Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Megharaphatjuk-e azt a kezet, ami etet?

2014. május 05. 09:41 - Méltányosság Központ

A minap Szanyi Tibor „pofátlanságnak” nevezte azt, hogy az euroszkeptikus Jobbik részt vesz az Európai Parlamenti választásokon. Ezt azzal támasztotta alá, hogy aki nem vallja magáénak az EU alapértékeit, mi több, felveti a kilépés lehetőségét, az ne vegyen részt a szervezet intézményeinek munkájában, de legalább ne fogadjon el juttatást az általa ellenzett szervezettől. A kritikát csak tovább erősíti, hogy a Jobbik jó eséllyel pályázik az EP-választások magyarországi második helyére, és minden bizonnyal több képviselőt fog küldeni Brüsszelbe, mint tette azt 2009-ben.

A jelenséggel nem vagyunk egyedül. Az euroszkeptikus pártok az egész kontinensen egyre népszerűbbé válnak, az integráció mellett kiálló pártok pedig gyakorta tekintik álszentnek részvételüket az általuk szidalmazott európai intézményekben. Erről szólt az a kritika, amit Nigel Farage, a Brit Függetlenségi Párt és az EP euroszkeptikus frakciójának vezetője nemrégiben uniós juttatásai kapcsán kapott, ráadásul hasonló előfordult a Farage és Nick Clegg (a Liberális Demokraták vezetője) között lefolyt EU-val kapcsolatos vitában is.

A kérdésfelvetés azonban leggyakrabban visszaüt a kérdezőre. Az Unió egyik legfőbbértéke a sokszínűség, ez pedig vonatkoztatható a véleményekre is. Az Európai Parlament a kontinensen fellelhető politikai vélemények ütköztetésének színtere, ebből pedig nem rekeszthető ki az a marginálisnak egyre kevésbé nevezhető nézet, miszerint az Európai Unió káros intézmény. Az integráció barátai akár örülhetnének is, hogy van egy hely, ahol napról napra megcáfolhatják az euroszkeptikusok érveit, ennek lehetőségét pedig az EU biztosítja minden fél számára. Vita nélkül (bojkottal, cenzúrával) a rendszerkritikus erők csak megerősödnek, ahogy ezt Magyarországon is láthattuk, és úgy tűnik, ezt lassan a felek is belátják.

Az Európai Bizottságban viszont már valóban komoly kérdéseket vetne fel az integrációellenesek részvétele. A Bizottság feladatai közé tartozik az uniós értékek terjesztése és a szorosabb együttműködés elősegítése a tagállamokban, ez pedig nyilvánvalóan szembemegy az euroszkeptikus gondolatokkal; így valóban megvalósítanák az álszentséget és felmerülhetne a kártékony működés gyanúja is (hiszen az euroszkeptikusok érdeke, hogy rossz színben tüntessék fel az Uniót, így nem lenne logikátlan részükről az integráció szabotálása sem). Erre azonban nem lesz esély, ha a fősodratú pártok képesek vitázni az euroszkeptikusokkal az EP-ben, ehhez viszont biztatni kéne őket az indulásra, nem pedig elvitatni jogukat arra, hogy képviseljék nézeteiket az Európai Parlament falain belül is.

Rajnai Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr286119074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Henry Chinaski · http://kiabrandito-valosag.blogspot.hu/ 2014.05.05. 13:54:48

Olyan emberek irányítják az EU-t, akiket senki nem választott meg, ezáltal senkinek nem is tartoznak felelősséggel.
A másik hatalmas probléma, hogy ha megnézzük, a sikeres és a csődközeli vagy leszakadó országok arányát, akkor katasztrofális arányokat fogunk látni. Az egész EU néhány erős ország fogságába esett. Ezek az országok diktálnak a saját érdekeiknek megfelelően. Rossz hír a számunkra, hogy a periféria országaira csak felvevőpiacként van csupán szükségük, azaz csak a főtereink lekövezésében érdekeltek, a gazdasági megerősödésünkben semmiképpen sem.
Keynes sírna, ha ezt látná.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.05. 13:59:49

Nem kell megalázkodnunk, vagy hálásnak lennünk azért, mert megkapjuk azt a támogatást, ami jár nekünk.
Nem segélyt kapunk ugyanis az EU-tól, hanem a csatlakozási szerződésben rögzített támogatást, a gazdaságunk leépítéséért, a piacunk megnyitásáért.

alfax 2014.05.05. 14:17:18

az eu egy tagállamok közötti szerződés, ahol a tagállamoknak képviseltetik magukat. Nem etet senkit, abban a pillanatban veszti el létjogosultságát, ha a képviseleti lehetőséget bármilyen mértékben korlátozzuk (már megtörtént)

Billy a kölyök 2014.05.05. 14:18:13

Szanyinak nincs igaza, (vagy a posztíró helytelenül idézett tőle) ugyanis a Jobbik nem euroszkeptikus, hanem EU-ellenes. Ez már nem fér bele a vélemények sokszínűségébe.
Jellemző rájuk, hogy a kilépést hirdetik, EU-s zászlót égetnek, de amikor az EU-ból jött pénzel tudják tömni a zsebüket, akkor két kézzel kapnak utána.

Novecento · http://novecento.blog.hu/ 2014.05.05. 14:22:18

„Megharaphatjuk-e azt a kezet, ami etet?”

Totálisan téves az a narratíva, amiben egyáltalán ez a kérdés felmerülhet.
Nem az EU kutyája vagyunk, akinek hálás farokcsóválással kell megköszönnie a gazdától kapott élelmet.
Az EU nem káros, hanem sok tekintetben rosszul működő intézmény. Drasztikus reformra szorul!
Éppen a kritikák következtében fog megindulni ez a reform.

Avatar 2014.05.05. 15:24:08

Messze áll tőlem a Jobbik, de Szanyival se értek egyet.
"aki nem vallja magáénak az EU alapértékeit, mi több, felveti a kilépés lehetőségét, az ne vegyen részt a szervezet intézményeinek munkájában, de legalább ne fogadjon el juttatást az általa ellenzett szervezettől"

Az EU számos olyan határozatot, rendelkezést hoz, ami hazánk számára is kötelező érvényű. Ezek előkészítésében, káros hatásainak tompításában, esetleg a szmunkra hátrányos dolgok elfogadásának megakadályozásában az is megtalálhatja számára testhez álló feladatokat, akinek fő célja hosszútávon az, hogy kilépjünk.

Ennyi erővel azt is fel lehetne vetni, hogy pofátlanság volt az, hogy az előző parlamentünk képviselői felesküdtek a régi alkotmányra, elfogadták az abban meghatározott képviselői szerepüket és fel is vették fizetésüket, majd hátat fordítottak a régi alkotmánynak és elfogadtak egy újat...
De ha ilyet nem lehetne tenni, akkor csakis forradalmak útján lehetne keresztül vinni változásokat, az meg nem feltétlen a legjobb, ha ennyire rugalmatlan a rendszer.

T mint T 2014.05.05. 15:28:56

@kovi1970: na ez az a hibas hozzaallas, amitol a hajam kihullik! Nekunk semmi sem JAR! Mi orulhetunk annak, ha a gazdag, dolgos nyugat-europaiak nem sajnaljak tolunk az adó-euroikat. Es mindezt azert cserebe, hogy betartjuk a jatekszabalyokat es mi sem lebzselessel toltjuk az idot, hanem epito munkával.
Mivel szoktak illetni a cigany kisebbseget azok a csolatasuak, akik csak egymas eloiteletessegebol hallottak meg roluk? Hogy a jogaikat kovetelik, de a kotelessegeiket bezzeg nem tartjak be!
Es akkor nézzünk csak egy kicsit magunkba, mi, nagyszájú magyarok!
Alig dolgozunk, azt is hatekonytalanul, hazudunk funek fanak, valoban beleharapunk a kezbe, ami ad vagy tanitani szeretne. Es kozben teleszajjal kopkodunk, de tartjuk a markunkat!
Alszentseg es tipikus esete a mas szemeben a szalkat, magaeban a gerendat se mondasnak.

Sexual Harassment Panda 2014.05.05. 15:45:02

Hagyjuk màr ezt a jobbik erősödik dumàt.
"Meglepetèst fogunk okozni"
Ja.làttuk.20kèpviselővel.
Lesz max. 4 kèpviselőjük az ep-ben.naès?
Nincs frakciòjuk mert senki nem kìvàncsi ràjuk.
Teljesen sùlytalanok.
Azon kìvūl hogy morvai affektàl egy sort az epben, màs nem lesz.

na4 2014.05.05. 17:01:52

Nekem a gyomrom fordul ki attól, hogy a politikusok állandóüan Brüsszelt ekézik, de az EU-s milliárdokért még az anyjukat és a leki üdvösségüket is eladnák. Ha nem lenne az EUs lélegeztetőgép, már édesgyökeret rágcsálna itt mindenki, mert már régen tönkrementünk volna.

♔bаtyu♔ 2014.05.05. 17:11:42

b+. "Ne harapjuk meg azt a kezet, amelyik etet".

2004 óta lényegében folyamatos megszorítások vannak.

Szelid sunmalac 2014.05.05. 17:40:37

@♔bаtyu♔: ??? Marmint az EU reszerol, vagy ezt most hogy erted?

@novecento: No persze mindenert a Zeu a hibas! Nalnuk minden fasza, de ott bizony mar nagyon erik a reform.

Novecento · http://novecento.blog.hu/ 2014.05.05. 18:08:21

@Szelid sunmalac: Minél több kritikus fog bekerülni az EU-ba, annál nagyobb lesz az esély az érdemi változásokra.
Az EU jelenleg a dán fahéjas csiga betiltásával van elfoglalva, miközben évek óta pusztít a válság, nő a munkanélküliség, és tömegével szegényednek el az emberek.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.05. 18:20:13

@T mint T: Na ez az alattvalói hozzáállás az, amitől kihullik a hajam!
A társulási szerződés szerint jár nekünk támogatás, nem segélyt kapunk ugyanis az EU-tól!

Ha az önostorozás neked bejön, szíved joga, de ne ócsárold a magyarokat!

Szolga népnek nincs hazája!

zobod 2014.05.05. 18:49:53

A föderalisták ellensúlyát az EU-szkeptikusok adják, az EP pedig az érdekeltek fóruma, ahol mindenkinek helye van, azoknak is, akik esetleg nem tetszenek a szociknak.

J.László 2014.05.05. 18:50:47

Az EU lényegében kádertemető. Szanyi is épp ezért listavezető.

J.László 2014.05.05. 18:52:36

@na4:
Az EU támogatások a magyar nemzeti jövedelem ca. 1%-át teszik ki.

taecleau 2014.05.05. 19:14:49

@kovi1970: Gyáva népnek nincs hazája. Tudod, klasszikusokat csak pontosan! ;) Ja, és olvasd el majd a szövegkörnyezetét is ennek az idézetnek és akkor beszélhetsz majd az önostorozásról is. Így kicsit öngól... :D

hanta boy 2014.05.05. 19:20:23

Ilyen vadbarom mint a Szanyi az ritka!

Vagy mégse??????

Tényleg!

Magyarországon belül is így kéne osztania a pénzt a kormánynak!!!!!!!!!!!!!!!

Amelyik város a Fideszre szavazott az kap, amelyik nem, annak coki!!!!!

De jó lenne!!!

Így nem kapna pénzt Budapest, Szeged, és Miskolc!

De szép is lenne, ha bejönne annak a vadbarom Szanyinak a javaslata!!!!!!!!!!!!!

Becsületes brigantik 2014.05.05. 19:33:48

Ez az EU-szkeptikusok az Európai Parlamentben + az általuk ott felvett képvielői tiszteletdíj olyan, mintha a homofóbok belépnének a buziklubba és ott, miközben a melegeket ócsárolják, aközben jól kiélvezik a homoszexet.:-)

J.László 2014.05.05. 19:36:28

@Becsületes brigantik:
Ja. Meg olyan, mint amikor a liberálisok nácikat pénzelnek Ukrajnában.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.05. 19:41:36

@taecleau: A liberálfasiszták egyik hibája, hogy azt sulykolták éveken keresztül: mindent ami nyugatról jön, meghajolva, megalázkodva és könnyes szemmel kell megköszönni, bármilyen vita szentségtörés, azaz Magyarország valamiféle alárendelt szubjektum.
Pedig nem így van: az EU az egyenlők közössége, és mindenki elmondhatja a saját álláspontját.
Nincs olyan, hogy magyar álláspont és EU-álláspont.
A magyar álláspont része az EU-álláspontnak!
A "ne pofázz, mert nem lehet a klub feltételeit utólag megkérdőjelezni" egy tipikus liberálfasiszta félrevezetés.
A saját klubom szabályait magam írom, természetesen a többi klubtaggal egyeztetve!

_most_ 2014.05.05. 19:45:04

hát igen, szép mikor a jobbikos ep képviselők teli szájjal szidják az eu-t, de közben a milliós eu-s fizetéseket azért zsebre teszik, ők már legalább európai fizetést kapnak :D

hanta boy 2014.05.05. 19:49:31

@_most_:

Olyan szép, amikor a szoci polgármesterek pl. a 13. kerben teli szájjal szidják a Fideszt, de a Fidesz kormányhoz kalapolnak egy kis pénzért a mocskok....

_most_ 2014.05.05. 19:53:11

@T mint T: a hasonlat nagyon találó, szerintem az átlagos német állampolgár mikor meglátja, hogy Németország az ő adójából mennyi pénzt fizet be az EU kasszába, amiből a szegényebb országok támogatását fizetik, akkor nagyon hasonlót érezhet, mint az átlag magyar állampolgár a cigányok segélye kapcsán.

T mint T 2014.05.05. 20:26:26

@kovi1970: rosszul tudod!
Egyreszt, a tarsulasi szerzodes mar elavult. Gondolom, a Csatlakozasi okiratra es szerzodesre gondolsz. De mindegy, ne szorszalhasogassunk.
Szoval, a szobanforgo szerzodes szerint nekunk kizarolag a Kozos Agrarpolitika altal meghatarozott keretosszeg jarna, amennyiben azt megfelelo modon, objektiv intezmenyrendszerrel le tudjuk hivni.
Amire te ugy gondolod, hogy NEKUNK JAR, az valojaban csak egy 7 evenkent meghatarozott keretosszeg, mondjuk a Kohezios Alap, vagy az ESZA.
De ezt is le kell tudni hivni, szinten objektiv kriteriumok alapjan (es nem úgy, mint mi meg a Balkan a gorogokkel, bolgarokkal, romanokkal), nem pedig korrupt intezmenyrendszerrel, atlathatatlan viszonyokkal, uram-batyam modjara osztogatva. Mert ilyen modszerek mellett nem jar, sot, bunti is van ra.

Namost, ami szerinted Magyarország ostorozasat illeti, ezt nem mazohizmusbol, vagy hasonlo megfontolatlansagbol teszem. Csak azt szeretnem ha te es a hozzad hasonlo hivok kinyitnak vegre a szemuket. Ha GONDOLKODNANAK es nem HINNENEK.
Viktor azzal kampanyol, hogy uzenjuk Brusszelnek, hogy tiszteletet a magyaroknak.
Ez bajos, csakhogy az aki senkit nem tisztel, ne csodalkozzon, ha o sem kap tiszteletet. Brusszel nem a magyarokat nem tiszteli, hanem az ontelt, ajtocsapkodo, puffogo, kivagyi, egyuttmukodesre keptelen kormanyokat es kormanyfoket. Legyenek azok magyarok, vagy csehek, vagy franciak, vagy epp angolok.

Az oly tiszteletrevagyo magyaroknak, nekem is, meg neha nem art, ha tukorbe neznek, elgondolkodnak, onvizsgalatot tartanak es csak arra buszkek (es nem ratartiak), amit valoban ok tettek le az asztalra, amivel ok jarultak hozza egy közösséghez. Nem az oseik, nem a vezetoik, nem a multbeli nagyjaik, hanem ok maguk: te, en, a te csaladod!
Na, majd azutan lehet tiszteletet KIERDEMELNI, es nem kovetelni meg elvarni.

2014.05.05. 20:30:15

Az alkoholista, buta Szanyi a baloldal megtestesítője. Persze, hogy nem érti :)

T mint T 2014.05.05. 20:33:47

@kovi1970: meg bocs, csak az alatvaloi hozzaallasrol: hat a fideszesek ebben roppant elenjarnak.
Kedves vezetonk elszedheti a foldjeiket, a magannyugdijukat, a dohanykoncessziojukat, az alkotmanyos jogaikat, a fiaik es lanyaik egyetemi tanulmanyait, a rokkantnyugdijukat, ok akkor is birkamenetelnek es bizalmukrol biztositjak ot a szavazofulkekben.

Hat, ha ez nem alattvaloi magatartas, akkor semmi!

Az hogy en ezzel kevesbe ertek egyet, mint egy normativakon, jogrendszeren alapulo kiszamithato Europai Unioval, a maga összes tagadhatatlan hibajaval... hat, vessetek ram kovet, de emelt fovel vallalom.

2014.05.05. 20:41:11

Tudjuk Szanyi, te és az elvtársaid az egypártrendszernek örülnétek. Beszoptátok ezt a demokrácia nevű dolgot.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.05. 20:43:48

@T mint T: Nem vagyok hívő!
Az EU az egyenlők közössége, és mindenki elmondhatja a saját álláspontját.
A saját klubom szabályait magam írom, természetesen a többi klubtaggal egyeztetve!

T mint T 2014.05.05. 20:45:07

@kovi1970: igen. Es utana jogos az elvaras, hogy utana tartsam is magam egy irott szerzodeshez, nem?

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.05. 20:46:35

@T mint T: A nép úgy gondolta, hogy a Fidesz jelenleg a kisebbik rossz!
El kell fogadni a többség álláspontját.
Ebből áll a demokrácia.

T mint T 2014.05.05. 20:51:46

@kovi1970: egyetertek. De akkor ez azt jelenti, hogy az ezzel egyet nem erto kisebbségnek se velemenye, se joga, se egzisztenciaja, se felulete a velemenynyilvanitasra ne legyen?

Mindenesetre nem ez a vita kettonk kozt, hogy mennyire tartok butanak egy nepet amely a multra es kelet fele szavazott a jovo es nyugat helyett, hanem, hogy miert gondoljuk ugy, mi tiszteletetkovetelo magyarok, hogy a penz meg a jogok jarnak nekunk, anelkul hogy a kotelessegeinknek eleget tennenk, a szavunkat allnank, a tiszteletet masoknak megadnank.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.05. 20:55:15

@T mint T: A tisztelet és a jogok annyira járnak nekünk, mint mindenki másnak!
A többség döntését el kell fogadni.

Netuddki. 2014.05.05. 20:58:03

@kovi1970: Balfasz nicktolvaj4 Miért pont az én nicknevem kellett? He?

Mellesleg mit írogatsz balfaszságokat a nevemben?

T mint T 2014.05.05. 20:58:17

@kovi1970: a kotelessegek csak ugyanazok, mint mindenki masnak. A tobbseg donteset elfogadtuk, mikor ezt vallaltuk, alairtuk. Pillanatnyilag mi megyunk szembe az autopalyan...

T mint T 2014.05.05. 21:00:01

@kovi1970: bocs, de lenyulta? Ha igen, akkor remek, hogy pont a tiszteletrol papol. Ha veletlen, akkor sajnalatos...

Netuddki. 2014.05.05. 21:03:16

Nicktolvaj:
blog.hu/user/862817
"kovi1970 4 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2014.04.16. óta tag."

Valódi:
blog.hu/user/37419
"kovi1970 0 bejegyzést írt és 14529 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2007.06.10. óta tag."

Információs rendszer vagy adat megsértése (új Btk. 423. §);
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás (új Btk. 375. §);

Netuddki. 2014.05.05. 21:05:21

@T mint T: Lásd egyel feljebb. Szerintem véletlenül nem lehet ugyanazt a nicknevet mégegyszer regisztrálni.

Netuddki. 2014.05.05. 21:08:47

@T mint T: A legszebb az, hogy még blogol is. A hülyeségeit ott teszi közzé. A (nem túl finomkodó) kérdéseimre persze nem válaszol, gyáva módon törli a hozzászólásaimat a blogjából. Ennyi.

T mint T 2014.05.05. 21:14:02

@kovi1970: es ha megnezed a hozzaszolasait, akkor tiszteletremelto magyarnak tartja magat, akinek penz es jogok jarnak, akit tisztelni kell, de o maga semmi kotelesseget nem hajlando betartani.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.05. 21:25:53

@T mint T: Minden kötelességemet betartom!
Minden tiszteletet megadok másoknak!

T mint T 2014.05.05. 22:04:25

@kovi1970: hat, ha a nicktolvajjal beszelek, akkor el kene olvasni a masik kovi hozzaszolasat...
Ha az eredeti kovival beszelek, akkor nyilvan igy van, nincs okom ketelkedni...

Fényezett Rézlábos 2014.05.06. 03:37:20

@kovi1970: Vége a poénnak, nevethetünk? Azt se tudod, mit jelent az a szó, hogy tisztelet...

@T mint T: Ha a neve után van link, akkor az a bitorló féreg. Ha nincs, akkor az "eredeti".

E.Katolnai 2014.05.06. 05:55:38

téves az a felfogás, h az EU. mindenkinek jó, mindenkit felemelt, mindenki jól járt vele. Hányan is élnek M.országban a tengődés határán vagy az alatt? Hányan vannak azok akik egy ledolgozott élet után azt nézik, hol olcsóbb a csirkeszárny? Miért aggódjon az a unióért, akinek rosszabbul megy, mint 20 éve?
A balos-libsik természetesen imádják azt a uniót, ami számukra kényelmes megélhetést jelent, mint 'filozófus', megmondóember, tv-ripacs, politikus stb., de mi van azokkal, akik kénytelenek hazájukat elhagyni, menekülnek az EU. által teremtett áldásos nyomorból.
Ja vagy azok 'luzerek'? Le vannak tojva? Nos közülük is vannak, akiknek joguk van azt mondani: h az EU. van letojva!

midnight coder 2014.05.06. 06:22:46

@E.Katolnai: Kérdés, hogy EU nélkül ezek az emberek nem kukáznának-e. Valahogy nem meggyőződésem, hogy az EU-n kívül annyira jó lenne nekünk, igaz az sem hogy az EU-s csatlakozás nélkül itt lenne a világvége. Az EU egy lehetőség a sok közül, amit ki kell használni, de nem szabad úgy tekinteni rá, mint egyetlen és legfőbb megoldásra, annál is inkább mert az EU eléggé leszállóágban van.

midnight coder 2014.05.06. 06:26:59

@T mint T: Az EU egy dolgot tisztel: az erőt, és mindenekelőtt a saját érdekeit. Ahogy a szlovák nácik sem bántják a szemüket, holott ma is érvényben van náluk a mi első zsidótörvényünk méltó párja. És boldogan támogatják az ukrán nácikat is az oroszok ellen.

Void Bunkoid 2014.05.06. 08:33:53

Amúgy miért baj, ha euroszkeptikusok vannak az EP-ben?

Annak idején Antall József a Varsói Szerződés választott elnökeként mondta ki, hogy világon semmi szükség nincsen arra a szervezetre/katonai szövetségre, aminek ő jelenleg az elnöke. Fel is bomlott azonmód.
süti beállítások módosítása