Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Az új ellenzék bottal se piszkálná meg a régit

2018. március 22. 10:00 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - XV. rész - Lakatos Júlia

Napok óta zajlik az ellenzéki összefogás/visszalépés körüli felhajtás, annak minden drámájával. Megy a matekozás, apró eredmények vannak, de valójában túl későn, túl kevés az, ami zajlik. Persze minden pártnak meg van a maga érdeke, meg a rendszernek is van egy logikája, mégis a választók, és láthatóan sok újságíró is gyakran kifakad, hogy hát egyezzenek már meg! Ez adná a reményt, hogy az Orbán-kormány leváltható.

chess-424549_1280.jpg

Csakhogy az ellenzéki összefogás körüli tárgyalások domináns szereplői, az MSZP-P, a DK, az LMP és a Jobbik között nagyon éles törésvonal húzódik. Aki nem érti meg ezt, az nem értheti miért vannak az ellenzéki pártok szinte lehetetlen helyzetben.

Az LMP és a Jobbik előbb tépi le tőből saját kézfejét, semmint, hogy túlzottan asszociálja magát az MSZP-vel vagy a DK-val. Az „új ellenzék” legfőbb erénye, hogy még többé-kevésbé tiszták. Badarság lenne részükről feladni azt az imázst amit évek óta építenek egy vélhetőleg eleve vesztes vállalkozásért. Értelemszerűen emiatt nem hatja meg őket az, hogy, ha nem fognak össze, az egész ellenzéknek ártanak. A saját hosszú távú túlélésük fontosabb. És valljuk be, valójában ez a politika logikája. Lehet, hogy a kormányváltás olykor áldozatokat igényel, de a választások akkor sem jótékonysági esemény. Nem fog a saját érdeke ellen cselekedni sem az LMP, sem a Jobbik. Nem fogja egy nagyon esetleges győzelemért cserébe odadobni a későbbi esélyeit. Mert mi az új ellenzék logikája? Ha elég türelmesek, akkor körülöttük minden párt leamortizálódik, miközben ők, ha nem koptatják el magukat, akkor alternatívák híján domináns pozícióba kerülhetnek.

Míg a régi ellenzék csak rövidtávban, az áprilisi választásban gondolkodik, az LMP és a Jobbik régóta tudják, hogy több cikluson keresztül kell építkezniük, ha hatalomra akarnak kerülni.

Mindez persze cseppet sem jó hír a túlélésért küzdő régi ellenzéknek, akik természetesen tisztában vannak ezzel, még ha ezt nem is kommunikálhatják. Mindenki tökéletesen játssza a szerepét. Elvben mindenki hajlandó együttműködni, és mindenki meg is teszi az udvariassági köröket. Van azonban olyan helyzet, amikor nincs jó ajánlat. Egyszerűen nem tudnak mit kínálni ezeknek a pártoknak. Minden pártnak van egy kopási fázisa, és ők már az erősen elhasználtak körébe tartoznak. Hasonló helyzetben ők is következetesen elzárkóznának egy ilyen alkutól. És lehet, hogy nyolc, tizenkét év múlva az LMP és a Jobbik lesz már túl mindenen, és a Momentum, vagy valamely más párt lesz a friss, és „érintetlen” szervezet, akit körbe kell udvarolni a támogatásáért.

Annyi biztos, hogy 2018-ban az új ellenzék számára nem az ellenzéki összefogás a lényeg, hanem, hogy a lehető legnagyobb egyéni sikert érjék el a választásokon, a lehető legkisebb presztízsveszteséggel.

Lakatos Júlia

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7513764838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanás 2018.03.22. 12:34:03

Az egész poszt arról szól, hogy mi a jó az új pártoknak, azzal nem törődik, hogy MI A JÓ AZ ORSZÁGNAK!

Aki Orbán rendszere és bármely korábbi kormány közé egyenlőségjelet tesz, az egész egyszerűen hazudik. Igen, a korábbiak is loptak, a korábbiak se voltak tökéletes demokraták, de elég ránézni a Transparency International és Freedom House országjelentésére, hogy lássuk, mennyivel rosszabb ma a helyzet: BRUTÁLISAN ROSSZABB, mind a korrupció, mind a demokrácia állapota terén.

Teljesen nyilvánvalóan látszik, hogy ha Orbánt most nem állítjuk meg, akkor szinte lehetetlen lesz demokratikusan leváltani. A média szinte teljesen a Fidesz kezében van, a gazdaság stratégiailag fontos ágazatait sorra kebelezi be Mészáros Lőrinc és a többi oligarcha, közben a demokrácia maradékát is lebontják. Nem kérdés, hogy erre csak rágyorsít a Fidesz, ha újra választást nyernek és mindezt nem is titkolják ("elégtételt veszünk", stop Soros, stb...)
Maga Orbán mondta el tusványoson, hogy illiberális államot akar létrehozni, ő maga nevezte meg példaképnek Oroszországot, Kínát és Törökországot. Mindhárom ország egyértelmű ditkatúra. Tehát nincs nagyon mit vitázni arról, hogy merre tartunk és mi lesz a történet vége, ha Orbán hatalmon marad, hisz ő maga jelölte ki a célt.

AKI EBBEN A HELYZETBEN A SAJÁT POLITIKAI CÉLJAIVAL TÖRŐDIK, AZ EGÉSZ EGYSZERŰEN HAZAÁRULÓ!

Az a poszt címe, hogy "Az új ellenzék bottal se piszkálná meg a régit".

Én se szívesen, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mivel bizonyítja az új ellenzék, hogy jobb mint a régi?

Hatalmon nem volt még egyik se, így azt, hogy ők majd nem fognak lopni és ilyen-olyan nagyon demokratikusak lesznek legfeljebb bemondásra lehet elhinni, bizonyítani nem volt alkalmuk.
Azonban van itt ugye egy szituáció amiről az elején írtam, ebben a helyzetben pl. bizonyíthatnák, hogy az ország érdekét előbbre helyezik a sajátjukkal szemben.

Ehhez képest mit csinál, az új "tiszta" ellenzék?

Teljesen nyilvánvalóan látszik évek óta, hogy a Fideszt leváltani CSAK ÉS KIZÁRÓLAG SZÉLESKÖRŰ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁSSAL LEHET! Ez Hódmezővásárhely előtt is pontosan látszott, vásárhely azonban egyértelműen és cáfolhatatlanul bizonyította mindezt.
Ebben a helyzetben tehát, amikor a magyar demokrácia a tét, túlzás nélkül lehet a közelgő választást történelmi jelentőségűnek definiálni. Mit tesz tehát ebben a történelmi helyzetben a "tiszta" ellenzék? Nos, szerintem látjuk minden nap, hogy mit tesznek: taktikáznak, követelnek, keresztbefekszenek, vagyis tökéletesen az ellenkezőjét teszik mindannak, ami Orbán leváltásához és így a demokrácia megmentéséhez szükséges lenne.

A régi ellenzéket komoly felelősség terheli renteg korrupciós ügy és hibás döntés miatt, ez nem vitás.
Ugyanakkor megkérdeznélek kedves Lakatos Júlia, milyen felelősség terheli majd az új ellenzéket, akik struccpolitikájukkal elérik, hogy Orbán Viktor és birodalma továbbra is kormányon maradjon, tovább folytatódhasson a Mészáros, Tiborcz, Garancsi, Vajna, Habony és a többiek ezermillárdos lopássorozata, tovább folytatódhasson az országot megvadító és elhülyhítő göebbelsi gyűlöletpropaganda, tovább folytatódhasson a demokrácia lebontása és az ország Oroszországhoz és egyéb keleti diktatúrákhoz láncolása?

Ezzel a cselekdettel, mennyivel lesznek ők jobbak a régi pártoknál, amikor egy ilyen történelmi helyzetben se voltak képesek NÉGY ÉVRE félretenni egyéni érdekeiket?

Na ez itt a kérdés.

sas70 2018.03.22. 12:44:13

Az megvan, hogy Rákosi ugyan ezt csinálta, mint Orbán, csak neki gyorsabban ment, mert itt voltak a baráti orosz csapatok.

Tanás 2018.03.22. 12:48:31

"Az „új ellenzék” legfőbb erénye, hogy még többé-kevésbé tiszták."

Nezzük azt a "tiszta" Jobbikot pl:

- Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke megfigyelőként részt vett a délkelet-ukrajnai szakadár megyékben tartott választásokon, hogy Putyin érdekében legitimálja a demokratikusnak semmilyen formában nem nevezethető szavazást.

- Szintén Gyöngyösi mondta az alábbiakat a parlamentben: "itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára"

- Kovács Béla a Jobbik EP képviselője oroszországnak kémkedik

- a Jobbik hozta létre a Kurucz.infót és a Magyar Gárdát

- Vona Gábor 2008 október 23.-án elmondott beszédében közölte, levélben fordul Mahmud Ahmadinezsádhoz (Irán akkori elnöke) melyben arra kéri őt, küldje be Magyarországra az iráni Forradalmi Gárdát (Irán haderejének egyik szervezeti ága). Erről videó is van: www.youtube.com/watch?v=qR-ez_22pi8

- A Jobbik együttműködik Simicska Lajossal, a Fidesz korábbi pénztárnokával, számtalan korrupciós ügy főszereplőjével.

Szóval így néz ki egy tiszta párt?

Túlzás nélkül mondhatom, a Jobbik egy olyan párt, amit bottal se piszkálnék meg.
Ennek ellenére azt mondom, hogy most Orbán leváltása érdekében még velük is együtt kell működni!
Pedig veletek ellentétben nem felejtettem ám el, hogy miket csináltak!

Bonaparte 2018.03.22. 12:50:47

Az a baj, hogy sokan (pl. a poszt-író és az "új ellenzék" is egy hagyományos, korrektnek mondható politikai térben gondolkodik. Döbbenet, hogy 8 év nem volt elég arra, hogy rájöjjenek, itt és most nem ez van, hanem NER. A bevált politikai stratégiák itt nem működnek. Itt csak az áldozatok árán összehozott teljes összefogás, vagy a hosszabb távon teljes megsemmisülés az alternatíva. Itt válik el, hogy melyik párt képviseli a szavazóit, és melyik az, aki csak kihasználja őket.
Nagy eredmény lesz, ha az LMP a hosszú távú politizálásával és az elvhűségével április 9-én a hazaárulás bélyegével a homlokán ébred. Attól kezdve nem hogy hosszú távú építkezés nem lesz, hanem semmilyen. A szavazók nagyon keményen fogják büntetni azokat, akik az ő akaratukkal szembe mentek, ebben biztos vagyok.

Tanás 2018.03.22. 13:00:53

@Larry Silverstein: Meggyőző amikor egy Fideszes helyeseli, hogy az ellenzéki pártok ne fogjanak össze. Nyilván az ellenzéki pártok fényes jövője lebeg a szemed előtt és véletlenül sem Orbán örökös hatalmon maradásának legbiztosabb záloga.

konrada 2018.03.22. 13:18:28

@Tanás:
...te biztos vagy abban, hogy az a jó az országnak, ha az MSZP és a fidesz felváltva vezetgeti az országot valamilyen változoztatható gyenge koala partnerrel egymást cserélgetve????

Tanás 2018.03.22. 13:28:00

@Bonaparte:

Maximálisan egyetértek.

Ugyanakkor én valahogy képtelen vagyok elhinni, hogy az új ellenzék politikusai vagy a posztoló Lakatos Júlia ne lennének tisztában azzal, hogy

1. Diktatúrába sodrodik az ország ha Orbán nem váltjuk le áprilisban
2. Orbánt csak széleskörű összefogással lehet leváltani.

Hogy ennek ellenére miért viselkednek úgy ahogy és miért írkálnak olyan posztokat amilyeneket, annak kiváltó okaként viszont csak nagyon-nagyon szégyenletes dolgokat tudok elképzelni.

Az még rendben van, ha egy esetleg kevésbé tájékozott átlagpolgár nem lát át a szitán, de aki egy magát "Politikaelemző Központ"-ként definiáló szervezet blojgára posztol vagy pláne aki politikus, az kizárt dolgog, hogy ne lássa, mi történik körülöttünk, milyen helyzetbe jutottunk és milyen mértékben fogja meghatározni az április választás Magyarország jövőjét.

Lehet, hogy Orbán mandátuma 4 évre fog szólni, az általuk összeharácsolt cégek viszont nem 4 évre kerülnek Mészáros Lőrinc és a többi oligarcha nevére, hanem örökre.

Nem hiszem el, hogy az LMP-sek, Momentumosok, vagy Lakatos Júlia posztoló nem látja, hogy itt irreverzibilis folyamatok zajlanak és nem az kérdés, hogy az új pártok imidzse milyen lesz 4 év múlva, hanem az, hogy egyáltalán létezhet-e 4 év múlva bármilyen valós ellenzék vagy csak olyan látszatellenzék lesz mint Ororszországban, akik Orbán 70-80%-os választási győzelmeihez asszisztálnak biodíszletként.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 13:32:52

Te hülye, a Jobbik, mint új ellenzék??! 2003-ben alapították meg.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 13:38:25

Mosdatod a rohadt fasisztákat??!

A Jobbik most ugyanazt a trükköt próbálja eladni, mint 1993-94-ben a Fidesz. Ahhoz, hogy valaha is komolyan vehető kormányképes tényezővel számoljanak vele, átkoordinálja magát a politikai térképen.

De azt csupán vegytiszta pragmatizmus szüli, és nem a lélek, az őszinte belátás és felismerés, hogy úristen, milyen szaremberek is voltunk...Ezért hiteltelen a pálfordulás, a néppártosodás.

Báránybőrbe bújt farkas.

Tanás 2018.03.22. 13:39:53

@konrada:

Nem, egyáltalán nem jó az országnak ha a Fidesz és az MSZP felváltva vezetgeti.

Ugyanakkor jelenleg az a tét, hogy a Fidesz vezetgeti-e a következő évtizedekben megszakítás nélkül. Ennél pedig klasszisokkal jobb még az is, ha az MSZP néha felváltja.

Félreértés ne legyen: mint írtam, én se nagyon piszkálnám bottal se a régi ellenzéket, ennek ellenére az a politikai realitás, hogy nékülük nem lehet kormányt váltani. Én is azt szeretném, ha az MSZP a DK-val és a Fidesszel karöltve eltűnne a süllyesztőben és új pártok jönnének a helyükre, csakhogy ezek az új pártok nem igazán állnak a helyzet magaslatán ehhez.

Az LMP pl. 2009 óta létezik, ehhez képest 5% környékéről nemigen mozdultak el az elmúlt közel 10 év alatt. Hány évet kéne még adni nekik arra, hogy kormányváltásra képes erővé növekedjenek, ha ennyi idő alatt egy tapodtat se mozdultak?

A Momentum ugyan csak 1 éve létezik, ez nyilván kevés idő arra, hogy kormányváltásra képes erővé erősödjenek, de azért az nem hangzik túl jól, hogy 1-2%-os támogatottságot sikerült csak összehozniuk ennyi idő alatt. Talán ha nem azzal töltötték volna ezt az egy évet, hogy ki vezesse az aprócska pártot, esetleg előrébb lennének. Mi a garncia, hogy a jövőben majd nem az egymással való civakodással lesznek elfoglalva?

Az a baj, hogy amíg itt az újak erősödésére kéne várnunk, addig generációk nőnek fel az orbáni lepuszzított oktatásban és szeretteink sora hal bele az orbáni lepusztított egészségügybe. Baromira nem érünk rá az új pártok építkezésére várni.

Azt egyébként ki mondta neked, hogy ha az új pártok összefognak most erre a választásra a régiekkel, akkor örök időkre össze kell bútorozniuk? Mi gátolja őket abban, hogy a demokrácia visszaállítása után, a ciklus leteltével újra külön, függetlenül induljanak?

Nem bírnál ki 4 évet egy LMP-MSZP-DK-Momentum-stb kormányban, inkább kibírsz még 20-at a Fidesszel?

morph on deer 2018.03.22. 13:55:48

“Lehet, hogy a kormányváltás olykor áldozatokat igényel, de a választások akkor sem jótékonysági esemény. Nem fog a saját érdeke ellen cselekedni sem az LMP, sem a Jobbik.“

Úgy látom, némi fogalomzavar van jelen, jelentős mértékű szereptévesztéssel felturbózva!
Ugyanis a nép nem azért támogat egy pártot, vagy szavaz a párt képviselőire, hogy a pártnak jó legyen, és pár tucat képviselőnek biztosítani lehessen jól fizető állásokat, messze nem ez a helyzet!

A választó azért támogat egy oártot, mert az a párt hajlandó az ő érdekeit képviselni a neki megfelelő módon!
Ezért támogatja és ezért fizeti.
Ha pedig ez nem így történik, azaz az úgynevezett politikus a saját karrierjét, a saját hosszú távú céljait fontosabbnak tartja, mint az általa képviselni szándékozott közösség szándékát, akkor semmi keresnivalója sincs a politikai életben!

Politikusnak, képviselőnek lenni ugyanis szolgálat, ahol nem az egyéni ambiciók számítanak, hanem a közösség érdeke!
Szerencsés esetben ez akár egybe is eshet, de ha nem, akkor az illető politikus vagy elfogadja az őt megbízni szándékozók akaratát és azt teszi, amit elvárnak tőle, vagy megy vissza a polgári foglalkozásához, mert alkalmatlan a köz szolgálatára, egy közösség érdekeinek képviseletére!

Tehát ha az LMP, Momentum, akárki szavazói megegyezést és kormányváltást akarnak, akkor teljességgel érdektelen, hogy mi a személyes véleménye Szél Bernadettnek vagy Fekete Gyôr Andrásnak, csak akkor van helyük a pártjuk élén, ha eleget tesznek a választóik elvárásának!
Most, és nem 4-8-12 év múlva, ha majd felnőnek! (Akarom mondani elég nagyra nőnek.)

Pontosan emiatt értelmezhetetlen a “nem fognak a saját érdekeik ellen tenni” kitétel, ugyanis olyan nem létezik!
Egy párt akkor létezik, akkor van létjogosultsága, ha vannak támogatói, akik egyetértenek a céljaikkal és emiatt szavazataikkal megadják a pártnak a lehetőséget a működéshez.

Szóval sajnálom, de a megélhetési politizálásnak itt és most nincs létjogosultsága. Az a párt, amelyik nem fogja fel, hogy most az ország érdeke az orbanizmus- és ennek a NER nevű mocsoknak az eltakarítása, az egyetlen szavazatot sem érdemel, senkitől.

Talán majd legközelebb. :)

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 13:59:48

@Tanás: "Én is azt szeretném, ha az MSZP a DK-val és a Fidesszel karöltve eltűnne a süllyesztőben és új pártok jönnének a helyükre"

A DK új párt, nem tűnt még fel?! Fiatalabb, mint az LMP. És nem érdekel, hogy mer' Gyurcsány...akkor is új párt és kész - bár személy szerint - bár indulásukkor még láttam fantáziát bennük - rég lemondtam róluk.

Még újabb pártokat akarsz? Nem elég, ami most van? Pártoknak amúgy sem pártok helyén kell létrejönniük. Ha valaki érez magában erőt és késztetést pártalapításra, az csinálja, ne arra várjon, mikor döglik meg egy. Ez nem így működik. Különben is, ha a DK és MSZP eltűnik ( a Fidesznek el KELL tűnnie, mert lévén bűnszervezet, be kell tiltatni), azzal még jottányit sem fog előremozdulni az ország.

Óriási hazugság, hogy az un. úúj ellenzék a réégiek tevékenysége, sőt, puszta jelenlétük miatt nem képesek a megerősödésre. A helyzet az, hogy az lmp önmagában szar, a jobbik cukiskodó náciszar, a Momentum pedig hamvas pöcsű úrigyerekek játszótere.

Mennyiség alapján van már párt éppen elég - és ezek elég jól le is fedik a politikai térképet a szélsőjobbtól a radikális balig - csak éppen a minőség szempont...na, azzal vannak óriási problémák. És nem látom a fejlődésre utaló jeleket.

chrisred 2018.03.22. 14:05:52

@Republic Forever!: A DK új párt, Gyurcsány pedig soha nem volt miniszterelnök.

Tanás 2018.03.22. 14:06:06

@Republic Forever!:

A kommentemből kiragadott mondat így folytatódott:
"csakhogy ezek az új pártok nem igazán állnak a helyzet magaslatán ehhez."

Mi lenne ha esetleg nekifutnál mégegyszer és elolvasnád az egész kommentemet nem csak egy mondatot?
Még az is lehet, hogy talán rájönnél, hogy lényegében ugyanazt írtam le mint te, szóval velem hiába vitatkozol.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 14:10:52

"Míg a régi ellenzék csak rövidtávban, az áprilisi választásban gondolkodik, az LMP és a Jobbik régóta tudják, hogy több cikluson keresztül kell építkezniük, ha hatalomra akarnak kerülni."

:DDDDDDDDDD

Az lmp 2009 óta csak építkezik. Induláskor szó se róla, nyilvánvalóan másról sem lehetett még szó. De vajon meddig tolerálják még választói a folyamatos "építkezést"?! Azzal a mentalitással, amit képviselnek, építkezhetnének még 2018, de 2022 után is, mert arra lesz bőven idejük, másra úgysem. Vágó Gábor Petőfi-szakálla megőszül, Széll Bernadett haja is deresedni kezd, mire ezek az "úúj ellenzékiek" egyszer a hatalom közelébe férkőznek, de könnyen lehet, még akkor sem.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 14:11:34

@Tanás: Elolvastam az egész komentedet, ne hőbörögj.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 14:12:22

@chrisred: Így van, a DK új párt. Nagyon igaz, köszönöm. Mondatod másik fele nem állja meg a helyét.

konrada 2018.03.22. 14:16:13

@Tanás:
...hát nekem már bőven elég volt a 8+4+26 év (na jó, utóbbi nagyképűség mert a bölcsőben qrvára nem velük foglalkoztam;) belőlük, hogy semmi jót ne nézzek ki...

...míg az mszmp-ből leszármazó utódpárt és osztódása nem tűnik el végleg a hatalom közeléből, addig én saját élettapasztalatom alapján nem fogom jobbnak gondolni semmilyen kormányzásukat, legyen akármilyen farok is mögöttük, mely esetleg még csóválja is őket.

...de az is tény: a fidesz is csak addig fog tartani, amíg a másik oldal elején azok lesznek.
...ha lesz - a közvéleménykutatatások alapján is - olyan konkurenciájuk, melyben a mszpdk nem vezető erő, úgy nekik is végük lesz.
...na jó lenne ezt megélni még, nem pedig tovább nézni, hogyan cserélgetik egymást a nyiltan lopók és szemérmesen inkább mindent külhoni orgazdának eladó tolvajok....

chrisred 2018.03.22. 14:21:17

@Republic Forever!: Ne köszönd, csak rávilágítottam, hogy semmit nem értettél a blogbejegyzésből. Azok az új politikai erők, amik még nem voltak hatalmi pozícióban.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 14:21:35

Ezt írtad: "Én is azt szeretném, ha az MSZP a DK-val és a Fidesszel karöltve eltűnne a süllyesztőben és új pártok jönnének a helyükre, csakhogy ezek az új pártok nem igazán állnak a helyzet magaslatán ehhez."

Az "új pártok JÖNNÉNEK a helyükre" az feltételes mód jövőre nézve, mert láthatóan kívánatosnak tartanád, ha azok eltűnnének, és új (még nem létező) pártok lépnének a helyükre. A "csakhogy ezek az új pártok nem igazán állnak a helyzet magaslatán ehhez" pedig jelen idő, és akárhogy nézem, a jelenlegi "új" ellenzéki pártokra tett megállapítás, hiszen jövőbeni, jelenleg nem létező pártokra vonatkozólag nem lehet a jelenre vonatkozó megállapítást tenni.

Na ezt add össze. Én csak arra reagáltam, amit írtál.

ami szabad 2018.03.22. 14:24:11

Világos, és tiszte beszéd, kedves Júlia, csak van egy elég nagy probléma ezzel a finnyázással. Nevezetesen az, hogy mire az "új ellenzék" labdába rúghat majd, nem lesz érdemes. :( Ennek az országnak így is évtizedekre meghatározó károkat okozott már az elmúlt 2*8 év, és tragikus ezt mondani, de a 2. 8 év volt az, ami nehezebben lesz kiheverhető. Nem csak anyagi- erkölcsi értelemben, de a fejekben, közgondolkodásban bekövetkezett károkra is gondolok. A paternalizmus, a verseny ellehetetlenítése, a gyerekek oktatása és a kivándorlási dömping, évtizedekre veti vissza az országot. Soha nem voltunk túl toleránsak egymással, de mára kihalt a vitakultúra, és ellenségként tekint 2 millió fideszes mindazokra, akik nem azok, vagy lenézik azokat, akiknek már tényleg mindegy, és érdekérvényesítő képességük maradéka is kimúlt. Ha két perc múlva megszűnne is ez a szar, és a jelentős nézetkülönbségek ellenére lenne egy olyan kormányzás, aminek kifejezett célja is ezt a szemléletet megváltoztatni ( pl, visszaszerezve az elérhető sajtót, és akár tényleg néhány főkolompost sittre vágva is) akkor is meglehetősen sok idő kell ahhoz, hogy újból a polgárosodás, demokratizálódás elérje akár csak a 90-es évek közepe felé elért szintet, és nyilvánvalóan megtöbbszöröződött az idő, ami a valós stabilizálódásunkhoz, felzárkózásunkhoz szükséges. Én annyiban tudnék támogatni egyébként egy ilyes nagykoalíciót, hogy erős kontroll lenne gyurcsányok- és vonák felett( direkt a két szélét nevezem meg) és a kikényszerített együttműködés józan, értelmes kompromisszumokat szülne. ÉS EZ A MAGYAROK érdeke, akik mellesleg vastagon letojják a pártok érdekeit! Ha pedig az egyes pártok képtelenek a saját érdekeiken felülemelkedve az ország érdekében cselekedni, akkor egyszerűen ugyanolyan alkalmatlanok, mint a mostanra kifejezetten rühellésre méltó fidesz. Kedves Júlia, az hát a kérdés, hogy mi ezeknek a pártoknak a célja? A politikai karrier építgetése, vagy ennél kicsit magasabbra tették a mércét!

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 14:25:04

@chrisred: Leszarom,hogy te mit gondolsz rólam, hogy szerinted mit érttem meg a posztból és mit nem. És nem, az új erőnek nem az a pontos definíciója, hogy még nem volt hatalmon.

Ennélfogva a DK új párt, a Jobbik meg régi. Pussz.

Operátor 2018.03.22. 14:27:34

"A DK új párt, nem tűnt még fel?! Fiatalabb, mint az LMP. És nem érdekel, hogy mer' Gyurcsány...akkor is új párt és kész - bár személy szerint - bár indulásukkor még láttam fantáziát bennük - rég lemondtam róluk."

Én már az induláskor sem láttam bennük fantáziát...Gyurcsány személye miatt. Látni kell, hogy még a baloldali szavazók között is nagyon magas Gyurcsány elutasítottsága. Sajnos Feri annyira vissza akar kerülni a hatalomba, hogy abszolút nem hatja meg, hogy emiatt ő a legfőbb kerékkötője a Fidesz leváltásának. Érdekes, hogy sok más bukott, de korábban meghatározó politikus vissza tudott vonulni (Kuncze, Pető, Torgyán Józsi bácsi stb), de Gyurcsány erre képtelen volt. Sokkal jobb esélye lenne a DK-nak pl. Gréczy vezetésével...így soha sem fognak a billegő 5%-ról elmozdulni.

dadddd 2018.03.22. 14:31:17

Ha Jobbik (akár áttételesen is) összefog a DK-val vagy az MSZP-vel, akkor inkább otthon maradok vagy a Fideszre szavazok.

Tanás 2018.03.22. 14:38:00

@konrada:

Ha most áprilisban nem sikerül leváltani Orbánt, akkor 20-30 évig biztos nem kell nézned, hogy kik cserélgetik egymást, mert a Fidesz bebetonozza magát a hatalomba. Azt elleneben láthatod majd, ahogy Magyarországon is kiépül az Oroszország szintű totális elnyomó diktatúra, ahogy a gazdaságot teljesen elfoglaló rendszerben élők számára csak a megszoksz vagy megszöksz lehetősége marad.

Mire a te is eljutsz majd oda, hogy "na jó, ennél már a szocik is jobbak voltak" addigra rég késő lesz, a rendszer addigra végleg megszilárdul, demokratikus úton leválhatatlan lesz.

Tény, hogy az MSZP nem kormányzott jól, nem is vitattam sehol, viszont az is tény, hogy a rendszer volt annyira demokratikus, hogy őket le lehetett váltani. A Fidesz bármennyire is nem kormányzik jól, őket nem lehet leváltani: ezért alakították át a választási rendszert, ezért szerezték meg a teljes médiapiacot, ezért kampányolnak a kormány nevében közpénzből évi több tízmillárdból, ezért üzemeltetik 80 millárdból a teljes közmédiát, ezért indulhatnak a kamupártok, soroljam még? Hol volt ilyen az előző kormányok idején? A Fidesz csak az elmúlt hónpban 2,5 millárdot(!) költött csak a Stop Soros kampányra, az MSZP idején a pártot akkoriban megrengető Zuschlag ügyben 72 millió(!) forintról volt szó. És hol van még ettől Mészáros Lőrinc a 400 millárdos(!) vagyonával.

"ha lesz - a közvéleménykutatatások alapján is - olyan konkurenciájuk, melyben a mszpdk nem vezető erő, úgy nekik is végük lesz."

Nem, nem lesz végük, ahhoz ugyanis szabad választások és jól működő demokrácia kellene. Az pedig már most sincs és Orbán beszéde az illiberális államról pont azt jelenti, hogy nem is lesz. Gondolkozz már egy kicsit: Orbán szerinted tétlenül fogja hagyni, hogy bárki megerősödjön aki a hatalmát veszélyezteti? Ezer millárdos nagyságrendű egzisztenciák függenek a NER fennmaradásától, oligarchák sorának személyes szabadsága (köztük a tulajdon vejének, az unokája apjának!) szerinted nem fog mindent megtenni annak érdekében, hogy bármilyen rá és a hatalmára leselkedő veszéllyel könyörtelenül leszámoljon?
Megnyugatlak: a Fidesz saját maga fog az MSZP-DK hóna alá nyúlni, ha a megszünés veszélye fenyegetné, ugyanis a Fidesznek pont az az érdeke, hogy minél több ellenzéki párt legyen és ezek között mindig ott legyen az MSZP-DK. Tudod: "oszd meg és uralkodj!"

Nem hiszem el, hogy mindezt nem érted.

conchita wurst 2018.03.22. 14:40:44

@Tanás: Dehogy tesyek egyenlosegjelet, Orban kormanya a legjobb a rendszervaltas ota.

Csak igy tovabb hisz min 2022ig maradnak.

Tanás 2018.03.22. 14:42:04

@dadddd:

A Jobbik egyedül nem fog nyerni, tehát ha nem fog össze akár a színfalak mögött az MSZP-DK-val, akkor tök mindegy, hogy kire szavazol, marad a Fidesz.

Szóval te így is-úgy is a Fideszre szavazol.

chrisred 2018.03.22. 14:43:43

@Republic Forever!: Nem gondolok semmit rólad, ez derül ki a beírásaidból. Bármiről lehet egyedi álláspontod, de abból kiindulva legfeljebb saját magaddal tudsz vitatkozni, nem másokkal egy nyilvános fórumon. Egy volt bukott miniszterelnök megmaradt hívei köré gründolt párt nem új politikai erő.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 14:46:12

@chrisred: A DK új, a Jobbik régi.

Ha ennek ellenkezőjét leírod százszor, én helyreteszlek százegyedjére is.

Tanás 2018.03.22. 14:48:58

@conchita wurst:

Ha nyernek, 2050-ig is maradni fognak.

Az, hogy te esetleg 2022-re meggondolod magad és már te is leváltanád őket, senkit nem fog érdekelni, addigra rendszer leválthatatlan lesz.

Tudod ez a szar a diktatúrákkal, az elején még lehet, hogy jónak tűnnek (egyeseknek) de később már hiába ébredtek rá, hogy mégse olyan jók, akkor se lehet csak úgy leváltani őket.

Egyszer volt akkora szerencséje ennek az országnak, hogy vér nélkül sikerült egy diktatórikus rendszert leváltani. Mégegyszer nem lesz, pláne nem Orbán esetében. A TEK az utolsó töltényig fogja védeni a NER-t, ebben biztos lehet mindenki.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.03.22. 14:50:15

@chrisred: "de abból kiindulva legfeljebb saját magaddal tudsz vitatkozni, nem másokkal egy nyilvános fórumon."

Te is csak magadat képviseled a fórumon, senki mást. És veled vitatkozom. És végül: nem, az én álláspontom nem egyedi, valóságtól elrugaszkodott.

conchita wurst 2018.03.22. 14:51:51

@Tanás: leszarom meddig maradnak amig az elQrok az ellenzek

chrisred 2018.03.22. 15:05:13

@Republic Forever!: Minek? A magyarázatot megadtam, nekem mindegy, mit kezdesz vele.

konrada 2018.03.22. 15:22:27

@Tanás:
...de értem.

De te nem érted. Addig megy a fidesz szekere, míg a másik oldalon az mszpdk van, és nincs gazdasági válság.
Ha az előbbi kimúlik végre, és az ismétlődő válság megint eljön, bukni fognak.
Mert ez a nép csak addig fogadja el a regnáló hatalmat, amíg az adni tud neki, a legkisebb válság jelére dobni akarja azt.
...s ha ilyenkor nincs valami erős külhoni hadsereg, mely kisegítené a hatalamt, úgy vagy szavazással, vagy erőszakkal dobja azt ki.

...s te meg azt nem veszed észre, hogy ez utóbbi nincs, illetve EU-NATO tagország vagyunk.
Így meg kemény diktatúrától rettegni elég nagy butaság.
Ezek is el lesznek zavarva a p.csába, de csak akkor, ha nem a rosszabb az alternatíva.
(Valószínűleg te fiatal vagy, azért nem tudod, milyen is egy igazi diktatúra - mégha gulyáskommunista is - ezért rettegsz olyantól, amitől - ha tapasztalt lennél már - nem kéne.

...én meg azért rettegek olyantól, amit meg már tapasztaltam...

Tanás 2018.03.22. 15:39:16

@conchita wurst:

elQrok ?

Ajánlom figyelmedbe:
index.hu/gazdasag/2018/03/21/gdp_beruhazasok_versenykepesseg_allamadossag_gazdasagszerkezet_export_iparositas_berek_regio/

Ezen kívül a korrupció szintje csak Bulgáriban rosszabb Európában mint nálunk. És Bulgária javuló tendenciát mutat, mi meg zuhanunk.

Továbbá Orbán veje bűnszervezetben lopja szét az országot, Orbán gázszerelője, aki 2010-ben egy csőd szélén tengődő céget vitt, mára az ország 5. leggazdagabb embere, a cége pedig nagyobb növekedést ért el mint bármely tőzsdei cég a világon.

Szóval elkúrózhatsz itt napestig, de a tények makacs dolgok. Gyurcsány ipari tanuló volt Orbánhoz képest az elkúrásban és a lopásban egyaránt. És ami a lényeg: Gyucsány maga mondott le, a pártját pedig le lehetett váltani. Orbán sose fog lemondani és bármit meg fog tenni azért, hogy sose lehessen a Fideszt leváltani.

Tanás 2018.03.22. 16:05:16

@konrada:

Nem, továbbra sem érted. Én viszont megértettem, hogy te Orbán elkötelezett híve vagy.

A Fidesz szekere rég nem megy, 2014-ben kevesebb szavazattal lett kétharmaduk, mint amennyivel 2002-ben és 2006-ban elvesztették a választást. Hogy ez így összejöhetett, ahhoz kellett a magukra szabott választási törvény. Ennél ma már sokkal meszebb járnak a választás elcsalásában.

Mint írtam, az MSZP-DK sose fog kimúlni, mert a Fidesznek rohadtul nem érdeke, hogy kimúljon. A Fidesznek az érdeke, hogy az ellenzék minél megosztottabb legyen, vagyis pontosan az ami most történik és amit a poszt szerzője is éltet.

Erőszakkal nem fogja kidobni a nép még egy jódarabig, ugyanis van itt egy lehetőség, ami a kommunizmusban nem volt (vagy legalábbis nem ilyen könnyen), ez pedig a kivándolrás. Ez a lehetőség egyfajta biztosnági szelepként segíti a Fidesz fennmaradását, így a legelégedetlenebbek egyszerűen elmehetnek máshová. Én eddig kitartottam, de ha most is nyer a Fidesz, akkor mi is megyünk családostól, mint ahogy sokan mások is ezt fogják tenni. Az én gyerekem nem fog gyűlöletre usztó plakátok erdejében felnőni.

A NATO nem tudom hogy jön a diktatúrához, az egy katonai szövetség, aminek amúgy történetesen Törökország is tagja, ahol már most is kőkemény diktatúra van. Az EU-nak sincsenek eszközei erre, a BREXIT megvalósulásához közeledve pedig elég nevetséges azzal érvelni, hogy az EU tagság tart vissza minket a diktatúrától, miközben nyilvánvaló, hogy Orbán még azelőtt ki fogja vezetni az országot az EU-ból, hogy az EU bármit is léphetne ellene. Mit gondolsz, miről szól a folyamatosan az EU ellen hergelő kormányzati propaganda?

Teljesen felesleges tagadnod, hogy Orbán diktatúrát akar csinálni, ugyanis ő maga mondta ki a saját szájával tusványoson. Már most ott tart, hogy a választások utánra megtorlással és a civil szféra teljes felszámolsával fenyegetőzik. Szerinted csak viccel? Az elmúlt 8 év nem ezt mutatja.

Nem vagyok fiatal és valószínűleg lényegesen többet láttam a világból mint te. Pontosan tudom, hogy zajlott le ez a folyamat Oroszországban, Törökországban és látom, ahogy ugyanaz történik itthon is. Tartós diktatúrát csak apró lépésekkel lehet kiépíteni, pont ezt csinálja Orbán is. Mindig egy kicsit lecsippent a demokráciából, mindig egy kicsit messzebbre megy, de sose annyit, hogy abból hirtelen felkelés legyen.

Mire a magadfajták ráeszmélnek, hogy mibe csöppentek addigra rég késő lesz. Akárhány éves is vagy, ha csak nem éltél már az 50-es évek előtt is, akkor fogalmad sincs, hogy most mi jön.

conchita wurst 2018.03.22. 16:53:11

@konrada: Egyaltalan nem erdekel a korrupcio szintje.

Az a fontos, h az ElQrok csodbe mentek mikozben az ado magas, a fizetes meg alacsony volt.

conchita wurst 2018.03.22. 16:53:42

@Tanás: Egyaltalan nem erdekel a korrupcio szintje.

Az a fontos, h az ElQrok csodbe mentek mikozben az ado magas, a fizetes meg alacsony volt. Ha volt munka.
süti beállítások módosítása