Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Hogyan látjuk Amerikát?

2020. szeptember 21. 12:03 - Méltányosság Központ

Trumpot szeretjük vagy az amerikai álmot? Mit tudunk Amerikáról hat héttel a választások előtt? Lakatos Júlia blogbejegyzése a Méltányosság választási sorozatában!

wild-horses-2239420_1920.jpg

A Pew Research Center húsz éve méri világszerte az Egyesült Államokba és a mindenkori amerikai elnökbe vetett hitét. Legutóbb 2020 januárján hoztak nyilvánosságra olyan mérést amelyben Magyarország is szerepelt. Van frissebb, szeptember közepi attitűdvizsgálatuk is, amely az Egyesült Államokhoz és az elnökhöz való viszonyon túl az ország koronavírus kezelését is mérte (drámaian rossz eredményekkel), azonban mivel Magyarország azon országok körébe tartozik ahol személyesen interjúztat a központ, nem pedig telefonon, ezért a vírus terjedésére való tekintettel ezúttal nem áll rendelkezésre adat. Mi az akkor mégis, amit alig másfél hónappal az amerikai választások előtt ténylegesen tudhatunk Amerika, és Donald Trump megítéléséről?

Ami egyértelműen kivehető a rendelkezésre álló eredményekből az többek között az, hogy az Egyesült Államok és a mindenkori elnök külföldi megítélése mindig kettéválik. Míg korábban a vizsgált személyek 74%-a bízott Obamában, csupán 64% volt kedvező véleménnyel az Egyesült Államokról. Négy év alatt, az Amerikába vetett hit ugyan csökkent, de továbbra is pozitív, 53%-os. Ezzel szemben Donald Trump kedvező megítélése 2017-től napjainkig 23%-ról csupán 31%-ra nőtt. Néhány ország kivételével a többség nem tartja Donald Trumpot kompetensnek, hogy nemzetközi kérdésekben helyesen döntsön. Míg Németországban feltűnően alacsony az ilyen irányú bizalom (13%), Izraelben (71%), Indiában (56%) és Lengyelországban (51%) például kiemelkedően magas. Ezekhez az országokhoz képest Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el (31%), Szlovákia (34), Nagy Britannia (32) és Olaszország (32%) társaságában.

dollar-1161782_1920.jpg

Miközben Európában kis mértékben javult Donald Trump megítélése hivatali ideje kezdete óta, támogatottsága igazából csak a jobboldali szavazók körében növekedett. 2018 óta a magukat jobboldalinak valló szavazók között Magyarországon 22 százalékponttal nőtt a bizalom Donald Trump iránt. Ezzel az eredménnyel Magyarország – Spanyolországgal holtversenyben – minden más vizsgált országot megelőz a növekedés mértékét tekintve. Érdekesség, hogy habár általánosan igaz, hogy az európai jobboldal támogatói kedvezőbben értékelik Trump bevándorlásellenes intézkedéseit, a Fidesz szavazók 67%-ban értenek egyet például ezzel – holtversenyben a francia Rassembelement National szavazóival – aközben a különbség azok között, akik nem jobboldali szavazók, de támogatják Trump bevándorlási politikáját Magyarországon és Lengyelországban a legalacsonyabb. (27 és 20 pontos eltérés. Franciaországban ezzel szemben 45 pont különbség van a jobboldali szavazók és ellenfeleik között.) Mindez arra utal, hogy Trump magyarországi támogatottsága nem csupán ideológiai alapú, vagy a magyar kormány közös értékekre (bevándorlásellenesség, családpártiság, keresztény értékek előtérbe helyezése) építő politikájának következménye.

Ezek az adatok sokat elmondanak a hazai értékpreferenciákról és hozzásegítenek, hogy megértsük miként lehet, hogy a két ország hasonló jellegű, nem mainstream politikai vezetővel rendelkezik. Ez a politikai egybeesés rendkívül fontos az Orbán-kormány számára legitimáció tekintetében, így nem véletlen, hogy a két ország közötti viszonyt ennyire pozitívan értékeli. Egy esetleges Biden győzelem esetén legértékesebb politikai szövetségesüket veszítenék el. S habár a két ország kapcsolata alapvetően nem változna, sokkal inkább számíthatna a kormány nyilvános kritikára a demokrácia és a jogállamiság minőségével kapcsolatban.

Egy ilyen forgatókönyv, az európai kritikákkal kiegészülve, akár bizonyos mértékű stratégia váltást is eredményezhet amelyben a hasonlóan gondolkodó uniós tagállamok szerepe még inkább felértékelődik.

Lakatos Júlia                                   

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8316208814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2020.09.21. 16:47:57

USA szerencséje a jogállamiságának léte.

midnight coder 2020.09.21. 17:17:40

@Drizari: Az USA az egyetlen ország ahol liberalizmus van, bár az ottani baloldal ott is ezerrel próbálja leépíteni azt.

Az USA-ban két szimpatikus dolog van, az egyik ez, a másik hogy a mindenkori amcsi kormány többé-kevésbé a mindenkori amcsi választók érdekeit képviseli.

Drizari 2020.09.21. 19:14:59

És persze szerencséje állampolgárainak szabadság tudata.

midnight coder 2020.09.22. 10:18:10

@Drizari: És az, hogy ezt értéknek tartják. Ezért tudták megőrizni. Ezt rombolja ma le az amcsi baloldal, lásd Pl. BLM.

laci_52 2020.09.22. 18:32:20

Trump jobb elnök, mint Obama volt, maradjon még 4 évig erőben, egészségben!

LebensraumamOsten 2020.09.22. 19:30:44

Trampli elszámoltatása vészesen közeleg. A sok agymosott náci , meg luxusbűnöző aki megszavazta, most lakolni fog.

Alick 2020.09.22. 21:28:36

@midnight coder: Ha az Oscar díj megnyerésének új feltételeit elolvasod, ahhoz képest Trump maga a megtesült szolíd középút.

Wildhunt 2020.09.22. 21:57:27

@LebensraumamOsten: Attól még a te rokkantnyugdíjad nem lesz magasabb... Amúgy ottan már elég régen játsszaák ezt az államalkotósdit, jobban is meg nekik mint itt. Szerintem bízzuk rájuk, ki legyen az USA elnüke.

kgaba82 2020.09.23. 01:29:18

@midnight coder: a liberalizmus és libertarianizmus nem ugyanaz. Van átfedés sok területen. De a Fidesz kormány libernyákozása számára nincs különbség és csak ellenségképzésről szól a történet. A libernyákozás a 21.századi megfelelője az egykori zsidózásnak. Ahol a libernyákok alatt nem feltétlenül zsidót, de mégis egy eltérő rasszt, fajt értenek alatta, ahol az ideológiai gondolkodás módját az ember természetéből eredőnek képzelik.

chrisred 2020.09.23. 08:46:27

@kgaba82: A libernyákozás a bolsevikok polgár (burzsoá) gyűlöletének a XXI. századi változata.

midnight coder 2020.09.23. 09:04:20

@kgaba82: A libertanizmusba szinte bármi benne van. A liberalizmus viszont alapvetően az egyén szabadságát jelenti. Ezzel szemben a baloldal alapvetően kollektivista. A létező baloldal ezt úgy tudja feloldani, hogy elnyomást alkalmaz. Ez az elnyomás elég skálán mozog a túltolt újraelosztástól a koncentrációs táborokig, attól függően hogy a baloldalnak mennyire erős a politikai befolyása, illetve hogy mennyire nagy a jólét - amíg bőven van erőforrás, addig az istenadta nép alapvetően minden hülyeségbe belemegy ha békén hagyják. Ami ma Pl. Nyugat-Európa nagy részén megvalósul. Ott igazából csak azért kell a baloldalnak liberálisnak, zöldnek, stb. álcáznia magát, mert 120 millió lekváros gombócból is sok, nemhogy legyilkolt áldozatból, ergo komcsinak lenni azért egy icipicit ciki. Persze így is sokkal jobb a PR-juk mint hozzájuk képest kiscserkész Hitleréknek...

midnight coder 2020.09.23. 09:05:03

@chrisred: A libernyákok 99.9%-a csóró megvezetett birka.

chrisred 2020.09.23. 09:07:38

@midnight coder: Hát igen, ez a neoliberalizmus eredménye. Nálunk az ötvenes évekre a kulákok meg a háború előtt vállalkozást vezetők is csórók lettek.

midnight coder 2020.09.23. 09:27:14

@chrisred: Ez a manipuláció dolog olyan, hogy mindig van pár nagyon is tehetős, okos ember aki megvezet, van pár jó pénzért mindenre hajlandó gazember aki ezeket kiszolgálja, és van egy rakás birka aki mindezt megeszi. Ez a libernyákoknál is pontosan így van. A trükk ebben inkább az, hogy vajon mi lehet a motivációja azoknak akik a hierarchia csúcsán vannak. Mert hogy az ami ebből végül kijön őket is elpusztítja majd.

chrisred 2020.09.23. 09:34:41

@midnight coder: Vagyis a papíron szépen kinéző elméletet megtorpedózza a cui prodest. Igazából a hatalmi elitből senki sem rajong az alulról induló mozgalmakért, csak van, aki kényszeredetten jó arcot vág hozzá, hogy a feldühödött tömegek számára szimpatikusabbnak tűnjön.

midnight coder 2020.09.23. 09:37:20

@chrisred: Ezek a dolgok nem alulról indulnak. Ma már nem sok minden indul alulról, az indul amit a médiából indítanak. Ezért érdekes ez az egész. Én inkább arra tippelnék, hogy valaki betlire játszik.

chrisred 2020.09.23. 09:41:55

@midnight coder: Hát igen, csak manapság a média leghatásosabb szegmense a közösségi média, ahol egy kampányt beindítani nem kell mesés gazdagság.

Reding Roli 2020.09.23. 09:55:16

Trump elnök külpolitikája felemás eredmènyeket hozott a világ szempontjából, mert egyrèszt izolacionista politikát folytat, ( Monroe- elv ) ès nem tesz rendet katonailag , így egyfajta geopolitikai szűrzavar keletkezett a válságrègiókban. ( a kurdokat magukra hagyta...). Rèszeredmènyei azért vannak, mint a Izrael elismertetèse...
Egy dolog viszont pozitív: Trump felismerte a kínai veszèlyt ès meg fogja büntetni Kínát a galád politikájuk ès a covid - világjárvány miatt...Biden azért nem alkalmas , mert mèg Trumpnál is kisebb szellemi potenciált mutat, ès fèlő hogy Kínával túlságosan bèkülèkeny politikát fog folytatni...A vèlemènyem az, hogy most van itt az utolsó lehetősèg , hogy megrendszabályozza a világ Kínát, ès Trumpon kívül nem látszik egy "erős ember" sem , aki felvennè a kesztyűt ebben a háborúban...

chrisred 2020.09.23. 10:08:06

@Reding Roli: A Közel-Keletet még Obama hagyta faképnél, hogy Putyin/Erdogan szabad vadászterülete legyen. A Trump adminisztráció a lehető legtöbbet hozta ki a helyzetből a siíták megfékezésével. Az viszont szerintem nagy baklövés volt tőlük, hogy egyszerre folytatnak gazdasági hidegháborút Kína és Európa ellen. Lényegében Amerika hozza közös nevezőre ezt a két, teljesen más jellegű és érdekorientáltságú gazdasági központot. Ha Bidenéknek lesz eszük, akkor megpróbálják újra felmelegíteni a teljesen kihűlt transzatlanti szövetségi rendszert.

midnight coder 2020.09.23. 13:38:29

@Reding Roli: Trump azt ismerte fel, hogy az USA hegemóniáját komolyan veszélyezteti Kína. Ez pedig azzal járhat, hogy nem tudja tovább kizsákmányolni a világ többi részét, Pl. vége lehet az olajdollárnak. Erről szól a nagy kínai-amcsi hidegháború.

midnight coder 2020.09.23. 13:43:13

@chrisred: A Közel-Keletet az amcsik változtatták igazi puskaporos hordóvá azzal, hogy szoros szövetségre léptek egy szélsőséges iszlamista diktatúrával. Európát pedig a hidegháború vége óta szarja le a USA - bár azt, hogy valójában mennyire is lényeges ez nekik szépen megmutatta a magyar 1956 is. Már akkor is szartak a dologba, de azért Nyugat-Európát szövetségesként kezelték. Aztán a béketábor bukása óta Európa már inkább ellenség lett.

chrisred 2020.09.23. 14:04:36

@midnight coder: Igen, a Közel-Keletet Bush-Cheney változtatta puskaporos hordóvá, Obama tényleg csak annyit mondott, hogy oké, innentől folytassátok, csak nélkülünk. A Közel-Keleten gyakorlatilag nem megoldható, hogy ott van valaki, és nem lép szövetségre egy szélsőséges iszlamista diktatúrával, Putyin is ezt tette, meg Erdogan is. (Bár utóbbi ezt már lassan otthon is megvalósítja.)

"bár azt, hogy valójában mennyire is lényeges ez nekik szépen megmutatta a magyar 1956 is."

Ez egy szép romantikus elképzelés, hogy bármelyik nyugati politikusnak annyira fontos egy kelet-európai nép, hogy halomra öleti a polgárait csak azért, hogy felszabadítsa a mokszkvai helytartók rabigájából. Ebbe a képzelgésbe nem csak az 56-osok estek bele, hanem a majdanosok is, meg most a minszkiek. Valójában ők nyugodtan el tudják fogadni azt a tényt, hogy vannak pechesek, akik közel laknak a medve barlangjához.

A hidegháború végén jött az amerikai demokráciaexport Kelet-Európába - most már látjuk, milyen sikerrel. Meg a NATO védőernyőjét is ránk borították, meg az egyetlen európai háború befejezésébe is besegítettek - egészen Trumpig létezett a szövetség. Európa most lett ellenség.

midnight coder 2020.09.23. 14:40:45

@chrisred: "A Közel-Keleten gyakorlatilag nem megoldható, hogy ott van valaki, és nem lép szövetségre egy szélsőséges iszlamista diktatúrával"

Tehették volna azt is, hogy semlegesek maradnak és bárkivel üzletelnek aki olajat akar eladni nekik. Csak akkor lehet hogy kevésbé jóárasítva kapják meg.

"Ez egy szép romantikus elképzelés, hogy bármelyik nyugati politikusnak annyira fontos egy kelet-európai nép, hogy halomra öleti a polgárait csak azért, hogy felszabadítsa a mokszkvai helytartók rabigájából. "

Igazából itt inkább arról van szó, hogy a szuezi válság fontosabb volt mint mi.

A majdanosak csak arra voltak jók, hogy az amcsik embargózhassanak Putyin ellen. Utána már az ebet nem érdekelték. A minszkiek pedig amúgy sem.

"Meg a NATO védőernyőjét is ránk borították, meg az egyetlen európai háború befejezésébe is besegítettek - egészen Trumpig létezett a szövetség."

Az akkortájt egyetlen európai háborúban max. a lejárt szavatosságú lövedékeket semmisítették meg. A nagy büdös NATO védőernyő pedig igazából túl sokba nem került nekik, mi pedig adjuk a támaszpontokat, és bár nem sokat de valamennyit hozzáteszünk az amcsi érdekek védelméhez a világban.

midnight coder 2020.09.23. 14:42:49

@chrisred: Az ellenség és a gyarmat között elég vékony a határvonal. Az ukrán akció után az embargó költségeit az EU fizette, viszont ha Putyint sikerül eltávolítani abban biztos lehetsz, hogy azon az amcsi olajcégek nyertek volna.

chrisred 2020.09.23. 15:00:50

@midnight coder: "Tehették volna azt is, hogy semlegesek maradnak és bárkivel üzletelnek aki olajat akar eladni nekik. Csak akkor lehet hogy kevésbé jóárasítva kapják meg."

Erdogan még az IS-től is vett olajat. Putyinnak minek kellett volna? Minél több olajexportáló országban tör ki a háború, annál drágábban tudja eladni a sajátját.

"A majdanosak csak arra voltak jók, hogy az amcsik embargózhassanak Putyin ellen."

Az embargó a Krím miatt volt.

"A nagy büdös NATO védőernyő pedig igazából túl sokba nem került nekik, mi pedig adjuk a támaszpontokat, és bár nem sokat de valamennyit hozzáteszünk az amcsi érdekek védelméhez a világban."

Nem került sokba, de azért csak elgondolkodtatta a vezéreket a Kremlben, hogy hová érdemes indítani tankokat. Talán ezért volt csak egyetlen háború a térségben.

chrisred 2020.09.23. 15:01:57

@midnight coder: Azon sokan nyertek volna Amerikán kívül is.
süti beállítások módosítása