Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Percről-Percre: szlovákiai államfőválasztás, második forduló

2014. március 29. 17:12 - Méltányosság Központ

Élőben közvetítünk a Méltányosság blogon az szlovákiai államfőválasztás második fordulójáról! A mai nap Robert Fico (SMER), a jelenlegi kormányfő, és Andrej Kiska független civil jelölt párharcának végét jelenti. Az első forduló óta eltelt két hétben rengeteg új fejleménynek lehettünk szemtanúi: négyszer vitázott a két jelölt (TV-ben és rádióban is), Fico ellenkampányba kezdett és Kiska igyekezett megszerezni az első fordulóban jól teljesítő három jelölt (Radoslav Procházka, Milan Kňažko és Bárdos Gyula) támogatását. Sokak szerint ez az államfőválasztás teljesen eltér a korábbiaktól, stílusában, mértékében és módszereiben is - hiszen egy hatalma teljében lévő politikus és egy politikán kívüli, megjelenésében és kommunikációjában újszerű, jelölt küzd Szlovákia államfői posztjáért.

Kövesse Hangácsi István online közvetítését 19:00-tól a Méltányosság blogján!

19:00
Az államfőválasztásokat elemző műsorok 22:00-tól kezdődnek, addig azonban érdemes feleleveníte a március 15 óta eltélt, már csak a két jelöltre fókuszáló kampány legjelentősebb és legérdekesebb momentumait. A SME napilap egy nagyon átfogó összegzést készített Robert Fico és Andrej Kiska nyilvános vitáiról, amelyet hét témakörre bontottak:

Az ukrajnai válság
Fico – A nemzetközi jog, az EU-val való együttműködés és a nemzetállami érdekek elvei alapján szemléli a szomszédos ország helyzetét. Támogatja Ukrajna csatlakozását az EU-ba.
Kiska – Kritizálja Fico kormányának hozzáállását a krími válsághoz, gyengének tartja a reakcióit, mert nem ítélte el orosz agressziót. A SMER elnökével szemben elismerné Koszovót.

Az államfő szerepe
Fico – Egyszer így, egyszer úgy nyilatkozott, mindig ahogy a helyzet megkövetelte. Olykor fontosabbnak titulálta e posztot a kormányfőnél, máskor csak a nemzetközi képviseleti funkciójáról beszélt.
Kiska – Az államfőnek a viták és társadalmi problémák enyhítéséért kell tevékenykednie, visszaállítani a társadalom és a politikai vezetés között megrendült bizalmat. Ugyanakkor nem kívánna túlságosan villogni nemzetközi szereplőként.

Politikai pártok
Fico – Egy a pártjához (SMER) hasonló, tehát erős tömegpártot szeretne a jobboldalon (amely 1989 óta Szlovákiában mindig is többpárti volt), méltó kihívójaként. Egyedül Radoslav Procházkáról (3. lett az első fordulóban, 42 év körüli politikus, hamarosan saját pártot alapít) tudna ilyesmit elképzelni.
Kiska – A hagyományos politikai pártok erodálódása miatt meg akarja változtatni a választási szabályokat, elérve, hogy a szavazók a saját régióikat reprezentáló képviselőt válasszanak. A parlamenttől és a kormánytól a politikai alapon történő közszolgálati vezetők kinevezésének leállítását kéri.

Értékek
Fico – Konzervatív szocialistának tekinti magát, egyáltalán nem veszi figyelembe a szociális demokrácia értékeit. Az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalommal támogatását kihasználva próbálja megnyerni Kiska támogatóinak egy részét (cserébe közösen alkotmányoznak a konzervatív családi értékek mellett).
Kiska – Ellenfelével szemben se nem ellenzi, se nem támogatja az LBGT-k által szervezett „Szivárványmenetet“ vagy a „Menet a családért akciót“. Nem sorolja magát a konzervatív, liberális, baloldali szekciókba.

Romakérdés
Fico – Sikeresen leadta a problémát az ellenzéknek. Ugyanakkor meg akarja újítani a szociális juttatások rendszerét.
Kiska – Nem tért ki e témakörre a programjában, és az online interjúk során sem sorolta a 10 legfontosabb probléma közé. Szűkszavúan inkább csak biztonság és az oktatás viszonylatában említette.

Igazságszolgáltatás és korrupció
Fico – A bíróságok reformja volt az egyik fő kampánytémája az első fordulóban. Mindez különös, hiszen kegyeltje, Štefan Harabin (legfelsőbb bíróság és a bíró testület vezetője egyszemélyben), révén a SMER az egész igazságszolgáltatást behálózta (rendőrség, titkosszolgálat, ügyészség).
Kiska – Ha újraváalsztanák Štefan Harabínt, nem nevezné ki, ráadásul etikai kódexet állítatna a bírók számára. Társadalmi nyomással akar küzdeni a korrupció ellen. Korábban a Transparency International tis támogatta.

Munkahelyek és egészségügyi szolgáltatások
Fico – E témákat nem tartja elsődlegesnek az államfői pozíció hatáskörei alapján. Ennek ellenére sikerült megszereznie a szakszervezeti szövetségek támogatását.
Kiska – Államfőként sürgetni fogja a kormány és a parlamentet is e témákban, főleg a KKV-k esetében.

19:40
Tarol a Fico-ellenesség a szlovák weben: kreatív, cinikus és ironikus mémek, illetve egyéb kreálmányok. Szubjektív válogatás a legjobbakból!

Fico és Kaddhafi - Az emberek azt mondják, úgy végzem mint Mečiar... Ej, fiam, csak lenne olyan szerencséd!

karikatura.jpg

1 milló like-ért visszalépek a jelöltségtől 

lájk.jpg

Isten veletek, én elmegyek

viszlát.jpg

19:55
Robert Fico a kampányban Andrej Kiskát a szcientológusok pártolójának nevezte, ezzel veszélyt jelenthet Szlovákia biztonságára. Ám a eleményes újságírók kiderítettették, hogy a második Fico-kormány 180 ezer euróval támogatott egy a szlovákiai szcientológiai egyházhoz közel álló vállalkozót. Az internet népe összehasonlította, mi a közös a SMER-ben és a szcientológusokban - karizmatikus személyre alapoznak, autoriter karakter, a tagság elveszti saját identitását, agymosást használnak, nincsenek hivatalosan egyházként regisztrálva. Egyedüli különbség - a SMER nem a tagságán élősködik gazdaságilag!

scientológia.jpg

20:03
A legfrissebb hírek szerint egyre több helyről jelentenek gyanús, szavazatvásárlással kapcsolatos eseteket, főleg a romák által lakott településeken - de konkrétumokról egyenlőre nincs hír. Az első fordulóban tapasztalt többszöri szavazást (személyi igazolvánnyal, két útlevéllel - nem állandó szlovákiai lakhely esetében) sem tapasztaltak (akkor négy ilyen eset volt). Több járásban az előzetes információk szerint 50 százalék felett van már a részvételi arány. A szlovákiai magyarok által lakott településeken is aktivizálódtak a szavazók.

20:20
Ki kit támogat? 
Robert Fico mögé (ha nem is egyértelműen jelezve) az eddig általában ellenzéki szerepben tetszelgő Kereszténydemokrata Mozgalom állt be. Mellette a Matica slovenská (konzervatív nacionalista kulturális intézet), több szakszervezet, Ján Chryzostom Korec bíboros, illetve a Roma Kezdeményezés Pártja is egyértelműen kiállt a kormányfő mellett és erre buzdította a szlovákiai - Kiskát uzsorásnak és szélhámosnak nevezte. Fico támogatására biztattak indirekt módon nyilatkozatukban - tapasztalt politikus megnevezéssel - a volt (Michal Kováč és Rudolf Schuster) és jelenlegi államfők (Ivan Gašparovič) is. Érdekesség, hogy mindannyian a volt Kommunista Párt tagjai voltak Ficoval egyetemben.
Andrej Kiska meglehetősen kétbalkezes volt, ugyanis nem sikerült összehoznia egyértelműen azt a nyilatkozatot, amelyben Radoslav Procházka és Milan Kňažko is felajánlotta volna támogatását. Ugyanakkor a négy vita során, meglehetősen sokat fejlődött Ficoval szemben, jól állta a sarat és megfontolta támadta a kormányfőt - ezzel általánosan javult a róla eddig kialakult "zöldfülű" imidzse. 

20:30
Breaking News! Eközben egy szlovákiai szavazófülkében: Pikachu-ra szavaztak!

pikachu.jpg

20:43
A második forduló előtti kampányidőszak talán két legabszurdabb pillanata Igor Matovičhoz (Egyszerű Emberek és Független Személyek) és Robert Fico honlapjának meghekkeléséhez kötődik. Matovič képviselő úr nemes egyszerűséggel 500 ezer eurót (kb. 155 millió Forint) ajánlott fel a kormányfőnek, ha vállalja a hazugságvizsgálatot. A kezdeményezésre alig két nap alatt 60 ezer eurónyi támogatás érkezett, 134 ezret maga Matovič tesz hozzá, és garanciát vállalt a fennmaradó rész összegyűjtésére is. Fico honlapjának ellehetetlenítését már vizsgálják, ám az antiFICO Facebook oldal szerint mindez csak színjáték, valójában a miniszterelnök kampányát szolgálja. Állításuk szerint, a honlapot üzemeltető cég elutasította a hekkelés tényét.

21:12
Az államfőválasztás és a szlovákiai magyarok
A magyar nemzetiségűek által lakott járásokban többségében az országos átlag alatt volt a választási részvételi arány. A szlovákiai magyarok Bárdos Gyula mellett Andrej Kiskát is jelentősen támogatták. A Magyar Közösség Pártja és jelöltje egyértelműen elutasította Robert Ficot, mint támogatható indulót - eközben Andrej Kiskától gesztusértékű nyilatkozatot várt és konkrét ajánlatokat a szlovákiai magyarsággal kapcsolatosan. Kiska az online nyilatkozataiban pozitívan nyilatkozott a kettős állampolgárság és Malina Hedvig-ügyében, illetve elutasította azt a Fico-féle elképzelést, miszerint Koszovó elismerése végzetes lenne Szlovákia számára az itt élő magyarok miatt., Azonban az egyik kormányfővel való vitájában érinthetetlennek nevezte a Beneš-dekrétumokat.

Ezen kijelentésével tovább gyengítette az amúgy sem túl vastag fonalat, amely a szlovákiai magyar választókhoz kötötte. Ugyanakkor e közösség számára még így is a sokat emlegetett "kisebbik rossz" választását nyújtja, Ficoval ellentetében. A Híd beállt Kiska mögé, míg az MKP a szimpatizánsainak lelkiismeretére bízta a döntést. Talán ha Bárdos Gyula 10 százalék körüli eredményt ért volna el, hatékonyabb ütőkártyaként használhatták volna, mint a valóságos 5 százaléknyi támogatottságot. Ugyanakkor, többek szerint Kiska, azért nem válaszolt az MKP felvetésére, mert egyrészt nem akarta az ún. "magyar kártyát" behozni, másrészt ezzel akár többet vesztett, mint nyert volna - azaz szlovák szavazók hagyták volna el.

A kormányfő eközben olyat tett, amelyet még soha egyetlen szlovák baloldali politikus se: magyar feliratú óriásplakátokkal jelent meg a szlovákiai magyarság által lakott településeken, megköszönve szavazataikat. Ráadásul az egyetlen magyar napilap, az Új Szó hasábjait is kihasználta, amelyért a lap kapott hideget-meleget. A szerkesztő kijelentette, hogy az Új Szó minden nem sértő tartalmú hirdetésnek teret ad, ugyanakkor a lap egyértelműen Andrej Kiskával kapcsolatosan fogalmazott meg eddigi számaiban pozitív véleményeket, Fico ellenében.

magyar.jpg

21:20
Az antiFICO Facebook oldal szerint, hatalmas mértékben növekedett a roma szavazók aránya Kelet-Szlovákiában. Senki sem akarta bevallani, de a kamerán kívül elmondták, hogy 3-7 EUR (900-2100 Forint) értékben vásárolták meg szavazataikat. Azonban bizonyítékok hiányában, ennek nem lesz semmilyen jelentősége.

21:30
Ahogy Magyarországon, úgy Szlovákiában is próbálják egyes független szervezetek választásra buzdítani az állampolgárokat. Viszont a szlovák videóban nem csak egyszerűen a voksolásra aggitálnak, hanem a fennálló közállapotokra is felhívják a figyelmet (korrupció, botrányok, adók, fiatalok kivándorlása, stb.) - azaz, a lakosság vegye vissza az országot a kormánytól!

21:50
Egy kis fotóösszeállítás a Topky hírportáltól: hogyan voltak ma választók felöltözve, hol járt a mozgó urna, stb.

01_1.jpg
02_1.jpg

03_1.jpg

05_1.jpg

06_1.jpg

07.jpg

22:00
Kezdődnek a televíziós választási elemzéssel foglalkozó műsorok, az STV1 és a Markíza adását fogjuk követni!

22:07
Fico nyilatkozott a voksolás során: nem kell bizonyítania hányszor állt ki az országért, az iráni-ügytől a kassai vasművekig. Nem tudja miért panaszkodott ellenfele az ellenkampányra, mikor ilyesmi nem is történt, inkább a honlapjának meghekkelése az ami annak minősül és az ott megjelent visszalépésről szóló hír.
Kiska nyilatkozata a szavazáskor: családias hangulatban telt a napja, Pozsonyban fogja várni az eredményt. A döntés a lakosság kezében van, reméli minél többen elmennek választani.

22:20
Marián Leško és Eduard Chmelár értékeli a kampányt és a választásokat a Markízán. Chmelár szerint Fico nagyot hibázott, amikor az első fordulóban csakis Kiskával foglalkozott, ezzel kijelölve mint elsőszámú ellenfelét és bejuttatta. Ráadásul a viták során meglepően gyengén teljesített, többet foglalkozott a választókkal, mint ellenfelével. Leško rámutat, hogy Fico szavazói demotiváltakká váltak 2012 óta.
Az STV1-ben is értékelik az eltelt időszakot. Egyetértettek abban, hogy Fico igyekezett diszkreditálni Kiskát, vállalkozói, állítólagos szcientológiai és uzsorás háttere miatt. Földrajzilag is értékelik az első forduló eredményeit: Fico választói megegyeznek a SMER választóival területi megoszlás alapján. Kiska ellenében a konzervatív orientáltságú területeken próbáltak szavazatokat szerezni Ficoék (Észak-Szlovákia). Közép- és Kelet-Szlovákiában nyert Fico, utóbbinál azonban nem egyértelműen uralta ezen területet.

Fico megérkezett: magasabb volt a részvételi arány, elérhetjük a 2009-es szintet, azaz legalább 10 százalékkal magasabb mint 2014. március 15-én.

22:31
Kiska közponjta: 
sok közismert politikus és egyéb ismert személy tartózkodik Kiskánál. 
Chmelár szerint a SMER fokozatosan kimeríti, semmissé teszi saját baloldaliságát, míg Kiska pont az európai szocialista felfogást igyekszik foganatosítani. A neten elég durva kampány folyt Fico ellen. Magyar lakta területeken 

22:45
Érsekújváron (Nové Zámky): 40-60 Kiska javára!

23:05
Kiska a területi megoszlás alapján Nyugat- és Közép-Szlovákiában dominál, egy-két esetet eltekintve, amelyek a SMER bástyái. A szlovákiai magyar területeken is Kiska vezet, Nagykürtösi járásban enyhébb előnnyel. A SMER székházában csönd van. Az STV1-en a magyar lakta terüteket vizsgálják: Komáromi járásban 20-80 arányban vezet Kiska.

23:15
Nagykürtösön Fico vezet jelenleg, Rimaszombati járásban és Kassa környékén is szoros a küzdelem. Egész Kelet-Szlovákia észak-dél irányban teljesen uralja Fico. Közép-Szlovákia, amely eddig SMER bástya volt, Kiskáé egy hajszállal, de Pozsonytól Párkányig és egészen Nyitráig már biztosan vezet. 

23:25
Chmelár hangsúlyozza, hogy Szlovákiában sosem volt rá példa, hogy karrierja csúcsán lévő szlovákiai politikus vonult volna vissza, most Fico számára ez megadatik - annak ellenére, hogy életkorban fiatal. Leško szerint, akárhogy is végződik ez a voksolás, a cél a 2016-os parlamenti választás megnyerése. Fico lelépését a környezete nem engedné. Változott egy kicsit a térkép: a Vág mentén és Közép-Szlovákia észak-keleti részén Fico vezet. Nyugaton és délen egyértelműen Kiska. Keleten csak az ukrán határnál vezet Fico, a Tátra környékét megnyerte Kiska.

23:35
Fico nyilatkozata: megköszöni a szavazatokat, gratulált Kiskának a győzelemhez! Ez aztán gyors és lényegretörő volt. Chmelár szerint Fico gentlemanként viselkedett és kiemeli, hogy leginkább a magyar nemzetiségű lakosok mutatják a legnagyobb tisztelet az államfő, mint intézmény felé, amelyet a szlovákságnak is meg kell tanulnia.

23:44
Eközben a Szabadság és Szolidaritás Facebook-os borítóképe: "Nem akartam győzni, csak teszteltelek Titeket"!
Leško szerint Fico marad a szlovákiai politikában, 2016-ig mindenképp! Chmelár két célt lát elérhetőnek Kiska számára: egyesíteni a polarizált szlovákiai társadalmat, nem lesz erős államfő - de kritikus szituációkban jelen lesz és ez épp elég! Leško kiemeli, hogy június 15-ig van ideje átgondolni tevékenységét - nem kell mindenhez értenie és mindenbe beleszólnia, de a nehéz időkben kell megszólalnia és megoldást találnia.

FICO.jpg

00:10
Kiska nyilatkozata: egyenlőre alig tud bármit is mondani, mert folyamatos a taps és bekiabálás. Sikerült elkezdeni, megköszöni minden választójának a szavazatokat. Amit megígért, azaz minden állampolgár államfője lesz, össze akarja fogni az emberek kezeit, visszaadja a köztársasági elnöki intézmény tiszteletét.
Leško már csak egy eredményre vár, lesz-e több szavazata Kiskának, mint a SMER-nek 2012-ben, mert ha igen, az a párt vereségét jelenti és a jobboldal számára esélyt adhat. Reméli, hogy Fico megtartja ezt a gentleman stílust, mert elég volt látnia a 90-es években a személyi ellentétek által megbénított államfői intézményt. Chmelár borúsabban látja ezt a viszonyt, főleg a második fordulóban tapasztalt Fico láttán. Kormányfőként nem akarja ez az eredményt majd a bűnbakkeresésre fordítani, marad mindenki a helyén. Szeretne végre egy olyan államfőt látni Szlovákia élén, aki legalább 30 százalékos népszerűséggel bír.

Kerületi eredmények:
Eperjesi, Kassai, Besztercebányai, Nyitrai, Nagyszombati és Pozsonyi kerületekben Andrej Kiska nyert, Trencséni kerületben Fico.

Chmelár kiemeli, hogy még mindig Mr. Nobody nyerne, hiszen a lakosság fele otthon maradt!

  Eredmények:
Robert Fico 40%
Andrej Kiska 60%
Feldolgozottság: 96%
Választási részvétel: 50%

Köszönjük kitartó figyelmüket! Kövessék blogunk máskor is!

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr95884222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása