Méltányosság

Agytröszt a társadalmi kohézióért

Best of Méltányosság 2013 - Hazai viszonyok

2013. december 29. 13:59 - Méltányosság Központ

Az év végének közeledtével, a hosszú téli esték alatt, a bejglizés és karácsonyozás fáradalmait kipihenve sokunkban megfogalmazódhatnak:

Melyek voltak a 2013-as év legjelentősebb hazai, európai és nemzetközi politikai momentumai?

Hogyan vélekedtek róla a pártok és az elemzők?

Milyen fejlemények követték mindezeket?

A Méltányosság Politikaelemző Központ 2013-ban is az események mögöttes tartalmát, okait és gyökereit kereste. Mindemellett az előremutató vagy épp elriasztó példák és gondolatok hazai megismertetésében is tevékeny részt vállalt.

Ahogy olvasóink megszokhatták, továbbra is komplex módon viszonyultunk és vizsgáltuk a politikai történéseket: ez idén „A magyar jobboldal természetrajza” c. tanulmányban mutatkozott meg leginkább. A kormányzó FIDESZ-ről szóló anyag teljesen új és egyedi megvilágításba helyezi a pártot, szakít a hagyományos, a magyar politikaelemzésben már-már mindennapos démonizálással, de közérthetően indokolja a miérteket és a hogyanokat.

Az újdonságok itt még nem értek véget, hiszen 2013 februárjától a hazai politikaelemzés egy forradalmian új módját, a politikai véleményárfolyamot vezettük be havi rendszerességgel. Az internet népének véleménye és a magyar webes tartalmak egyre fontosabbá válnak, főleg a közelgő választások miatt. Mindezzel kimutathatóak olyan változások és eltérések: amelyek túllépnek a hagyományos közvélemény kutatások keretein, alkalmazkodnak a modern tömegkommunikációs igényekhez és az egyediség révén még többet tudhatunk meg a hazai politikai életről.borító2.png

Természetesen egy-egy kiemelt esemény kapcsán is tollat ragadtak elemzőink. Gyurcsány Ferenc aktivizálódása, az MSZP és az EGYÜTT-PM közötti szövetség kiszélesítése a Demokratikus Koalícióval és a baloldali vezető szerepre törése Novák Zoltánt ihlette meg.

Idén egyre több és fontosabb politikai botrányt is megélt az ország, ám a rendszerváltás utáni a hazai botránycsinálás gyökerei túlmutatnak a bajai videón, amelyről Csizmadia Ervin értekezett.

A közelgő parlamenti választások kapcsán Szakács András boncolgatta mind a hazai, mind a határon túli választókat érintő e-szavazás lehetőségét: Észtországban sikerült és működik, a magyar kormány miért ne újíthatna a modern kor követelményei alapján? 

Holnap folytatjuk!

Címkék: bestofmpk

A bejegyzés trackback címe:

https://meltanyossag.blog.hu/api/trackback/id/tr575715922

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fidesz: Sikeres év volt 2013 2013.12.30. 14:00:02

Évet értékeltek a Fidesz szóvivői. Kocsis Máté, Zsigó Róbert és Hoppál Péter szerint a túlzottdeficit-eljárás megszűnése, a rezsicsökkentés, a béremelések, az ingyenes étkeztetés és tankönyv, a viszonylag alacsony infláció 2013 legnagyobb sikere.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása