Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Visszatért a történelem Amerikába

2020. szeptember 07. 10:51 - Méltányosság Központ

Összeomlik Amerika, ha Trump újra győz? Bidennel minden jobb lesz? Kíváncsi hogyan jutott jelen állapotába az Egyesült Államok? Akkor kövesse a Méltányosság Politikaelemző Központ választási sorozatát! November 3-ig a Méltányosság blogon! 

union-army-1608679_1920.jpg

Lassan politológiai közhellyé válik, hogy a történelem visszatért a politikába. Három évtizeddel azután, hogy Francis Fukuyama híres írása, A történelem vége megjelent, az alapvető tézis már csak azért kerül elő állandóan, hogy a politikusok és értelmiségiek kritizálhassák. A liberalizmus, a kapitalizmus és a demokrácia globális győzelme minden más nézetrendszer felett már korántsem megkérdőjelezhetetlen, és a populista vezetők térnyerésével megfordult a trend. Általános vélekedés, hogy a történelem a jobboldali populizmussal (Donald Trumppal az élen) tért vissza, de az amerikai politikában most látható, hogy az egyébként a liberális demokrácia pártján álló liberális és progresszív oldalon is újra megjelent a történelem, méghozzá igencsak direkt módon.

Az egyik legérdekesebb és legnagyobb jelentőségű fejlemény az idei választási kampányban az amerikai történelem alapvető újraértelmezési kísérlete a progresszív oldal részéről. Korábban is voltak hasonló kísérletek (pl. Howard Zinn történész könyve, Az Egyesült Államok népi történelme negyven évvel ezelőtt kavarta fel az intellektuális állóvizet az amerikai történelemmel kapcsolatban), de az egy évvel ezelőtt elindított 1619 projekt talán minden korábbinál jobban meghatározza a politikai közbeszédet. A New York Times esszésorozata, amely Nikole Hannah-Jones publicista nevéhez köthető, és már Pulitzer-díjban is részesült, újradefiniálja az Egyesült Államok történelmét, és a jelenben alapvető társadalmi és politikai változásokat irányoz elő.

A projekt neve onnan ered, hogy a szerzők szerint Amerika történelme nem 1776-ban a Függetlenségi Nyilatkozattal kezdődött, hanem 1619-ben, amikor az első rabszolgák megérkeztek Észak-Amerika partjaihoz. Az évszámok persze szimbolikusak: a projekt azt állítja, hogy az Egyesült Államokat nem az alapító atyák nézetei, a liberalizmus, a kapitalizmus és a demokrácia szelleme határozzák meg, hanem sokkal inkább a rabszolgatartás és a faji kirekesztés hagyománya. A projekt azt mutatja be, hogy az afro-amerikaiak (és más etnikai kisebbségek) jogi, gazdasági, társadalmi, kulturális kirekesztése hogyan határozza meg az amerikai kultúrát.

A projekt, és a hozzá kapcsolódó mozgalom nem elégszik meg a történelem újrafelfedezésével, hanem konkrét javaslatokkal is szolgál a helyzet javítására (ebben a műfajban jelenleg a legvitatottabb és legismertebb mű a 2018 óta bestseller könyv, a Fehér törékenység). Az amerikai történelem újraértelmezéséből következik az amerikai társadalom és az amerikai demokrácia újraértelmezése is: a liberális intézmény- és normarendszer tulajdonképpen a faji különbségek fenntartásának eszköze, nem pedig az alapító atyák nemes eszméinek gyakorlatba ültetése. Az „intézményes rasszizmus” kifejezés a mindennapi közbeszéd részévé vált az elmúlt egy-két hónapban, és alapjaiban kérdőjelezi meg az Egyesült Államok politikai, társadalmi és gazdasági berendezkedését. Mindezt a történelem új értelmezése eredményezte.

rushmore-2037737_1920.jpg

A történelem tehát közvetlen módon került vissza az amerikai politikába. Élénk viták alakultak ki arról, hogyan is kell értelmezni az USA történelmének főbb eseményeit, folyamatait és alakjait, és ez a vita meghatározza az elnökválasztási kampányt is. A demokraták többsége legalább részben magáénak vallja a 1619 projekt értékeit (pl. Kamala Harris alelnökjelölt a kezdetektől támogatja a kezdeményezést, hogy a Bernie Sanders-vezette progresszív szárnyról ne is beszéljünk), míg a republikánusok próbálják úgy beállítani magukat, mint akik az USA történelmének és intézményeinek hagyományos értelmezését védelmezik azoktól, akik azt le akarják rombolni.

Nem csak a jobboldali populizmus képes tehát újra középpontba állítani a történelmet, hanem a progresszív oldal is, és a történelemnek igenis kulcsfontosságú jelentősége van a mai politikában – a jelenlegi amerikai kampány során pedig különösen jelentős kérdéssé vált az, hogy ki mit gondol a múltról.

 Rajnai Gergely

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr2416193156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2020.09.07. 12:16:09

Az eredetmítoszok általában pozitívak. Nem nagyon vannak negatív eredetmítoszok, még akkor sem, ha a valóság mai tudásunk szerint kicsit másképpen nézett ki. A magyar honfoglalásra is egy dícső eseményként emlékezünk, holott a már a Kárpát-medencében élő népeknek biztosan nem volt egy sétagalopp. Róma esetében a Szabin nők elrablása kellemes kis epizód, miközben ugye keményebb dolgok lehettek mögötte. Carthagot a legenda szerint a Trójából menekültek alapították, mégsem Trója pusztulását emelték ki sohasem, hanem az újrakezdést. A német történelemben Bismarck sem úgy van jelen, mint aki a kevés német gyarmat megszerzésének támogatója volt, hanem mint egy sikeres, egységet, belpolitikai sikereket hozó kancellár.
Azonosulni a pozitív elvekkel, eredetmítosszal lehet, ami egyesít.

Az amerikai cancel culture és hasonló törekvések tagadják ezt, ezeknek a szofisztikált finomhangolása ez az 1619-es projekt. Természetesen előrelátható, hogy ez meg fogja osztani a társadalmat, hiszen ha az egyik társadalmi csoportra azt mondod, hogy "bűnös", a másikra pedig azt, hogy "áldozat", akit kompenzálni kell, az nem vezet társadalmi békére. A kis gondolati kerülő az, hogy itt a rendszerről nyilvánítják ki, hogy rasszista (intézményes rasszizmus), de ebben a narratívában fehérnek lenni ősbűn, hiszen a fehérek működtetik a rasszista rendszert, tehát kezdettől fogva bűnösök és nem tudják átérezni az áldozatok terhét. A nyugati lapokban már többször lehet olvasni, sőt könyveket is írnak róla, hogy miért nem lehet átérezni a feketék óriási terhét.
Az új cancel culture-osdiben nincsen tehát egy pozitív kép, amivel a közösség azonosulni tudna, csak sérelempolitika és áldozati szerep. Van egy minor threat nevezetű együttes, amelynek az énekese már a nyolcvanas évek elején írt egy dalt az áldozati szerepben leledző feketékről. A dal címe: Guilty of being white és arról szól, hogy kevés fehér gyerek volt a sulijában és amikor a rabszolgaságot meg hasonlókat tanultak, a feketék őt "vádolták", holott neki individuumként semmi köze az egészhez, feketékkel barátkozott stb.

MEDVE1978 2020.09.07. 12:21:14

A másik nagyon érdekes téma, amiről nagyon kevesen beszélnek, hogy mi lett volna akkor, ha nincs Afrikából behozott rabszolgaság.
Bármilyen paradox módon is hangzik, ez valószínűleg ahhoz vezetett volna, hogy kiírtották volna a feketék jó részét Afrikában. Ugyanis azért lettek rabszolgák, mert munkaerőként hasznosítani tudták őket. Viszont ha nem lettek volna hasznosíthatók, akkor akadályok az új földrész benépesítése előtt és ugyanaz történt volna velük, mint az észak-amerikai indiánokkal. Szép lassan kiírtották volna őket és elvették volna a földjüket.

Sir Galahad 2020.09.07. 12:57:13

A nyugati szellemi áramlatok kis késéssel be szoktak gyűrűzni hozzánk. Kíváncsi vagyok, ezt a mostani fehérellenes közhangulatot hogyan próbálják majd ránk erőltetni, hiszen itt nem élnek rabszolgák leszármazottai, és Magyarországnak gyarmatai sem voltak.

midnight coder 2020.09.07. 15:51:43

@MEDVE1978: Ha nincs rabszolgaság, akkor a mai amcsi négerek vagy meg sem születnek (mert a dédapát nem eladják a rabszolgapiacon hanem megölik) vagy derék afrikai négerekként látják meg a napvilágot, akik még egy európai állampolgárságért is odaadnák a fél kezüket, az amcsi állampolgárságra pedig kb. akkora esélyük lenne mint Anettkának az űrutazásra.

nincs1agy 2020.09.08. 18:07:15

@midnight coder: Jaja, és nincs jazz és blues zene sem..

laci_52 2020.09.08. 18:10:53

Nem fog összeomlani az USA, ha Trump újra győz, sőt mi több az a jobbik forgatókönyv a világnak. Lesz persze egy kis hőbörgés a másik oldalon és csalást is fognak kiáltani, de néhány hét után a kedélyek megnyugszanak és az élet megy tovább.

nincs1agy 2020.09.08. 18:16:00

@MEDVE1978: Amit antirasszizmusként próbálnak eladni, az a gyakorlatban nem más, mint inverz rassizmus. Vagyis arról van szó, hogy bizonyos fekete csoportok egyszerűen szeretnének a bot másik végére kerülni és törleszteni. Ebben persze szövetségesekre lelnek a szélsőséges libsidiótákban. Akik ha fehérek-jórészt azok-olyanok ebben az inverz rendszerben, mint a Samuel L. Jackson által alakított házi néger a Djangoban, aki gyűlöli a saját fajtáját..

kewcheg 2020.09.08. 18:20:57

Vicces mikor százhusz kilos kihizott Blackek mondják meg hogy Nekik milyen rossz Amerikában.Mer báncsák.Vicces hogy egy magyar vagy ukrán tanár sose fog úgy élni mint egy Black takaritó a neworleansi reptéren, ahol rasszisták sanyargatják.Mer mindennap kétszer véletlenül lát egy dixie zászlót egy furgon platóján.Mer ükapját adták-vették.De könyörgöm, ma KI tehet erről? Akkor mi magyarok is jogosultak vagyunk kártéritésre, mert ötszáz éve migráns betelepülőktől védtük az Óperenciás tengeren túliakat...

Exploiter 2020.09.08. 19:27:06

Trump kb egy utolsó kétségbeesett menekülési kísérlet.

Tudom hogy mindenki szeret úgy tekinteni a politikai véleményekre, mint kvázi egyenrangú opciókra, amik az egyéni preferencián múlnak.

De ez már nem igaz, jelen pillanatban a progresszív bal oldal lényegében a szélsőbal nihilista és emberellenes céljaiért küzd.

2020-ban amerikában nem lehet jó érzésű, normális kognitív képességekkel rendelkező ember demokrata szavazó. Ezek kizáró tényezők.

A tragédia, hogy Trump egy bohóc és ugyanabban a korrupt bagázsban játszik, mit az ellenoldal.

Attól még a progresszív baloldaliság, mint eszme, egy totalitárius, inhumán szörnyeteggé változott, ami meg is látszik az ország és a társadalom állapotán.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.09.08. 23:30:40

Kimaradt a mostanság baloldalon közkeletű "Amerikát a feketék építették fel" tézis. Ha igaz lenne, akkor ma Amerika olyan lenne, mint Afrika.
A rabszolgaságra való hivatkozás ott bukik meg, hogy az csak a déli ültetvényekre volt jellemző. A többség, a fehér többség északon élt és éppen ők szabadították fel a feketéket. Azok a fehér munkások, akiket a Clinton-Soros bagázs annyira megvet és gyűlöl. Gondolom az a tény, hogy a fehérekre voltak rászorulva, csak egy újabb ok a feketék dühöngésére.

nincs1agy 2020.09.08. 23:53:03

@megamovieboy: Is.. meg írek meg olaszok meg németek és magyarok is.

" A többség, a fehér többség északon élt és éppen ők szabadították fel a feketéket."

24.hu/tudomany/2019/10/06/rabszolgasag-haboru-lincoln/

"Ha meg tudnám menteni az Uniót anélkül, hogy egyetlen rabszolgát is felszabadítanék, megtenném."

/Abraham Lincoln/

Vajon mikor döntik le a szobrát..?

CleanYourRoom 2020.09.09. 10:13:48

@midnight coder: Ott kezdődik, hogy nem lett volna rabszolgaság, ha az amcsi négereket az afrikai négerek nem adták volna el rabszolgának... bizony, jópár afrikai néger törzsfő szépen meggazdagodott akkoriban a rabszolgakereskedelemből, ezt persze nem ildomos felhozni manapság, mert a fekete csakis ártatlan áldozat lehet.

@Sir Galahad: nálunk majd a cigányokkal kezdi el játszani ugyanezt a játékot a ballib oldal, szépen elkezdik a magyarok ellen hergelni őket.

Sir Galahad 2020.09.09. 10:34:19

@CleanYourRoom: A cigányokat persze lehet hergelni, de ennek a többségi társadalomban nem lesz érdemi támogatottsága. Hiszen a cigányoknak nincsenek méltányolható sérelmeik: az őseiket nem akaratuk ellenére, rabszolgaként hurcolták ide be, hanem a saját akaratukból, szabad emberekként jöttek. S ha valami most nem tetszik, ugyanígy távozhatnak, senki nem tartóztatja őket.

konrada 2020.09.09. 10:56:06

@Sir Galahad:
...szvsz. az USA-ban sem tartoztatja senki sem a feketéket, sőt a többségüket - a pénzük miatt nagy szerettél várnák az őshazában.
...csak hát ők nem akarnak valamiért menni!;)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.09. 11:19:53

Amerika éppen azzal lett nagyhatalom, hogy a polgárháborúban NEM a déli, rabszolgatartásra épülő liberális rendszer, hanem ellentétje, az északi, ipari, liberális modell nyert.

Szóval a néger lakosság szerepe nem volt meghatározó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.09. 11:24:00

@Sir Galahad:

Meg lett próbálva azért. A kelet-európai progresszívizmus mindigis import volt, sokszor teljesen helyidegen lózungokkal, ami persz nagyon vicces.

Eleve a kelet-európai progrsszív civuilek jellemzően idegen alapítványok alkalmazottai. Ahogy mondjuk én a kólcenterben alkalmazom az amerikai mintákat, ők ugyanezt teszek. Röhej persze, amikor sokszor angol nyelvű tblákkal mennek ki 50-fős ttüntikre, ahhoz is lusták, hogy lefordítsák. Meg persze a fontos, hogy a főnökeik lássák: dolgoznak keményen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.09. 11:29:30

@CleanYourRoom:

A fehér rabszolgakereskedők sose mentek magyk embert vadászni. Nem volt meg se a helyismeretük, se a bátorságuk.

A néger törzsi államok Afrikában meg ezzel jól jártak: eladták a fehéreknek a más törzsbeli hadifoglyokat, meg a saját bűnözőiket is időnként.

Persze a nagy pénz a fehéreknél csapódott le: átlag 1500-2000 % haszon volt ezen, ezért is nem számított ha a "szállítmány" fele meghal útközben. Akkoriban ez olyan volt, mint ma a drogkeerskedés, semmi mással nemlehetett ekkora hasznot szerezni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.09. 11:31:01

@Sir Galahad:

A cigányok fő vágya éppen az integráció, ezért se volt sikeres az SZDSZ-féle cigány nacionalizmus ébresztése. A mo-i cigányok nem büszke cigányok akarnak lenni, hanem átlag magyarok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.09. 11:32:50

@konrada:

Pedig volt ilyen próbálkozás. Lásd LIbéria, amit volt amerikai néger rabszolgák hoztak láétre. A sztori vége egyébként totál katasztrófa: a volt rabszolgák kb. őúgy viselkedtek a helyiekkel, mint ahogy velük korábban gazdáik.

Sir Galahad 2020.09.09. 11:43:49

@konrada: Ettől még igaz, hogy a négereknek van egy méltányolható történelmi sérelmük (a rabszolgaság), amire föl lehet építeni egy mozgalmat, a cigányoknak meg nincs.

Sir Galahad 2020.09.09. 12:00:46

@MAXVAL bircaman közíró: Izé... Láttál te már közelről cigányt? Az igaz, hogy van a cigányságnak egy nagyon szűk létszámú rétege, amelyik integrálódni akar, de a többségnek esze ágában sincs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.09. 12:18:44

@Sir Galahad:

Láttam, sőt volt egy cigány rokonom. Egyik nagybátyám felesége cigány volt. Talán ő mesélt a legtöbbet a cigányok belső életéről, sokszor marha vicces dolgokat. Egyik sztorija az volt, hogy apja minden héten elmegy lopni a közértbe, valami apróságot csak persze. Kérdésre hogy miért, mikor az apja milliomos (híres zenész volt), a válasz "sose lehet tudni mit hoz a jövő, egyszer még kellhet, nem szabd elfelejteni a lopás készségét".

Meg egy cigány haverom is volt. Ő néha mondott nagyon meredek dolgokat. Pl. egyszer a Keleti pu. mellett járva rámutatott egy helyre "oda ne menj soha, ott még engem is megvernének a cigányok". A srác kinézetre abszolút tipikus cigány volt, egyébként ügyvéd volt, szóval képzett ember, de a kinézete olyan volt, mint aki kurvákat futtat vagy lakásokba betör.

CleanYourRoom 2020.09.09. 13:35:33

Az 1619 projekt inkább történelmi revizionizmus és szélsőbalos propaganda, nem sok köze van valódi a történelemhez. Azt tanítják benne, hogy a kapitalizmus a rabszolgaságon alapul, és a rabszolgaság volt a kapitalizmus modellje. Ez nyilvánvaló hazugság, hiszen míg a rabszolgaság egyidős az emberiséggel, a kapitalizmus ehhez képest újkeletű jelenség, ami egyedül a nyugati civilizációra volt jellemző. Azt is állítják, hogy az amerikai függetlenségi háború csak azért tört ki, hogy megőrizhessék a rabszolgaság intézményét, holott a Brit Birodalom csak 1833-ban tiltotta be a rabszolgaságot a gyarmatain. Persze a formális logika mellett minderre az amerikai történészek szerint sincs egy darab bizonyíték sem, hogy az amerikaiak a rabszolgaság fenntartása miatt lázadtak volna fel a britek ellen (akik éppúgy rabszolgatartók voltak akkoriban).

Aztán érdekes még a kártérítés kérdése. Az 1619 projekt arra hivatkozik, hogy Lincoln is támogatta a feketék kártalanításának ügyét, holott Lincoln erről pusztán a polgárháború kontextusában beszélt, aképpen, hogy minden csepp vérért, ami a korbács nyomán serkent, megfizetett az a vér, amit a kard oltott ki. A ezzel szemben projekt alig említi a polgárháborút és elhallgatja a tényt, hogy 350 000 északi katona halt meg a rabszolga-felszabadítás ügyéért. Lincoln azt mondta Gettysburg után, hogy meg kell tennünk mindent, hogy biztosítsuk, hogy ez a rengeteg ember nemhiába áldozta fel az életét. Erre válaszolja tulajdonképpen az 1619 projekt, hogy de igenis hiába haltak meg, mert semmi sem változott. Ami nyilvánvaló képtelenség, elvégre a feketék ma már nem az ültetvényeken dolgoznak beszélő szerszámként. A kártalanítás kérdése pedig egy hatalmas problémahalmaz, elméletben jól hangzik, de amint felteszik a kérdést, hogy akkor ki fizet kinek, elszabadul a káosz. Hiszen bárki mondhatja, hogy én nem fizetek semmit neked, mert nekem sose volt rabszolgám (és egyetlen ősömnek sem: a mai amerikai fehérek egy töredékének volt rabszolgatartó őse), te pedig sose szedtél gyapotot.

Összefoglalva, az 1619 projekt szélsőbalos narratívája szerint, az USA bűnben fogant, a fehérek által alapított állam eredendően rasszista, és egyedülállóan gonosz, nincs egyetlen eleme sem az amerikai életnek, ami ne lenne rasszista

apro_marosan_petergabor 2020.09.09. 15:02:26

Elfogyott a munició a baloldalon.
Trump kihúzta a (vörös)szőnyeget az establishment alól.
Ezért kellett egy új ideológia. Ugyan a négerek néhány százalékát tették ki az USA(és jogelődei) lakosságában,
de világos, hogy az első néhány néger rabszolga behozatalától kezdődik az amerikai történelem.
( módzsres, de eredményes öslakosság irtásról nincsen szó - csak 40.000.000-t irtottak ki, igaz, ők nem voltak alkalmasak rabszolgának.
Az is igaz, hogy soféle rabszolga volt, van (antik Róma, Görögország - fehér, fekete, sárga és minden keveréke) és a ma favorizált iszlám bevándorlók iszlám államai voltak az utolsó rabszolgatartók - de nyugodtan lehet a lumpen néger plebszet lázítani, hülyíteni ezekkel a dolgokkal, s lehet ehhez találni réérő, elmebeteg, unatkozó, filosz fehéreket is - pontosabban azzal, hogy a fehér ember a gonosz, a rossz, sőt leginkább a keresztény fehér ember, abból is a katolikus.
A történelmet nem lehet átírni, a történelem örök, s megváltoztathatatlan, legfeljebb csak átértelmezni, mi keleteurópaiak erre láttunk évtizedes kísérleteket - történelmi materializmusnak hívták.
Mindezzel fel lehet gyújtatni városrészeket, anarchiát teremteni - mindig lesz rá vevő, főleg a dologtalanok között, ami most, COVID idején akad elég az USA-ban.
Ezeket az állapotokat fenn lehet tartani a novemberi választásokig, azután meglátjuk, hogy felizgatott lumpen tömegeknek meddig lesz elég a szobordöntögetés, mikor akarnak majd ház, lakás államosítást, vagyonosztást és innduhat máris a kommunista kísérlet az USA-ban Kún/Sztalin/Rákosi módra.
Ha komolyra fordul a dolog, jelezném van nekünk itt néhány szakértőnk a kérdésben, szívesen exportálnánk őket oda. Ingyen.
Persze gyanítom, lesz egy halkabb többség, aki minderre nem vágyik s jó helyre teszi az x-et.
Más kérdés, hogy a politikai önkielégítéssel felizgatott baloldal - amit jelenleg demokratának hívnak - meg a mögötte álló lumpen elemeket mennyi idő alatt lehet visszadugni a dzsin-palackba...

CleanYourRoom 2020.09.09. 15:18:39

@apro_marosan_petergabor: Nem irtottak ki 40 milliót, eleve kérdéses, hogy voltak-e egyáltalán annyian egész Észak-Amerikában. Arról pedig a fehérek nem tehettek, hogy az őslakos indiánok belehaltak egy náthába vagy himlőbe, mert nem alakult ki természetes immunitásuk ezen betegségekkel szemben, mint mondjuk az Eurázsiaiaknak. Ennyi erővel lehetne azt is mondani, hogy az ázsiaiak kiirtottak 50 millió európait, mert tőlük eredt a pestis, ami a XIV. században letarolta Európát.
Mi több, mindenki alábecsüli, hogy mekkora kumulatív hatása van egy népességre, ha egyik nép nőtagja rendszeresen a másik nép férfitagjával házasodik, és a továbbiakban a vegyes házasságból származó utódok fehérként azonosítják magukat és a fehér közösség tagjaiként élnek tovább, márpedig a nők hajlamosak a magasabb társadalmi státuszú férfiakkal házasodni. Ezzel 500 év alatt többmilliós veszteség is összejöhet az őslakos indián népességnek, a mai génvizsgálatokból látszik is, hogy sok amerikai hordoz néhány százaléknyi őslakos indiánt is a génjeiben.

apro_marosan_petergabor 2020.09.09. 22:34:22

@CleanYourRoom: No, azért a 20-as években még úgy írtották őket, mint a parlagfüvet a rendes gazdák. Másrészt a rezervátumok határai mindig újra és újra odébb csússzantak az aktuális gazdasági érdekeknek megfelelően.
AZ USA nagykövet kihallgatást kért Vaclav Havel nobeldíjas elnöknél anno, s kívánság listát tett elé, hogy Prágában a csehek hogyan és hová állítsanak rendőröket, hogy a zsidók nagyobb biztoságban érezzék magukat Prágában.
Hvel annyit válaszolt, hogy az USA jobban tenné, ha azzal foglalkozna, hogy milyen nyomorult az indián őslakosság helyzete...
süti beállítások módosítása