Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Selfie-zünk egyet?

2014. január 27. 10:00 - Méltányosság Központ

Tudják, mi volt 2013 szava világszerte a weben? Bizony a selfie az, az Oxford Dictionaries kutatói szerint az angol nyelvben 17 000%-kal növekedett egyetlen év alatt a használatának gyakorisága. Ha valaki esetleg nem tudná: a selfie avagy self-portrait, az önmagunkról készített fénykép, amelyet megosztunk valamelyik közösségi felületen.

A selfie tinédzser műfaj, a Pew Research intézet kutatása szerint az amerikai tinédzserek 91%-a osztott meg fotót önmagáról az interneten 2013-ban. Nem véletlen, hogy az elmúlt években számos szociálpszichológiai magyarázat született a jelenségről; a selfie az aktív on-line identitás kifejezése, hiszen csak a jól sikerült képeket osztjuk meg, csak azt mutatjuk meg, amit önmagunkról láttatni szeretnénk. Természetesen ennek megvan a „sötét oldala is: a néha egészen nyílt szexizmustól, a pozitív visszajelzések elmaradása okozta frusztrációig.

selfie02.jpgA 2013-as évben azonban a selfie kiszabadult a tinédzserek és popsztárok/valóság-show hősök világából és végképp a világpolitika része lett. Az hagyján, hogy augusztusban Ferenc pápa tinédzserekkel közösen készített selfie-vel (is) hirdette: a katolikus egyházban új szelek fújnak. Az igazi áttörést Nelson Mandela temetése hozta el, ahol David Cameron brit, Barack Obama amerikai és Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő készített „speciális” funeral selfie-t. Sokan tiszteletlenséggel vádolták meg a politikusokat, a bulvárlapok pedig a First Lady féltékeny pillantásait is dokumentálták, miközben férje láthatóan igen jól érezte magát a csinos dán miniszterelnökkel.

selfie01.jpg

Nem véletlenül hívta fel a Forbes magazin publicisztikája a figyelmet a kép kapcsán az internetes tartalom sokoldalú és kiszámíthatatlan természetére, hiszen maga a fotó egy fotózást örökít meg, a web virális jellege miatt pillanatok alatt nagyobb hírverést kapott, mint maga az esemény. A „közéleti szerep” mára teljessé lett, a gondosan felépített imázs könnyen megkérdőjeleződhet, hiszen minden óvatlan mozdulatról, vagy grimaszról perceken belül milliók alkothatnak véleményt.

Jeskó József

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr315782914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztapista 2014.01.27. 21:15:34

Ez nagyon gáz. Nem más, mint bizonyítási kényszer, hogy "valakivel egy fénykép erejéig sikerül egy lapon említtetnem".

Ennél már sokkal jobb a saját macskáról készült kép. Azt legalább csak te tudod lefotózni, kell hozzá egyfajta közelség és exkluzivitás, ezzel ellentétben Celeb Ferenc pápával már bármelyik turista össze tudja fotózni magát.
süti beállítások módosítása