Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Lesz-e hatása a háborúnak a magyar választásra?

2022. február 28. 12:49 - Méltányosság Központ

Egy héttel ezelőtt ilyen címet legfeljebb egy olyan cikknek lehetett volna adni, amely mondjuk a Közel-Keletről, vagy valamely tőlünk távol eső régióról szól. A mi régiónkról szólva, ha egyáltalán ilyen téma előjött az utóbbi évtizedekben, akkor csak úgy elméletben: a „békének nincs alternatívája”.

pexels-david-bartus-2873473.jpgÉs valóban. A rendszerváltó nemzedék, és utána sorban mind abba született bele, hogy természetes létünk a normál, nyugodt, kiszámítható élet, és hogy harcokat legfeljebb a tv-ben más földrészeken látunk.

Erre most – teljesen váratlanul – a békének lett alternatívája.

Vitatkozhatunk azon, hogy teljesen váratlanul-e vagy sem. Ne vitatkozzunk, mert itt van. Inkább tegyünk egy visszapillantást a boldog békeidőkre. Ezek, ugye a 19. század utolsó évtizedei voltak, amikor nemzedékek nőttek fel egymás után békében. Az utolsó európai háborúk valamikor az 1860-as-70-es években voltak, és utána – egészen 1914-ig – minden nyugodt és prosperál. Kapitalizmus épül, Budapest épül, Európa épül, az emberek pedig egészen egyszerűen elfelejtik, milyen is háborús körülményekbe csöppenni. Ignotus 1910-ben így ír erről Jegyzetek a politika mögül. A dualizmus tragikuma című írásában: „Negyven esztendő óta annyira egyforma biztonságban éltünk, hogy hiányzik idegzetünkből, pontosabban sose nevelődött idegzetünkbe a lehet másképp érzése”.  És aztán mégis csak jött 1914.

Mi most nem negyven éve, hanem lassan a duplája alatt élünk biztonságban. Bármennyire is „átkos” volt a régi rendszer, de eszünkbe nem jutott volna attól rettegni, hogy a két világrendszer között „forró” háború lesz. A „hideg” háború korszakában voltaképpen elfelejtettük a 20. századot, és felépítettünk a fejünkben egy új századot, a 21.-eket, amelyet aztán 1989-90-ben nyélbe is ütöttünk. A demokrácia beköszönte voltaképp megerősítette bennünk azt, amit a nyugati ember már 1945 után megtanult, hogy eljött a béke kora, és a liberális világrend legitimitását az adja, hogy ezt a békét óvja és védi az idők végezetéig.

És most itt van a „lehet másképp” érzése. Olyan döbbenetesen váratlanul tört elő, hogy Ignotus is meglepődne a dolgok történeti ismétlődésén. A  dualizmus kora, amely elhiteti velünk, hogy mostantól csak a prosperálás és az emelkedés jegyében zajlik az életünk. És a mai kor, amely elhiteti velünk, hogy ugyan egyre jobban utáljuk egymást a belpolitikában, de ezt persze azért viseljük jól, mert mindig is így volt. A kölcsönös utálat nem jó, de azért ki akarná a háborúval összehasonlítani.

És persze, hogy lesz kihatása a választásra mindannak, ami pár napja kezdődött. Halvány fogalmunk sem lehet róla, hogy hogyan, s hogy melyik oldalnak kedvez majd. Egyáltalán micsoda szörnyű kifejezés a mostani helyzetben.

A háború csak rossz lehet, de könnyen lehet, hogy a kialakult új helyzetben átrajzolódnak az erővonalak.

A kormányzópárt győzelme az utóbbi hetekben biztosnak látszott. Hát, most nem biztos. Az ellenzék nem valami fényes teljesítményt nyújtott, és saját közönsége is kétkedni kezdett. Hát, most számukra is bármi elképzelhető.

Idegzetünkből nem hiányzik immár, ami majd’ 80 évig hiányzott. Történelem 2.0?

Csizmadia Ervin

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr9617767966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2022.02.28. 13:26:02

"és a liberális világrend legitimitását az adja, hogy ezt a békét óvja és védi az idők végezetéig"

Közben persze a szar folyamatosan keverve lett a világ többi részein. A demokráciát valahogy vonzza az olaj: mindig oda exportálódik ahol van. És ez az évek során egyre inkább idegesítette a macit, mert történetesen az õ mézesbödönében is olaj van. És hát õsi dakota mondás, hogy a medve nem játék.

Ez amúgy szerintem pont Orbán malmára hajta vizet. Egyrészt, egy feszült helyzetben senki nem szeretne azzal kísérletezni, hogy vajon Fletó mennyi idõ alatt zavarja el MZP-t, illeve hogy utána mennyi ideig tudja egyben tartani a bolhacirkuszt. Másrészt, Orbán egyrészt a macival sincs hirigben, másrészt azért nem beszél olyan hülyeségeket sem, hogy lépjünk ki a NATO-ból. Jelenleg kb. a legbiztonságosabb választás.

parttalan 2022.02.28. 14:05:19

Hozzátok a formátokat még most, a háborús feszültség közepette is.

Nem lesz változás, legföljebb - látva az ellenzék görcsös igyekezetét, hogy politikai tőkét kovácsoljon a háborúból - még tovább nő a kormánypárt tábora.

________

"A dualizmus kora, amely elhiteti velünk, hogy mostantól csak a prosperálás és az emelkedés jegyében zajlik az életünk. És a mai kor, amely elhiteti velünk, hogy ugyan egyre jobban utáljuk egymást a belpolitikában, de ezt persze azért viseljük jól, mert mindig is így volt."

Kétségtelenül van hasonlóság a dualizmus és azon kor között, amiben élünk. Mint ahogyan akkor, úgy most is - minden probléma és szegénység ellenére - Magyarország ütemesen fejlődik, épül és szépül. A politikai csatározások pedig mérgezik a levegőt. A többpártrendszerű politikai berendezkedés hozadéka.

Szalay Miklós 2022.02.28. 16:11:18

Tömör és lényeglátó elemzése az ukrán helyzetnek:

egyvilag.hu/index.shtml#PT111_vlagyimir

(A VLAGYI: MIR címtől nézzétek.)

+ Orbán rendszerének tömör de alapos összefoglalója:

egyvilag.hu/index.shtml#PT111_orbanisztanmukodese

+ Magyarország jövője Orbán alatt:

egyvilag.hu/index.shtml#PT111_orbanisztanjovoje

Kampfer 2022.02.28. 16:32:36

"A kormányzópárt győzelme az utóbbi hetekben biztosnak látszott. Hát, most nem biztos. Az ellenzék nem valami fényes teljesítményt nyújtott, és saját közönsége is kétkedni kezdett. Hát, most számukra is bármi elképzelhető."

Ezt az elmúlt napokban ez a koszhadék brigád (a hazai 'ellenség') szépen el is szórta szotyira! Először az a nemnormális fegyőr dörgi be a cicahangján, hogy 'fegyvert az ukránoknak', majd az a semmirekellő makizaj fröcsögi bele a kamerába, hogy 'katonákat kell küldeni Ukrajnába'!

Mindkettő egy elmebeteg, idióta dilettáns! Egy ilyen helyzetben józanságra van szükség, az pedig ismét a kormányoldalon található meg.
És még föl sem ébredtünk a 'zellenzék' hülyeségeiből, ez a 'donátanna' nevezetű képződmény kezdi el harsogni, hogy egyenesen Orbán Viktor fúrta meg, hogy kizárják a ruszkikat a nemzetközi elektronikus fizetőrendszerből. Ami egy közönséges hazugság volt, hiszen még az a 'manfrédvéber' nevű lény is elismerte, hogy a fritzek fúrták a kezdeményezést.

Természetesen bármi elképzelhető. Akár az is, hogy a 'zellenzéknek' megjön végre az esze! Ja, nem... Ahogy eddig, úgy a háború idején is ugyanazt teszik. Osztják az észt, ahelyett, hogy használnák azt a csöppnyit, ami még maradt nekik! Nyomorultak...
Kamp.

midnightcoder2 2022.02.28. 16:41:25

@Szalay Miklós: Te jó ég, ez még megvan? Már szerintem vagy 10 éve spammeled ezzel a netet.
Szerintem ami ennyi idõ alatt nem jött be, azt el kellene engedni.

Joshua123 2022.02.28. 17:12:37

Vágyvezérelt újságírás, lehetőle a tények és a logika mellőzésével.

Billy Hill 2022.02.28. 17:25:05

@midnightcoder2: "Másrészt, Orbán a macival sincs hirigben" - hát, olyannyira nem, hogy egyes kommentelők már kihozták a helyzetet arra, hogy egyenesen OV bujotta fel VP-t a háborúra. De legalább is nem tett meg mindent azért, hogy ne legyen támadás... Eddig is "tudtuk", hogy messzire ér a Zorbán keze, de hát most...!

DFK 2022.02.28. 18:01:05

Most látszik igazán, hogy az elmebeteg mzp katasztrófába sodorna minket. Az is látszik miféle hányadék lényekből áll a baloldal.

Ekrü 2022.02.28. 18:40:08

Ha eddig esetleg kétséges is volt (nem volt) ,hogy OV behúzza-e 2022-t,akkor mára már bizonyos,hogy a kérdés nem az,hogy megnyeri,hanem az,hogy 2/3-al vagy 4/5-el? Az ellenzék ugyanis olyan idióta nyilatkozatokat közöl, hogy épeszű ember nem választja őket. ..:)))))))))))

Éhes ló 2022.02.28. 18:48:09

A barom nyugat az usa uszítására most rohan a csődbe és még az is lehet, hogy a háborút is megnyeri mellé.
Miután az usa a teljes világot szétbombázta, lerombolta, embargózta (Korea, Kuba, Vietnam, Laosz, Kambodzsa, Grenada, Panama, Nicaragua, Venezuela, Libanon, Irak, LÍbia, Szíria, Szomália, Afganisztán, most Európára került a sor.
Ritka balfarkak az eu. politikusai - orbánostól.
Megzsarolt, tartott szar alakok, az usa madzagjain rángva a haláltáncukat.

Putyin eddig még nem bukott el.
Korai az öröm.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.28. 19:07:45

@Kampfer: fél év múlva a is ugyanez lesz a helyzet. :))

midnightcoder2 2022.02.28. 19:16:58

@Éhes ló: A szopás akkor lesz Európának ha elbukik. Mert utána egyrészt tuti hogy nem liberrált kleptokraták kerülnek hatalomra, hanem valami sokkal nagyobb állat - lásd Szaddám bácsi lenyomása után az IS, másrészt addig amíg ez kikristályosodik, akciós áron vehetik majd a tenoristák az orosz atomfegyvert. Lehet hogy az USA-ba is jut majd belõle, elvégre születhet egy új Bin Laden, de ha macerás odáig elvinni akkor jó nagyot szól az valamelyik nyugat-európai ország fõvárosában is.

Kampfer 2022.02.28. 19:53:43

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Ezt hogy érted, polgártárs? Hogy a 'zellenzéknek' ennyi agya lesz, vagy úgy, hogy nem fognak tudni belepofázni semmibe sem...? Előbbi tény, utóbbi egy áldásos állapot volna...
Kamp.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.28. 21:54:56

@Kampfer: amikor már te is ellenzéki szavazó leszel... :))

Boldeone2 2022.02.28. 22:09:20

@midnightcoder2:

A kèrdès az , hogy Orbán mennyire tud bèkegalamb szerepèben tetszelegni, hirtelen , a közelgő választás miatt humanista menekültsegítővè válni ès az mennyire lesz hiteles , miközben az orosz szövetsègnek meglehetősen erős , politikai támadási felületet biztosító ügyei vannak, mint az orosz kèmbank, az orosz kèmek , Paks 2.
Az ukrán háború helyzete el fogja dönteni a választást : ha Putyin tovább folytatja a háborút , akkor nyilván mèg több áldozat lesz, nagyobb lesz az Orbán- kormányon a nemzetközi ès hazai nyomás
Akkor április 3- ra sarokba szorulhatnak
Ha valami csoda folytán fegyverszünet vagy bèke alakulna ki, akkor az Orbanèknak kedvez , mert áprilisig már annyira humánus lesz , amennyire csak lehet. Talán még azt is megpróbálják eladni , hogy hozzájárultak a háború befejezèsèhez

CSOKKI MÁLNA 2022.02.28. 22:15:19

A kormányerők kampányának lényege nyilván az lesz, hogy az ellenzék háborúba akarja sodorni az országot, míg az ellenzéké meg az, hogy Zorbány az új SZU-hoz akar csatlakozni. A jelenlegi erőviszonyok: kozvelemenykutatok.hu/zavecz/

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.28. 22:18:01

Egyébként fogas kérdés. Szerintem kb. annyi hozadéka sem lesz se erre se arra,mint az eszeveszett pénzosztásnak.

Kampfer 2022.02.28. 22:18:45

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ha a söpredék, hazátlan, fajtalan, jellemtelen, gerinctelen majomfarok, liboldó, szocdem, sötétzöld, balf*sz és 'ajrópéer' szeméthegy ellenség kerül hatalomra...? Nos, akkor biztosan ellenzéki leszek! De ahogy az a mellékelt ábrán is látszik, a csótányista sz@rháziak egymást is agyon fogják verni, szóval rövid orgazmusra készüljetek...! :-/
Kamp.

Billy Hill 2022.02.28. 22:34:42

@Boldeone2: Most nem az volt, hogy a kormánypárti választók többsége "korlátolt vidéki", míg a városi értelmiség az ellenzékre szavaz?

Hol éri majd el a "korlátolt vidékiek" agyát, amiről te írsz? Orosz kémbank meg Paks 2? WTF? Innentől azt fogják látni egy hónapig, hogy a Viktor a király, milyen kedvesen menti a kárpátaljaiakat és mainstream ukránokat.

Fegyverszünet és béke nélkül is meg tudja oldani, hogy válságmenedzserként jól mutasson a tévében. Meg a KESMA termékekben. Mert a falusiak csak azokat olvassák, nincs T betű a billentyűzetükön, nem tudják begépelni, hogy asszongya "Telex"...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.02.28. 22:41:09

@Kampfer: bocs.... azok vannak hatalmon....
Kohn bácsi a kórházban :miért nincs ezeknek külön elfekvőjük?
-nyugodjon meg, ez az.

Boldeone2 2022.02.28. 22:52:21

@Billy Hill: Sok minden függ attól, hogy az ellenzèk ezt a sors által teremtett , vèletlen "gólhelyzetet " hogy tudja kihasználni
Vannak itt azèrt támadási felületek , mert elèg komoly volt az orosz elköteleződès, de az átlagember számára eddig szinte nem volt világos semmi
A magyar nèpet arra neveltèk èvekig , hogy Putyin " jó ember". Debrecenben mèg díszpolgári címet is adott neki az egyetemi szenátus
A világmèdiában èvekig ment a dollarszázmilliókból folytatott Putyinfènyező , a nyugat piszkoló kampány
Putyin szexy , erős , nagylelkű, stb" Ez hatott egy közegben
Miközben semmiben nem különbözik despota elődeitől : kímèletlenül megöleti politikai vagy bebörtönözteti ellenfeleit
Április 3- ig már nehèz lenne elmagyarázni ki volt Nemcov, vagy Politkovszkaja
Tele van a szociális mèdia olyanokkal , aki örömködnek az ukránok lemèszárlásán , az orosz invázión...
Ez egy torzult, menthetetlen ország...

Bandibacsi34 2022.03.01. 07:45:19

Mindig is voltak haborus es bekes időszakok. Magyarországon gyakorlatilag 1711(1718)-1914 kozott(a napoleoni es az 1848-49-es haboruk, intervencio rövid esemenyek voltak)nem volt háború az orszagon belül. Bizonyos orszagok (Oroszország, USA, Nagy-Britannia, Franciaország) allandoan haboruztak, de az angolszaszoknal ezek is külső haboruk voltak(kiveve a fuggetlensegi es a polgarhaborut). Valojaban sokminden fugg a demografiatol. Minel eloregedobb egy tarsadalom, annal kevesbe akar harcolni! Putyin sem szamolt nagy harci kedvvel, valojaban a varosok es a media kivetelevel nincs nagy aktiv ellenallas, de az oroszok csapatai sem tul lelkesek(latszik nem az elitalakulatokat kuldtek be tobbnyire). A haboruk a történelem reszei, es azok is maradnak. Valojaban az atomfegyverek es a naguhatalmak egyensulya teremtettek meg a beket, azok nelkul nem letezne! Ha uj nepek jonnek a harmadik vilagbol szinten lehetseges a "belso beke" vege..

midnightcoder2 2022.03.01. 07:47:58

@Boldeone2: Orbán mind a két forgatókönyvet remekül ki fogja használni. Ha béke lesz, akkor õ lesz a békegalamb, ha marad a háború akkor a biztonság záloga: aki egyrészt a NATO és az EU oldalán az ukránok mellett van, de azért egy olyan vezetõ akinek jó kapcsolatai vannak Putyinnal is, arra az esetre, ha minden kötél szakadna.

Az ellenzék pedig nem nagyon tud jót lépni: az átlagpolgárnak az sem annyira szimpatikus szerintem, ahogy Gyurcsány Rambót játszik, meg az sem ahogy a Mi Hazánk kilépne a NATO-ból.

Bónusz: kritikus helyzetben az istenadta nép jobban szereti Piszkos Fredet a kapitányi hídon mint Fülig Jimmyt.

Ekrü 2022.03.01. 07:55:45

@Boldeone2:
" miközben az orosz szövetsègnek meglehetősen erős , politikai támadási felületet biztosító ügyei vannak, mint az orosz kèmbank, az orosz kèmek , Paks 2. "- Az orosz kémbank/kémek érvelés elég röhejes ezt max csak a legelvetemültebb ellenzéki szavazó veszi be. Ez kb pont olyan ,mint azzal érvelni,hogy az oroszok beleavatkoznak az amerikai választásba,mert ha ez lehetséges lenne,akkor eláshatná magát az egész nyugat-európai és amerikai elhárítás.A Paks2 pedig csak akkor számítana,ha az emberek nem azt látnák,hogy a nyugatiaknak (németek,franciák,finnek stb.) csak addig számítanak a szankciók,míg az energetika szóba nem kerül.De ameddig ők ragaszkodnak az orosz gázhoz és áramhoz,addig nincs joguk bírálni a Paks2-t. No meg ugye a SWIFT rendszert kapcsán is a németek próbáltak vétózni...

midnightcoder2 2022.03.01. 07:57:32

@Boldeone2: Hollywood évtizedek óta gyártja az amcsikat fényezõ / mentegetõ filmeket ami szép tisztára mossa az átlagpolgár agyát. A Rambo sem igazán arról szólt, hogy az amcsik élve égetnek el a napalmmal vietnami gyerekeket. És az amcsi háborús filmek sem szóltak arról, hogy milyen is volt, amikor atomfegyvert vetettek be civilek ellen. A közösségi média teli van olyan ukrán képekkel, ahogy egy-egy épületet lerombolnak az oroszok, miközben az amcsik egy bombával egész várost töröltek el. De beszélhetnénk Tokió terrorbombázásáról, Drezdáról, sok mindenrõl. És egyetlen szövetséges nem került Nürnbergben a vádlottak padjára Hitler nácijai mellé azokért a csintalanságokért, amiket a "jó" oldal követett el. A történelmet már akkor is a gyõztesek írták.

És amikor az amcsik foglalták el Irakot akkor senkinek sem jutott eszébe, hogy ez pont olyan törvénytelen megszállás, mint amit most csinálnak az oroszok az ukránokkal. Az amcsik csak "nácitlantítottak". Az eredményt ismerjük: azóta van velünk az IS.

ulpius66 2022.03.01. 10:46:08

Én fjordítva tenném fel a kérdést!

Lesz-e hatása a magyar választások eredményének az ukrán-orosz háborúra?
(ha akkor még lesz háború.......bár én reménykedem a békekötésben....)

Ha a ballibsik nyernek, akkor azonnal a legszélesebb körű ukrán-támogatás valósul meg....a NATO gépek Magyarországról szállnak fel bombázni, levadászni az orosz hadsereget, ne adj'Isten még csapatokat is küldenek a ballibsik harcolni az oroszok ellen.....
(az orosz gázszállításokról, Paks-2-ről vagy Paks-1 orosz fűtőanyaggal való ellátásáról most ne is beszéljünk....)

Ha a Fidesz-KDNP nyer akkor marad minden a régiben!

Éhes ló 2022.03.01. 10:49:31

@midnightcoder2: ez is szopás, meg az is ami most folyik.
Sosem gondoltam volna, hogy orbántól ursuláig ilyen nyomorult csicskák az eu politikusai.

Eszméletlen lehet a nemlétező hálózat hatalma, ha a szabadságharcába belefáradt orbán is beáll a sorba, vétótlanul, a kárpátaljai magyarokról szót sem ejtve.

Ez a nemlétező hálózat most Európára hozta azt a háborút, amit korábban Ázsiára, Afrikára, a Közép-Keletre és Amerikára már rászabadított és ami évtizedes lemaradást, káoszt és pusztulást hozott mindenkire.

]{udarauszkasz 2022.03.01. 13:12:42

Mar megint a vesztes oldalon lesz az orszag,Orbannal az elen.

ulpius66 2022.03.01. 14:03:30

@]{udarauszkasz: Na mesélj! Ki lesz a vesztes?

Kampfer 2022.03.01. 15:52:18

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "bocs.... azok vannak hatalmon...."

Valóban, polgártárs...? Öööö..., valami zavart érzek a balliba erőben!

Ha most a liboldó és szocdem söpredék van hatalmon (szerinted), akkor a magukat liboldónak és szocdemnek valló 'szélballib' megmondóemberek miért fröcsögnek a kormányra és miért diktátoroznak folyamatosan???

Ha most a sötétzöld söpredék van hatalmon (szerinted), akkor a magukat zöldnek (sötétzöldnek) és klímaharcosnak valló 'szélzöld' elemek miért fröcsögnek a kormányra és miért 'klímagyilkosoznak' folyamatosan?

Ha most az 'ajrópéer' söpredék van hatalmon (szerinted), akkor a magukat 'ajrópéernek' és 'ajróatlantistának valló föderáció-hívők miért fröcsögnek a kormányra és miért 'anti-ajrópéereznek' folyamatosan???

Ezt a logikai bukfencet valahogy nem tudom értelmezni az értelem és a logika halmazán. De te biztosan meg tudod magyarázni még ezt is...!?
Kamp.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.01. 19:45:02

@]{udarauszkasz: Igen, és áprilisban ismét nyertek a választáson..:)

CSOKKI MÁLNA 2022.03.01. 19:46:32

@ulpius66: A vesztes épp körbezárja az ukrán nagyvárosokat.

Billy Hill 2022.03.01. 21:18:07

@Boldeone2: Hogy ez mennyire "gólhelyzet", hát nem tudom... Szerintem aki meg akarta utálni OV-t, annak ott volt erre 4+12 év (ezek csak a kormányon töltöttek), az bőven sok, már rég megutálták. Nem látom, hogy miként lesz itt 30 nap alatt még nagyon sok szavazó átállítva.

(Az ún. "kiábrándult fideszesek" is, ha vannak ilyenek, és hajlandók lettek volna átszavazni az ellenzékre, szerintem egy ilyen válsághelyzetben sikítva rohannak leszavazni a kormányoldalra, mintsem összefogásos, új koalícióra váltani.)

CSOKKI MÁLNA 2022.03.01. 21:40:10

@Boldeone2: Az átlagember fejében nagyobb súllyal esik latba, hogy az ellenzék háborúba akarja sodorni az országot, amit nagyon nem akar a kisember. A ziccert pedig ismét MZP szállította ostoba nyilatkozatával.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.01. 21:41:47

@Billy Hill: Ez max. azokat a balos törzsszavazókat mobilizálja jobban, akik amúgy is elmentek volna szavazni.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.01. 21:42:53

@Billy Hill: Igen, a másik faktor, hogy külső válság esetén a lakosság inkább összezár a kormányon lévő mögött.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.01. 22:52:36

@Ekrü: Ja, libernyák kettős tudatállapot ez is: az oroszok primitívek, elmaradottak, de mégis képesek elcsalni a világ első számú demokráciájának választását..

konrada 2022.03.02. 08:38:08

Lesz. Az emberek ennyire veszélyes helyzetben kerülik a bizonytalant, és nem nagyon akarnak egy olyan kormányzást kipróbálni, amely lehet hogy jobb lenne, de ez nem derül ki a nyilatkozataikból.

...s Márky-Zay mindent el is követ, hogy ne nyerjenek, másképpen hogy jutna eszébe olyan hülyeség, hogy egy szomszédos országban zajló háborúba fegyvereket szállít???
Szerinte melyiknek van több esélye: az oroszok ezt jó szemmel nézik, vagy átveszik az izraeli módszert, amikor azt látják, hogy elindult egy fegyverszállítmány a határ felé??? (Erről a szírek tudnának mesélni...)

kunzoo 2022.03.02. 10:17:27

@konrada:
A lengyelek megteszik, ők is szomszédok. Ők pont emiatt teszik. Az ukrán állam maradjon a szomszedja, ne a Szovjetunió 2.0. A finnek is megteszik. Úgy látszik mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopterek.

konrada 2022.03.02. 10:30:10

@kunzoo: Ők sokan vannak, nagy ország. Ha rájuk küld Putyin pár rakétát, legyen az ő bajuk.
...egyébként egyetértünk, mindenki hülye. Mi is...

CSOKKI MÁLNA 2022.03.02. 16:56:05

@kunzoo:

mfor.hu/cikkek/makro/orosz-ejtoernyosok-harkivban-tovabb-durvul-a-haboru.html

"Úgy tűnik, az oroszok elszánták magukat, hogy megostromolják a körbezárt városokat. Súlyos harcok dúltak Harkivban, tovább folytatódott Kijev bombázása, bezárult a gyűrű Mariupol körül, Herszon környékén is heves összecsapásokat jelentettek. "
süti beállítások módosítása