Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A Puzsér-show

2018. november 12. 10:00 - Méltányosság Központ

Most, hogy lezajlott Puzsér Róbert rendkívül vicces fellépése az M1-en, érdemes meditálni azon a jelenségen, hogy mi történik akkor, amikor korábban évekig nem látott ellenzéki politikusok és közszereplők valaminő rejtélyes oknál fogva egyszer csak bekerülnek a tv-be.

maxresdefault.jpg

Az elmúlt hónapokban volt már néhány ilyen vicces szituáció. Ellenzéki politikusok szép kis csoportja csöppent bele abba a helyzetbe, hogy ottan van az M1 reggeli műsorában.

A dramaturgia ekkor a következő. Az évekig mellőzött politikus beül a székbe, s mit sem törődve a riporterrel (aki, úgymond szakpolitikai kérdéseket kíván neki feltenni) elkezdi a riporter fejére olvasni a közszolgálati televízió által elkövetett bűnöket. Ezek között sarkalatos, hogy őket az elmúlt években egyáltalán nem hívták be, és hát micsoda közszolgálat az ilyen.

Szerencsétlen riporterek ilyenkor csak pislognak. Különösen az első esetekben kapkodták a levegőt. Aztán idővel beleszoktak a helyzetbe, és szinte számítanak rá, hogy a behívott ellenzéki közszereplő szapulni fogja őket. Elképzelhetjük, hogyan készül a riporter erre a helyzetre. Előző este tükör előtt gyakorolja, mit mond majd, ha a vehemens közszereplő azzal hozakodik elő, hogy például az ő személye évek óta bojkott alatt áll.  Merthogy Puzsér éppenséggel ezzel hozakodott elő. Mire a riporter meg azt válaszolta, hogy ő nem tud efféle bojkottról.

Mondjuk ezen a helyzeten segítene, ha ott lenne a riporter keze ügyében egy (nevezzük így) K telefon, amelyen felszólhatna a „központba”: Könyörgöm, jöjjön le a szerkesztő, és tegyük itt tisztába ezt a bojkott-dolgot!

Ez a riporter–riportalany–szerkesztő közötti csúcstalálkozó estünkben azonban nem jött létre. Sőt Puzsér még egy plusz csapdába is becsalta a riportert. Előhozakodott a miniszterelnök „boldog karácsonyos” parlamenti kiszólásával. Amikor a riporter végre levegőhöz jutott és nagy nehezen föltett egy főpolgármester-jelöltségével kapcsolatos kérdést, Puzsér boldog karácsonyt kívánt neki. A méla riporter nem kapcsolt, hogy itt bizony Orbánra megy ki a játék. És a vendég visszakérdezett: Ön szerint a „boldog karácsonyt” jó válasz volt-e a kérdésére? Mire a riporter feldobottan: Nem volt jó válasz. No, látja – mondta Puzsér. Márpedig a miniszterelnök éppen így válaszolt a parlamentben egy ellenzéki képviselőnek. Az ott jó válasz volt?

Bárminek is nevezzük: új televíziós műfaj születik. Nevezzük ezt a „riportalany bemegy, és nem interjút ad, hanem morális leckét” műfajnak. Ebben a műfajban már eddig is sokan hívták föl magukra a figyelmet, mégis Puzsér Róbert alkotta a legmaradandóbbat.

De hogy mindez elég lesz-e főpolgármester-jelöltté (majd főpolgármesterré) válásához, egyelőre nem rajzolódik ki tisztán. Mindenesetre holnap sétáljunk egyet Budapesten.

Csizmadia Ervin

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr4714367247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.11.12. 10:24:42

Ezt a csatát Puzsér elvesztette: túltolta az egészet.

corto maltese · http://anarchistakispolgar.blog.hu/ 2018.11.12. 14:05:21

Ennek a "műfajnak" a neve: médiahack. Nem olyan új ez, csak itthon még szokatlan. Főleg, ha feketelistán vannak a hackerek hosszú évekig az adott médiumban. Egyébként lehet tényleg kontraproduktív egy kicsit, mert visszás, agresszív ilyen vehemenciával (nem csak Puzsérra gondolok feltétlen, volt, ott azt hiszem Tordai meg Jakab), ez így és az átlagnéző lehet meghőköl, de talán, csak talán inkább így gondolkodik el, mint sehogy... A visszhangja megvolt, a hatás már érdekesebb viszont. Nekem az az érzésem, hogy csak az érti, aki eddig is értette, aki meg nem, az ez után se fogja. Így kicsit amolyan belsős poén, üzenet a sajátjainak. Tehát nagyon nem bővül a rajongói tábor, de a meglévőt viszont megerősíti. És - ami talán még fontosabb - nyugodt szívvel tükörbe nézhet utána, nem úgy mint a "köz"tv munkatársai.

CM2131 2018.11.12. 22:37:40

Ennél sokkal ütősebb volt szerintem anno Fábry a Napkeltében
youtu.be/elUgrOmexSo

Ráadásul az jó helyre is ment közvetlenül Verebeséknek. Itt Puzsér csak a szerencsétlen műsorvezetőt tudta szívatni, aki meglepően jól kezelte a helyzetet.
A Napkeltében Verebes pl. köpni-nyelni nem tudott.

dare 2018.11.12. 23:23:44

Érezze magát Puzsér úr megtisztelve, hogy részt vehet egy 7 perces interjún a köztévén egy reggeli adásban,ahol majd mi egy jól marketingelt bohócot csinálunk majd magából.
Nem érezte át. :D

rockjano 2018.11.13. 01:41:47

Nagyon jó volt Robi... úgysincs igazán értelme semminek legalább trollkodjuk meg őket, egy jót lehet röhögni változni semi nem fog...

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2018.11.13. 07:14:31

Szegény emberek a közmédiában, igyekeznek picikét a demokrácia még nagyobb látszata felé indulni, erre a bunkó ellenzék nem rájuk förmed?

Ready2 2018.11.13. 07:54:58

Jo a kepvalasztas. Ez az onelegult, tudalekos de ugyanakkor bargyu mosoly siman trademarkja lehetne Puzsernak.

Minden ballib bérretteg 2018.11.13. 08:56:37

Annyi eszetek sincs, mint egy marék lepkének.

Puzsért éppen azért hívják be, hogy felépítsék.

Így aztán legalább 2 kihívója lesz Tarlósnak. Mert az MSZP és DK borítékolhatóan nem áll be Puzsér mögé.

Puzsér nem tud nyerni. Ripacsokat a többség soha nem fog megszavazni.

CleanYourRoom 2018.11.13. 09:44:05

új televíziós műfaj születik. Nevezzük ezt a „riportalany bemegy, és nem interjút ad, hanem morális leckét”

Dehogy, ez trollkodás, méghozzá az epikus fajtából. Az internetkorszakban élünk, ez már nem a XX. század, ébresztő, kedves blogger úr!

n_dy 2018.11.18. 21:46:21

tisztázzuk: Puzsér eddig nem volt politikus, miért is kellett volna behívni?
sőt, a riport után sem lett az, inkább a bohóc státuszba csusszant, kb. ahol kétfarkú idétlenség tanyázik ...