Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Mivel teszünk jót a nemzeti jelképeknek?

2021. július 26. 11:50 - Méltányosság Központ

Habár az olimpiai megnyitóünnepség már lezajlott, a sportolók bevonulásáról megosztott képek, egészen pontosan a magyar sportolók formaruhája, ismét fellobbantotta a vitát a nemzeti jelképek szerepéről. Különösen a közösségi média felületein jelent meg visszatérő kommentként az, hogy a magyar csapat miért nem nemzeti színekben vonult fel. Miért a piros, fehér, fekete dominált?

fashion-1284496_1280.jpg

Ahogyan Rajnai Gergely kollégám múlt héten a térképek politikai jelentőségéről írt, a ruhák körül kialakult vita lehetőséget nyújt arra, hogy elgondolkodjunk arról, mikor teszünk jót a nemzeti jelképeknek. Akkor, ha változtatás nélkül alkalmazzuk őket mindig, minden körülmények között, vagy, ha helyzethez, akalomhoz igazítva, inspirációs forrásként kezeljük őket? A fenti szembeállítás már előre is vetíti a kétféle megközelítését ennek a kérdésnek. A mindenkori tervezőnek, legyen bárhol a világon, azt kell fontolóra vennie, hogy egyáltalán a nemzeti színeket használja, és amennyiben igen, vajon ízléses és helyes minden elemét felhasználnia-e a lobogónak.

Hogy elvonatkoztassunk a magyar helyzettől, vegyük például az amerikai zászlót. Helyénvaló, hogy az alsónadrágtól a bikiniig, minden, de tényleg minden ruhadarab készül belőle? Hazafias dolog felvenni ilyesmit? És vajon más, ha egy olimpiai úszó fecskéjén jelenik meg a zászló, mintha egy random állampolgár viseli a floridai tengerparton? Más, ha csak egy ikonként jelenik meg a zászló egy ruhadarabon, esetleg egy-egy szín belőle szegélyként, vagy ha az anyag maga a zászlót másolja? S ha valaki épp a zászló iránt érzett tisztelet jeléül elhagyja a nemzeti színeket? Ez esetben felmerül az is, hogy ha nem a nemzeti lobogó színeire támaszkodik a tervező, akkor mire? Milyen szimbólum van még, amit be lehet emelni, és az adott esetben jobban szolgálja-e a kívánt célt; a könnyen felismerhető kulturális identitást közvetítő egyenruha megalkotását.

A rend kedvéért jegyezzük meg, hogy a magyar csapat ruháin szerepelt a sötétzöld szín, még, ha a televízió képernyőjén kevéssé érvényesült is. Elvben tehát a hagyományos megközelítést láthattuk modern feldolgozásban. Ami két újabb fontos szempontot vezet be a diskurzusba. Nemzeti jelképeink és a modernitás viszonyát, valamint az előállított termék esztétikumát. Nem biztos, hogy ami egy zászlón belül összhangot alkot ugyanúgy érvényesül egy ruhadarabon. Márpedig egy divattervezőt elsősorban az esztétikum fogja érdekelni, nem a tökéletes színegyezés. Más kérdés, hogy a befogadó oldalon hogyan viszonyulnak a hagyomány feláldozásához a divat oltárán.

Az amerikai csapat ugyanez a jelenség érte utól idén. Egy visszafogott összeállításban szerepelt, amely emlékeztetett a nemzeti lobogó színeire, mégis nagyon elrugaszkodott attól. A kék nem a zászló kékje. A piros csak a kiegészítőkben, rendkívül csekély mértékben jelent meg. A zászló mintája csupán egy apró kis kendőcskén szerepelt. Divatosnak divatos volt, de sokan feltették a kérdést, hogy vajon megfelelően képviselte az Egyesült Államokat. Egy biztos, éles ellentétet képezett mondjuk a kilencvenes évek Amerikájával szemben, amikor hatalmas felületeken szerepelt az olimpikonok formaruháin a zászló, ezzel is sugározva azt a magabiztosságot, amit a nemzetközi térben képviseltek.

S, hogy mennyire nehéz nemzeti konszenzust elérni a divat, és a nemzeti identitást is érintő kérdésekben, sokaknak annyira nem tetszett a szerelés, hogy petíciót indítottak az olimpiai csapatot 2008 óta öltöztető Ralph Lauren ellen. Nem csak Magyarországon kérdés tehát az, hogy mit közvetítsen egy nemzet szimbólumaival a külvilág felé, és hogyan. Amikor azonban ezekről a kérdésekről vitázunk érdemes belegondolni, hogy

hol van az ízléses határ a nemzeti szimbólumokra való büszkeségünk, és azok ruhaként való megjelenítése között.

Lakatos Júlia

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr9816638504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.07.26. 17:24:17

Ma már találkoztam hasonló írással, ahol azt állították, hogy német színek voltak.
Van egy kis bibi ezzel. A bevonuló ruhánk szoknyája sötétzöld volt, s nem fekete. S ott volt fölötte a piros-fehér is.
Egyébként itt olvasható a színek miértjéről:
nlc.hu/trend/20210723/olimpiai-megnyito-formaruha-nubu/
-----------
Itt meg a hülyeség a német színekről:
ellenszel.hu/2021/07/23/tudja-valaki-hogy-miert-nemet-nemzeti-szinekben-vonultak-be-a-magyarok-a-tokioi-olimpian/

chrisred 2021.07.27. 08:38:47

First world problem. :) Az olimpiák a hidegháború idején számítottak nemzeti ügynek, a két világrend összecsapásának. Barcelona óta egyre jobban alakul át tömegszórakoztató rendezvénnyé, profi tömegszórakoztató előadókkal. Ahol az állami ideológia az olimpiai szereplést társadalmi üggyé teszi, az az adott hatalmi berendezkedést fémjelzi, nem a mostani olimpiákat.

A Joda visszatér 2021.07.27. 14:01:38

Kíváncsi vagyok, hogy a német és norvég sportolónők mikor jutnak el a hosszú szoknyáig, a csipkefátyolig és a gardedámig. Ez az egész elmebaj, amit rendeznek persze jól rímel a muzulmán öltözködési szokások elfogadására, ami a nőket illeti. Persze még csak a folyamat elején járunk. Ha római vagy, élj úgy, mint a jövevények.:D

Kampfer 2021.07.27. 15:32:45

@evilwolf: Jó példa rá, hogy söpredék ellenzékieknél hogyan készülnek az 'álhírek'... Szánalmas brigád!

@chrisred: "Az olimpiák a hidegháború idején számítottak nemzeti ügynek..."

Szerintetek. Értelmes kultúrembernek ma is nemzeti ügy lehetne, ha ti és a 'szponzorok' nem silányítottátok volna egy bohózattá az egészet!

"Barcelona óta egyre jobban alakul át tömegszórakoztató rendezvénnyé, profi tömegszórakoztató előadókkal."

Ez igaza. Celebek alakította és ex-celebek közvetítette élménydús reklámokká, amit a szponzorok vezényelnek a 'nob'-nak nevezett hasonló senkiháziak alkotta szabályok szerint.

"Ahol az állami ideológia az olimpiai szereplést társadalmi üggyé teszi, az az adott hatalmi berendezkedést fémjelzi, nem a mostani olimpiákat."

A mostani olimpiákat nem kell minősíteni, megteszi azt mindegyik helyettünk is. És a nemzettudat és partiotizmus egyáltalán nem elítélendő ideológia. Szerintetek az, de az értelmes emberek szerint nem az. A társadalmi berendezkedés pedig nem szabvány. Lehet sokféle. Olyan is, ami neked vagy akár a 'haladóknak' nem tetszik.

@A Joda visszatér: "Kíváncsi vagyok, hogy a német és norvég sportolónők mikor jutnak el a hosszú szoknyáig..."

A fritzek már tiltakoztak a szexizmus ellen... :D Már csak azt várom, amikor a kereszténység és a németség ellen is tiltakozni fognak! :D Csak figyeljünk!
Kamp.

morph on deer 2021.07.27. 15:47:11

@evilwolf:
“ A bevonuló ruhánk szoknyája sötétzöld volt, s nem fekete. S ott volt fölötte a piros-fehér is.”

Talán nézd meg az általad berakott linkek közül az elsőn a képeket is, ha már a színekre hivatkozol.
Ha sikerült, fogod látni azt is, hogy a szoknya NEM sötétzöld, ráadásul nem is egyszínű!
Az már csak ráadás, hogy ha a nemzeti színekhez akar nyúlni valaki, akkor azoknak vagy PONTOSAN ugyanolyan színeknek kell lenniük, vagy meg NEM a nemzeti színeket sikerült megjeleníteni, - több változat nincs.

A ruha láttán nekem eszembe sem jutott, hogy annak köze lehet a magyar nemzeti színekhez, mivel tudomásom szerint sem a rózsaszín, sem a sötétkék, sem pedig az a tengerszín - petrolkék - nem szerepel a zászlónk színei között.

Amúgy tisztán látni, hogy semmi köze hozzá, mivel ott viszik a zászlót, ezt nem csak felesleges magyarázni, de céltalan is.

Mindenesetre már megint elég látványosan demonstrálta a NER kontraszelektált “hozzáértő” szakembergárdáját.

A ruha egyáltalán nem rossz, ha eltekintünk attól, hogy ennek valamilyen magyar nemzeti vonatkozása is kéne, hogy legyen, mert az egyáltalán nincs.
Ha valaki csak a ruhát látja, hát pár másféle nemzet tényleg eszébe juthat az embernek, de magyar még véletlenül se.

És ez NEM a szabó hibája, hanem azé, aki ezt az elcseszett profilt kitalálta és aki jóváhagyta.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2021.07.27. 16:07:17

Én igazi liberális, nyitott egyenruhát szeretnék.

Ne legyen rajta semmiképp a magyar zászló, mert ez fasizmus. Legyen szivárványos. Hátul a címer helyén mosolyogjon Soros gazda. Elől pedig egy demokrata kúrjon gyereket.

A Joda visszatér 2021.07.27. 16:52:42

@Kampfer:

Várjál, még eljuthatunk oda is, hogy a berlini szandzsákból burkában mennek majd az olimpiára a sportolónők.:D

A Joda visszatér 2021.07.27. 16:55:01

@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott):

A női focinál be kellene vezetni, hogy sárga lap helyett melltartóban kellene tovább játszania mez nélkül. Kiállítás helyett pedig választhatná a melltartó levételét a játék további részében. Máris sokkal többen néznék.:D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.27. 17:02:19

@evilwolf: És mit szólnál a magyar zászlóhoz olyan zölddel? Rögtön hazaárulást kiáltanál.

@Kampfer: Hagyjál már a hülyeségeiddel! A tornászlányokat meg lehet érteni, hogy nem azt akarják hogy a seggüket értékeljék.

A Joda visszatér 2021.07.27. 19:07:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mindegyiknek egyformán jó a segge, ez alapján nem lehet dönteni. Miért nem javaslod a csadort is, hogy ne a helyes kis pofija miatt nyerjen a lófejű tornász csajjal szemben?

A Joda visszatér 2021.07.27. 21:03:39

@jotunder6: Cigó honfitársai csinálják kispajtás.

Dont forget to bring a towel 2021.07.27. 21:44:21

@morph on deer: te nemcsak buta, hanem színvak is vagy? te, kérdezd már fel Grétzyt, hogy miért lát el folyamatosan fals infókkal amikket itt égeted magad

kárárámaispj 2021.07.27. 22:37:50

"Márpedig egy divattervezőt elsősorban az esztétikum fogja érdekelni, nem a tökéletes színegyezés."
Akkor szarja össze magát, mert ez így randa volt. Még akkor is, ha nem a nemzeti színeket nézem.
Sárga váll (lehet, hogy a világiítás volt a szar, de akkor is sárga volt, rózsaszín, fehér, sötétzöld fekete. Hányadék.

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Hagyjál már a hülyeségeiddel! A tornászlányokat meg lehet érteni, hogy nem azt akarják hogy a seggüket értékeljék."
Nem nagyon tornásztál sose, mi?
1. Az egy olyan sportág, ahol azt is pontozzák majdnem, hogy hogyan áll a lábujjad, szóval látni kell.
2. A dressz az amiben a legjobban lehet mozogni.
3. A segge a testhezálló hosszú cuccban is pontosan látszik.
4. Semmi szexuális nincs egy kisszekrény méretű nőben, aki épp azon erőlködik, hogy triplaszaltót ugorjon, és olyan lába van, mint a te derekad
5. Ha annyira de annyira zavarja őket, hogy más a seggüket nézi, akkor ugyan mi a jó édes anyjukért rakják tele a saját instájukat bikinis, fürdőruhás meg dresszes képekkel?

kárárámaispj 2021.07.27. 22:38:53

@jotunder6: "vagy kikapcsolták kommentelést, vagy előzetes moderáció van, vagy az van, amit én akarok."

" vagy az van, amit én akarok."

De te ugye nem vagy egy náci köcsög?

kárárámaispj 2021.07.27. 22:44:30

@chrisred:
" Az olimpiák a hidegháború idején számítottak nemzeti ügynek, a két világrend összecsapásának."
Ja. Nyilván ezért indult csak az usa meg a szovjetunió. Normális vagy?

"Barcelona óta egyre jobban alakul át tömegszórakoztató rendezvénnyé, profi tömegszórakoztató előadókkal."
Mert előtte a sport nézése nem szórakozás volt? Munka? Fizettek érte? Kínzás? Mégis miért nézték tömegek, mégis miért ünnepelték a nyerteseket?

"Ahol az állami ideológia az olimpiai szereplést társadalmi üggyé teszi, az az adott hatalmi berendezkedést fémjelzi,"
Nyilván ezért indul az usa a legnagyobb számú küldöttséggel, meg a britek az éremtáblázat negyedikjei. A svájciak nyilván nem is tudnak arról, hogy olimpia van.

kárárámaispj 2021.07.27. 23:02:04

Jól van matyi, a magyar ember olyan hülye, hogy nem veszi észre, hogy meghalt.
Na, van még valami értelmes meglátásod ma estére?

A Joda visszatér 2021.07.27. 23:34:28

@jotunder6:

Tessék te ostoba, vitatkozz a KSH-val:

index.hu/belfold/2021/06/28/windisch-laszlo-elnokhelyettes-ksh-jarvanyugyi-adatok-halalozas-koronavirus-covid-19-korhaz-egeszsegugy/

"Ez, jól látszik, hogy nem tud megvalósulni. Az interneten elérhető rangsorok – amelyekkel a magyar sajtó előszeretettel példálózik – nem egységes, hanem nagyon széttartó módszertanok és gyakorlat alapján bejelentett haláleseteket listáznak. Ezt egyébként jelzik is az oldalaikon a rangsorolók, de erre már nem terjed ki azok figyelme, akik előszeretettel magyar világelsőséggel riogatnak – hamisan"

morph on deer 2021.07.28. 00:22:00

@Dont forget to bring a towel:
Ne röhögtess ilyen későn, mert felriad a macskám…

kárárámaispj 2021.07.28. 00:51:05

@morph on deer: Semmi köze a 2rule-hoz, te szerencsétlen.

kárárámaispj 2021.07.28. 00:58:42

Egyre szarabbul muzsikál matyi scriptje :D:D:D

chrisred 2021.07.28. 05:48:46

@A Joda visszatér: Miért nem Király Gabi mackónadrágjáról jutott eszedbe, hogy a magyarok legközelebb burnuszban akarnak játszani? A német tornásznők dressze teljesen praktikus viselet, edzésen mások is hordják.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2021.07.28. 07:01:07

@A Joda visszatér: az egész cikkben sok a pofázás Orbán védelmében, de egy kurta konkrétum nincs. egy Orbán-seggnyaló ugat egy oldalt, de érvei, tényei, számai nincsenek. akárcsak neked. Ilyenek vagytok, ti mongolFidióták.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.28. 08:03:06

@jotunder6: Hát... ez egyre szánalmasabb matyi. :-)) Jól kibaszott veled a blog.hu.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.28. 08:27:26

A kissé japános szabás jó ötlet, két okból is. Az első az, amit ír a poszt is, udvariasság a házigazdák irányában. A másik lehet akár kedves utalás is arra a 80-100 évvel ezelőtti - bár téves - hiedelemre, hogy a japán és a magyar rokon nép.

@evilwolf:

Viszont elég gáz az általad belinkelt írásban a béna magyarázkodás a nemzeti zászló színeivel kapcsolatban. Az a sötétzöldnek hazudott szín, ami még csak nem is az, köszönö viszonyban sincs a nemzeti színeinkkel. Ennyire szégyellni kell a piros-fehér-zöldet???

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.28. 08:30:02

@kárárámaispj:
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Legfőbb ideje volt, hogy megállítsák ezt az elmebeteget. Ha már a zárt osztályon az orvosok nem képesek rendesen leszedálni.

Cpt. Flint 2021.07.28. 10:39:16

@evilwolf: @Kampfer: én mindent (is) elhiszek nektek, drága mélymagyar elvtársaim, de nézzétek már meg a képet a belinkelt söpredékellenzéki cikknél... én azon a képen a FIÚKON most is sárga-piros-fehér-feketét látok fentről lefelé haladva. A megnyitón is ezt láttam a 102 hüvelykes LG tv-n. És akkor, ott nekem is egyből a német színek ugrottak be elsőként.
Ezek után azt kell gondoljam, hogy azért valami mégsem volt tökéletesen megtervezve. Talán több képernyőn, fotón, távoliban, nem műtermi viszonyok közt is ki kellett volna próbálni ezt a színösszeállítást.

@poszt: @chrisred:
Lehet azt mondani, hogy ne ragaszkodjunk a nemzeti színekhez, csak ez hülyén veszi ki magát akkor, ha kizárólag mi újítunk ebbe az irányba.
Amúgy szerintem eléggé berögzült, hogy nemzetek közötti versenyeken, mérkőzéseken többé-kevésbé a nemzeti színek dominálnak a mezeken. (Ez esetenként nem feltétlenül az "érvényes" zászló színeit jelenti, lásd hollandok narancsa, olaszok kékje stb.)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.28. 10:55:23

@jotunder6: És tudod már hogy kell helyesen írni a "tolvalyt"? Mi van srcipteddel? Beszart?

chrisred 2021.07.28. 11:02:38

@Cpt. Flint: Korábban írtam, hogy ez a divatbemutató nem élet-halál kérdése. De emlékeim szerint azok a ruhák elég sikeresek voltak, amik az adott nép kultúrájára, népviseletére utaltak. Ez szerintem sokkal életképesebb verzió a magyar ruhákra vonatkozóan, mint a nemzeti színek húszezredik variációja egy divatterrvező fantáziakreációján.

Captchákkal Seggtáncoló Nemszkript PedóMatyi 2021.07.28. 11:08:38

Na, megyek az Angyal utcai törzshelyemre pihenni.

Captchákkal Seggtáncoló Nemszkript PedóMatyi 2021.07.28. 11:09:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Olyan tökéletes, mesterségesen intelligens szkriptem van, mely okosabb húsz hozzád hasonló mongolFideszesnél.

chrisred 2021.07.28. 11:14:49

@Cpt. Flint: "Amúgy szerintem eléggé berögzült, hogy nemzetek közötti versenyeken, mérkőzéseken többé-kevésbé a nemzeti színek dominálnak a mezeken. "

A németek fehér-feketéje, a brazilok sárga-kékje: ez a nemzeti színektől független tradíciók.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.28. 11:17:26

@Captchákkal Seggtáncoló Nemszkript PedóMatyi: De én csak akkor engedek a scriptnek, ha kiválasztja a képek közül a seggtáncot.

Cpt. Flint 2021.07.28. 11:18:17

@chrisred: ez így igaz. én egyáltalán nem ragaszkodom ahhoz, hogy mindenáron a magyar trikolórt idézze a ruha, pl. egy sima fehér ruha valami ízléses, minimalista, de mégis jellegzetesen magyaros, zöld VAGY piros motívummal simán megtette volna.
viszont amit a megnyitón láttam, az kimondottan zavart, mert egész egyszerűen azonnal a németekre asszociáltam belőle.

Cpt. Flint 2021.07.28. 11:26:07

@chrisred: ahogy írtam is, a "nemzeti" színek nem feltétlenül/mindig/csak a hivatalos lobogó színei. példát is írtam én is rá. De a braziloknál pl. a sárga és a kék is benne van a zászlójukban. A németeknél meg a porosz zászló volt fekete-fehér, és az egységes Németo. első zászlaja is fekete-fehér-piros volt, csak az I. vh. után lettek a mai színek.

Cpt. Flint 2021.07.28. 12:24:56

@A Joda visszatér: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @kárárámaispj: @reCAPTCHA_védelem:

Tök jó lenne, ha legalább nem etetnétek a trollt. Folyton alájátszotok Matyinak, aztán meg (mű)felháborodtok, hogy szétbassza a kommentszekciót.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2021.07.28. 12:32:10

@reCAPTCHA_védelem: nagyon frusztrált vagy, ha még a hírekben is csak azt keresed, hogy miképpen tudnál valami erőltetett, ostoba módon beszólni nekem. miért zavarna engem az, ha egy Tomanovics Gergely ellen vádat emelnek, mert egy scripttel kitöltetett egy csomó nemzeti konzultációt?

1) versenyzek én ezzel a Tomanovics Gergellyel? Nem.
2) mondtam valaha, hogy én vagyok a legnagyobb hacker a világon? nem. nyilván nem vagyok, nem is akartam az lenni. én nagyon kevés időt fektettem ebbe a témába.
3) irigylem én azt, hogy a Tomanovics Gergelynek bíróságra kell járnia, engem meg meg se vádolnak, mert egész biztosan nem törvénytelen, amit csinálok? nem.
4) igazad lesz neked attól, hogy Tomanovics Gergelyt megvádolták? nem
5) több leszel te attól, hogy Tomanovics Gergelyt megvádolták? nem. ugyanaz a kis nyomi maradsz, mint aki eddig voltál.
6) te vagy valahol bármiben is hozzám képest? nem, semmiben nem vagy sehol, ami kicsit is számítana.

7) ja, és a kormányzati oldalon a hír szerint még recaptcha volt, és az egész cikk arról szól, hogy milyen primitív volt a kitöltögető algoritmus. de ugye ez is a kormány kritikája. a hackelők megelégedtek egy olyan algoritmussal, ami épp ellátja a feladatát. ez az, amit neked soha nem sikerül felfognod. én is csak olyan scriptet írtam, ami működik. feleslegesen nem tud sokat. de te nullát se tudsz, szóval nincs mit ugrálnod.

szóval, mit erőlködsz, te kis selejt?!

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2021.07.28. 12:35:29

@Cpt. Flint: a scriptet etetik, ez még hülyébb. kb. mintha a falba vernék a fejüket. pontosan tudják, hogy véres lesz a fejük, de csinálják.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.28. 13:40:31

@jotunder6: Azért eddig te ostoba barom, mert ekkor szállták meg a magyar csapatok ezt a kis fasiszta államot, amely német védnökséget kért.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.28. 21:18:35

@jotunder6: Majd ha a seggtáncot felismered a képeken, akkor írhatsz gyakrabban.

2018 Obánék Moszkva fele menekülnek! 2021.07.28. 22:30:05

@reCAPTCHA_védelem:

Ma is nagyon elverte Matyi a fenekedet. Bár neked pont ez az élvezet.

reCAPTCHA_védelem 2021.07.29. 08:43:48

@2018 Obánék Moszkva fele menekülnek!: Mi van matyika? Elővetted egy régi nickedet, hogy támogasd saját magad? Ha már a scripted becsődölt, te homár! :-)) Seggtánc lesz?

reCAPTCHA_védelem 2021.07.29. 08:46:34

@rabelais: A kormányzati oldalon nem volt recaptcha, mert az internetes bénák nem tudnák kezelni. Matyika! Látom nem bírod feldolgozni hogy béna a scripted. :-))
süti beállítások módosítása