márki tudott akkora hülye és bunkó lenni, hogy a Gyurcsányné által javított eredményeket romba döntse, s a fidesz sima 2/3-át hozza össze.
Gyurcsányék akarattal sem tudtak ilyen kretének lenni mint a Márki.
4 választás, amit a nagy barom összefogással akarnak megnyerni, állítólag. Dehogy akarják megnyerni, különben rég hanyagolnák azt a qrva nagy összefogást.
Már most boritékolhatjuk, hogy a következőt is behazudják a választóknak, összefogva győzik le a fideszt. Azt, te marha, hazudozz az otthoniaknak.
Tudod mi az összefogás? Átverés és tuti bukta, hogy a fideszt támogassa a kamu ellenzék.
Ez volt a 4. példa, hogy hülyére vették a szavazókat, összefogást és ellenzéket hazudva.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2022.04.04. 16:32:00

A magyarok zöme nem akar nyugati szivárványos elnyomást.

parttalan 2022.04.04. 19:10:17

Az ellenzék sz@r, Orbán úgy ahogy tud kormányozni, a választási törvénybe pedig önérdekből belenyúlt. Ez a három tényező eredményez sorozatban a Fidesznek kétharmadot.

leponex 2022.04.05. 09:05:36

@evilwolf: Csizmadia kiváló, mint (szinte) mindig.
A 2009-es kötcseit javasoltam olvasgatni számtalan kommentemben, láthatóan hiába. kicsit bővebben is érdemes lenne idézni belőle:

"Meggyőződésem, hogy nem ellenkormányzást kell folytatni, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítani. Ebből természetesen nagyon sok minden következik a kormányprogramra, a stílusra, a kormányzat felépítésének szélességére és még számos direkt politikai kérdésre nézve. Azt gondolom, hogy a jobboldalnak érdemes megvitatnia ezt a kérdést a következő időszakban, hogy hosszabb távon, tizenöt-húsz év távlatában milyen politikai erőtérben látja az ország érdekeit leginkább biztosítva. Jómagam ebben a vitában azt javaslom, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk, ne a másik féllel folytatott folyamatos és állandó küzdelem határozza meg gondolkodásunkat, hanem bizonyos nemzeti ügyek meggyőző erejű képviselete. Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk. A kétpártrendszer folytatását egy duális erőtérben állandó értékvitákkal, vagy azokat megfelelő helyre irányítjuk, és egy nagy kormányzópártra jellemző, állandó kormányzásra törekvő politikai erő magatartását, céljait jelenítjük-e meg a közvéleményben."

Lehet persze mindenféle szamárságot kiizzadni balliberális oldalon (egypártrendszer, diktatúra, demokratúra, maffiaállam, autokratikus hibridrezsim izé, kóórrupció... fasizmus, ....), de addig jöhetnek a kétharmadok amíg a balliberális ajánlatokat rosszabbnak ítéli a választópolgárok sokasága mint a 'nemzeti kormányzás' ajánlatát - ami már a negyedik ciklusában mutatja is magát.

P: régi ballib mantra, hogy az egyfordulós, vegyes választási rendszer csökkentett parlamenti létszámmal ágyazott meg Orbán 'rendszerének' leválthatatlanságához.
Pedig ezt épp Gyurcsány kezdeményezte 2006-ban, csak a liberálisok -érthető egzisztenciális félelmükben - megakadályozták:

"Melyek a fő kérdések? Menjünk gyorsan darabra. Választási ügyekben kisebb települési önkormányzati képviselőtestületek, már úgy, hogy ez figyelembe vehető legyen a mostani őszi önkormányzati választásnál. Ez kétharmados törvény. És feles törvényben pedig korlátozottabb tiszteletdíj és költségtérítés. Ezzel egy időben kisebb parlament, ez 300 fő alatti parlamentet jelent. A mi álláspont szerint egyfordulós választással, 149 egyéni és 149 országos listán megszerezhető hellyel. Az SZDSZ nem pont ezt gondolja - muszáj hozzátennem."

body_andras 2022.04.05. 10:34:18

AZ a helyzet, hogy '98-tól 200-ig azt sikoltozta az MSZP/SZDSZ, hogy itt diktatúra van, elnyomnak minket. A választók bekapták a csalit. Aztán 2006-ban a képükbe vágták, hogy a megváltójuk folyamatosan hazudott nekik, ez már snassz volt.
2010-től 2014-ig megint azt zengte a kórus, hogy itt diktatúra van. Csakhogy, akkor minden volt, csak diktatúra, autokrácia nem. Hazudtak, és a választók már nem vették be ugyanazt a csailit. 2014 utn szépen lassan elkezdett épülni az autoriter rezsim, mert ekkor jöttek rá Orbánék, hogy ezzel a hülye országgal tényleg bármit megtehetnek. És akkor már hiába kukorékoltak a szocik, hogy diktatúra, csalás, lopás; a választók soha többé nem hittek már azoknak, akik farkast kiáltottak.
2022-ben megette őket a farkas.

6.Lenin 2022.04.05. 10:37:51

Már elnézést, de kit, és mit is képvisel az ellenzék? Ráadásul hülyének nézik még a saját szavazóikat is.
Mit is szeretnének valójában?

Boldeone2 2022.04.05. 10:41:18

Szerintem nem ez a lènyeg. Bár, valami igazság van benne: a magyarok mindig is ragaszkodtak a hosszan tartó, erős hatalmi rendekhez. Törtènelmileg: Szabadelvű párt, Egysèges Párt, majd MDP-MSZMP, most a Fidesz. A felsoroltakból következő államrendszerek èvtizedekig kitartottak: Horthy- rendszer, Kádár-rendszer, most az Orbán-rendszer, vagy rezsim , ha úgy tetszik

A lènyeg viszont az, hogy milyen okok miatt alakulnak ki az ilyen, - jelentős rèszben a foglyul ejtett társadalom tagjai által - önkènt támogatott rendszerek.
Ne legyen illúziója senkinek: tudjuk , hogy a diktátorok mekkora győzelmeket szoktak aratni. A plurális demokrácia nem olyan rendszer: a politikai paletta, az országgyűlès , sok esetben a kormány is, a társadalom valós ès különböző èrdekcsoportjait kèpviseli. Ehhez persze kell egy valóban fejlett , polgári társadalom , egy lètező demokrácia- ès autonómia-igèny

Mindez premodern viszonyok között nem erős, a társadalom jelentős rèsze inkább uralkodót választ magának, egy erőskezű vezetőt. A "rend" , a biztonság? brutális győzelme a szabadság ès az autonómia felett
Szerbia , Oroszország , Magyarország - hasonló társadalmak: a premodern tömegek támogatják az anakronisztikus erőhatalmat, a polgári , szabadelvű, nyugatos polgárság a fővárosba , esetleg a nagyvároskba szorul, kisebbsègben
Ebből a torz , polgárosulatlan társadalmi alapból következik pl , hogy az " Egyesült Oroszországnak " 70% körüli mandátuma van, a többi párt is mind vagy ultrakonzervatív ès\ vagy Putyinista

Honnan jön a rengeteg szabad társadalom-ellenes ember? Ők "ugyanazok" az emberek, akik a világ ezen felèn bármilyen erőhatalmat üdvözölnek. A Kádár-rendszerben volt vagy 800 ezer párttag, ès az orosz csizma által vèrrel kitaposott rendszert általános közszeretet övezte. Akkor is csak maroknyi èrtelmisègi tiltakozó volt , mert a köznèp agyát átmosta a propaganda

Sajnos , most ugyanez van: belepedett Magyarországra egy mindent elburjanzó hatalom ès átírta a társadalom nagy narratíváit
Ez egy sèrülèkeny társadalom.
Miután átírta a nagy narrtívákat már könnyű dolga volt: a populizmus pedig rövid válasza a narratíva kitalálójától a leghitelesebb.

MZP hibázott , mert új Orbán akart lenni " migránsszámláló " meg társai ...A Mi hazánk pedig pedig Orbánabb az Orbánnál: tűzparancs a határon ...
Ebből a rendszerből, nincs kiút: az ország saját társadalmi gyengesège foglya lett , amelyre könnyen rátelepedett egy öncèlú rezsim ...
Nem felfelè megyünk - mint ahogy MZP mondja - hanem egy abszurd dráma rèszesèvè válik mindenki: innen nincs kiút. Pár èvtizedig biztos nem....

6.Lenin 2022.04.05. 10:43:32

Ja, egy lényeges dolgot kifelejtettem. Kikkel is szeretnének győzni? Levitézlett , hiteltelen emberekkel?

Még egy kerti klozet elkészítéséhez is egy MEGBÍZHATÓ kőművest keresek. Nem beszélve az igényesebb munkákhoz.

Pont az ország irányítását-benne a saját sorsom- bíznám kóklerekre?

6.Lenin 2022.04.05. 10:46:55

@Boldeone2:

"innen nincs kiút. Pár èvtizedig biztos nem...."

Jól látod, ennek az ellenzéknek biztosan nincs, amíg nem vált a gondolkodásában.

Nancsibacsi 2022.04.05. 10:50:32

A FIDESZt akkor sikerülne leváltani, ha:
1. Az ellenzék eltakarodna. Nem csak Gyurcsány, Fegyőr is, Márques is, Jakab is. Meg mindenki, az utolsó nyomorult bérbloggerig. Az ellenzéki blogokat - ezt is törölni. És várni 1 évet, hogy elfelejtődjenek.
2. Négy év múlva egy liberális (zöld, komcsi, stb) se indulna a választáson. Aki indulni akar - verjék agyon a cimborái.
3. Hagyni a Mi Hazánkat megszorítani a FIDESZ-t. Érjen el egy 20%-ot, hogy hihető legyen hogy tud nyerni.
4. Hagyni hogy 8 év múlva a Mi Hazánk leváltsa a FIDESZ-t.

Tudom ez sci-fi, meg nyilván senkinek se tetszik, de AZ VAN AMI VAN.

Boldeone2 2022.04.05. 10:55:33

@6.Lenin: Nem èrtetted meg: nem ezzel az ellenzèkkel, hanem semmilyen ellenzèkkel nem lehet leváltani Orbánt
A társadalmi alapok adottak. Legalább egy, de inkább több èvtized a változás.
A 45 vagy inkább az 50 felettiek erősen támogatják ezt a szellemisèget.

6.Lenin 2022.04.05. 10:57:53

@Nancsibacsi:

A Mi Hazánk nem fogja leváltani a Fideszt soha.

Olyan baloldali, liberális párt kellene, akik nemzetben, az ország érdekében gondolkodnak, de ezt pont az a két ideológia ( a mai értelmezésében) teljesen kizárja. Átmenetileg, kis időre nyerhetnek, de eleve bukásra vannak ítélve. Ez világosan látszik az elmúlt 30 valahány évben is.

6.Lenin 2022.04.05. 11:13:48

Hadházy....

„Ha (…) elmegyünk a nyitóülésre, onnantól szerintem ráírhatják a homlokunkra, hogy kollaboránsok vagyunk.”
„Egy ügyeletest be kell küldeni, aki elmondja az ellenzék véleményét.”

2026-bn kétharmaddal nyer a Fidesz.

6.Lenin 2022.04.05. 11:21:33

@Boldeone2:

A közel 8 millió választásra jogosult nagyobb része a nem fideszes, de nincs aki megszólítsa őket.

10-20 % nál többet a szélsőjobb, szélső bal nem tud megszólítani.

A baloldaliakat, liberálisokat meg nincs aki megszólíthatná. Hitelesen.

Ez a magyar előválasztás tévút.

Egy pártba kéne bevonni az ehhez az oldalhoz (bal-, liberális) tartozókat egy hiteles, elfogadható vezető alatt.

Szerintem más út nincs. A mostanihoz hasonló kísérletek = rossz megoldás.

Abban igazad van, hogy ez hosszú folyamat lesz, még akkor is, ha jó irányba mennének a dolgok.

#szájbergyerek# 2022.04.05. 11:25:43

"Az ellenzék az elmúlt 12 évben mindent megpróbált..."

Nem.

Azt még nem próbálta, hogy a változatosság kedvégért nem gyalázza a vidékieket, nyugdíjasokat, politikai ellenfeleket, azok támogatóit, mikor kit.

Mondjuk nem kiabálja rá politikai ellenfeleire, hogy "ezek lopnak", mikor ők is sárosak és ugyanerre készülnek.

Esetleg nem akar minden áron beleállni egy háborúba itt a szomszédban, amikor az elkerülhető.

6.Lenin 2022.04.05. 11:33:17

@#szájbergyerek#:

De miért nem próbálta?
Mert nem fér össze a vezetőik jellemével. Ennyi a gyökere. Nem bonyolult.

De nekem van párton, akit valamilyen szinten tudok támogatni, nyernek is. Mi a fenéért adjak tanácsot bénáknak.
Nekik kéne rájönniük a megoldásra. Ha nem képesek, hát így jártak

A teljes igazság viszont az, hogy tényleg hiányzik egy valódi alternatíva, de az nagyon, mert a győztes is elpuhulhat, ha nincs ellenfele. Mindenki nyerne vele.

Minden ballib bérretteg 2022.04.05. 11:44:02

"Az ellenzék az elmúlt 12 évben mindent megpróbál"

Leírtam 2014-ben, leírtam 2018-ban, leírtam most is, és leírom 2026-ban is.
Gyurcsánnyal soha a büdös életbe nem fogtok győzni.
Nem tudom, hogy mással tudtok-e, de vele biztosan nem.

2026-ban ismét egy Gyurcsány vezette összefogás vagy mi a szar, fog titeket a vesztőhelyre hajtani, és akkor ugyanúgy nem fogjátok megérteni, ahogyan 12 éve nem értitek.

Minden ballib bérretteg 2022.04.05. 11:47:32

@Minden ballib bérretteg:

Gyurcsánynak van stabil 10%-nyi szélbalos ultrája, akik a gyűlöletkampányt tolják.
Aggresszívak és mindenkit bedarálnak aki bántja a főnit.

És van 60%-nyi szavazó, aki mindent megtesz hogy az elkúró soha ne térjen vissza. Akik emlékeznek az elkúrásra, 2004-re, 2006-ra, és pl arra is, hogy az NBH-t a KGB-vel világította át.

Ma is ő a legnépszerűtlenebb politikus és az is marad. Ez van.

Ekrü 2022.04.05. 12:03:02

"Az a sajnálatos helyzet állt elő számukra, hogy (igaz, főképp néhány hónapja) számos közvéleménykutatást megnyertek,"- Ami után aztán kiderült,hogy a baloldali közvélemény kutatóknál két kutatás készül Egy a szavazóiknak egy pedig a belső köreiknek.A kettő között pedig ég és föld a különbség.
" Az elmúlt harminckét évben nem tudnék olyan európai országot mondani, ahol egy és ugyanaz a párt négy egymást követő választás megnyer"- Igaz,hogy nem kétharmaddal, de a közelmúltban Németországban kétszer is előfordult:
Helmut Kohl: 1982-1998
Angela Merkel: 2005-2021
Biztos ott is diktatúra van....
" s nem csoda, ha vérmesebb ellenzékiek csomagolnak."- Hagyjuk már....Ha jól emlékszem négy évvel ezelőtt is nagy hanggal csomagoltak, (Schilling Árpád és társai) azt pár hónap után szép csendben visszasunnyogtak. A tehetségtelenek ott kint sem kellenek,max egy-két hónapig mutogatják őket,mint a rendszer állítólagos áldozatait.

Boldeone2 2022.04.05. 12:22:56

A nèmetországi választási rendszer csak látszólag hasonló a magyarhoz. Eleve generális különbsèg : ott kivonják egymásból a listás ès egyèni eredmènyeket , vègül egy majdnem arányos rendszer jön lètre, amely következmènye a koalíciós kormányzás

6.Lenin 2022.04.05. 13:00:07

@Boldeone2:

Mert ott Németország érdeke az első. Ők irányítják a politikát, akik ezt veszik figyelembe.
A koalíciós kormányoknál, csak a pártok közt elosztják a pozíciókat (A zsét). A választók meg simán át vannak verve. Ott ennek van hagyománya. Teljesen másként működik szinte minden.

Nancsibacsi 2022.04.05. 13:06:46

@6.Lenin: Én se hiszek a sci-fi-ben, de az biztos hogy az egészségtelen elhajlásokat nem megtűrő, hanem propagáló liberális oldal ebben az országban nem fog nyerni soha a büdös életben. Szóval a liberális meg baloldalt nyugodtan kicsukhatjuk. Marad a nemzeti oldal, amelyik ugyanúgy tudna közép felé közeledni ahogy azt a Jobbik is tette. Ott Vona ki lett csinálva - nem utolsósorban a DK-nak köszönhetően -, szóval valójában az egész amiről beszélünk az tök hipotetikus, semmi realitása nincs.

Kivlov 2022.04.05. 13:08:57

"Hiába csinál bármit az ellenzék,..."

Mert? Mit csinált? Orbánozott, mocskolódott, sértegetett. Azt kapta a zellenzék, amit megérdemelt. Az is csoda, hogy ezzel a semmivel is kaptak 1,7 millió szavazatot a pesti panelproliktól.

Nancsibacsi 2022.04.05. 13:09:41

@Ekrü: "" s nem csoda, ha vérmesebb ellenzékiek csomagolnak.""
Isten bizony valahogy kibulizom Viktornál hogy amelyik leadja a magyar állampolgárságát, az ingyenjegyet kapjon a világ BÁRMELY pontjára, CSAK ODA!

Nancsibacsi 2022.04.05. 13:11:01

@Kivlov: "Az is csoda, hogy ezzel a semmivel is kaptak 1,7 millió szavazatot a pesti panelproliktól. "
Bp-n is nagyon sokan a FIDESZ-re szavaztak - ha nem lett volna összefogás, itt se sok mandátumuk lenne. Szóval ne bántsuk a pestieket, mert tényleg több itt a hülye és a pejoratív értelemben vett paraszt mint vidéken, de azért bőven akadnak normálisak is.

6.Lenin 2022.04.05. 13:19:31

@Nancsibacsi:

Igen vannak ilyenek is, de szerintem a többség még a régi értelemben baloldali, vagy nevezzük akkor inkább szabadabban gondolkodónak a liberálisokat. Nem azokat, akikről te is írsz.

Vagy valami más megnevezéseket kéne már alkalmazni a régi balosokra liberálisokra, és a másik oldalon a hagyományosan konzervatívabb választókra. Soha nem lesz azonosan gondolkodó réteg egy országban sem.
Már néhányan használják a nemzeti és a globalista megnevezést is. ez talán ma már jobb, mint az előző.
Mert nyilván vannak baloldaliak is, akiknek fontos a nemzet is, de ma őket nem képviseli senki.

Kivlov 2022.04.05. 13:19:47

@6.Lenin:
"Egy pártba kéne bevonni az ehhez az oldalhoz (bal-, liberális) tartozókat egy hiteles, elfogadható vezető alatt."

Lóf*szt. Ez lenne a nagy demokráciátok? És akkor még a balosok mantrázzák, hogy "orbán árkot ásott a társadalomba" meg "megosztotta a népet." Mikor épp a balos hozzáállás teszi ezt.
A pártoknak társadalmi csoportokat, elveket kellene képviselniük. Lásd: Németo. Nem összebútorozni mindenkinek, mindenkivel csak azért, hogy az épp aktuális kormányt leváltsák. Baromság.
Ki kell várni, míg olyan mandátumarányok lesznek egy szavazás után, hogy koalíciós kényszer van, és akkor lehet alkudozni. Ez lenne a demokáré. Nem pedig a vagy vele vagy ellene hozzáállás.

Ekrü 2022.04.05. 13:32:12

"Az ellenzék az elmúlt 12 évben mindent megpróbált, újabb és újabb változásokon ment keresztül, "-No,pont ezekkel az újabb és újabb változásokkal volt a probléma. Ha a Jobbik nem kezd el cukisodni és kollaborálni a Gyurcsiékkal,ha az LMP nem löki ki maga közül az egyetlen normális embert (Schiffert) ,csak azért,hogy a Szél Bernike félék kiélhessék magamutogató hajlamaikat,akkor talán lenne normális ellenzék,amelyik lehet ,hogy szép lassan elérhetné a többséget. Persze ehhez idő,türelem és elsősorban gerinc kéne. (A Momentumot azért nem említettem, mert ők a normális embereket taszítják az agresszív fellépésükkel.)
De ezek az ellenzéki politikusok csak addig látnak,hogy sikerüljön nekik beülni a parlamentbe a jó kis képviselői fizetésért és lehetőleg ott ki tudják húzni nyugdíjas éveikig.
Ha majd jön egy normális baloldali párt,amelyik nem kapzsi, nem magyarellenes, nem ellenez zsigerből mindent ami jó,csak azért mert a Fidesz javasolja és van türelme kivárni és felépíteni egy pártot 10-15év alatt,akkor talán lehet esélye .
Remélem előbb -utóbb lesz ilyen ember/párt,mert ez így egyszerűen már túl könnyű....

Ekrü 2022.04.05. 13:33:55

@Nancsibacsi: XDDDDD
Nekem is rögtön az jutott az eszembe,hogy nem az a baj,hogy mennek,hanem az hogy egy-két hónap azt megint itt rontják a levegőt....:)))))))))))))))))))))))))))

6.Lenin 2022.04.05. 13:55:35

@Kivlov:

Valamikor 2002 környékén mondta Orbán: hagyni kéne már a fenébe a különböző felosztásokat.
Működő rendszerek kellenek.
Demokrácia az egy nagy kamu. mindenki mást ért alatta. Pl a haladóéknál csak akkor van demokrácia, ha ők vannak hatalmon, minden más diktatúra a számukra, és igazuk is van. Nem ők mondják meg neked, hogy neked mi a jó. Te azt nem vagy képes felfogni-szerintük. Tehát ők el vannak nyomva.

Istencsászáralfakirály 2022.04.05. 14:56:17

@Ekrü: "Nekem is rögtön az jutott az eszembe,hogy nem az a baj,hogy mennek,hanem az hogy egy-két hónap azt megint itt rontják a levegőt....:)))))))))))))))))))))))))))"

Vagy külföldről okoskodnak. Van néhány ismerősöm.
Rokonom eddig azt hajtogatta, hogy aki nem itt él, nem itt adózik, ne szóljon bele a dolgokba itt, pláne ne szavazzon mert nem ő viseli majd a szavazatának a következményeit. Erdélyiekre értette ezt (vagy ahogy ő nevezi: románok). Most már 2016-óta Svédországban él, de büszkén írja facebookon, hogy Stockholmban van a nagykövetségen szavazni. Következetesség. Most meg birkázza, agyhalottazza a magyarokat, mert zakózott a moslékellenzék. Gondolom mondanom sem kell, nem egy sikeres ember ott svédben, mukásszállón élt, most bérel valami albérletet a segghülye barátnőjével, aki 5 év alatt nem sajátította el a nyelvet, azt is eltarthatja. De azért beugat a facebookon a magas lóról, a "szar Magyarországon" élő, "agymosott, propagandából tájékozodó birkákra." Ja, és a birkázásról. Minig azt mondja, amit a mainstream média, minden aktuális libsi facebookkeretet kitesz (család, az család, free szfe, telexet támogatom, most éppen ukraja zászlós van), de azért ő birkázik másokat.

Nancsibacsi 2022.04.05. 15:25:30

@Istencsászáralfakirály: "Ja, és a birkázásról. Minig azt mondja, amit a mainstream média, minden aktuális libsi facebookkeretet kitesz (család, az család, free szfe, telexet támogatom, most éppen ukraja zászlós van), de azért ő birkázik másokat. "
FB ismerős mára feketére váltotta a profilképét, mert hát ugye gyászolja a választást, erre jönnek neki sorra a részvétnyilvánítások :-D Óbaz a körúti intellektuell, az ország értelmiségi krémje, az...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.04.05. 15:33:34

Az ellenzék eleve esélytelen. Amint megjelenik egy ellenzéki erő, amiben benne van a változás csírája, a végtelen erőforrással rendelkező kormányzati propagandagépezet azonnal lecsap rá.
Az igazságtalan választási rendszer miatt egész egyszerűen matematikai szükségszerűség, hogy a teljesen eltérő világnézetű ellenzéki pártok összefogjanak. Ez eleve belső vitákat gerjeszt, amit a kormánypropaganda tökéletesen kihasznál és a közvéleményt könnyedén az ellenzék ellen fordítja.
Amíg a Fideszt az EU folyamatosan pénzzel tömi, addig ebben a rendszerben leválthatatlan.

Kivlov 2022.04.05. 15:40:46

@6.Lenin:
És most is ezt mantrázza a balos csürhe.
Ahelyett hogy programot csinálnának, kimennének a nép közé, normális, szavahihető embereket keresnének. Nem.
Csak orbánoznak, mocskolódnak. Retkek.

6.Lenin 2022.04.05. 15:45:21

@Kivlov:

Pedig hasznos lenne egy valódi, hiteles, nemzeti gondolkodású ellenzék.

Ezek meg menjenek ahová csak szeretnének.
olvasom a nyilatkozataikat, ezek nem tanulnak most sem. Nem is fognak.
De ez legyen az ő bajuk.

6.Lenin 2022.04.05. 15:47:21

@Frady Endre:

Ezek szerint te sem érted a saját bajotokat (sem).

Kitiltott Vélemény 2022.04.05. 16:41:57

@Nancsibacsi: " .... Szóval ne bántsuk a pestieket, mert tényleg több itt a hülye és a pejoratív értelemben vett paraszt mint vidéken ... "

Pesten nem a "parasztok" vannak sokan, hanem a divatliberális-bölcsész romkocsmatöltelékek, akik egymást uszítják és hergelik hogy itt milyen rosszul mennek a dolgok. Ez van, itt koncentrálódnak és nem vidéken, így tudnak bedőlni a Gyurcsótányék baromságainak.

Amúgy pedig addig marad a Horizontális Napóleon hatalmon, amíg lehetősége van az ellenzéket összegyurcsányozni. Ha az a barom végre visszavonulna a politikától, megszűnne az a farkas amivel rémisztgetik a fideszbirkákat, hogy a nyáj egybe maradjon. Ha nem lesz kivel rémisztgetni őket, simán szétszélednek, és nem lesz meg a fityisz többsége.

Szerintem.
süti beállítások módosítása