Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Orbán, Gyurcsány – és a hiszekkettő

2019. február 18. 13:13 - Méltányosság Központ

Azt már nagyon sokan leírták, hogy Orbán nélkül nincs Gyurcsány és vice versa. Azt azonban talán magunknak se magyaráztuk meg eddig, hogy mi az, ami kettőjükben – bármennyire is más platformon állnak – közös (s ezzel a világért sem akarom megbántani őket és híveiket). Vajon mit fejez ki ez a két politikus? S vajon miért nem tud a magyar társadalom egy-egy meghatározott része elköszönni egyikőjüktől sem.

gyurcsany_orban_2-1024x576.jpg

Rövid válaszom: mert ideológusok. A hosszabb válasz pedig ennek részletezése.

Arról van ugyanis szó, hogy bárki bármit is mond, az embereknek szükségük van politikai hitekre. Politika hiteket azonban (bárhány politikus is van egy hazában) nem mindenki tud adni. Sőt. A politikusok többsége abban a félreértésben van, hogy a hit a politikától távol áll, s a politika nem más, mint pragmatikus dolgok menedzselése. Az a politikus viszont, aki a pragmatikát részesíti előnyben, az megérdemli a szankciókat – mármint azt, hogy a választók ne szavazzanak rá. Természetesen nem arról van szó, hogy az úgynevezett szakpolitikák ne lennének fontosak. Az egészségügy, a környezetvédelem, az oktatás (hogy csak az itthon legnépszerűbb szakpolitikákat említsem) nagyon is fontosak.

De ha a politikai hitadás elé akarnak türemkedni, ha egy szakpolitikus azt hiszi, hogy az oktatás és az egészségügy megjavításának programjával választást nyerhet – nos, az a politikus számíthat arra, hogy a választók a 0-3 % közötti tartományba helyezik majd.

Orbán már a 90-es évek közepén se követte el ezt a hibát. Már akkor, amikor 1994 után nagy párttá akarta tenni a Fideszt, tudta, hogy nagy párttá csak egy amolyan politikai „hiszekegy” képviselőjeként teheti a Fideszt, ami esetünkben azt jelenti, hogy ideológiailag koherens programot ad. Nem is késett soká a felelet, hiszen – emlékezzünk csak – Gyurcsány Ferenc már 1997-98-tól elkezdett cikkeket írni, majd 2001-ben már Medgyessy Péter főtanácsadója. Véletlen lett volna Gyurcsány „kiválasztódása”? Dehogy. Ideológussal csak ideológus, hiszekeggyel csak egy másik hiszekegy tud versenyezni. S ez a kifejezés még véletlenül sem pejoratív itt. Ahogy már említettem fentebb: A politikai hitadó hegyeket mozgat, ellenben a politikai pragmatista csak áll a síkságon, körbe néz, és csodálkozik, hogy nem jönnek a tömegek.

Rá kell tehát jönnünk, hogy ők ketten nem csupán egymásból következő, egymást feltételező, egymásra felelő vezetők.

Mi magunkról (is) szól ez a történet. Merthogy nekünk van szükségünk rájuk. Mi állampolgárok egész egyszerűen szeretjük azokat a politikai vezetőket, akik egyfelől ideológusok, képesek gondolatmeneteket megfogalmazni, másfelől…másfelől akik keltik valamiféle vezető benyomását.

Orbán esetében ez aztán végképp egyértelmű. De Gyurcsánynál dettó. S mindez teljesen független attól, hogy Őszöd óta annak esélye, hogy még egyszer miniszterelnök lesz – hogyan is fogalmazhatjuk – nem túl nagy. De ezzel együtt Gyurcsányban még azok is látnak valamiféle talentumot, akik egyáltalán nem szeretik. Ezért aztán Gyurcsány itt maradt – Orbán örök ellenfeléül, még akkor is, amikor valójában már nem is ő az ellenfél.

Még egy dolog miatt maradtak ők ketten, s ez az ideológiaalkotó, hit-adó típusú politikusok vészes hiánya. Ha csak az ellenzéki mezőnyön végig tekintünk, máris ott a válasz, miért még mindig Gyurcsány.

Szóval „hiszekkettő”.

Csizmadia Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr9614633980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kocsobur Ekese 2019.02.19. 08:44:28

Az apró-klános böszme olyan mint egy lebutított vírus, arra jó hogy ébren tartsa a társadalom egészséges immunrendszerét ...
Megjelenésére, böffeneteire, őrjöngéseire százezrek ugranak talpra, hogy visszatérését megakadályozzák mondván hogy na ne, ezt már mégsem...

2006 őszén volt Orbánnak egy zseniális csele az ultimátummal.
Pontosan tudta hogy dehogy fognak a böszméék lemondani.Sőt. Annál inkább összezárnak, összeláncolják magukat a böszméhez. Így is lett. A ballibák ész nélkül rohantak fel az apró-klán hajójára, hűségesküt tenni és röhögtek azon hogy ők milyen ügyesek.És még azt sem vették észre hogy a hajó oldalán az áll hogy Titanic és a sarki jégvidékre tart, az utasok meg szépen egymáshoz láncolva, ahogy illik...
A következmény ismert: 2010 , 2014 és azóta is.

Egyszer még a böszme MSZP elnökké megválasztásakor egy Indexes újságíró (spirk?)kitalálta/leírta egy soha meg nem nevezett fideszesre hivatkozva aki azt mondta állítólag akkor hogy " Gyurcsány egy lottó ötös a Fidesznek".
Álmában nem gondolta volna, mikor azt kitalálta/leírta, hogy tényleg úgy is lesz, amit kitalált az önbeteljesítő jóslatá változik...:)

Nézzük az apró-klános böszme néhány tényleges érdemét.

1. Szétverte az MSZP-t, ráadásul olyan pénzügyi örökséget hagyott hátra (ott is) hogy azok mostanra már a székházukat is eladták ...:)
2. kókája segítségével szétverte és megszüntette az SZDSZ-t ..:)
3.libaszakértő "gazdasági" minisztere segítségével szétverte az LMP-t(is), együtt, külön,pm bohózatokat létrehozva.
4. végül dk néven létrehozott egy alakulatot az apróantalli bolsevik hagyományok
"legnemesebb" , ám biológiai törvények miatt egyre fogyatkozó örököseinek.
5. nélküle a Fidesznek soha nem lett volna kétharmada.

Most őszintén: hát nem egy lottó ötös? :P

HaD 2019.02.19. 09:02:12

Tévedés. Bár jó nyomon jár a cikk író....ezek semmilyen kétféle platformon nem állnak. A feladatuk az az volt hogy hogyan mentsék át a komcsi hatalmat. Erre képezték ki őket. A ideológia mindkét esetben egy manipulatív kamu, a cél hogy a nép tapsikoljon ahogy meglopják és tönkre vágják x generációra előre a jövőjét. Az itt a piros hol a piros ezekhez képest gyerekjáték...előre lejátszott szerepek és események amelyek elvezettek ehhez a lepusztított(demjánnak/csányinak "hála") majd szarérhugyér kiárusított(matócsinak "hála") most pedig totálisan kiszolgáltatott gazdasági szituációhoz...ezek erre szerződtek de ezt a magyar színvonalnak megfelelően jól is abszolválják.

Fellegjáró Marci 2019.02.19. 09:03:19

Mindkettőt és holdudvarát börtönbe és rábaszni a műanyag lakatot!

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2019.02.19. 09:21:15

1 kerdesem maradt

Miert is kene Orbantol elkoszonni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.19. 09:22:20

Nagyon fomtos, hogy Gyurcsány százéves káráig egészséges maradjon és akytívan politizáljon.

ulpius66 2019.02.19. 09:39:04

Kedves Ervin!

Ez a cikk két cikk.

Az elsőben összehasonlítod az Orbán-gyurcsányi kettőst a többi politikussal és megállapítod, hogy magasan a többi politikus fölött állnak.

A második cikkedben összehasonlítod az Orbánt a gyurcsányival.
.... és megállapítod, hogy az Orbán fényévekkel jobb a gyurcsányinál!

Mindkét megállapításoddal mélységesen egyetértek!

Kánikula 2019.02.19. 10:03:42

@Kocsobur Ekese: ..és basszus visszajutott a parlamentbe!

Kár, hogy a TV székházban nem volt ott.. történelmi esemény lett volna mikor kidobják.

Minden ballib bérretteg 2019.02.19. 10:31:50

Gyurcsánynak végtelenül hálás lehet a társadalom, hisz puszta léte indok arra, hogy a többséget távol tartsák a ballib hazaárulóktól, és visszatérésüket bármi áron megakadályozzák !

sas70 2019.02.19. 10:35:59

Szerintem ez hülyeség!
Orbán, Gyurcsány nélkül is kiválóan megvolt. Az "öszödi beszéd" pedig csak egy politikai reklám termék, amit jó időben és jól használtak fel. Persze a gazdasági válsággal együtt, óriási szerencse is kellett hozzá, hogy aztán azt az eredményt hozza, amire nem is számítottak.
Orbán fő ellensége nem Gyurcsány, hanem a változást akarók kritikus tömege, ami még nincs meg. Egyelőre még a társadalom elviseli a jelenlegi helyzetet, mert nem látja a változás szükségességét. Kicsit jobban él, kicsit boldogul, aki meg nem, az elhagyta az országot és máshol keresi a boldogulást.
A jelenlegi hatalmi struktúrát nem egy személy fogja megváltoztatni, hanem a körülmények kényszerítő ereje.
A hatalmat soha nem a zászló lengető forradalmárok váltják le, hanem azok a csendben élő polgárok, akik egyszer csak az asztalra csapnak és azt mondják: Ebből most már elég! Ha ők beállnak a forradalmárok mögé, akkor fordul fel a világ.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.19. 10:50:11

@sas70: Levaltashoz elsosorban alternativa kellene, de ma minden mas kombo rosszabb mint Orbanek.

Ma egy kicsit boldogul a polgar, megis mit var 10% lesz a GDP novekedes es hirtelen nemet berek lesznek, bar az utso 30 ev alatt meg annyi se sikerult senkinek, mint most Orbannak?

ugyanmar

Cinkes 2019.02.19. 12:33:39

A magyar társadalom két legnagyobb szégyenfoltja.
süti beállítások módosítása