Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Illiberális perverzió

2018. április 30. 10:00 - Méltányosság Központ

A kiváló amerikai közgazdász-politológus, Dani Rodrik nemrégiben írt egy cikket. Ebben azt a sokak számára nem meglepő állítást teszi, hogy a liberális demokráciára leselkedő perverzió az illiberális demokrácia. Nosza, örülhetünk, hogy ezt nem csak hazai ellenzéki politikusok és újságírók mondják ki, hanem egy nagy nemzetközi tekintély is.

apple-3341245_640.jpg

Ámde Rodrik azt mondja: van egy másik (van máááásik!) perverzió is. A nem demokratikus liberalizmus. Ez utóbbi kapcsán kissé meghökkenhetünk, merthogy erről az előbbinél jóval ritkábban beszélünk. Pláne abban az összefüggésben, hogy a liberális demokráciát a nem demokratikus liberalizmus épp úgy fenyegeti, mint az illiberális demokrácia.

Pedig mennyire egyszerű lenne mindezt felismerni.

Hiszen soha nincs olyan állapot, hogy valami önmagában állna. Jól hangzik, hogy mindennek az oka az illiberalizmus, de hát valahogy olyan életszerűtlen, hogy egy irányzat önmagában (s persze hívei által) mindenre képes lenne. Ezzel szemben sokkal életszerűbb, hogy azt a bizonyos árkot – lehet, hogy nem is tudják, de teszik – két irányból ássák. Mert nem csak a demokraták orrolnak a liberálisokra, hanem a liberálisok is a demokratákra.

Ami azt mutatja, hogy az úgynevezett liberális demokraták sem makulátlanok. Ők is emberek. Vannak elfogultságaik, előítéleteik, vagy egyszerűen csak az egyik vagy a másik fogalmat részesítik előnyben. Dani Rodrik egyenesen „perverziónak” nevezi a két fentebb említett szóösszetételt. Én azért megengedőbb vagyok. Azt mondom: bizonyos egyensúly-zavarról van szó. Meglehet, hogy a liberális oly annyira szereti liberalizmusát, hogy a demokráciát (amit ő persze populizmusként ír le) nagy ívben a kukába dobná. S az sem kizárt, hogy a demokrata, aki szerelmes többségi elvébe, a kisebbségnek mutatna (olykor nem is túl udvariasan) ajtót.

De hát, ha a liberális demokráciát meg akarjuk gyógyítani, nem árt látnunk, hogy a két tábornak valamilyen módon találkoznia kell egymással. Nem fogják megszeretni egymást, mert az elmúlt években kölcsönösen rengeteg sérelem érte őket. Talán ott találkoznak, hogy egyikük sem perverz. Talán ott, hogy mindkettőnek vannak elvei és ahhoz ragaszkodnak. Talán ott, hogy ők ketten, együtt feltételezik egymást.

Ja, és mindez igaz Magyarországra is, ahol persze ennél gyakorlatiasabb kérdések körül forog minden. Például, hogy az ellenzék bojkottálja-e vagy sem a parlamentet. Szerény nézetem szerint ne bojkottálja. De csitt, mert még én is áruló leszek – ahogy az egyik lap a parlamentbe bemenő ellenzéki pártok kapcsán fogalmaz.

Csizmadia Ervin

71 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7113879840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Evel Knievel 2018.05.01. 00:25:40

Kíváncsian várom hogy a tetves retkes liberálisok mit fognak sikoltozni amikor az EP választásokon elzavarják őket a picsába. Jobboldali többségű EP-vel se pozícióik se hangjuk nem lesz többé az EU-ban. Attól nem sérült a jogrendszer hogy jobboldali kormány van. Mitől sérült volna? Ird már le baszdmeg hogy mi bajod van a jogrendszerrel, egy olyan országban ahol még a bírói hivatal vezetője is tud pert veszteni.. Attól hogy a baloldali többségű EP-nek nem tetszik egy 2/3 jobboldali kormány még nem lesz kevésbé demokratikus az ország. Szín tiszta politikai támadás amit művelnek. Az átlag magyar nem hülye ám mint ahogy Ti gondoljátok. Az átlag magyar belátja hogy az EU nem minden, és nem feltétlenül szükséges benne lenni. Kezdjetek készülni, mert ahogy most álltok és politizáltok ott a balon, az elősegíti a kilépésünket ebből az elbaszott EU-ból. Elbaszott mert elbasztátok. Ti éltek vissza a hatalommal mert többségben vagytok Brüsszelben, és ha valamelyik ország kormánya és választói nem gágogják vissza amit hallani akartok akkor büntettek.. Nos 2019 mindjárt itt van. EP választás.. Ahogy nézem esélyetek annyi mint magyar ellenzéknek.. Zero. Lehet állást keresni köcsögök.

czerka 2018.05.01. 03:35:18

Magyarországon illiberális demokracia épül. Tehát az lesz, amit a választók többsége akar, csak az emberek többsége éppen nem liberális vonalat akar.
Nyugaton meg a liberalizmus uralkodik, hogy a nép mit akar, az nem számít, a politikai vezetés és a finánctőke eldöntötte, hogy nekik a liberalizmus fontosabb, ezért sutba dobják a demokráciát.
Lehet választani.
A liberális demokrácia meg utoljára Fukuyama zakkant agyában volt a non plus ultra, a létező világok legjobbika.
Az emberek többsége nem akar liberalizmust. A hatalmasok, tőkések meg nem akarnak demokráciát, csak liberalizmust.

czerka 2018.05.01. 03:40:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: két külön eszme, amik ma nem nagyon férnek meg egymással.
Ahol demokratikusan kinyilvánítják az emberek az akaratukat, ott esetleg a liberalizmus háttérbe szorul, amit a nemzetközi politikacsinálás hatalmasai nem akarnak elfogadni.
A liberalizmus a jövőben nem lesz fenntartható, ha engedik, hogy a zemberek demokratikus keretek közt dönthessenek a sorsukról.

Világít a torony 2018.05.01. 04:09:37

@czerka: A választók többsége? Számszerűsítené ezt az otromba faßságot?

czerka 2018.05.01. 04:18:06

@Világít a torony: hányan szavaztak Gyurcsányra? Hányan szavaztak Vona pártjára?
Talán nekik kellene kormányt alakítani?

Világít a torony 2018.05.01. 04:27:09

@Evel Knievel: "Kíváncsian várom hogy a tetves retkes liberálisok mit fognak sikoltozni amikor az EP választásokon elzavarják őket a picsába. Jobboldali többségű EP-vel se pozícióik se hangjuk nem lesz többé az EU-ban."
Én arra vagyok kíváncsi, hogy aki ilyen minőségű fogalom zavarba szenved, hogy a "jobboldaliságot" ellentétpárba állítja a liberális eszmékkel, tud-e önállóan levegőt venni. Gyanítom nem. A fejlett társadalmak alapvető értéke a liberális eszmerendszer. A fejlett társadalmaké. Ezen nem változtat a mára értelmét vesztette klasszikus jobboldal-baloldal felosztás sem. Mint már rengeteg kutatás alátámasztotta, a fent képzett meghatározás ("tetves retkes liberálisok") a szellemileg erősen alul táplált társadalmi réteg sajátja.

Világít a torony 2018.05.01. 04:29:17

@czerka: "Tehát az lesz, amit a választók többsége akar, csak az emberek többsége éppen nem liberális vonalat akar."
Számokat kértem, nem neveket. Nagyon bonyolult dolgot kértem?

2018.05.01. 06:48:26

@Világít a torony: ő is számokat kért, nem pedig mellédumát. Demokráciában az szokott kormányozni, aki a legtöbb szavazatot kapja és nem, nem úgy számolják, hogy a fityiszre 49 % szavazott,ellene meg 51, mert akkor a dk ellen meg 90 százalék szavazott, a jobbik ellen meg 7x. Ennyi. Ezt nem képesek felfogni a hozzád hasonló értelmiségiek,akik vidéki bunkóznak mindenkit, aki nem az ő ízlésüknek megfelelően húzta az ikszet.

2018.05.01. 06:50:46

@Világít a torony: ha a fejlett társadalmak alapvető értéke a liberalizmus, akkor magyarázd el már nekem, hogy hogyan lett Trumpból elnök! :-)

2018.05.01. 07:48:37

@Evel Knievel: no, máris itt az óbégató nácik gerincmentes csürhéje.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 07:50:06

@czerka:

A liberalizmus mindigis csak egy szűk kisebbség érdekeit szolgálta.

2018.05.01. 07:52:13

@abcdefghijklmm: pedig van valami abban, hogy itt nem a többség irányít, hanem a neonáci pártotok, aminek a vezetői voltaképp elcsalták a választásokat. Pláne az érdekes, hogy szerintem még a 41% is hazugság (mit lehet várni egy tetves kis fideSSestől), mert ha jól sejtem, a 70% 41%-áról lehet beszélni. Ilyennel kétharmadhoz jutni már bőven több, mint csalás.

Brix 2018.05.01. 08:04:50

A liberàlis demokrácia politikai cèlja, az egyèn minèl nagyobb szabadsága. Vannak általános jellemzői: a szabad választások, szólás és sajtószabadság, hatalmi àgak megosztása, valós többpártrendszer. Nálunk, nem teljesülnek a liberális demokrácia alapfeltèteli. Szèp lassan átformálták a jogi keretrendszert, hogy egypàrti uralmat alakítsanak ki. Plurális demokràcia , a pàrtok egyenlő versenyén es váltógazdálkodásán alapuló rendszer helyett, feudális függőségeken alapuló , autokrata rendszert alakítottak ki. A " többség"- a manipulált emberek- persze ott van a hatalom mögött, ahogy Putyin vagy Erdogán esetèben is...Diktatúra nem vagyunk , csak egy szofisztikált eszközökkel megkomponált , modern autokrata rendszer, melyben egy szűk èrdekcsoport kisajàtította magànak a politikai hatalmat , miközben milliárdos vagyonra tett szert...Orbàn családja és a hozzá közel àllók milliárdos állami tendereket nyer el, sokkal több vagyonuk van a köznéphez képest, mint a főnemeseknek volt a régi világban...Mindez persze nem számít, hiszen az emberek jelentős rèsze bevette azt az illúziót, amit Orbàn kínál...

2018.05.01. 08:06:53

@hullajelölt88: Szó sincsen csalásról, csak nem tetszenek figyelembe, venni az egyéni körzet fogalmát...

De vicces, hogy minden választás után levágjátok ezt a választási matekot. Az a kár, hogy akárhogy számoljátok, a vége mindig az, hogy a Fidesz nagyságrendekkel több szavazatot kapott darabra.

Ne legyetek 2006-és 2010 közötti Orbánviktorok, aki mit meg nem tesz a hatalomért... És megosztja az embereket, mert csak a hatalom... Inkább próbáljatok meg kicsik lenni, ha már meghirdettétek anno!

Egy kis nosztalgia, amiből úgy mellesleg meg tanulod a matekot is:
www.youtube.com/watch?v=glyH2Kl01Cs

Brix 2018.05.01. 08:12:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A liberális demokráciánál eddig mèg nem találtak ki jobbat, de szólj, ha van ilyen...Az egyének politikai és gazdasági szabadsága mèg mindig ott valósul meg legjobban, nem a " közössègi" társadalmakban...

Brix 2018.05.01. 08:19:43

@czerka: Mièrt, mit akar a nèp nyugaton? A jól működő szabadpiaci gazdaság talajàn kièpült szociàlis demokrácia teszi lehetővé a jelenlegi magas életszínvonalat. Innen csak lefelé lehet jönnii...Pl az USA- ban elrontották, Tump megvàlasztásával. A kisembernek egyèrtelmű rosszabb lett, pl megvontàk a gyógyszertámogatásokat...

2018.05.01. 08:49:46

@hullajelölt88:

1. Szeretném tudni, hogy miért használsz többes szám második személyt? Vagy, hogy jobban megértsd: miből gondolod, hogy fideszes vagyok?

2. Macron Franciaországban 3x százalékkal alakított kormányt.... ott is diktatúra van?

Brix 2018.05.01. 08:54:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Meg tudnád indokolni, mièrt jobb minden rendszer, mint a liberális demokrácia?

Kivlov 2018.05.01. 09:06:33

A liberalizmussal az emberek csak visszaélnek. Nincs rá szükség.

torró 2018.05.01. 09:09:12

@hullajelölt88:
Na kisfiam, neked annyi eszed van amennyi látszik! Mond csak ki kérte az új szavazást, és hol? És miért mondott le minden ellenzéki párt vezetősége ha csalás volt? Össze óbégattok minden hülyeséget.Nácizás, nincs demokrácia , diktatúra stb. Bakker, ha mindez lenne, te már rács mögött ülnél, meg a többi rikácsoló is.

bigdata 2018.05.01. 09:18:55

@czerka: a liberális demokrácia nem aktuálpolitikai értelemben liberális. Téged csúnyán átvertek.

Larry Silverstein 2018.05.01. 09:23:00

A nagy vagyoni kulonbsegek mindig mindenhol kinyirtak a demokraciak lenyeget.

Azaz a kapitalizmus is felszamolja a demokraciat, marpedig a baloldal mindenhol a vilagkormanyert es a vilagkapitalizmusert kuzd /nagyon hasonloan mint anno az internacionalista komcsik/ azaz a baloldal a demokraciat meg ertelmezni sem tudja, csak kuzd az osztalyok megszuneseert, nemzetek, rasszok, nemek megszuneseert.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:28:03

Na ez az, amikor az egyébként nem igazán logikus elmélkedésnek köze nincs a valósághoz. Egy büdös példát nem mond a blogger. Ja és az, hogy a liberális "orrol" valakire, az nem fenyeget semmiféle liberalizmust. A liberalizmusban szabad orrolni.

különvélemény 2018.05.01. 09:30:06

@Brix: "Pl az USA- ban elrontották, Tump megvàlasztásával. A kisembernek egyèrtelmű rosszabb lett,"

Nagyon el vagy tévedve.
A kisembereknek évtizedekkel ezelőtt kezdett rosszabbá válni a helyzetük az USA-ban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:31:06

@torró: "ki kérte az új szavazást, és hol? "

A DK a Kúr-ián.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_kurian_tamadjak_meg_a_valasztasok_eredmenyet_ismetlest_kovetel_a_dk.661497.html

"És miért mondott le minden ellenzéki párt vezetősége ha csalás volt? "

nem mondott le mindegyik. ezt nem tudom linkelni, mert nem történt meg.

látom, közöd nincs a valósághoz. te egy másik univerzumban élsz, egy fake news univerzumban. Habonyék mossák az agyadat

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:32:13

@Kivlov: "A liberalizmussal az emberek csak visszaélnek. Nincs rá szükség. "

oké, fiam, akkor ne pofázz, mert nem adtunk neked erre jogot, kapád tovább a szőlőt, utána meg küldd be a feleségedet szopni!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:32:48

@Brix: hogy tudna már ez az elmebeteg bármit is INDOKOLNI?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:35:44

@abcdefghijklmm: "Macron Franciaországban 3x százalékkal alakított kormányt.... ott is diktatúra van? "

"On 7 May 2017, Macron was elected President of France with 66.1% of the vote"

en.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_Macron#Second_round_of_the_2017_presidential_election

hazug faszfej vagy

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:37:53

@abcdefghijklmm: a hülyék nem mindig tudják az érdekeiket. ezt nevezik populizmusnak. a demokrácia nem hülyebiztos. ennyi.

Larry Silverstein 2018.05.01. 09:39:00

@Brendel Mátyás: Mikron a tobbi lippsihez hasonloan 1 parlamenti ciklust sem fog kihuzni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:39:12

@abcdefghijklmm: "a fityiszre 49 % szavazott,ellene meg 51, mert akkor a dk ellen meg 90 százalék szavazott"

a DK nem is kormányozna egyedül. Németországban ilyenkor valamilyen koalíciónak kéne alakulnia. ne ez a demorkatikus megoldás.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:41:03

@czerka: az emberek többsége nem a Fideszre szavazott, hanem ellenzéki pártokra. a demokratikus az volna, hogy ilyenkor senki se kormányozhatna egyedül. de hát te hülye vagy ahhoz, hogy ezt felfogd.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:42:39

@czerka: tehát ha Magyarországon a választók többsége nem liberális pártokra szavaz, akkor az neked demokráia, ha nyugaton liberálisokra (a liberális szélesebb értelmében), akkor az nem demokrácia.

akkora a kettős mércéd, hogy még a kurva anyádat is pofán vágja

Larry Silverstein 2018.05.01. 09:43:05

@Brendel Mátyás: "a DK nem is kormányozna egyedül. "

A DK sehogy se fog kormanyozni, soha.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:48:02

@Evel Knievel: azt nézted be, hülyegyerek, hogy az EP-ben a jobboldal is a liberális demokrácia mellett van, még ha ne is liberális pártokból áll a "liberális" szűkebb értelmében, de liberálisok a "liberális" bővebb értelmében.

Tehát például Angela Merkelnek nem tetszik a melegházasság, de a német parlament megszavazta, és ezt elfogadja. Ez a liberális demokrácia.

Orbán meg ezt tagadja, és ezért fog kapni fejmosást a néppárttól, Angela Merkeltől, az EU-tól. És nem, kurvára nem lesz többségben az EU-ban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 09:49:23

@Evel Knievel: A Fidesz az EU-ban a jobboldali, de liberális demokrácia pártján álló néppárt élősködő parazitája, amit a néppárt remélhetően végre lerúg magáról. Aztán mehet a kisebbséghez ordibálni a partvonalról.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 10:33:07

@Larry Silverstein: ha jósnőként akarsz dolgozni, ülj ki az aluljáróba!:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 10:33:35

@Brendel Mátyás: ha jósnőként akarsz dolgozni, ülj ki az aluljáróba!:)

2018.05.01. 10:52:27

@Brendel Mátyás: Komolyan? És mégis ki a faszom lépne koalícióra? Négy olyan párt, akik kígyót békát kiáltanak egymásra? Kurvára működőképes lenne.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 11:32:44

@Brix:

A liberális demokrácia az egyetlen, mely szerint nem a közösség fontos, hanem a pénz, s a közösségnek vannak felesleges tagjai is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 12:20:05

@abcdefghijklmm: a demokrácia definíciója nem az, ami a te faszod szerint működőképes, vagy nem. amúgy meg a kurva anyádat se érdekli, hogy szerinted mi működőképes

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 12:34:22

@abcdefghijklmm: faszfejkém,

1) a francia kormányzati rendszer nem olyan, mint a magyar. vannak elnöki és parlamenti választások.
2) erős elnöki rendszer van.
3) az elnök legitimását nem a parlamenti választások adják, hanem az elnöki választások
4) kormányt az elnök alakít, pontosabban két lépcsőben a miniszterelnökkel, akit viszont ő nevez ki
5) a parlamentnek kontrollja van a kormány felett, nem a parlament választ miniszterelnököt, de vétózhatja a kormányt
6) Macron pártja a parlamenti választások második fordulójában 49% felett ért el eredményt, akárcsak a Fidesz:

en.wikipedia.org/wiki/French_legislative_election,_2017

7) Amit te idéztél, az az első forduló volt.

5) De, mivel a 49% sem többség Macron nem csak a saját pártjából állította össze a kormányát,hanem egy "koalíciós kormányt" rakott össze. Bár ennek mechanizmusa nem ugyanaz, mint amikor gyenge elnöki rendszerben rakják össze. Mindenesetre mindjárt a miniszterelnök jobboldali.

Na látod, ez a demokrácia, te jobber faszfej!

www.theguardian.com/world/2017/may/17/france-macron-his-government-left-right-centre

Pofára estél, faszfejkém, már megint csak azt demonstráltad, hogy ti jobbos faszok hülyék és tudatlanok vagytok. És a te kurva anyádat, miért nem tudod befogni azt az ostoba pofádat, miért csak a sületlen szar folyik belőle?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 12:35:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a liberális demokrácia szerint az emberek a fontosak, ezért liberális, és a közösség, ezért demokrácia.

faszfejkém.

2018.05.01. 12:45:18

@Brendel Mátyás: A demokrácia definíciója az olyan gyökerek szerint, mint te: ha nekem tetsző párt van hatalmon, akkor demokrácia van, ha meg nem, akkor diktatúra. Egyébként engem sem érdekel egy olyan balfasznak a véleménye, mint te.

2018.05.01. 12:48:06

@Brendel Mátyás: Te estél pofára, gyökér. Kurvára nem vagyok jobbos, te balfasz.
Ahogy szokásos a magadfajta véglény szerint, aki nem ért veled egyet azt hülyézed, anyázod és még te tartod magadat intellektuálisan felsőbbrendűnek.... :-)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 12:55:20

@Brendel Mátyás:

A liberális demokrácia szerint a profit a fontos, nem az emberek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 13:23:26

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem ez a szó jelentése. te már megint azt se tudod, mit jelentenek a szavak. mert egy elmebeteg vagy.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 13:24:06

@abcdefghijklmm: semmi ilyet nem írtam, hazudsz, köcsög. az nem vita, hogy hülyeségekkel rágalmazol, hanem egy hazug, köcsög jobber tempója.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 13:24:59

@abcdefghijklmm: de ha egyszer bebizonyosodott, hogy hülye vagy? a parlamenti választások első fordulójának eredményét linkelted, te ostoba köcsög!

torró 2018.05.01. 14:11:21

@Brendel Mátyás:
Lemondott az MSZP vezetősége. Lemondott Vona. A DK csak a saját körzeteire kérte az újra számlálást, majd a listás szavazat ismétlését. Mi van még amit nem tudsz?
"Több ellenzéki pártvezető is belebukott a nagyarányú választási vereségbe. Lemondott a Jobbik, az MSZP és az Együtt elnöke is, valamint az LMP egyik társelnöke"

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 14:56:26

@torró: továbbra is hamis volt a második állításod, és az első, kérdésbe csomagolt állításod.

2018.05.01. 17:02:25

@Brendel Mátyás: Élből faszfejeztél, az volt az első hozzászólásod felém. Olvass vissza, te kis szarjankó!

Mondjuk belenézegetve az internetes ténykedésedbe, nem is meglepő. Igazi kis fasz vagy, aki liberálisnak gondolja magát, de még arra sem képes, hogy a másik ellenvéleményén legalább elgondolkodjon, csak a sajátját gondolja megkérdőjelezhetetlennek - a nácik és a kommunisták is ilyenek voltak... az ő elvárásaiknak tökéletesen megfelelsz, rossz korba születtél, gyökér!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.01. 18:19:12

@abcdefghijklmm: faszfej vagy, jogosan faszfejeztem.

1) írtál egy hülyeséget
2) igazoltam, hogy hülyeség, elmagyaráztam neked a francia választási rendszert, amiről fingod nincs
3) ezt meggondolni TE vagy képtelen
4) és még hazudsz is teli pofával, és neked áll feljebb

ugyan mi a jó édes kurva anyádat gondoltam volna meg azon, hogy a parlamenti második forduló helyett az első eredményeire hivatkoztál? én ismerem a francia választási rendszert, te nem. tanulni neked van mit, faszfejkém.

és ne vinnyogjál itt a faszfejezésen, ha te is csinálod, csak nálad semmi alapja!

2018.05.02. 10:29:46

@Brendel Mátyás: Nálam az az alapja a faszfejezésnek, hogy te kezdtél faszfejezni. Amíg normális hangnemben írsz, addig én is úgy írok neked. Onnantól kezdve, hogy te bunkóztál, be is bizonyítottad, hogy egy kis gyökér vagy és én is úgy kezellek, te szarcsimbók.

Ahogy elnézem az internetes lábnyomodat, te egyszerűen ilyen vagy, egy büdös bunkó.
Azért szólok, hogy előbb-utóbb lesz valaki, aki nem sajnálja rá a fáradságot, megkeres és jól orrbabasz. Meg fogod érdemelni..., remélem hallok majd róla a hírekben is!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.02. 11:14:58

@abcdefghijklmm: nálam meg az az alapja a faszfejezésnek, hogy faszfej vagy. és ha lefaszfejeznek, amikor faszfej vagy, és még neked áll feljebb, akkor te vagy a büdös bunkó.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.02. 11:18:20

@abcdefghijklmm: nálam meg az az alapja a faszfejezésnek, hogy faszfej vagy. és ha lefaszfejeznek, amikor faszfej vagy, utána visszafajfejezel, utána hisztizel, hogy faszfejeznek, és még neked áll feljebb, akkor te vagy a büdös bunkó.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.02. 11:37:21

@abcdefghijklmm:

nekem elég indok a faszfejezésre, hogy az vagy. szerintem nem faszfej, aki tényleges faszfejeket faszfejezik. szerintem te tényleg faszfej vagy.

szerinted a faszfejezésre elég indok, hogy valaki faszfejezik, akkor is, ha igaza van. szerintem ez a büdös bunkóság, és nem az, ha én lefaszfejezlek, miközben tényleg az vagy.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.02. 11:42:59

@abcdefghijklmm:

ja és még azt, hogy a te álláspontod ellentmondásod is, mert azt mondod, te faszfejezhetsz indokkal, de más nem. nemcsak faszfej vagy, hanem egy köcsög, wanabe minidiktátor is.

"Azért szólok, hogy előbb-utóbb lesz valaki, aki nem sajnálja rá a fáradságot, megkeres és jól orrbabasz. Meg fogod érdemelni..., remélem hallok majd róla a hírekben is!"

remélem téged .

2018.05.02. 16:08:33

@Brendel Mátyás: Matyikám, ilyen hozzáállással neked 10.000-szeres esélyed van belefutni egy sallerbe. Meg is fog történni előbb-utóbb, csak idő kérdése. Majd emlékezz rá, mit írtam, mikor törölgeted a véres orrodat az ambulancián....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.02. 19:36:29

@abcdefghijklmm: lyen hozzáállással neked 10.000-szeres esélyed van belefutni egy sallerbe. Meg is fog történni előbb-utóbb, csak idő kérdése. Majd emlékezz rá, mit írtam, mikor törölgeted a véres orrodat az ambulancián....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.02. 19:38:48

@abcdefghijklmm: komolyan, szánalom, nevetséges és totális köcsögség tőled, hogy bemutatod, mekkora agresszív fasz vagy, amit még azzal is megtoldasz, hogy csak az érdekel, hogy valakit összeverjenek. Téged ez érdekel, erre maszturbálsz.

2018.05.02. 22:29:58

@Brendel Mátyás: mivan szaros? Új gondolatod nincs, csak engem ismételsz?

2018.05.02. 22:39:44

@Brendel Mátyás: életemben nem ütöttem meg senkit soha, nem hiszem, hogy agresszív volnék. Ellenben néztem már végig, amikor szarrá vertek buliban valakit, akinek olyan nagy volt a pofája, mint neked. Nem sajnáltam, mert megérdemelte. Ha ez agresszió, akkor agresszív vagyok, de ez esetben ajánlom, hogy olvass vissza, és konstatáld te is, hogy ki "ütött" a virtuális boxban először! Te voltál az, te kis gyökér! Ha akkor, amikor lefaszfejeztél, normális hangnemben írtad volna meg, hogy szerinted tévedek, akkor esetleg utánanézek, és módosítom a véleményem. Nem ezt tetted, hanem ideokádtál valamit, mert rosszul vagy attól, hogy nem olyan kormány van amilyent te szeretnél..... A kormány nekem sem tetszik, viszont van egy rossz hírem: még legalább négy évig okádhatsz tőle. Ezt hívják demokráciának. Tanuld meg elfogadni!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.05.03. 01:03:50

@abcdefghijklmm: Hazudtál, utána, hogy bizonyítottam, hogy hazudtál, utána is kitartottál mellette. Faszfej vagy. Vitának helye nincs. Azok az emberek, akikről beszélsz, pont téged vágnának pofán úgy, hogy a fal adja a másikat. Ha te nem gondolkodsz, mert lefaszfejeztelek, az a te bajod, téged jellemez, és pontosan mutatja, hogy tényleg faszfej vagy.

És nem, nem vagyok hajlandó olyan köcsög, faszfej, rohadék baromállatokkal normálisan beszélni, mint te, mert nem mehetek el a hazudozásod mellett enélkül. Ha normálisan szólnék, azt hinnéd, normális az a köcsögség, amit csináltál. Orbánt meg az ilyen hazug köcsögöknek is köszönhetjük, mint te. Te is építed a fake news univerzumot.
süti beállítások módosítása