Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Létrejöhet-e valaha is kétpártrendszer Magyarországon?

2020. március 03. 09:00 - Méltányosság Központ

A kétpártrendszerről ritkán esik szó, mert az ellenzékben minden kis párt fél tőle. Félti szervezeti integritását és szellemi vagyonát. De a dolognak van egy másik oldala is. a kétpártrendszer innováció is lehet. Lássuk, hogyan.

tree-3097419_1920.jpg

Írtam egy hosszabb cikket (s talán már e kis írás megjelenésekor olvasható lesz az Új egyenlőség oldalán) arról, hogy létrejöhet-e, s jó lenne-, ha létrejönne egy kétpártrendszer Magyarországon. Kedvcsinálóképpen egy rövid összefoglalás az írás zárfejezetéből.

Magyarországon sosem volt kétpártrendszer. Pedig elődeink a reformkorban éppen az angol kétpártrendszert szerették volna lemásolni. De nem sikerült, sem akkor, sem később.

Az 1867 és 1945 közötti múlt annál inkább úgynevezett masszív dominánspárti rendszereket produkál. A dominánspárti rendszerben mindig van egy kiemelkedő nagy párt (amely kormányoz), s mellette sok kicsi párt (amely ellenzékben van). Felválthatja-e ezt a 2010 óta a Fidesz által működtetett dominánspárti rendszert egy kétpártrendszert? Amit lefordíthatunk úgy is: egy nagy párt helyett kettő. Sokan bizonyára ettől a gondolattól a fejükhöz kapnak.

Nekem az a véleményem, hogy ez nem annyira őrült ötlet, mert hiszen az ellenzéki térfélen az utóbbi évben mutatkozó lépések (összefogás, közös egyéni jelöltek, majd lista) is abból a gondolatból indulnak ki, hogy van valami mitikus egy. Ez pillanatnyilag még nem egy párt, hanem az eszme, hogy mindent közösen csinálva és közösen indulva lehet csak győzni. Az ellenzék eljutott félútig, de az út másik fele az egy nagy párt megteremtése felé visz.

Ha 2020 és 2022 között (vagy 2022 után) létrejön a Fidesz mellett egy nagy ellenzéki párt, azzal nem csupán a mai egyensúlytalan helyzetre születik válasz, hanem egy hosszabb történelmi trendre is. De itt felvetődik a kormányzati stabilitás kérdése. A magyar történelem domináns pártjai mindig tudtak hivatkozni arra, hogy egyedül ők képesek stabilizálni, míg ha a széttagolt ellenzék valami „véletlen” folytán átvenné a hatalmat, akkor instabilitás lenne. Nincs viszont olyan történelmi tapasztalat, amely megmutatná, hogy mi történik akkor, ha az ellenzék nem széttagolt, hanem egy pártba szerveződik. Az ellenzéki nagypárt épp úgy lehetne stabilizáló tényező, mert ismerjük el: Magyarországon a stabilitás tényleg fontos. S egyáltalán nem véletlen, hogy korábban hosszabb ideig mindig csak nagy pártok tudtak kormányozni. A mai magyar ellenzékből is lehetne ilyen stabilizáló kormánypárt.

A helyzet tehát az, hogy a „nagy kormánypárt – széttagolt ellenzék” képlet változóban van. Ha valami, hát egy ellenzéki koncentráció hozhat tényleges innovációt a rendszerbe. De ahhoz, hogy ez bekövetkezzék, az ellenzéken belüli ellenérzések és szervezeti ellenállás felszámolásán keresztül vezet az út. Nem lesz könnyű út, de látni kell: domináns pártrendszer addig van, amíg széttagolt ellenzék.

Csizmadia Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr9415500896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konrada 2020.03.03. 11:38:22

...hááát...
2002-2006-2010-ben nagyjából létezett ez a kétpárti állapot - még akkor is, ha az angol mintához hasonlítjuk (azzal a különbséggel, hogy pártszövetségek voltak, és vannak jelenleg is, de azért a fidesz kormányzását gondolom szinte mindenki egypártinak tekinti, nem pedig több pártinak, hiába 5-6 párt tartozik a szövetségbe.;), hiszen a két nagy listán kívül mindenki más a 10% alatt mozgott, és ekkora pártok Angliában is vannak.

A magyar választási modellben egy nagy pártkonglomerátum legyőzésére csak egy másiknak van esélye.
...és hogy az abban részt vevő csoportokat platformoknak, pártoknak hívják - ahogy fidesz esetén is látjuk - csak szóbűvészeti jelentősége van...;)

a nagy hohohorgász 2020.03.04. 07:10:30

@Bandita szomszédja: és az isten segítsen abban hogy kialakuljon egy nemzeti értelmiség ami levaltja majd a Fideszt. Erre kevesebb esélyt látok sajnos

rasztaszív 2020.03.04. 10:53:07

a többéves ciklusú rendszerek mind fals demokráciák.ezek egy torzulási formája a kétpártrendszer.

ez is egy vélemény 2020.03.04. 11:11:22

Gyurcsány szétverte a kétpárti modelt, ami 1994-2010-ig kézzel fogható volt. És elsősorban miatta tagolódott ezer darabra az ellenzék is.

Azaz amíg színen van, nem lesz kétpárti model, mert ugyan az összefogás az faszán hangzik, de kormányozni 3 fele nem lehet semmit.

Nincs közöttünk csicska 2020.03.04. 11:22:12

mar letrejott a 2partrendszer, csak a kispartok vezetoinek meg nem szolt gyurcsanyi

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.03.04. 11:29:14

Pártfogó

Pártfogó bár rozsdás szerszám,
Nem oly elnyűtt, mint szús fapad.
Pártot fogni véle mersz ám
S kezedhez pártpor sem tapad.

Tiszta maradsz, mint Patyomkin!
(Ja, nem, hehe! Mint Patyolat!)
Hamisfalván nő a gyom kinn
S hazug ember sántán tolat.

Pártból mikor elkapsz egy párt,
Pártfogódban két párt rugdal,
Egymásra kenik a lekvárt
S nővérpártról zúg a húg dal.

Pártpárt, ha már meg nem fognál,
Pártfogót jó mélyre ássad
Dús iszapban Tiszafognál!
S megkönnyebbült zajt a sás ad.

„A leghatározottabban tiltakozom! Rágalom, hogy a műfalvak építésével átvertem volna a cárnőt! Jekatyerina daragaja szeretett volna működő műmuzsikokat, művészeket és műegyetemistákat látni a birodalmában. Hát látott!” /Patyomkin orosz miniszter/

„Hát becsaptál, Grigorij Alekszandrovics?! Átverted a te Jekatyerinádat?! A közös emlékeink csak műemlékek voltak?! Őrség! Szívrohamot neki!” /Nagy Katalin cárnő/

„Nagyságos Költő úr! Félájult tisztelettel csókoltatjuk a magasságos kezeit, hogy egy ennyire mély és számunkra fölfoghatatlan műben megemlíti kis műfenyőerdős falucskáknak, az egyébként sosem létezett Tiszafognak a nevét! Ha valaha is erre sodorná a folyó, okvetlenül nézzen be hozzánk, hogy itt vagyunk-e!” /id. Műszőke Ugar tiszafogi műbútorasztalos és műparaszt/

„A Has Párt nevében szeretnék elhatárolódni az összes többi fújrondagusztustalan párttal történő egy lapon említéstől! Felháborodásunk jeléül március 15-én a művésznyik elvtárska és minden bújtogató csahosa lemondatása érdekében hatalmas felvonulást, össznépi Has Menést szervezünk! Has Marsot minden magyar családba! Frady Endre monnyonle! Monnyonle! Esőnap: március 13.” /Dr. Gyomorforgató Paczal a Has Párt radikális Hassy Ultra Hang platformjának büfidús esszenciája/

„Ki tudná eldönteni – brrr, bár már maga a döntés szó is szükségtelen radikalizmust sugall – hogy a pártok a közjó szükséges rosszai, vagy az anarchia elkerülésének bétái és pszíjei? Az alfa és az ómega használata szélsőségének még a látszatától is szeretnék most sokak által megérthető módon, ha nem is elhatárolódni, de mindenképpen távolodni a vele való azonosulás lehetőségének esélyétől. A vélemény kifejtésében érdemes óvatosan haladni, megkockáztatva még akár a helyben topogás vádját is, hiszen a hazug ember is hamarabb címlapra kerül, ha teljes fenékszélességgel beletolat a sánta kutya fogai közé. Mert mi a párt? Mi a pártfogó? Mi a pártrendszer? Mia Farrow? Kairó bíbor rózsája! Az mekkora film?! Jaj, elnézést, egy kicsit elragadtattam magam!” /Török Gábor politikai elemző/

„Nem kell ide pártfogó! Csak belelépek a pártba oszt’ máris szétkenődik a járdával együtt!” /Chuck Norris/

„Pártfogó?! Pártpár?! Pártpor?! Szóviccelgetünk, idióta úr?! Hát ne lássam anyámat felemáskorlátozni, ha nem magam duglak a dús iszapba, te betanított rímtechnikus segéd, persze szús fapaddal böködve, hogy ne legyen poétaporos a tenyerem! Az úthenger fejtsen síkba és ijedjen meg tőled az utókorod! Hát miért kell neked 65-ös IQ-val verset írni?! MIÉRT?!?!?!” /Puzsér Róbert kritikus/

„Köszönöm mindenkinek! Köszönöm a szüleimnek, a barátaimnak, a tanítóimnak és a Pártnak az elismerést! Szeretnék velük együtt harcolni a világbékéért, a trópusi esőerdőkért és a környezetvédők által zaklatott bálnákért és mezei gubicsokért. Halál az atom-, a vízi-, a szél-, a nap- és a hőerőművekre! Vesszen a kártékony emberiség! Jaj, főnővér úr, csak a hideg zuhanyt neeeee!!!” /Frady Endre/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2013/01/partfogo.html

ulpius66 2020.03.04. 14:03:08

@Nincs közöttünk csicska:

Megelőztél!

Valami hasonlót akartam én is írni!

Magyarországon már kétpártrendszer van!!!!

A Fidesz-KDNP illetve az "ellenzéki összefogás" jelöltjei kapták az önkormányzati választáson a szavazatok 80-90%-át!

Egyebekben meg, szerintem semmi szükség a jelen helyzetben az egyéni képviselő-jelölti választásra!

BŐVEN ELEGENDŐ A LISTÁS VÁLASZTÁS!

Ugyanúgy mint minden szomszédos országban, csak és kizárólag pártlistás szavazás kell!

Ezzel megszűnne a kopogtató cédulás mizéria, a töredékszavazatok kérdése, a választókerületi határok kérdése, az aláírás hamisítások, és a "túlkompenzáció" is!

Megszűnne persze az az alkotmányos dilemma is, hogy a Magyarországon szavazóknak két szavazata lenne egy listás és egy egyéni, akik pedig külföldön szavaznak azoknak pedig csak egy szavazata van, a listás!

Mind e mellett ezt a választási törvény módosítást nyilvánvalóan megszavazná az ellenzék is, hiszen mán több mint egy évtizede állandóan azzal jön, hogy meg kell szüntetni az egyéni képviselős választást, ÉS CSAK PÁRTLISTÁS SZAVAZÁS KELL!!!!!!!

ulpius66 2020.03.04. 14:10:20

Még több, mint két év van hátra a következő parlamenti választásokig, így most kell lépni az egyéni képviselős választás eltörlésére.

Nem csak az összes környező országban van tisztán pártlistás szavazás, hanem MAGÁBAN AZ EU-BAN IS!

AZ EU PARLAMENTJÉT IS TISZTÁN PÁRTLISTÁS SZAVAZÁSSAL VÁLASZTJUK!
(ezt a rákosista-kádárista egyéni választókerületi szavazásos csökevényt pedig el kell törölni...)

chrisred 2020.03.04. 15:20:51

@konrada: Akkor sem kétpártrendszer volt, csak váltópártos egypártrendszer. Mert a jétpártrendszer lényege pont az, hogy mindkét szereplő pozíciója olyan erős, hogy ciklusokon belül is ellenőrizni tudják egymást. Nálunk meg egyedül a Fidesz tudott kiharcolni egy Simicska-Puch paktumot, ami kizárólag a zsákmányelosztásra vonatkozott.

konrada 2020.03.04. 15:21:59

@ulpius66:
...hááát...
Ezzel a tisztán listással meg az a baj, hogy ahhoz erős gazdaság kell, és a magyarnál sokkal nagyobb transzparencia.

...mert egyéb esetben a koalíciós kényszer miatt eleve zsarolási helyzetbe kerülnek a kispártok, illetve sokkal több felé kell zsákmányt osztani, így az egy dolog, hogy nem tudja megvalósítani programját az a párt, amelyre legtöbben szavaztak, de sokkal több éhes szájat is kell etetni egy koalícióban, ami együttesen már komoly károkat képes okozni a gazdaságban.

Lásd akár a kisgizdáknak, akár a szadesznek "jótékony" tevékenységét koala kormányzásokban, vagy akár a mostani budapesti zsákmányszerző pozíció osztogatást.

...de még transzparensebb országokban is komoly gondokat okoz a koalíciós egyezkedések, és nem vagyok benne biztos, hogy kibírna a magyar gazdaság sok hónapos huzakodást, mint például a hollandok közel egy évig tartó egyezkedését, vagy a németek szocdemekre ráutaltságát.

...szóval jól hangzik, amit írsz, de mi nem vagyunk még elég érettek ahhoz, hogy évente több kormányváltságot, akár néhány hónapon belüli új választásokat végig tudjuk vinni. (A görögöknél például ezért is írták át a tisztán listás győzte mindent visz-re.)

chrisred 2020.03.04. 15:30:53

@konrada: Magyarországon csak erősítené a gazdaságot az évenkénti néhány hónapos kormányválság, amikor egyik párt kleptokratái sem ülnének a pozíciókban, és a közigazgatási szerveket karrierpolitikusok helyett szakmai vezetők irányítanák.

Kivlov 2020.03.04. 15:53:28

A magát demokrataként beállító ellenzék épp ezen van... :D

dare 2020.03.04. 16:18:10

Nem tudom támogatni a kétpártrendszert, mivel az két hatalmi berendezkedés koncentrációját segíti elő csak (lásd usa), és ha két szélhámos banda tud csak dönteni az ország sorsát illetően, akkor ott értelmes érdemi vita vajmi kevés lesz a továbbiakban.
Most olvastam Schiffer írását a mandin az ellenzéki összeborulós önfeladásról.
Hát, valóban sokféle módon lehetne itt értelmes ellenzéki politikát csinálni, de így egészen biztosan nincs értelme, ahogyan az ellenzéki térfélen teszik most.
Csak egyetérteni tudok vele, szavazatom a kutyáké, de az is lehet, hogy nem szavazok senkire 22-ben.
Tényleg mindegy már lassan, hogy hány listával vág neki az ellenzék a bulinak, ilyen önfeladásokkal tuti bukó lesz.

Gery87 2020.03.04. 20:13:29

@Bandita szomszédja:

"az Orbán-rezsimet nem lehet leváltani. Lófaszt mama. Le lehet. Csak ahhoz el kell felejteni a hülye pc dumát, meg a sablonban gondolkodást. "

A Fidesz populizmusára nem lehet válasz egy másfajta populizmus!
őszintének és tárgyilagosnak lenni meg nem menő és igény sincs rá...én ezt látom.
Viszont ha nem kezdünk el komolyan foglalkozni pl az EÜ átalakításával, a cigányokkal, a multi függőséggel, a korrupcióval. a választási rendszerrel, a krumplival megvehető félhülye/szerencsétlen milliókkal stb...csak a nemzethy fasság helyett inkább "balos köntösben simogatjuk a buzikat", akkor inkább el se kezdjük mert nincs értelme és semmi haszna!

Gery87 2020.03.04. 20:18:06

@ulpius66:

Nem fog sikerülni...
2022-ben is nyer a fidesz....ez tény. sajnos.
2 év van hátra és mit tett le az ellenzék eddig (10 év) azon kívül hogy "a fidesznek a k.. anyját"?
Semmit! alkalmatlan senkik...ez van.

Eljátszadozhatunk ezzel még egy darabig, csak minek....most kapnak majd fejenként fix 1 millát havonta....Ferinek meg Ágneskének szerintem ez nyugdíjig elég lesz.....nekik ez így pont megfelel! Megvannak véve kilóra...
Ne várjunk ezektől semmit.

chrisred 2020.03.07. 06:37:24

@valóság nevű illető: Aki hivatásszerűen foglalkozik annak az ágazatnak a szakmai kérdéseivel.

chrisred 2020.03.08. 09:15:52

@valóság nevű illető: Hát, esetleg lehetne, hogy ne egy olyan volt MSZMP-s káder foglalkozzon vele, aki a diplomáját egy Marx Károlyról elnevezett intézményben szerezte?

chrisred 2020.03.09. 05:31:14

@valóság nevű illető: Oké. meggyőztél, legyen, ahogy írtad, az ifjúkommunista Orbán kormány vonuljon háttérbe, és a gazdasággal olyan kipróbált elvtársak foglalkozzanak, mint Matolcsy.
süti beállítások módosítása