Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

A kattintásvadászaton túl: még egyszer a perverzióról

2018. május 21. 14:02 - Méltányosság Központ

A liberalizmuséról természetesen. Pontosabban a liberális demokráciát érintő kettős veszélyről, amiről Dani Rodrik közgazdász, politológus egyre többet beszél, s amelyről már korábban is írtunk a blogunkon. Miért kell mégis újra elővennünk?

Tovább
2 komment

Érteni egy választási eredményt

2018. május 14. 12:37 - Méltányosság Központ

Azt mondja Gyurcsány Ferenc Rónai Egon: Húzós című műsorában, hogy egyelőre ő nem érti a választási eredményt. Épp ezért egyelőre gondolkodik, s majd talán június végére ír valamit arról, hogy mire jutott. Ezt aztán a pártjában megvitatják s ebből talán szeptemberre összeáll valami.

Tovább
29 komment

A tiltakozások kora

2018. május 04. 10:00 - Méltányosság Központ

A mostani magyarországi tüntetések kapcsán eszünkbe juthat az, amit Francis Fukuyama írt arról, hogy az Egyesült Államokban a bíróságok és a választott képviselők, valamint az alulról szerveződő, politikabefolyásolási igénnyel fellépő társadalmi mozgalmak mindinkább kihívást intéznek a végrehajtó hatalommal szemben.

Tovább
1 komment

Illiberális perverzió

2018. április 30. 10:00 - Méltányosság Központ

A kiváló amerikai közgazdász-politológus, Dani Rodrik nemrégiben írt egy cikket. Ebben azt a sokak számára nem meglepő állítást teszi, hogy a liberális demokráciára leselkedő perverzió az illiberális demokrácia. Nosza, örülhetünk, hogy ezt nem csak hazai ellenzéki politikusok és újságírók mondják ki, hanem egy nagy nemzetközi tekintély is.

Tovább
71 komment