Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Mindent a figyelemért

2020. június 01. 14:02 - Méltányosság Központ

A koronavírus által okozott válsághelyzet egy olyan időpontban ért minket, amikor a virtuális kommunikáció újabb és újabb platformokon jelenik meg, és egyre nagyobb és nagyobb jelentőségre tesz szert az életünkben.

pexels-photo-3851255.jpeg

Ezt a politika is kihasználja, amennyire tudja – és egy válsághelyzet kivételes lehetőség a politikusoknak arra, hogy minél több ideig lekössék a figyelmünket a különböző csatornákon (televízió, közösségi média, stb.) keresztül. A kérdés az, hogy meddig tudják fenntartani ezt a figyelmet, és mit hajlandóak megtenni azért, hogy az érdeklődés ne csökkenjen?Amikor a vírus márciusban a nyugati világ szinte minden országát egyszerre kezdte el komolyan fenyegetni, és a karanténintézkedéseket rohamos ütemben vezették be a különböző kormányok, a lakosság érdeklődését szinte monopolizálhatta a politika. Gyakorlatilag semmi más nem tarthatott számot érdeklődésre, mint az, hogy a politikusok milyen intézkedéseket vezetnek be, mi az aktuális vírushelyzet, és mi várható a továbbiakban. A politikusok ezt a figyelmet rendszeres sajtótájékoztatókkal és fokozott aktivitással meg is ragadták. Kanadában például Justin Trudeau miniszterelnök mellett a legnagyobb és egyben legveszélyeztetettebb tartományok (Ontario és Québec) vezetői is minden nap hosszú sajtótájékoztatókat tartottak és tartanak az aktuális helyzetről és az érvényben lévő intézkedésekről.

Ezek a sajtótájékoztatók példátlan nézettséget eredményeztek szinte minden médiafelületen. Gyakorlatilag az egész ország (vagy tartomány) folyamatosan követte őket márciusban. A jól kommunikáló politikusok pedig a sajtótájékoztatók révén jelentős javulást tapasztalhattak a népszerűségükben. Minden szem rájuk szegeződött, és a folyamatos cselekvés látszata politikai hasznot is hozott számukra.

A műfaj azonban idővel egyre érdektelenebbé vált. Egyre kevesebb volt az új intézkedés, egyre kevésbé volt fenyegető a vírus terjedési üteme, és egyre egyhangúbbá vált maga a formátum. A nézettség májusra tizede sem volt már a márciusinak. A vírus visszaszorulásával pedig újabb, politikailag nehezebben kommunikálható témák is előkerültek az újságírók kérdéseiben. Trudeau például azért keveredett bajba, mert a kormány gazdaságélénkítő csomagját igénybe vette saját pártjának anyagi kisegítésére is, valamint azért, mert Kanada továbbra sem tért vissza a normál parlamenti ülésezéshez (ezzel az ellenzéki kritikák terét leszűkítve, ami a Konzervatívoknak különösen nem tetszik). Bármi is legyen az ilyen témákra a vezetők válasza, azt a támogató konszenzust, amit a vírus elleni küzdelem során maguk mögött tudhattak, már nem élvezhetik, mert egyre jobban előtérbe kerülnek a megosztóbb kérdések.

Ilyen megosztó kérdés lett az is, hogy mikor és milyen mértékben kell a karantént megszüntetni. Vannak, akik szerint minél hamarabb vissza kell térni a normál kerékvágásba, hogy a gazdaság és a társadalom is helyre tudjon állni, mások viszont úgy gondolják, hogy a vírus teljes legyőzésééig várni kell az intézkedések feloldására. A Québec tartományt vezető Francois Legault például rögtön ellenállásba ütközött, amikor az intézkedések feloldásáról kezdett beszélni, és a megítélése azonnal rosszabbra fordult.

Itt egy új dilemmával találkoznak a politikusok: ha nem beszélnek az újranyitásról, a sajtótájékoztatóik teljes érdektelenségbe fulladnak. Ha beszélnek róla, újra felkelthetik az érdeklődést, de elveszítik a lakosság konszenzusos támogatását. Emellett értelemszerűen a járványügyi szempontok (mit és mikor érdemes feloldani) határozzák meg, mikor miről beszélnek a vezetők,

de a politikus már csak politikus marad: a politikai számítások legalább olyan jelentőséggel bírnak, mint az egészségügyiek, és az intézkedések enyhítése egyértelműen politikai kockázattal jár – de ez az ára annak, hogy a márciusban megszerzett kivételes figyelem nagy részét visszaszerezzék. A politikusok számára pedig a figyelem az egyik legnagyobb érték. A kérdés, hogy mit és mikor tesznek meg ennek az értéknek a visszaszerzéséért.

Rajnai Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7115733370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása