Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Pártok helyett emberek?

2018. április 23. 10:53 - Méltányosság Központ

Még mindig él az összefogás mítosz. Nagyjából így lehetne összefoglalni a hétvégi ellenzéki tüntetés tanulságát. A közösségi gyász megélését elősegítő rendezvény azonban felszínre hozott valami mást is. Egyre többen érzik úgy, hogy a pártok helyett a társadalomnak kell összefognia. A felvonuló embertömegek azt üzenik a résztvevőknek, hogy az önző ellenzéki pártok nélkül már rég megdőlt volna az Orbán-rezsim. Ez azonban tévhit.

Tovább
Szólj hozzá!

Mi a választás szerepe ma?

2018. április 17. 10:00 - Méltányosság Központ

A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzői a választási blogsorozat után is folytatják a blogolást, mert rengeteg kérdés van, amit meg kell beszélnünk a magyar demokrácia működésével kapcsolatban. Az első mindjárt az, hogy demokrácia-e még egyáltalán Magyarország? Most nem válaszolok erre a kérdésre, de a folyamatos válaszadással természetesen megpróbálkozunk. Most annyit szögeznék le, hogy túl vagyunk az április 8-i választáson. Nyugodtan mondhatjuk Móricz Zsigmond Fáklya című regényének főhősével: „Elvégeztetett, de semmi sem tisztáztatott”.

Tovább
Szólj hozzá!

(Vízió)választásra fel!

2018. április 08. 10:00 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - XXVII. rész - Rajnai Gergely

A Méltányosság az elmúlt egy hónap során a kampány eseményei kapcsán víziókat keresett a pártok, politikusok kommunikációjában, és ennek kapcsán elemezte a politikai eseményeket, közben filmekben is megmutattuk, hogy a politika milyen sok helyen van jelen az életünkben.

Tovább
1 komment

Irány a szavazófülke!

2018. április 07. 10:21 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - XXVI. rész - Lakatos Júlia

Egy nappal a választások előtt mi mást is mondhatna egy politikai elemzőközpont, mint hogy menjenek szavazni. Meg is adtuk az okokat, hogy miért. Van még azonban egy érvünk, ami egyben a választási sorozatunkra érkezett reakciókból leszűrt tanulság is.

Tovább
2 komment

A politikus is (csak?) férfi

2018. április 06. 10:41 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - XXV. rész - Paár Ádám

A történelmi filmek gyakori szereplője a politikus. Vannak olyan alkotások, amelyek azokról a rokonokról és barátokról szólnak, akik egy-egy úgynevezett nagy ember tevékenysége mögött álltak, a háttérben. Egy barát, barátnő, feleség meghatározó lehet olykor egy államférfi sorsának alakulásában. Bár egy politikusról szóló életrajzi filmtől indulatos, harcos parlamenti viták bemutatását várjuk, ennél fontosabb az egész politikusi személyiség ábrázolása, az adott politikus előtt álló dilemmák és élethelyzetek felvázolása.

Tovább
3 komment

Mi az, hogy vízió!?

2018. április 05. 10:00 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - XXIV. rész - Csizmadia Ervin

Március 8-án blogot bocsátottunk útjára, amely azt a címet kapta, hogy „Víz(ió)választó". Ha a zárójelen kívüli tagokat nézzük, azt hiszem, nem kell sok magyarázat: ember nincs a mai Magyarországon, aki ne vízválasztónak tekintené április 8-át. De minket nem csak ez érdekelt, hanem a zárójeles résszel együtt is, az tehát, hogy léteznek-e még a politikában víziók.

Tovább
Szólj hozzá!