Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Egy találkozó margójára

2018. március 19. 10:00 - Méltányosság Központ

Víz(ió)választó-blogsorozat - XII. rész - Rajnai Gergely

A tegnapi nap során sor került egy várva várt találkozóra, ahol Gyurcsány Ferenc meghívására az ellenzéki pártok összeültek megtárgyalni valamit. Azt ezen bejegyzés írásának pillanatában egész pontosan nem tudni, hogy mit, mert a felek egy része a választási sikerhez vezető utat, másik része pedig az esetleges sikert követő menetrendet szeretné kijelölni. Mindenesetre a hangsúly mindenképpen bizonyos technikai kérdéseken volt (ki hol és kinek a javára lép vissza, ki mit hajlandó ezért feladni), mélyenszántó politikai kérdésekről szó sincs.

egg-583163_1280_1.jpg

Így volt ez március 15-én is, amikor az ellenzéki beszédek legnagyobb figyelmet kiváltó lényegi elemei alapvetően két dologról szóltak: először is, Orbán Viktor és rendszere borzalmas, másodszor, ezt az adott párt fogja megdönteni április 8-án. Ez még mind rendben is lenne, a probléma csak az, hogy nem állítanak egy koherens világképet a kormánnyal szemben; egy olyan világképet, ami mögé fel tudnának sorakozni a választók. Programja persze sok szervezetnek van, és előszeretettel listázzák ígéreteiket is, ezek a programpontok és ígéretek azonban nem állnak össze egy könnyen befogadható, összefüggő vízióvá. Ez nem is csoda, hiszen az ellenzéki pártok nyolc éve azzal vannak elfoglalva, hogy a kormányt ostorozza, ami természetesen egyik fő feladatuk, de mindeközben nem dolgoztak ki egy olyan alternatívát, ami választ adna a világ aktuális, égető problémáira. A kormány médiatúlsúlya ide vagy oda, az ellenzéki politikusok ezen kommunikációja komoly hatást gyakorolt potenciális választóikra, akiket így sikerült arra kondicionálni, hogy semmi más ne érdekelje őket, csak az, hogyan lehet elérni azt, hogy ne legyen többé Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke.

Nem is csoda, hogy a választók másról sem akarnak hallani, hogyan is jön létre az összefogás, hiszen mi értelme is volna bármilyen más kérdés alapján felosztani a magyar politikát, minthogy valaki Orbán Viktorral van-e, vagy sem. Azok a szereplők, akik megpróbálkoztak egy valós alternatív világkép felépítésével, ebben a környezetben nem jártak sikerrel. Így pl. az LMP-ről is egyre kevésbé lehet azt mondani, hogy markáns zöld politikát folytatna, hiszen megszólalásaik nagyobb része az orbáni rendszer korrupciójáról és hasonló témákról szól, nagyon keveset lehet tudni arról, miben is áll a saját világképük (programjuk természetesen van, de ez vajmi kevés egy koherens világkép kialakításához). Az, hogy sok szereplő van ezen az oldalon, tovább nehezíti a helyzetet, hiszen eltérő politikai meggyőződésű emberek nem lesznek képesek egy irányba húzó víziót felkínálni a választóknak, lévén egyetlen közös van bennük, amit szeretnek is hangsúlyozni: egyikük sem Orbán Viktor.

Ezzel szemben ott áll a kormány világos gondolatvilága, amit egyre letisztultabban képvisel. Kijelöli a fő problémákat (migráció, identitásvesztés, külföldi beavatkozás a nemzeti politikába), és ezt folyamatosan kommunikálja. Lehet azt mondani, hogy ez a világkép rémisztő és káros, de azt nehéz elvitatni, hogy világos és alapvetően koherens vízióról beszélünk. Viszonylag könnyű is a kormányoldal dolga, hiszen nincs szövetségkényszerben, így egyedül ki tud jelölni egy elképzelést, ami választ ad a világ aktuális problémáira, és amit hosszan tud felépíteni és képviselni, anélkül, hogy partnerekkel kellene erről egyeztetni.

Az ellenzék egyik nagy problémája, hogy nincs koherens alternatív víziója sem az országról, sem a világról. Ami még nagyobb gond, hogy választóikat arra kondicionálták, hogy az ilyen víziók feleslegesek, sőt, sokszor károsak is.

Ezzel szemben csak a „szakértelem” és a „tiszta kéz” számít, a felmerülő problémákat majd ezek segítéségével megoldják valahogy. Így mára elérték, hogy a közönséget ne is érdekeljék a társadalom legfontosabb kérdései, hanem csak azzal foglalkozzanak, hogy ki képes ellenállni Orbán Viktornak. Aki mással kíván foglalkozni, az már a választók és a média számára is érdektelenné, jelentéktelenné válik. Ez aggasztó a magyar politikai kultúra jövőjére nézve, legyen bármi a választások végeredménye, és ezen egy vasárnapi egyeztetés nem tud változtatni.

Rajnai Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr9513751094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2018.03.19. 11:48:41

A választók is tudják, hogy összefogás/koordináció/bármiféle alku nélkül - érdektelenek, feleslegesek az alternatív világképek.

(Miközben valójában igencsak könnyű lenne valamiféle minimál-programot összeállítani, ld az eddigi szakpolitikai megegyezéseket vagy a szakkolegisták által összeállított "pártválasztóra" gondolok.)

Viszont az első pont miatt nincs egységes kommunikáció - hiába mondjuk, hogy itt a Heliosról, Európáról, a társadalmi kohézióról kellene, hogy szóljon minden.)

Magyarulaszlo 2018.03.19. 23:50:17

Hát ezt éppen fordítva látom.

1. Szerintem a szóba jövő ellenzéki pártoknak abszolút koherens, érthető víziójuk van, olvasd el a honlapjukon, megvan az összes.

2. Teljesen felesleges lenne egyetlen közös programot írni, egyrészt mert rengeteg olyan vitával járna, ami teljesen felesleges ahhoz képest, hogy le kell győzni a Fideszt.

3. A Fidesz pont arra várt, hogy majd lesz egyetlen ellenfél, akit darabokra szedhet a lakájmédiájával. Amíg nincs ilyen, addig csak üresjáratban nyomják a sorosozást, ami már olyannyira kontra-produktív, hogy a nagyon-hülye rajongóikon kívül már mindenki agyfszt kap tőle.

A Fideszt csak egy nagyon laza választási együttműködéssel lehet legyőzni, ami mögött nem központi program, anem max központi matek van.

Orbánnak 12 éve nincs programja és egész jól elboldogul.
Tegyük hozzá ez sem véletlen, a NER-t - azaz az ex-komcsi kádárokat, a hálózatos keresztény vezetőket, a beszalámizott kisgazdákat és MDF-eseket, a korábbi nemzeti liberálisokat és szalonnácikat - képtelenség lenne egyben tartani, ha egyszer úgy istenigazából megmondaná hogy mi a párt programja, kábé öt perc alatt darabokra szednék egymást.

A jobboldalt a ködösítés és a kettős beszéd tartja össze.

És ne legyen félreértés, nem kívánom uezt az ellenzéknek, de ebben a választási rendszerben csak ez a laza formálódás lehet nyerő..

Magyarulaszlo 2018.03.19. 23:56:07

Ja és még valami:

Ekkora böszmeséget, mint a Fidesz még senki nem csinált:
a kampányban EGY ÁRVA SZÓ SEM ESIK a magyarok valódi problémáiról: oktatás, nyugdíj, munkaerőhiány, kivándorlás, egészségügy, elmaradt régiók felzárkóztatása, gazdasági reformok.

Felsoroltál egy rakás olyan ostobaságot (migráció, identitásvesztés, külföldi beavatkozás a nemzeti politikába), ami a magyarok 99,9%át valójában egyáltalán nem érinti.
Vidéken ha jártál, kérdezz bárkit, csak a MIgráns1-esen láttak migránsokat, viszont látják az iskolákat, kórházakat és vannak sztoriaik a mérhetetlen helyi korrupcióról

Kamuproblémák, kamuhisztéria az egész...

Ez buktatja meg a Fideszt

feketeesfeher 2018.03.20. 01:01:47

A fidesz 20-30 állami milliárdból tolja a "koherens" kampányát, az ellenzék ennek a századából sem.

Miről beszélünk?

kasu 2018.03.20. 04:41:22

Az a fő probléma, hogy a fideszen kívüli "erők" külön külön is és kvázi összefogva is (ami persze nagyon nincs meg, mert inkább egymás ellen vannak) egyáltalán semmi víziót és valós tartalmat nem tudnak felmutatni. Alkalmatlan vezetőik vannak, köpönyegforgató, hazug, leszerepelt emberek. Miközben a fidesz éráiban csak történt egy csomo dolog, valójában és konkrétan, egyszerűen tudják, amit csinálnak. Lásd MNB, lásd önkormányzatok, l határvédelem, l munkanélküliség, l rengeteg valós és hasznos intézkedés, akár a közszolgáltatásokban mint ügyintézés stb. Persze van sok probléma, de a puffogtatás semmit nem ér, az ember jobban hiszi, hogy ezt is megoldja a fidesz vezetés.
Namost hogy M.Lőrinc, meg Habony, meg Szíjártó és mások miért letten gazdagok, meg miért laknak nagy házban stb. hát azért, kedves emberek, mert egy ország vezetői ne lakjanak már telepi garzonban, basszus... meg ki a fene kapja a nagy munkákat? Akik bizonyítottak, hogy el is tudják végezni. A korábbi balos vezetők és egyebek sem sátorban laktak, és laknak, sőt. Akkor mi van? Az aljas irigységre alapozunk? Az emberekben mindig van egy ellenállás a regnáló hatalommal és személyekkel szemben. De, aki meghallgat egy kormányinfót, az ha szereti ha nem (nem tudom miért kéne szeretni?) megemeli a kalapját Lázár előtt, mert lenyűgözően felkészült. Csak említeném, hogy Gy.F. mondatai után sokszor nem lehet összefoglalni mi a fenét is akart, pedig ő talán a legjobb beszélő a baloldalon. Vona egy katasztrófa, Szél sehol, Kunfalvi helyes, de egy vicc, Molnár Gy. bukott és erőtlen már.... nem is tudom, miért ők lennének? Ráadásul már égtek eleget, nincs hitelük. Az okos tényleges szakemberek és volt politikusok, SZDSZ stb. soraiból, bölcsen elmentek a gazdaságba és jól megvannak. Ki lenne okos nemzetvezető, programot adó, hiteles ember, aki össze tudna fogni más hiteles emberekkel? Ennél a fidesz jobb- minden tekintetben. Nem kell szereti Orbánt, lehet utálni, de jól csinálják és ez a lényeg.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.20. 06:01:49

Mind az LMP, mind a Jobbik számára öngyilkos akció lenne, ha engednék, hogy a ballibek összefogdossák őket, így nem fognak megállapodni soha. Viszont taktailag egyes választók számára nem hangzik jól ez, így a végtelen egyeztetési módszert választották, hogy aztán a kudarcért a ballibeket lehessen kihozni. Azaz ez a kampány része.

Editor_ 2018.03.20. 06:40:59

Az is lényeges körülmény, hogy az ellenzéki pártoknak nem érdeke valójában az összefogás. Mivel legyőzni nem lehet a Fideszt, a minél több parlamenti képviselő a céljuk. Ezt pedig a legkevésbé sem szolgálja az összefogás. Érthetően mind a 4 potenciális parlamenti párt (Jobbik, MSZP, DK, LMP) a pártlistája első 20 helyezettjének bejuttatásán dolgozik. (Ez amúgy a Jobbiknak össze is jöhet.)

Kelly és a szexi dög 2018.03.20. 07:20:40

Amíg Gyurcsány fenyegetést jelenthet, addig biztos ami biztos: Fidesz

alfacharlybravo 2018.03.20. 07:21:07

@Magyarulaszlo: Teljesen világos programjuk van, kollaboráns bábkormányt létrehozni, Magyarországból prédát csinálni. Milyen egyszerű a libsiknek kormányozni, amit a fülükre szól a birodalom végrehajtani a maradék időben csak a osztozkodni a privát gazdagodással foglalkozni. 2002 ben már láttuk, hogy hogyan csinálják. De ha választóknak ez így jó csinálják, csak utána ne sírjanak.
süti beállítások módosítása