Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

(Vízió)választásra fel!

2018. április 08. 10:00 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - XXVII. rész - Rajnai Gergely

A Méltányosság az elmúlt egy hónap során a kampány eseményei kapcsán víziókat keresett a pártok, politikusok kommunikációjában, és ennek kapcsán elemezte a politikai eseményeket, közben filmekben is megmutattuk, hogy a politika milyen sok helyen van jelen az életünkben.

shoes-1265438_640.jpg

Kerestük a víziókat, központi gondolatokat a magyar politikában, mert ezeket a politikai kampányok legfontosabb részének gondoljuk, de legfeljebb nyomokban találtunk ilyeneket. Közben pedig azt is hangsúlyoztuk, hogy választani mindenképpen érdemes. Ezek az állítások kis ellentmondást sejtetnek: akkor, ha a pártok nem igazán kínálunk víziót, mégis mi alapján tudunk szavazni?

Nem egyszerű a választó helyzete, de mégis van lehetőség vízió-alapon szavazni, miközben vízió-hiány van a piacon. Az egyik lehetőség, hogy a gondolatmorzsákból, amiket a politikusok elhintettek az elmúlt hetekben, összerakjuk a puzzle egyik felét, a másik felét pedig mi rakjuk hozzá. Kockázatos vállalkozás ez, de egyben legalább önmagunk számára hasznos: ha már nincs koherens vízió, alkossunk mi magunknak világképet, és nézzük meg, hogy a kínálatból kinek a gondolat- és érzületvilága áll ehhez legközelebb; kinek a részvilágképét tudnánk akár úgy is kiegészíteni, hogy az nekünk tetsszen. Lehetséges, hogy az illető aztán egészen más irányba menne, de ez a gondolatmenet legalább azokat kizárja, akiknek a már ismert vízió-részleteivel sem tudunk azonosulni, ráadásul közben komolyan át tudjuk gondolni saját politikai nézeteinket.

A másik lehetőség, hogy azt mondjuk, miután nem kaptunk érdemi koherens víziót a politikusoktól, a szétszórt gondolatokból, programpontokból nem tudunk kiindulni. Mi marad akkor a palettán? Személyek, személyiségek. Ismerjük a jelölteket, az országos vezetőket biztosan, a helyi opciókról is tudunk ezt-azt talán. Alaposan megvizsgálhatjuk a személyiségjegyeiket, ki az, aki hasonlít ránk, ki az, aki olyan, amilyenné válni akarunk, és ami a legfontosabb: ki az, akinek a személyisége alkalmas arra, hogy a mi világképünkhöz hasonló víziót képviseljen a politikában és hajtson végre kormányon.

Természetesen minden más választási logika is legitim, ez csak két kiemelt stratégia, amit vízió-hiányban is lehet vízió-alapon alkalmazni. Abban reménykedünk, hogy az elmúlt hónap bejegyzései legalább kicsit segítettek eligazodni a politikai kavalkádban, és az olvasók saját nézeteiket is kissé tisztázni vagy bővíteni tudták írásaink segítségével. Április 8-án pedig kövesse a választási közvetítéseket a Méltányosság elemzőivel!

Rajnai Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr813817166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.04.09. 07:28:31

Hahahaha!
Nem jött össze, még soros pénzén sem.
A brüsszelita komisszárok támogatásával sem.
El kellene gondolkodnotok, már ha képesek vagytok erre egyáltalán.

Most lehetne esetleg pár évig szerény önkritika, hallgatás a hazudozás és magyargyűlölet helyett?

www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/l50.html
süti beállítások módosítása