Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Tökös elnök a fedélzeten

2018. március 17. 11:29 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - X. rész - Paár Ádám

Az amerikaiak elnökkultusza köztudomású. Az Egyesült Államok népének elnökképéhez hozzátartozik az is, hogy az elnöktől elvárják, válsághelyzetben álljon a hadsereg élére, és vezesse népét a „gonosz” legyőzésére. Az amerikai filmek táplálják az elnökök hadvezéri szerepével kapcsolatos kultuszt. Ha eltekintünk a háborús elnökök (Lincoln, Franklin D. Roosevelt) személyével foglalkozó életrajzi filmektől, a fiktív elnököket szerepeltető akciófilmek és sci-fik is gazdagon élnek az elnöki tisztség militarizálásával. 

Tovább
Szólj hozzá!

Mélymúlt és mélyjelen

2018. március 16. 09:56 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - IX. rész - Csizmadia Ervin

Nemsokára hozzászólok majd a Replika című társadalomtudományi folyóirat-vitájához, amely a „Mi a magyar” kérdése körül forog. Ilyen címmel 1939-ben jelent meg kötet, amelyben a korszak nagy nevei írtak, többek között Babits Mihály is. Március 15-e kapcsán különösen érdekes az említett folyóirat vitaindítóját író tudós következtetése: a „nemzeti habitus a mélymúltból származik”.

Tovább
25 komment

Nemzet és történelem  

2018. március 15. 10:00 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - VIII. rész - Rajnai Gergely

A nemzeti ünnepek, és ezen keresztül a nemzeti történelem, fontos politikai események. Nem csak Magyarországon, hiszen a világ minden országában a politikusok szeretik magukat és cselekedeteiket beállítani úgy, mint az adott ország legendás arcainak örökösei. Amikor az Egyesült Államokban az Alapító Atyákra, vagy Magyarországon Kossuth Lajosra hivatkozik egy politikus, azért teszi ezt, mert ezek az emberek már konszenzusos figuráknak számítanak: mindenki egyetért abban, hogy tetteik helyesek voltak (még akkor is, ha a korban vitatott politikusok is voltak). Ha a párhuzam megállja a helyét a választók szemében, a politikusnak nyert ügye van, hiszen máris közkedvelt emberrel azonosítják.

Tovább
1 komment

A nap amikor kerülgetjük egymást

2018. március 14. 11:44 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - VII. rész - Lakatos Júlia

A legjobb tanács, amit idén adhatunk március 15-el kapcsolatban, az az, hogy meg se kíséreljenek Budapesten autóval közlekedni. Menet menet hátán, tüntetés, ellentüntetés, és persze a szokásos családi sokadalom szerte a városban. Ha a közlekedési tippen túlmenően is mondani kéne valamit, akkor két dolgon érdemes az ünnep kapcsán elgondolkodni. Egyrészt azon, hogy mára annyira fragmentálttá vált, hogy szinte összeérnek a különböző rendezvények, másrészt, azon hogy mire érdemes figyelni ezeken a rendezvényeken, milyen szemmel nézzük a közvetítéseket, ha netán arra vetemednénk, hogy szép sorban mindet végignézzük.

Tovább
1 komment

Keresetlen szavak

2018. március 13. 10:00 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - VI. rész - Paár Ádám

A Good Will Hunting című film állásinterjú-jelenete hűen példázza a legjobb amerikai filmes hagyományt: a kíméletlen politika- és gazdaságkritikát, amelyet minden amerikai filmben különböző mértékben tetten érhetünk (bár sokszor az európaiak nem értik az utalásokat).

Tovább
1 komment

Az „igen” mint vízió

2018. március 12. 10:00 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - V. rész - Csizmadia Ervin

Vasárnap Karácsony Gergely bemutatta árnyékkormánya egy részét, amelynek tagjai szép sorban, néhány percben összefoglalták elképzeléseiket saját tárcáik munkájáról, ha megnyerik az április 8-ai választást. A tárcavezető-jelöltek bemutatkozása után pedig a miniszterelnök-jelölt úgy összegzett, hogy íme, itt a csapat, amely már nem csak „nemet” tud mondani, hanem „igent” is.

Tovább
7 komment

Múlté-e már a multi?

2015. szeptember 29. 09:30 - Méltányosság Politikaelemző Központ

Ne higgyük, hogy a multikulturális társadalom kritikája csupán napjainkban kerül jelentősen felszínre, hiszen a probléma már évtizedes viszonylatban is a politikai közbeszéd részét képezi. Azonban a bírálatokat már nem csupán a radikális csoportosulások fogalmazzák meg, hanem a politikai mainstream képviselőinek is szembesülniük kell az akut problémával. A konkrét és a lappangó konfliktusokat viszont a filmnyelvezetével fel lehet oldani, vagyis több értelmezési keretben be lehet mutatni azokat a szorongásokat, amelyek a mindennapi életből, vagy csupán az előítéletekből fakadóan fogalmazódnak meg.

 

Tovább
Szólj hozzá!