Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Szólásszabadság a műveleti területen

2011. február 02. 20:35 - Méltányosság

 

Olyan jó, hogy ilyen szépen lezajlott a sajtószabadságot követelő tüntetés második felvonása is. Elnézve a Kossuth térről készült videókat, képeket itt egy igen jó hangulatú, pártpolitikai felhangoktól szinte mentes rendezvény zajlott, a médiatörvényt ellenzők háborítatlanul kinyilvánították véleményüket, bírálták a kormányt, úgy ahogy azt egy rendes demokráciában kell.

Kíváncsi lennék, hogy a résztvevők közül hány embernek jutott aznap eszébe, hogy néhány évvel ezelőtt a tér, amelyen álltak műveleti területként funkcionált, így azon semmilyen rendezvényt nem lehetett volna tartani. Akkor egy másik társaság, egy másik, általa diktatórikusnak vélt politika ellen tüntetett. Illetve tüntetett volna, ha engedik. Akkor jobboldali elkötelezettségű honfitársaink gondolták, hogy a haza, a demokrácia végveszélyben van, mert az uralmon lévők annak felszámolására törnek. Most is ugyanaz történik, azzal a különbséggel, hogy történt egy kormányváltás, így most a balliberálisnak nevezett oldal érzi úgy, hogy kénytelen az utcára vonulni.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egyik kutya, másik eb, mindegy ki kerül hatalomra, nálunk szükségképpen áthágja a demokrácia írott és íratlan szabályait. Épp ellenkezőleg, hiszen a pluralizmuson alapuló rendszer még mindig működik. Pont az ilyen tüntetésektől.

A fő gond az, hogy nálunk mindkét oldal úgy érzi, hogy a szabadság, a demokrácia, a közjó kizárólagos letéteményese az, amit ő képvisel. Holott szerintem természetes, hogy amikor a baloldali kormány szavahihetősége roppan meg, akkor elsősorban a jobboldaliak vonulnak utcára, amikor pedig a jobboldali rezsim intézkedései sértik az alapvető jogokat, akkor a másim oldalon tüntetnek. Az hiányzik, hogy tudatosuljon, végső soron ugyanazért teszik, a másik fél kontrolljára ugyanakkora szükség van mint a sajátjukéra.

Kedves jobboldaliak, ne fanyalogjanak tehát, hogy tüntetnek a szólásszabadságért, inkább örüljenek, hogy a kormányt ért súlyos vádak – miszerint felszámolja az alapvető jogokat – nem igazolódott be. Kedves baloldaliak, mielőtt diktatúrát kiáltanak, gondolkodjanak egy percre el azon, hogy az antidemokratikusnak vélt rezsim ellen szabadon tüntethetnek ott, ahol néhány éve mondvacsinált okokkal és kordonokkal akadályozták meg a véleménynyilvánítást.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr323246308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisemberke 2011.02.09. 08:14:09

Ekkora demagógiát! Nem zavar, hogy annak idején a "műveleti területen" hugyozó, randalírozó, kempingező emberek voltak? Miért akarod ezt a nagyon lényeges különbséget összemosva a véleménynyilvánítás szabadságát bizonyítani most és azt mondani, hogy akkor bezzeg nem volt. Egy politikai elemző intézet ekkora csúsztatást, elfogultságot miért enged meg magának? Nem kaptok különben fizetést! Szomorú ezt látni.

TheElf 2011.02.09. 13:10:14

Szerintem nem csak ezen múlt a különbség. Engedelmeddel szerintem nem a táborozás a baj, hanem az máshol kezdődött el. Anno a TV székház ostrománál. Egészen más megítélés alá esik egy bejelentett tüntetés, ami senkinek sem okoz kárt mint egy olyan folyamatos, nem bejelentett megmozdulás, amihez hozzá tartozik a gyújtogatás, a szándékos rongálás, mások vagyonának, testi épségének, életének szándékos veszélyeztetése. Egy ilyen tömeg esetében "akarategységet" kell feltételezni, amit csinálnak azt közösen csinálnak, egymásnak adnak erkölcsi támogatást, fedezéket, védelmet a törvény érvényesítésével szemben, amikor néhányan gyújtogatnak "ha bennég valaki, hát bennég valaki" alapon. Jeskó József úr biztos azt kívánja, az ő saját családja legyen a következő felgyújtani kívánt házban, és a szólásszabadság nevében égjen benn a szerettei közül pár ember. Biztos azért nem veszi észre a két helyzet között a különbséget, mert őt ugye ez sem zavarná, szerinte az is belefér a szólásszabadságba. Ha ugyanis nem fér bele, az akkori lázongók java bűnöző volt, az ő megállításuk viszont a rendőrség kötelessége, mint a kulturált gyülekezés jogának tiszteletben tartása is, akkor máris nem működik a két helyzet összemosása. Sőt: Akkor az merül fel, hogy akkor egy "átadod a hatalmat, vagy ártatlan emberekre is rágyújtjuk a házat" jellegű mozgalom mellé állt be később a FIDESZ, és bizony akkor sem a demokrácia mellett álltak ki. A később beindított harckocsi sem a békés tüntetésről szólt. A rendőrség hibája éppen az volt, hogy először ezeket egyszerű tüntetésként kezelte, és később az ünneplő tömeg, a békés tüntetők összekeveredtek ezzel a társasággal, és ők is kaptak a kemény fellépésből. Nem tudtak a szükség szerint idejében különbséget tenni tüntetés és bűncselekmény között. Amikor ennek eredményeképpen az volt a kérdés: Vajon a parlamentnél is lesz ostrom, gyújtogatás? Vajon ott mondjuk pár autó az utasával együtt kapja a molotov koktélt? Vajon hova vezet, hogy kicsúszott az irányítás a rendőrség kezéből? Amikor a rendőrség maga is irányíthatatlanná vállt: mert a rendőr úgy ment ki oszlatni, hogy tudta őt sem védik meg, ő sem számít senkire, ha mennie kell, hát megvédi magát, hogy milyen eszközökkel az nem számít... Hogy a rendőr saját magát (és a családja megélhetését) féltette attól, hogy hivatalosan nem védheti meg magát, hogy sokuknál ezért volt ott a vipera, ezért úgy lőttek ahogy, ezért nem volt kontroll... Na az cseppet sem arról szólt, hogy a kormányzat mit korlátozna. És ennek a helyzetnek volt az eredménye, tünete a műveleti terület. Ami szépen beleillett az akkori kormányzat világképébe is: Akár a gyilkosnak is legyen joga a többség rovására. Joguk volt addig gyújtogatni, tankot lopni, stb. amíg utána nem csattant mindenkin az ostor.

kisemberke 2011.02.09. 13:44:33

"az antidemokratikusnak vélt rezsim ellen szabadon tüntethetnek ott, ahol néhány éve mondvacsinált okokkal és kordonokkal akadályozták meg a véleménynyilvánítást." Egyetértek, mert valóban ez az előzmény és ok, amit itt mondvacsináltnak nevez Jeskó. Abba már nem akartam belemenni, hogy "a műveleti területté nyilvánítás" mire, miért és meddig terjedt ki, mert egész egyszerűen nem igaz, amit itt olvashatunk: "néhány évvel ezelőtt a tér, amelyen álltak műveleti területként funkcionált, így azon semmilyen rendezvényt nem lehetett volna tartani". Az meg, hogy egy magát politikai elemzőnek nevező egyén ne lássa a különbséget a tüntetők békés (a mostani) és nem békés (az akkori) volta között, egész egyszerűen elképesztő. A szólásszabadság mögé bújva legitimálni akar kövekkel, molotov-koktélokkal, tojásokkal stb. felszerelkezett, a várost is szétszedő tüntetőket, a szólásszabadságot féltő kulturált tüntetőkkel egybemosva. Na ennyit erről a Méltányosság Intézményről és az elfogulatlanságról!:(

TheElf 2011.02.15. 00:55:36

szabadsajto.postr.hu -t nézted? Ott más megközelítésben van a szólásszabadság. :)
süti beállítások módosítása