Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Egy termék, egy diplomata, két harcos és Béla

2019. március 18. 10:36 - Méltányosság Központ

A szlovákiai államfőválasztás tanulságai

Történelme során először lehet női államfője Szlovákiának, aki ráadásul mindenkit lesöpört az első fordulóban. Rajta kívül viszont minden eddiginél harsányabbak lettek a szélsőségesek, míg a szlovákiai magyarok partvonalra szorultak. Mik a tanulságok Magyarország számára?

gummibar-4000477_640.jpg

Míg Budapesten a rendszerváltás óta csak az Országgyűlés választhat államfőt a parlamenti erőviszonyok elrendeltetése alapján, addig Szlovákiában 1999-től kétfordulós országos voksoláson dől el a köztársasági elnöki sorsa. E téren északi szomszédunknál 2014-ig mindig egy parlamenti párt erős embere vagy vezetője volt a befutó. Majd jött  2014 és Andrej Kiska, aki országosan elismert üzletemberként úgy gondolta, nulla politikai előélettel is legyőzheti a hatalma csúcsán járó Robert Fico kétszeres miniszterelnököt. Így is történt.

Kiska akkori győzelme pedig alapjában kezdte ki a szlovákiai belpolitikai logikát: a pártok közéleti befolyása véges, a civilek és a rendszerkritikus erők is helyet követelnek maguknak.

Részben Kiska, részben pedig a Fico-kormányokkal való elégedetlenség (rendszerszintű korrupció, oligarchikus kapcsolatok, stb.) hatására egyre több független civil és a rendszerrel elégedetlen szélsőségesek is megjelentek a helyi, regionális és országos közéletben, miközben a a parlamenti pártok befolyása választásról-választásra szorul vissza. E folyamatot robbanás-szerűen felgyorsította a 2018-as tragikus Kuciak-Kušnírová gyilkosság, amely a 1989-es rendszerváltás óta nem látott tömegeket vitt ki az utcára köszönhetően a hazai mainstream média kormányellenességének is köszönhetően, ez pedig kormányválságot, majd Robert Fico és több miniszterének bukását is eredményezte.

E felfokozott közhangulatban készült Szlovákia a 2019-es államfőválasztásra, amelyen az eddig legtöbb jelölt mérettetett meg több csoportból is: a Smer-től (Maroš Šefčovič), a jobboldali-liberális és parlamenten kívüli ellenzéktől (Zuzana Čaputová), a szélsőségesektől (Marián Kotleba) és rendszerkritikusoktól (Štefan Harabin és Milan Krajniak), illetve a szlovákiai magyaroktól is (Bugár Béla). Egy külsős szemlélő számára adott a kérdés: ki és hogyan tudott kiemelkedni e forgatagból 40 százalékos eredménnyel és 870 ezer szavazzattal?

01_caputoca.jpgA nyertes Zuzana Čaputová, aki egy „politikai termék”. Egy ügyvéd és polgárjogi aktivista, akinek a hírét a bazini szemétlerakó ügye hozta meg, amelyben 14 és fél éven át képviselte a helyieket a befektetők és az állam ellenében. Ő lett a pozsonyi elit és a jobboldali-liberális pártok jelöltje, akit felkaroltak a legjelentősebb szlovákiai mainstream sajtóorgánumok is. Egy jó eladható termékké vált a masszív online és offline kampánya révén, miközben híjján volt az átütő és a szakpolitikai üzeneteknek: csak "egyszerűen" mindenki államfője akar lenni, másra pedig ne is legyenek kíváncsiak. Az előzetes közvélemény kutatásokban szépen feltornázta magát már-már irreálisan magas 50 százalék körüli szintre, így minden adott volt az első kör megnyeréséhez. Így is történt.

02_sefcovic.jpgLegnagyobb kihívója a diplomata, egy brüsszeli politikákban évek óta edződő EU-s biztos, Maroš Šefčovič, akit az ország legerősebb pártja, a Smer támogat. Diplomatának kiváló, de ez mit sem ér, ha ilyen időkben valaki Robert Fico „jelöltje“, ami ma azt jelenti: a párt táborán kívüli szavazókra aligha számíthat. Ezért is tudott csak 400 ezer szavazatot gyűjteni. Mindenki ellene van, de leginkább a sajtó, amelyik lépten-nyomon szembesíti őt a Smer viselt dolgairól. Ennyire nagy mediális ellenszélben tovább növekedni a két hét múlva esedékes voksolásra aligha lehetséges, raádásul támadóbb kampányt kell folytatnia ha meg akarja győzni Kotleba és Harabin szavazóit, amivel viszont a mérsékeltebbeket riaszthatja el. Maradhat a tisztes helytállás.

05_koha.png

Két harcosunk: Štefan Harabin és Marián Kotleba. Mindketten a rendszer nagy kritikusai és a szlovák alternatív média kedvencei. Harabin egy 90-es évekből megmaradt „kövület”, aki Mečiart és Ficot is kiszolgálta, most pedig saját babérjaira tört, nagy sikerrel (307 ezer szavazatot szerzett.  Vele szemben Kotleba a legszélsőségesebb formáció, a Mi Szlovákiánk Néppárt (fasiszta) vezetője és parlamenti képviselője, aki most 222 ezer szavazatot szerzett. Ők ketten képviselik a „nemzeti” oldalt, akik a kisemberért és az igazságért küzdenek, a maguk felfogása és módjuk szerint. A Facebook és a Youtube bugyraiban meghúzódva terjesztik a sokszor hoax-nak minősülő üzeneteket, odaszúrva azokkal minden ellenfélnek, sőt még egymásnak is. Az eredmények alapján 529 ezer szavazattal biztos bent lenne egyikük a második fordulóban Šefčovič helyett, ha képesek lettek volna megegyezni előzetesen, ahogy azt tette Čaputová egy korábbi esélyes jelölttel, Robert Mistríkkel. 

06_bugar.jpgVégül maradt Bugár Béla… „akit itt ne keressék”, mert 66 ezer szavazattal rendesen alulmúlta saját elvárásait. Pártja a Híd a kormány részeként érintett volt a kormányválságban, és volt egy pont amikor dönthettek volna az előrehozott választásokról. Bugár inkább Fico menesztését kérte, ami a kormány átalakításával, de csak részleges stabilizálódásával járt. Ám a Smer-el való kormányzás a párt számára halálos csóknak tűnik: mert aki egyszer összeáll a Smer-el, az a jobboldlai-liberális és most már a magyar választók előtt is leírja magát. Ez utóbbi meg is történt, ugyanis a most is legalacsonyabb választói részvétel a szlovákiai magyarok lakta járásokat jellemezte. A többség inkább otthon maradt, a voksolók közül pedig sokan Čaputovára szavaztak.

S mik a tanulságok?

Első és legfontosabb: Szlovákiában a sajtó választott egy politikust, s lett önként egy jelölt segítője s mindenki más ellenlábasa.

Ehhez nem kellett őket felvásárolni vagy kényszeríteni, mert a közállapotok ebbe az irányba terelték a médiumokat. Az már egészen más kérdés, hogy ezzel feladták az objektív és mindenki felé kritikus pozíciójukat, amelyet természetesen tagadnak. Másodszor: országos ismertség hiányában sem elérhetetlen egy közjogi méltóság pozíciója. Pozsonyban 2014 után ismét hátra dőlhetnek, hiszen megvan Kiska utódja, akiből 5 év alatt majd államfőt farag szakértői csapata. Harmadrészt, mindenki nyert! A Smer Šefčovič-al bejutott a második körbe, megmutatva a választóknak a párt európai és emberibb arcát a háttérben leselkedő Robert Fico ellenére is. A rendszerkritikusok már a spájzban vannak és nem is kevesen. Ugyan "önmagukat verték meg", ám ha egy kicsit előre látók lesznek, az eredményeket hosszútávon saját javukra fordíthatják. A szlovákiai magyarok is nyertek, még ha az eredmény nem is ezt mutatja: egyértelműve tették Bugár Béla számára, hogy itt az ideje a váltásnak és a megújulásnak... csak legyen aki ezt felvállalja.

Hangácsi István

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr1114698364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kedvenc nicktolvaj 2019.03.19. 03:12:51

Rettegnek a fideszesek, ide sem merik dugni az orrukat. Felrémlik előttük a lopások elszámoltatása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.19. 05:53:56

A szlovák nép naívabb a magyarnál, még könnyebben átverhető.

Aztán majd ők is megtanulják, sose szabad a háttérhatalmista emberekre szavazni. Szerencsére Sorosová csak jelképes hatalommal rendelkezik.

Visceroid 2019.03.19. 07:16:37

Szlovákia egy még azon kevés országok közül, ahol, ha nem tetszik a vezetés, el lehet zavarni, mert VAN alternatíva. Nem sok ilyen ország van már Európában.

dunántúli gyerek 2019.03.19. 07:23:46

Fuggetlen civil no lmbtqvyz barki johet, az csak egy bajszos szar, egy allamfo.

Szoval ne remenykedj lippsi, a szar nektek orokke tart.

Egyebkent az eddigi korrupcioellenes civil elnok mit is tett? Mar politikai gyilkossagok is vannak, nem csak korrupcio.

kedvenc nicktolvaj 2019.03.19. 07:24:01

@MAXVAL bircaman közíró: Soros már Szerbiát is megkaparintja. Rossz hír ez a moszkovitáknak, újabb vereséget szenvednek. Soros arcul csapja a szovjetbarát posztkommunistákat. Szófia felett beborult az ég, a magyarul beszélő KGB képzett ügynök tombol dühében Bulgáriában. :-D

dunántúli gyerek 2019.03.19. 07:25:00

@Visceroid: Persze, okoska. A mostani miniszterelnok is Fico embere (kb. mint Bajcsany Gyurnainak), amin semmilyen allamfo nem valtoztat.

kedvenc nicktolvaj 2019.03.19. 07:25:57

@dunántúli gyerek: Nyugi fideszcsicska! Itt is lesz ilyen. Majd akkor remeghettek a TEK háta mögött és pakolhatjátok az aranytartalékot csapatszállító repülőre. A felcsúti focicsapat már nem fog viszont felférni.

vergyula 2019.03.19. 07:31:04

Szóval nyerésre áll a média által leginkább támogatott jelölt? Nahát. Ilyen nálunk nem fordulhatna elő....ja de.

dunántúli gyerek 2019.03.19. 07:32:31

@kedvenc nicktolvaj: Mar megvolt, a lippsi mocsarat lecsapoltuk, a ballipsi kormanyt elkergettuk. A szlovakok mogottunk kullognak (az index kihagyta azt a reszt hogy a regnalo szlovak kormany ballipsi...:)

vergyula 2019.03.19. 07:34:54

@MAXVAL bircaman közíró: "A szlovák nép naívabb a magyarnál, még könnyebben átverhető." - bocsánat, ez most ugyanaz az érvelés, mellyel a magyar ellenzék lebirkázza a fidesz-szavazókat?

kedvenc nicktolvaj 2019.03.19. 07:40:00

@dunántúli gyerek: De közös az Orbánékkal az hogy azok is lopnak.

dunántúli gyerek 2019.03.19. 07:41:28

@kedvenc nicktolvaj: ja, persze. Ha valamit tudsz, fordulj az illetekes hivatalhoz. A buncselekmeny eltitkolasa bunpartolas!

dunántúli gyerek 2019.03.19. 07:44:56

En csak azt az egyet nem ertem, minek egy civil korrupcioellenes elnok, amikor a mostani elnok Kiska is fuggetlen civil es korrupcioellenes. Mert no?

vergyula 2019.03.19. 07:54:49

@dunántúli gyerek: "A buncselekmeny eltitkolasa bunpartolas!" - vigyázz, pont ezt csinálod. Jó, hogy felmerült a téma, még sosem olvastam vitát "a politikusok lopnak" témában. :) "Lopnak, nem, de, nem..."
Nyilvánvalóan lopnak. Mindegyik oldalon. A MSZP kissé még amatőr módon csinálta, sokan le is buktak. 9 éve a Fidesz lop, ők már profibbak, az illetékes Polt Péter az ő emberük. Igazából azt nem értem, hogy lehet valaki akkora pártszimpatizáns, hogy csuklóból tagadja a pártja viselt dolgait. Ébresztő, nem egy zenekar/színész/sportcsapat rajongói vagytok! Az ember a legjobb barátja hibáit sem tagadja, maximum elnézi.

dunántúli gyerek 2019.03.19. 07:59:53

@vergyula: Na latod, a Fidesz utan meg mas fog lopni.

Ugyhogy a valasztasi donteseimben semmilyen lopas nem befolyasol.

Willkommenskultur 2019.03.19. 08:01:46

"Ismét a strasbourgi bíróságnak kellett közbelépnie: egy afgán családnak nem adtak enni a tranzitzónában"

bru hu hu

444.hu/2019/03/18/ismet-a-strasbourgi-birosagnak-kellett-kozbelepnie-egy-afgan-csaladnak-nem-adtak-enni-a-tranzitzonaban

hazudta a 444

vergyula 2019.03.19. 08:04:46

@dunántúli gyerek: Így már jobban hangzik, szerintem ezzel nincs baj. Az ember mérlegel, és dönt, hogy elnézi-e a gyengeségeket. A homokba dugott fej, az észnélküli tagadás viszont érthetetlen számomra.

vergyula 2019.03.19. 08:07:16

@Willkommenskultur: ezt az Index is "hazudta", de lehet, hogy a 444-től vették át. Egyébként mi az álláspont, lesz@rjuk, vagy tagadjuk?

Willkommenskultur 2019.03.19. 08:10:25

@vergyula: Hogy lehet eheztetni valakit, aki szabadon elhuzhat oda ahonnan jott?

Mondjuk kerhet enni a szerbektol, bar en ezt sem tartom egy nyero 5letnek...minek ment oda?

vergyula 2019.03.19. 08:14:21

@Willkommenskultur: Sajnos nekem nincs ilyen határozott, belülről fakadó véleményem. Nem beszéltem velük. Talán azért ment oda, mert otthon is éhezett. Talán csak azért, hogy a 444 tudjon írni valamiről. Talán eleve ők küldték. Vagy én, hogy tudjunk miről vitázni.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.03.19. 08:18:38

Semmilyen speciális néplélek nincs emögött. A tótok sem mások, mint mi, csak egy nagy különbség van köztünk: nálunk nincs közvetlen elnökválasztás. Hála Istennek, mondom én. Egyszerűen abban a rendszerben egy jó marketinges csapat simán felépít egy senkit. Nálunk tuti, hogy ha lenne ilyen, akkor az összes szemét összefogna, csak ne a Fidesz legyen. Egyébként elég nagy baromság, hogy valami ellen és nem valami mellett fognak össze. Olyan is lesz a kormányzás. Szerencse, hogy a tótoknál nem sok minden múlik az elnökön, de egy patkány Árpi bácsi-féle, a jogkörén túlterjeszkedő elnök mindig elképzelhető. Ahogy Viktor mondta, mikor megkérdezték tőle, hogy gondoltak-e az elnöki rendszer bevezetésére? Mire ő:

-Gondoltunk, de mi azt nem értjük.

megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2014/10/16/kozvetlen_polgarmestervalasztas

Willkommenskultur 2019.03.19. 09:10:23

@vergyula: Ennyi erovel az osszes szerbet eheztetjuk, mert ok csak a hataratkelohelyen johetnek at. Naci a kerites.

megvagyhadnagy 2019.03.19. 09:13:47

Meggyőződésem, hogy nő nem való magas rangú politikusnak. Egyszerűen a hormonok és evolúciós okok miatt vannek helyzetek, amiben nem képesek felelős, racionális, helyes döntést hozni. Meg lehet nézni az EU parlamentet. Vagy mondjuk a sargentini jelentés vitájában felszólaló néniket...

S. Baldrick 2019.03.19. 09:29:14

@fofilozofus: Ez nem csupán egy marketinges csapat munkájáról szól. Úgy tűnik, a szlovákoknak kezd elegük lenni a politikai-, gazdasági-, bűnözői elit összefonódásából, korrupcióból, kiváltságosokból. Kezdik megérteni, hogyan működik a demokrácia. Szerencsétekre, nálunk ez még elképzelhetetlen. A hülye magyart nem zavarja, hogy a pénzéből tartják el a hazai (és lassan a határon túli) úgynevezett labdarúgást, a mészároslőrinceket, kormánypárti "sajtót" és egyéb seggnyalók tömegeit. Továbbá nem zavarja az sem, hogy országunk menedéket ad külföldi bűnözőknek és szívesen látott vendégnek számítanak az FSZB ügynökei is (vajon a "szovjet" csapatokat mikor fogják behívni?) . Hajrá Magyarország! Hajrá SZARJANKÓK!

Willkommenskultur 2019.03.19. 09:30:14

@megvagyhadnagy: Pedig soros imad noket tolni, ok olyan kis cukik.

Persze nem szarabiaban, ott jo nekik a burka. De miutan importalta oket, es kimosta az agyukat, jo katonak valhatnak beloluk.

Willkommenskultur 2019.03.19. 09:38:08

@S. Baldrick: "Úgy tűnik, a szlovákoknak kezd elegük lenni a politikai-, gazdasági-, bűnözői elit összefonódásából, korrupcióból, kiváltságosokból. Kezdik megérteni, hogyan működik a demokrácia. Szerencsétekre, nálunk ez még elképzelhetetlen."

Mi mar 2010ben elkergettuk a ballipsiket, a szlovakoknal ez meg folyamatban van. Ficot sikerult hatterbe szoritani, de az o embere a mostani miniszterelnok is. Az, hogy ki lesz az elnok tokmind1, a mostani elnok is Fico, es a ballipsik meg a korrupcio ellen lendult harcba, de semmit sem ert el.
Mindenesetre a kovetkezo ogy-i valasztason valoszinu ott is vege a lippsizmusnak.

2019.03.19. 10:10:28

@MAXVAL bircaman közíró: mondja ezt a szovjet háttérhatalom egyik szócsöve

2019.03.19. 10:12:30

@dunántúli gyerek: úgy láttam, Kiska nem indult a választásokon

2019.03.19. 10:15:39

@Willkommenskultur: "Mi mar 2010ben elkergettuk a ballipsiket" azaz az új maffia leszámolt a régivel, és átvette a terepet.

dunántúli gyerek 2019.03.19. 10:29:24

@a szürkebarát ötven árnyalata: Ugy ertem, Kiska is korrupcioellenes fuggetlen civil elnokkent indult anno. Akkor, megse szunt meg a korrupcio? Sot pofanlovik a rendszerellenes ujsagirokat?

Vagy olyan jeloltek is szoktak indulni, akik korrupcio-partiak?

engedélyes pinaellenőr 2019.03.19. 10:43:15

A semmiből jött emberek mindig gyanúsak. Jó esély van rá, hogy küldték őket..Be kellene vizsgálni a hölgyet hogy Soros pozitív -e.

gigabursch 2019.03.19. 11:02:03

Irigylem a tótokat, hogy ott az ottani szdsz nem oldotta meg a választás nélküli köztársasági elnöki cím kiosztásához kapcsolódó bohóckodást.
Az biztos, hogy az elmúlt időszakból elég sok olyan jelölt, ill. elnök volt, akire semmi szín alatt nem szavaztam volna.

N. Barbie 2019.03.19. 11:21:31

Nem kicsit szegyen, amikor egy, a nagymagyar fidesznyikek altal lesajnalt szlovakia mar masodszor keszul peldat mutatni abbol, hogy naluk igenis fontos a korrupcioellenesseg, nem fogadjak el alkotmanyos koltsegnek a mertektelen korrupciot, mint a fidesznyikek.
Ugyanezt irhatnam a meg jobban lesajnalt romanokrol.
Buszkek lehettek fidesznyikek.
Ja, lesz@rom a szokasos onfelmenteseiteket, jajdeatobbiislopna, jajhatigenlopnakdeamugymekkorazsenikigybelefer es hasonlo szanalmas mentegetozeseiteket.
Tessek, itt a pelda, a lesajnalt szlovakok mutatjak meg, hogy a korrupciora, a lopasra nincs bocsanat, nincs felmentes. Magukat nagy keresztenyeknek hazudoknal meg foleg.

Nincs közöttünk csicska 2019.03.19. 11:21:31

@gigabursch: mert nincs ottani szdsz anno eladtak oket Hitlernek

2019.03.19. 11:25:00

@dunántúli gyerek: Gondolom te is belátod, hogy ez nem úgy működik hogy Kiska kecsesen összeilleszti elnöki nagy- és hüvelykujját, majd csettint, mint főpincér a Gundelben, és hipp-hopp megszűnik a korrupció. Különösen nem egy ellenérdekelt politikai kurzussal szemben (Fico & Co). És ezzel nem azt akarom mondani, hogy Kiska OK, hiszen ha OK lenne, akkor lehet, hogy érdemesnek gondolta volna másodszor is indulni, és talán még nyert is volna. Lehe hogy tényleg tett (vagy legalábbis megpróbált tenni) a korrupció ellen, lehet, hogy nem, mindenesetre az sem mindegy mire terjedtek ki a lehetőségei, hiszen az elnöki jogkörök Szlovákiában is elég korlátozottak. A nép jelezte, hogy ez így nem elég, és másra voksolt. Ennyi. Ami pedig Ján Kuciak meggyilkolását illeti, ez akár annak a jele is LEHET, hogy a korruptak már nem érzik annyira nyeregben magukat.
Nyilván senki sem fogja korrupciópártiként reklámozni magát, de aki túl sokat, és érdemi tartalom helyett papol hazáról, ellenségről, a haza megvédéséről, pontosabban körül nem írt nemzeti érdekekről, az gyanús. Nagyon gyanús.

N. Barbie 2019.03.19. 11:26:36

@engedélyes pinaellenőr: Mert viktorod honnan jott a 80-as evek vegen? Ja, hogy soros valagabol. Nala a legnagyobb banatotokra ez teny, az ertelmi szintednek megfelelo sorossal vagdalkozas masoknal meg puszta kitalacio.
Kicsit ertelmi fogyatekos ez a fidesznyik "logika", akirol tudjuk, hogy soros embere, az amugy nem is az, akirol meg nem, csak lejaratasi cellal kitalaljuk, az meg tuti az.

dunántúli gyerek 2019.03.19. 11:28:30

"Gondolom te is belátod, hogy ez nem úgy működik hogy Kiska kecsesen összeilleszti elnöki nagy- és hüvelykujját, majd csettint, mint főpincér a Gundelben, és hipp-hopp megszűnik a korrupció. "

Pedig 4 eve ezt hazudta. Ez a no is ezt hazudja. Ugorgyunk.

"Nyilván senki sem fogja korrupciópártiként reklámozni magát, de aki túl sokat, és érdemi tartalom helyett papol hazáról, ellenségről, a haza megvédéséről, pontosabban körül nem írt nemzeti érdekekről, az gyanús. Nagyon gyanús."

Ezert kell azt nezni, ki mit tesz. Ki epit keritest, s ki bont keritest. Mu ha ha ha.
süti beállítások módosítása